Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-11-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα Υόρκη - Πρόεδρος Κληρίδης - Συνέντευξη Τύπου
  • [02] Νέα Υόρκη - Κληρίδης - Παπανδρέου

  • [01] (Κ) Νέα Υόρκη - Πρόεδρος Κληρίδης - Συνέντευξη Τύπου

    ΚΥΠΕ - 11/11/2001

    Δεν είναι δυνατό να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού εκτός των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι ο Κόφι Ανάν δεν ήταν σε θέση να καθορίσει χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου ο Τ/Κ ηγέτης θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε σε "ένα θέμα" που μελετάται, όπως είπε, αναφορικά με τις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου αλλά απέφυγε να αποκαλύψει οτιδήποτε επί του θέματος.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως υποστηρίζει ένα νέο συνεταιρισμό μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο αλλά απορρίπτει συνεταιρισμό μεταξύ "δύο κυρίαρχων κρατών", όπως θέλει ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Αναφερόμενος στη δήλωση της 12ης Σεπτεμβρίου 2000, ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως οι διευκρινίσεις που έδωσαν τα ΗΕ είναι αντίθετες με την ερμηνεία που έδωσε στη δήλωση ο Τούρκος πρωθυπουργός ότι δήθεν είναι η αρχή της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Για το θέμα της τρομοκρατίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε πως τα ΗΕ πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ των θρησκειών και να μελετήσουν μέτρα για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, είπε ότι η βία πρέπει να σταματήσει ώστε να γίνουν σε ένα κατάλληλο κλίμα διαπραγματεύσεις για το πρόβλημα και επανέλαβε την ετοιμότητα της Κύπρου να φιλοξενήσει συναντήσεις που θα βοηθούσαν την ειρηνευτική διαδικασία.

    "Ο κ. Ντενκτάς ήθελε να παρακάμψει τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ και να αρχίσει απευθείας συνομιλίες όταν ο ίδιος είχε επιμείνει στη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών," είπε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας πως δεν έχει απορρίψει την πρόταση Ντενκτάς για πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση αλλά αυτή μπορεί να γίνει όταν αποδεκτεί ο Τ/Κ ηγέτης να επιστρέψει στο διάλογο.

    Ο κ. Ντενκτάς ήθελε να αντικαταστήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που διεξάγει ο ΓΓ με απευθείας συνομιλίες μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Νέα Υόρκη - Κληρίδης - Παπανδρέου

    ΚΥΠΕ - 11/11/2001

    Συνάντηση μισής περίπου ώρας είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    Κατά τη συνάντηση έγινε μια αλληλοενημέρωση για τις επαφές που έχουν στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

    Σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, και όχι ο Πρόεδρος Κληρίδης, όπως είχε ανακοινωθεί, παρέστη σε δεξίωση προς τιμή του Γιάσερ Αραφάτ που δόθηκε από την Επιτροπή για τα Αναφαίρετα Δικαιώματα των Παλαιστινίων.

    Αύριο ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράν και γεύμα εργασίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. Θα συναντηθεί επίσης με τον εκρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το χώρο όπου βρίσκονταν πριν από τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου οι δύο πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, περιοχή που ονομάζεται τώρα "Ground Zero".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 11 November 2001 - 20:46:03 UTC