Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-11-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποδόσφαιρο - Αγώνες - Αποτελέσματα
  • [02] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό
  • [03] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό
  • [04] Βουλευτές - ΚΣΣΕ - Συνεδρία - Λιθουανία
  • [05] Υπουργός Δικαιοσύνης - Βρυξέλλες
  • [06] Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [07] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επαρχιακό Συνέδριο ΔΗΣΥ
  • [08] Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ - Χριστόφιας - Κακλαμάνης
  • [09] ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Αγώνες - Αποτελέσματα

    ΚΥΠΕ 18/11/2001

    Με δύο αγώνες, οι οποίοι αρχίζουν στις 2.30 το απόγευμα, ολοκληρώνεται σήμερα η ένατη αγωνιστική του παγκυπρίου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος ανδρών α΄ κατηγορίας.

    Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει στο ΓΣΠ τον Εθνικό Αχνας και η ΑΕΚ στο ΓΣΖ τη Δόξα Κατωκοπιάς.

    Στο μεταξύ, νίκη με σκορ 3 - 1 πέτυχε η Ομόνοια επί της πρωτοπόρου Ανόρθωσης στο χθεσινοβραδινό αγώνα, ο οποίος διεξήχθη στο στάδιο "Αντώνης Παπαδόπουλος".

    Στα άλλα χθεσινά παιχνίδια η ΑΕΛ νίκησε στο Τσίρειο στάδιο τον Ολυμπιακό με 2 - 0, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου επικράτησε στο Παραλίμνι του Απόλλωνα με 2 - 1, ο Εθνικός Ασσιας συνέτριψε τον Ερμή Αραδίππου στο Μακάρειο στάδιο με 7 - 1, ενώ Αθλητική Ενωση Πάφος και Αλκή, που αγωνίστηκαν στο Παφιακό στάδιο, εξήλθαν ισόπαλες 2 - 2.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 18/11/2001

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος σε γραπτή του δήλωση αναφέρει πως "οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς όπως και οι όροι που θέτει ο κ. Ντενκτάς" για μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη "δημιουργούν το βάσιμο συμπέρασμα" ότι η κίνηση του κ. Ντενκτάς να ζητήσει μια τέτοια συνάντηση αποτελεί "άλλον ένα διαδικαστικό ελιγμό της τουρκικής πλευράς".

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο "θεμελιώδη σημασία έχει αν ο κατοχικός ηγέτης αποδέχεται πρώτον την πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών και δεύτερον αν δέχεται ότι η συνάντηση που επιδιώκει με τον Πρόεδρο Κληρίδη εντάσσεται στα πλαίσια της διαδικασίας συνομιλιών, κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ και τις αρχές οι οποίες καθορίζουν τη βάση των συνομιλιών".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό

    KΥΠΕ 18/11/2001

    Για "σπασμωδικότητα και αμηχανία με την οποία η κυβέρνηση φαίνεται κάποιες φορές να αντιμετωπίζει τις εξελίξεις", έκανε σήμερα λόγο ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι "χωρίς να καταλαμβανόμαστε από φόβο ή πανικό πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε νέους τυχοδιωκτισμούς της Τουρκίας, γιατί πρόκειται για έναν αδίστακτο παράγοντα ο οποίος για να ξεπεράσει δικές του αντιφάσεις μπορεί να προβεί σε νέες αυθαίρετες και περιφερειακές ανωμαλίες".

    Μιλώντας στο μνημόσιο ηρώων της Παναγιάς ο κ. Ομήρου ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ, ότι "ενώ πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις τουρκικές απειλές με ψυχραιμία και ορθολογισμό, από την άλλη δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε μια παθητική αντίκριση των πραγμάτων" έχοντας "πολλές φορές" την τάση να "μεγεθύνουμε τις θετικές για μας εξελίξεις και να εθελοτυφλούμε μπροστά στις αρνητικές".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

    [04] (Κ) Βουλευτές - ΚΣΣΕ - Συνεδρία - Λιθουανία

    ΚΥΠΕ 18/11/2001

    Οι βουλευτές Παναγιώτης Δημητρίου και Δώρος Χριστοδουλίδης αναχωρούν σήμερα για την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους για να συμμετάσχουν στη συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Εισηγητής της ΚΣΣΕ για την κατάσταση στην Κύπρο, Ούγγρος βουλευτής Αντρας Μπαρσόνι θα παρουσιάσει μνημόνιο, το οποίο θα αναφέρεται στις εκτιμήσεις του για την κατάσταση στην Κύπρο και θα ενημερώσει προφορικά τα μέλη της επιτροπής για την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στο νησί, στις 12 -15 Νοεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)

    [05] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Βρυξέλλες

    ΚΥΠΕ 18/11/2001

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες όπου θα πάρει μέρος στη συνάντηση των Υπουργών των υποψηφίων για ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αρμοδίων για την Αστυνομία, με τους ομολόγους τους των 15 χωρών μελών της ΕΕ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Βέλγος Υπουργός Εσωτερικών, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά το τρέχον εξάμηνο, θα ενημερώσει τους Υπουργούς από τις υποψήφιες χώρες για την προώθηση των απόψεων του Συμβουλίου της Φρέϊρα για δημιουργία Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Δύναμης.

    Οι Υπουργοί από τις υπό ένταξη χώρες αναμένεται ότι θα κληθούν να τοποθετηθούν σ' ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Δύναμη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ)

    [06] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό - ΕΕ

    ΚΥΠΕ 18/11/2001

    Ο επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε πως πρέπει να εργαστούμε ώστε η Ευρώπη με σαφήνεια να απαντά στις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων για ενσωμάτωση των κατεχομένων σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι "είναι εξευτελιστικό" για την ΕΕ "η Τουρκία να απαιτεί να καθορίσει την ευρωπαϊκή πολιτική και την απόφαση της για διεύρυνση".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ, μιλώντας σήμερα στο μνημόσυνο του Ρένου Πρέντζα, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι η Ευρώπη "καλείται να διαδραματίσει έναν πιο αποφασιστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις με μια ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων που να στηρίζεται στις αρχές δικαίου και στην ομοιόμορφη εφαρμογή τους", προσθέτοντας ότι έτσι θα γίνεται σαφές ότι η Τουρκία "δεν πρέπει να ελπίζει σε συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια χωρίς συμμόρφωση στα κριτήρια και τα συμπεράσματα του Ελσίνκι που απαιτούν συμμόρφωση στις διεθνείς και ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επαρχιακό Συνέδριο ΔΗΣΥ

    ΚΥΠΕ 18/11/2001

    "Μέσα από την οικοδόμηση της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής ενότητας της Ευρώπης, πιστεύουμε πως μπορούμε να διασφαλίσουμε ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη λύση του Κυπριακού", ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι "η Ευρώπη, όπως απέδειξε και η πρόσφατη έκθεση προόδου (για την Κύπρο) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί την πιο ισχυρή θωράκιση για τα δικαιώματα του κυπριακού ελληνισμού".

    Μιλώντας σήμερα το πρωί στο Επαρχιακό Συνέδριο του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα, ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, είπε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου "αποδεδειγμένα λειτουργεί ως καταλύτης για τη λύση του πολιτικού μας προβλήματος" κάτι που "επιβεβαίωσε πρόσφατα με την εδώ παρουσία του και τις βαρυσήμαντες δηλώσεις του ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ρομάνο) Πρόντι".|

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)

    [08] (Κ) Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ - Χριστόφιας - Κακλαμάνης

    ΚΥΠΕ 18/11/2001

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης αντέκρουσαν, στο πλαίσιο των εργασιών της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ, που συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν χθες στη Στοκχόλμη, ισχυρισμούς του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Izgi Omer, ο οποίος υπεραμύνθηκε των τουρκικών θέσεων και ιδιαίτερα της τουρκικής εισβολής, την οποία χαρακτήρισε "δικαιολογημένη" βάσει της Συνθήκης Εγγυήσεως και "αναγκαία" για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αντικρούοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι η Τουρκία με την παράνομη κατοχή μέρους της Κύπρου παραβλέπει κάθε αρχή δικαίου και την κάλεσε να αλλάξει την αρνητική και αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό και να συνεργαστεί για την εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό για το κοινό καλό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, τόνισε ότι όλοι προσβλέπουμε σε μια Ευρώπη δημοκρατική όπου θα ισχύουν οι ευρωπαϊκές αρχές και τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, καθώς και οι αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και ιδιαίτερα αυτές του Ελσίνκι. Παρατήρησε επίσης ότι οι τουρκικές απειλές δυναμιτίζουν ολόκληρη τη διαδικασία της διεύρυνσης και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το όραμα των λαών των υποψηφίων χωρών για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. |

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΚΣΤ/)

    [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ

    [10]

    ΚΥΠΕ 18/11/2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δημιουργούνται δειλά δειλά "όλες οι συνθήκες και η δυναμική" ώστε, αν δεν γίνει κατορθωτή η λύση του Κυπριακού πριν την ένταξη της Κύπρου την ΕΕ, μετά την ένταξη οι ίδιοι οι Τ/Κ να αντιμετωπίσουν την ηγεσία τους, σημειώνοντας ότι "μέσω αυτού του μηχανισμού θα επιτύχουμε στο τέλος την επανένωση του τόπου μας".

    Σε ομιλία του στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου (ΕΦΕΚ.Η.Β) ο κ. Κασουλίδης σημείωσε, στην παρουσία και Τ/Κ φοιτητών, ότι "εμείς δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε μια λύση που να δημιουργεί τις νομικές προϋποθέσεις για να αποκτήσουν de jure, νόμιμα, αυτό που δια της δύναμης των όπλων επέβαλε η Τουρκία de facto στην Κύπρο", προσθέτοντας πως "για αυτό απορρίπτουμε τη λύση συνομοσπονδίας". |

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 18 November 2001 - 13:02:04 UTC