Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-11-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φοιτητές - Αμερικανική Πρεσβεία - Ψήφισμα
  • [02] Πρέσβης ΗΠΑ - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ
  • [03] Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες
  • [04] Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής
  • [05] Τρίτη Επιτροπή ΓΣ - Κύπρος - Τουρκία
  • [06] Ντενκτάς - Πρόσκληση για συνομιλίες
  • [07] Βέλγοι γερουσιαστές -ΕΕ-Κυπριακό-Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [08] Συνάντηση ΓΓ ΟΗΕ - Τούρκος ΥΠΕΞ
  • [09] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Εκδήλωση για Πολυτεχνείο
  • [10] Λυσσαρίδης - ΔΕΟΚ - Διεθνής διάσκεψη

  • [01] (Κ) Φοιτητές - Αμερικανική Πρεσβεία - Ψήφισμα

    ΚΥΠΕ - 16/11/2001

    Εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν το πρωί στη Πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου του 1973.

    Στην εκδήλωση, εγκρίθηκε ψήφισμα το οποίο επιδόθηκε από αντιπροσωπία των φοιτητικών και μαθητικών οργανώσεων σε αντιπρόσωπο της αμερικανικής πρεσβείας. Στο ψήφισμα καταδικάζεται "η πολιτική εκείνη των ΗΠΑ που ποδηγέτησε την εθνική ανεξαρτησία και προσπάθησε να καταβάλει την λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα και τελικά οδήγησε στο έπος του Πολυτεχνείου".

    Προστίθεται επίσης ότι η πολιτική "των ΗΠΑ άνοιξε τις κερκόπορτες για την εισβολή της Αγκυρας στη Κύπρο, υποθάλποντας παράλληλα και το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974" και καλείται η κυβέρνηση των ΗΠΑ "να τερματίσει την πολιτική ποδηγέτησης και εκμαυλισμού της θέλησης των λαών του κόσμου και να ασκήσει πιέσεις προς την Αγκυρα και τον Ντενκτάς ώστε να αποδεχθούν δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΚ)

    [02] (Κ) Πρέσβης ΗΠΑ - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ

    ΚΥΠΕ - 16/11/2001

    Οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία Ντόναλντ Μπάντλερ, επαναλαμβάνοντας πως η Ουάσιγκτον είναι δεσμευμένη και επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση του με τον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου, και κληθείς να αναφέρει πόσο σοβαρά λαμβάνει η Ουάσιγκτον τις απειλές του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, ο κ. Μπάντλερ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν "ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για οποιοδήποτε από τα μέρη να αντιδρά σε πιθανές μελλοντικές εξελίξεις" και εξέφρασε την ελπίδα όλα τα μέρη να επικεντρωθούν στο στόχο της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, "που θα ήταν καλή για την Κύπρο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την Ελλάδα, την Τουρκία και για την ΕΕ".

    Σημείωσε εξάλλου ότι ο δρόμος για μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού περνά μέσα από τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και σημείωσε πως "είμαστε δεσμευμένοι σε αυτή τη διαδικασία".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [03] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες

    ΚΥΠΕ - 16/11/2001

    Οι πιέσεις που δέχθηκαν στη πλειοψηφία τους σήμερα τα βαριά χαρτιά του χρηματιστηρίου οδήγησαν το Γενικό Δείκτη, που έκλεισε στις 138,88 μονάδες, σε οριακή πτώση της τάξης του 0,42%, παρά τα κέρδη πέραν του 1% που παρουσίασε η αγορά στα αρχικά στάδια της σημερινής συνάντησης. Σε υψηλά επίπεδα ανήλθε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 11,9 εκατομμύρια λίρες.

    Ελαφρές απώλειες της τάξης του 0,39%, σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 533,76 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί σε ποσοστό 0,26%.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΣΤ/ΜΚ)

    [04] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής

    ΚΥΠΕ - 16/11/2001

    Η εισαγωγή του παράγοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ανατρέπει πλήρως την ανισότητα μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, τόνισε χθες βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας πως η ένταξη της Κύπρου θα επιφέρει αναβάθμιση της θέσης της στη διεθνή σκηνή.

    Μιλώντας στις ΗΠΑ, σε συγκέντρωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμα πως "είτε πριν είτε μετά την ένταξη θα δημιουργηθεί εκείνη η δυναμική που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού", προσθέτοντας πως τα συμπεράσματα του Ελσίνκι θα εφαρμοστούν.

    Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών, ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως "κίνηση αντιπερισπασμού" την πρόσκληση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, χωρίς την παρουσία των ΗΕ, όπως o κ. Ντενκτάς ανέφερε στην πρώτη του επιστολή στον Πρόεδρο. "Εάν πράγματι πρόθεση του κ. Ντενκτάς δεν είναι να παραγνωρίσει τη διαδικασία των ΗΕ, τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ, τους όρους εντολής και τη βάση πάνω στην οποία διεξάγονται οι συνομιλίες, τότε είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε μαζί του σε απευθείας συνομιλίες", είπε, ο κ. Κασουλίδης υπενθυμίζοντας πως ο κ. Ντενκτάς ήταν εκείνος που δεν ήθελε απευθείας συνομιλίες και ως εκ τούτου η πρόσφατη διαδικασία των ΗΕ άρχισε με εκ του σύνεγγυς συνομιλίες το Δεκέμβριο 1999.

    (KYΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

    [05] (Κ) Τρίτη Επιτροπή ΓΣ - Κύπρος - Τουρκία

    ΚΥΠΕ - 16/11/2001

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης εναντίον της Κύπρου για να πάρει απάντηση στην ίδια σκληρή γλώσσα από τον αντιπρόσωπο της Κύπρου.

    Κατά τη διάρκεια συζήτησης για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απαντώντας στους τουρκικούς ισχυρισμούς, ο αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Επιτροπή Δημήτρης Χατζηαργυρού κάλεσε τον Τούρκο αντιπρόσωπο να είναι πολύ προσεκτικός όταν χρησιμοποιεί όρους όπως "εθνικό ξεκαθάρισμα" και "γενοκτονία" υπενθυμίζοντας πως είναι η Αγκυρα που κατηγορείται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των δικών της πολιτών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

    [06] (Κ) Ντενκτάς - Πρόσκληση για συνομιλίες

    ΚΥΠΕ - 16/11/2001

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, κάλεσε σήμερα εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη σε "πρόσωπο με πρόσωπο" συνάντηση, στις αρχές Δεκεμβρίου.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε ότι σε σημερινές δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι "NTV", ο κ. Ντενκτάς ανέφερε ότι απέστειλε μέσα σε οκτώ ημέρες τρεις επιστολές στον Πρόεδρο Κληρίδη, ζητώντας του να επιλέξει ημερομηνία μεταξύ της 1ης και της 10ης Δεκεμβρίου για "πρόσωπο με πρόσωπο" συνάντηση.

    "Ελπίζω ότι (ο Πρόεδρος Κληρίδης) θα δώσει θετική απάντηση", ανέφερε ο κ. Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΚ)

    [07] (Κ) Βέλγοι γερουσιαστές -ΕΕ-Κυπριακό-Δημοσιογραφική διάσκεψη

    ΚΥΠΕ - 16/11/2001

    Η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) με το πρώτο κύμα των υποψήφιων χωρών ανεξαρτήτως της επίτευξης ή όχι λύσης στο Κυπριακό, δήλωσαν σήμερα οι Βέλγοι Γερουσιαστές Φιλίπ Μονφίλς και Φρανσουά Ροελάντ ντου Βιβιέρ, χαρακτηρίζοντας "αντιπαραγωγική" τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την απειλή της για προσάρτηση των κατεχομένων, δηλώνοντας πως κάτι τέτοιο θα απομάκρυνε ακόμα περισσότερο την Τουρκία από την ΕΕ.

    Μιλώντας το απόγευμα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, οι Βέλγοι γερουσιαστές, που βρίσκονται στην Κύπρο μετά από παράκληση του Υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου Λουί Μισιέλ, προκειμένου να συντάξουν έκθεση για το Κυπριακό και για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κατέστησαν σαφές πως, και αν ακόμη η τουρκική πλευρά αποδεχθεί τώρα την έναρξη διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού, δεν πρόκειται να καθυστερήσει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ούτε πρόκειται να αρχίσει ξανά η διαδικασία εναρμόνισης για όλη την Κύπρο.

    Μιλώντας μέσω διερμηνέα, οι Βέλγοι γερουσιαστές, οι οποίοι είχαν επαφές τόσο στις ελεύθερες περιοχές, όσο και στα κατεχόμενα με Τουρκοκυπρίους πολιτικούς και συνδικαλιστές, περιλαμβανομένου του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, χαρακτήρισαν ως "μοναδική" την ευκαιρία που δίδεται κατά τους αμέσως επόμενους μήνες για αναζήτηση μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, για λύση του κυπριακού προβλήματος και επέκριναν την αρνητική στάση του κ. Ντενκτάς για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Ανέφεραν εξάλλου πως πρόκειται να συντάξουν μια έκθεση με τα συμπεράσματα της εδώ επίσκεψής τους, την οποία θα υποβάλουν στη βελγική κυβέρνηση ζητώντας από το Βέλγιο και από την ΕΕ όπως καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)

    [08] (Κ) Συνάντηση ΓΓ ΟΗΕ - Τούρκος ΥΠΕΞ

    ΚΥΠΕ - 16/11/2001

    Το Κυπριακό συζητήθηκε κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης που είχαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ κατά τη συνάντηση που διήρκησε γύρω στα 40 λεπτά συζητήθηκαν επίσης η κατάσταση στο Αφγανιστάν και άλλα διεθνή θέματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Εκδήλωση για Πολυτεχνείο

    ΚΥΠΕ - 16/11/2001

    Ελλάδα και Κύπρος με πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες τους επόμενους μήνες πρέπει να διασφαλίσουν και να εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη υλοποίηση του μεγάλου εθνικού στόχου, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών(ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκης Ομήρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε το Κίνημα για την επέτειο του Πολυτεχνείου και για καταδίκη της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι "ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπισθούν και οι θρασύτατες απειλές της Τουρκίας για ενσωμάτωση των κατεχομένων σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΚ)

    [10] (Κ) Λυσσαρίδης - ΔΕΟΚ - Διεθνής διάσκεψη

    ΚΥΠΕ - 16/11/2001

    Οι ΗΠΑ δεν θα ευνοούσαν πλήρη ενσωμάτων της Τουρκίας στην ΕΕ εκτός εάν ελπίζουν ότι αυτό θα αποτελέσει ανακοπτικό παράγοντα στο θέμα της ενοποίησης της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι "η Τουρκία χρησιμοποιείται ως ένα πιόνι προς αυτή την κατεύθυνση".

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Λυσσαρίδης, στην εισήγηση του στη διεθνή διάσκεψη που διοργάνωσε η ΔΕΟΚ με θέμα "Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση - κοινωνική συνοχή δικαιοσύνη και ευημερία πολιτών και εργαζομένων" υπογράμμισε ότι αποτελεί σημαντική πτυχή για τη Κύπρο "η εμμονή ότι η λύση (του Κυπριακού) πρέπει να εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

    Αναφερόμενος στις τουρκικές απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ ανέφερε ότι "πρέπει να προετοιμάζουμε την Ευρώπη για την ανάγκη άμεσης εκ των προτέρων αντίδρασης και προειδοποίησης και να έχουμε σενάρια για όλες τις πιθανές και απίθανες περιπτώσεις". |

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΚ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 16 November 2001 - 18:46:04 UTC