Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΓΓ Ηνωμένων Εθνών - Συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [03] (Κ) Υπουργοί Οικονομικών ΕΕ - Κύπρος
  • [04] (Κ) Πάουελ - Τουρκία - Επαφές
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Νέο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας
  • [07] (Κ) Πούτιν - Αθήνα - Κυπριακό
  • [08] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αλβαρο ντε Σότο
  • [09] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)
  • [10] (Κ) Τ/κ Τύπος - Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [11] (Κ) Αννα Διαμαντοπούλου - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [12] (Κ) Τ/κ Τύπος - Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [13] (Κ) Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Πρασίνων - Κεραίες - Δήλωση
  • [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [15] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [16] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [17] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Απευθείας Συνομιλίες
  • [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Βρετανία - Συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [20] (K) ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Τουρκίας - Κυπριακό
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Εντυπωσιακά κέρδη
  • [22] (Κ) ΥΠΕΞ - Βελγίδα Υφυπουργός Εξωτερικών
  • [23] (Κ) ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Απευθείας συνομιλίες
  • [24] (Κ) Υφυπουργός Εξωτερικών Βελγίου - Αναχώρηση
  • [25] (Κ) ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Τουρκία - Επαφές
  • [26] (Κ) Γυναίκα της Ευρώπης 2002

  • [01] (Κ) ΓΓ Ηνωμένων Εθνών - Συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς

    Την ευαρέσκειά του για τη συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να αρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις στα μέσα Ιανουαρίου, ύστερα από πρόσκλησή του, εκφράζει ο ΓΓ Κόφι Ανάν με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε χθες.

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών, ο ΓΓ είναι έτοιμος να παρέχει στα μέρη κάθε αναγκαία βοήθεια για την επίτευξη συνολικής λύσης.

    [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες στα μέσα Ιανουαρίου στην Κύπρο για συνολική λύση του Κυπριακού και χαρακτηρίζουν την απόφαση αυτή ως "ενθαρρυντική εξέλιξη".

    [03] (Κ) Υπουργοί Οικονομικών ΕΕ - Κύπρος

    Η χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με την οικονομική κατάσταση στις υποψήφιες χώρες επιβεβαίωσε, για μια ακόμη φορά, το σαφέστατο προβάδισμα που έχει η Κύπρος και κατά δεύτερο λόγο η Σλοβενία, έναντι των υπολοίπων χωρών στον τομέα της σύγκλισης.

    Η συζήτηση στο Συμβούλιο, που προηγήθηκε της συνάντησης των Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους ομολόγους τους των υποψηφίων χωρών, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση των οικονομικών εκθέσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εκθέσεις αυτές με τις προβλέψεις για τις οικονομικές επιδόσεις των υποψηφίων χωρών θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Laeken (14-15 Δεκεμβρίου)

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας της Ελλάδας Νίκος Χριστοδουλάκη, από τους δείκτες της έκθεσης προκύπτει σαφέστατα ότι μόνο η Κύπρος και η Σλοβενία έχουν επιδόσεις (κατά κεφαλή ΑΕΠ) που κινούνται κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα σε ορισμένες υποψήφιες χώρες το κατά κεφαλή ΑΕΠ είναι μικρότερο από το 1/3 του μέσου κοινοτικού.

    Η απόκλiση αυτή που υπάρχει σήμερα στις οικονομικές επιδόσεις των περισσότερων υποψήφιων χωρών υπογραμμίσθηκε από αρκετες χώρες μέλη με κάποια ανησυχία ενόψει της διεύρυνσης. Πάντως, κανένας από τους 15 υπουργούς της ΕΕ δεν έθεσε θέμα μη τήρησης του χρονοδιαγράμματος της διεύρυνσης, το οποίο προβλέπει την ένταξη νέων χωρών πριν από τις ευρωεκλογές του 2004. Εκείνο που τονίσθηκε είναι πως θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες από την πλευρά των υποψηφίων χωρών, που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα, να πετύχουν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για δημιουργία μιας οικονομίας της αγοράς, ικανής να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στην εξαμηνιαία συνάντηση των 15 υπουργών οικονομίας της ΕΕ με τους ομολόγους τους των υποψηφίων χωρών, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, συζητήθηκαν τα θέματα της αρμοδιότητας του Συμβουλίου ECO-FIN. Ειδικότερα συζητήθηκαν τα δημοσιονομικά, η μεθοδολογία για τη μακροοικονομική σταθερότητα, η προενταξιακή διαδικασία σύγκλισης των οικονομιών των υποψηφίων χωρών, τα προενταξιακά οικονομικά προγράμματα και η καταπολέμηση της χρηματοδότησης της διεθνούς τρομοκρατίας. (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Πάουελ - Τουρκία - Επαφές

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ αρχίζει σήμερα το πρωί τις επαφές του στην Αγκυρα.

    Ο κ. Πάουελ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, με τον Πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ και με τον Υπουργό Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ, με τον οποίο θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου στις 12:30, αναφέρει το πρακτορείο "Ανατολή".

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, το κοινό ανακοινωθέν για τη συνάντηση, η σημερινή μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στα κατεχόμενα για να παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Ντενκτάς και οι αναμενόμενες, πρόσωπο με πρόσωπο, συνομιλίες κυριαρχούν των σημερινών θεμάτων των εφημερίδων.

    Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Μεταμόρφωση του Ραούφ Ντενκτάς", γράφει ότι το όλο σκηνικό στο Κυπριακό άλλαξε ξαφνικά χθες με την πολιτική μεταμόρφωση του κ. Ντενκτάς, που είχε ως αποτέλεσμα να συμφωνήσει με τον Πρόεδρο Κληρίδη, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στην οικία του Αναπληρωτή Εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) Σβίγκνιεφ Βλόσοβιτς, στη Λευκωσία, την έναρξη απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Αλλη είδηση είναι η σημερινή κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών για τη διερεύνηση των όσων έγιναν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) κατά τη διετία 1999-2000. Στη σημερινή συνεδρία έχουν προσκληθεί για να παραστούν και να απαντήσουν σε ερωτήσεις των βουλευτών οι Διοικητές των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής.

    "Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Ξαφνικός έρωτας", ότι στενοί συνεργάτες του Προέδρου Κληρίδη δεν έκρυβαν χθες την ικανοποίησή τους για την πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό μετά τη χθεσινή συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, οι οποίοι θα συναντηθούν ξανά σήμερα το βράδυ, σε δείπνο που παραθέτει στην οικία του στα κατεχόμενα ο κ. Ντενκτάς και στο οποίο θα παραστεί ο Πρόεδρος Κληρίδης, περνώντας με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Αλλού γράφει ότι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Λευκωσίας, Μιχαλάκης Ζαμπέλας και Κύπρος Χρυσοστομίδης, ενόψει των δημοτικών εκλογών της 16ης Δεκεμβρίου, θα συζητήσουν το πρόγραμμά τους για τη Λευκωσία σε ειδικά διαμορφωμένο στούντιο του ΡΙΚ και η συζήτηση θα μεταδίδεται απευθείας σε ολόκληρη την Κύπρο από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς παγκύπριας εμβέλειας.

    Ο "Πολίτης", με τον τίτλο "Ολα στο τραπέζι και καλή όρεξη", γράφει στο κύριο θέμα πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κατέληξαν χθες σε συμφωνία έξι σημείων από τα οποία απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις συμφωνίες κορυφής. Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, συμφώνησαν να αρχίσουν, περί τα μέσα του προσεχούς Ιανουαρίου, απευθείας συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των ΗΕ, χωρίς προϋποθέσεις και με όλα τα θέματα στο τραπέζι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα πολιτικά κόμματα φαίνεται να συμφωνούν για την έναρξη απευθείας συνομιλιών, εκφράζοντας ταυτοχρόνως κάποιες ανησυχίες για το ενδεχόμενο εκτροπής από το πλαίσιο λύσης που είχαν αποδεχθεί, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ και των συμφωνιών κορυφής.

    "Η Σημερινή", κάτω από τον τίτλο "Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι", γράφει στο κύριό της θέμα πως, μετά τη χθεσινή συνάντηση Κληρίδη Ντενκτάς, η Λευκωσία φαίνεται συγκρατημένη σε αντίθεση με την τουρκική πλευρά, η οποία πανηγυρίζει για την έναρξη των απευθείας συνομιλιών, οι οποίες θα διεξαχθούν στη βάση "όλα τα θέματα στο τραπέζι" και διαπραγμάτευση "χωρίς όρους" και χωρίς ρητή αναφορά στα ψηφίσματα του ΣΑ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η θυγατρική εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών, Γιουροσύπρια εκμίσθωσε τέσσερα αεροπλάνα τύπου Μπόινγκ 737- 800. Προσθέτει επίσης ότι η σύμβαση υπεγράφη την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου με τη διεθνή εταιρεία μισθώσεων (ILFC) που έχει βάση το Λος Αντζελες.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Ανατρέπονται τα δεδομένα" γράφει στο κύριο θέμα του ότι η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη διαμόρφωσε νέα δεδομένα στο Κυπριακό, που ενδεχομένως να προέκυψαν μετά από παρασκηνιακή προετοιμασία. Προσθέτει επίσης ότι η απουσία αναφοράς στα ψηφίσματα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θέτει τέσσερις άξονες για τις συνομιλίες που αναμένεται να αρχίσουν γύρω στις 15 Ιανουαρίου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι οι διεργασίες για την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντιδράσεως κινούνται σε τεντωμένο σχοινί, ιδιαίτερα μετά τη διαμόρφωση φόρμουλας από Αμερικανούς και Βρετανούς, η οποία δίνει ουσιαστικά λόγο στην Τουρκία στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Αρχίζουν τα δύσκολα" γράφει στο κύριο θέμα της ότι το όλο σκηνικό της χθεσινής συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς είχε εκ των προτέρων στηθεί με σειρά διπλωματικών ενεργειών στο παρασκήνιο και έτσι Κληρίδης και Ντενκτάς κατέληξαν σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο επιδέχεται διαφορετικών ερμηνειών και έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Αλλού γράφει ότι αύριο 200 περίπου εργαζόμενοι στο Γραφείο Ευημερίας θα κατέλθουν σε 24ωρη απεργία ζητώντας επίλυση των αιτημάτων τους επηρεάζοντας ουσιωδώς τη λειτουργία των κρατικών βρεφοκομικών σταθμών. Παράλληλα θα υπάρχει μονόωρη στάση εργασίας των λειτουργών ευημερίας για θέματα ασφάλειας του προσωπικού.

    Η αγγλόφωνη "Σάιπρους Μέιλ" κάτω από τον τίτλο "Καινοτομία" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συμφώνησαν να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις πρόσωπο με πρόσωπο, στην Κύπρο μετά την πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση που είχαν για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια. Προσθέτει ακόμα ότι η καινοτόμος συμφωνία σφραγίστηκε με την αποδοχή του Προέδρου Κληρίδη να παρακαθίσει απόψε σε δείπνο στην οικία του κ. Ντενκτάς στη κατεχόμενη Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι δεκάδες υπολογιστές κάηκαν στη διάρκεια της καταιγίδας του Σαββατοκύριακου από αύξηση του ηλεκτρικού φορτίου από τις αστραπές.

    [06] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Νέο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας

    Στα 30 εκατομμύρια λίρες θα ανέλθει το κόστος του νέου συστήματος ελέγχου για να έχουμε σύγχρονη κτιριακή υποδομή και σύγχρονο εξοπλισμό για τον καλύτερο έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου.

    [07] (Κ) Πούτιν - Αθήνα - Κυπριακό

    Το Κυπριακό περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που θα έχει στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αρχίζει αύριο τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

    [08] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αλβαρο ντε Σότο

    Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος έχει σήμερα χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως δεν έχουν ακόμη καθοριστεί οι ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των απευθείας συνομιλιών, που όπως ανακοινώθηκε χθες θα αρχίσουν στα μέσα Ιανουαρίου.

    [09] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Οι συνομιλίες βοηθούν το ΧΑΚ" ότι η συμφωνία του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη για έναρξη απευθείας συνομιλιών στα μέσα Ιανουαρίου "επέδρασε θετικά στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου". Γράφει ακόμη ότι ενώ στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, ο δείκτης του ΧΑΚ κατάγραφε απώλειες, "με το άκουσμα της έναρξης για απευθείας συνομιλίες ανέκαμψε πάνω από το κρίσιμο επίπεδο στήριξης των 132 μονάδων". Αλλού γράφει ότι "το σαφέστατο προβάδισμα" της Κύπρου έναντι των υπολοίπων υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών, διαφάνηκε στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των υποψηφίων χωρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.  (ΚΥΠΕ/ΓΣ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Τ/κ Τύπος - Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι "πάντοτε είχε αφήσει τις πόρτες ανοικτές για την ειρήνη και ενεργούσε με ελαστικότητα για ένα αποτέλεσμα" και πρόσθεσε ότι "οι δηλώσεις των αρμοδίων της ΕΕ προς τους Ε/Κ ότι άσχετα με το αποτέλεσμα θα ενταχθούν στην Ενωση, οδήγησε τις συνομιλίες και τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας σε αδιέξοδα, κάτι που εγκυμονούσε κινδύνους".

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη είπε ότι έβλεπε ότι η υπόθεση δεν προχωρούσε προς διευθέτηση, και "είχαμε καθήκον να βρούμε τρόπους για να μην οδηγήσουμε το νησί σε νέες περιπέτειες".

    [11] (Κ) Αννα Διαμαντοπούλου - Κύπρος - Επίσκεψη

    Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει αύριο και μεθαύριο η Ελληνίδα επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδια για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις, Αννα Διαμαντοπούλου.

    [12] (Κ) Τ/κ Τύπος - Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

    Με τίτλους όπως "Καινούργια σελίδα στην Κύπρο" (Ραντικάλ), "United States of Cyprus" (Σαμπάχ) και "Ιστορικό δείπνο ειρήνης" (Γιενί Σαφάκ), ο τουρκικός Τύπος υποδέχεται τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την απόφασή τους να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

    Η αισιοδοξία είναι εμφανής στις τουρκικές εφημερίδες σήμερα και πολλοί αρθρογράφοι και αναλυτές κάνουν λόγο για "νέα, ήρεμη περίοδο" στην τουρκική εξωτερική πολιτική, ενώ όσοι πρόσκεινται στους "σκληρούς" του Κυπριακού λένε με ικανοποίηση ότι "η τουρκική πλευρά έπαψε να εμφανίζεται ως η πλευρά που εμποδίζει τη λύση" και "η κίνηση Ντενκτάς πέτυχε το στόχο της".

    Ορισμένοι ωστόσο είναι πιο συγκρατημένοι επισημαίνουν ότι "οι συνομιλίες δεν είναι ο στόχος αλλά το μέσο για την επίτευξη του στόχου".

    "Ελπίζω οι δύο ηγέτες να διατηρήσουν τη θετική ατμόσφαιρα και να καταλήξουν σε μια πραγματική λύση", γράφει ο Ισμέτ Μπερκάν της Ραντικάλ και συνεχίζει: "Σύντομα θα συλλέξουμε τους καρπούς τέτοιων βημάτων. Μια νέα περίοδος ελπίδας για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, με ήρεμες σχέσεις με την Ε.Ε., μπορεί να αρχίζει".

    "Η Ε.Ε. και η Τουρκία συμφώνησαν στο θέμα της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας και η λύση του Κυπριακού είναι κοντά", γράφει ο Χασάν Τζεμάλ της Μιλλιέτ και σημειώνει ότι αν η κυβέρνηση Ετζεβίτ εκμεταλλευθεί αυτές τις ευκαιρίες, το έτος 2002 θα είναι ένα "υπέροχο έτος για την Τουρκία".

    Η θετική συνάντηση των Κληρίδη και Ντενκτάς δεν εξέπληξε τον πρώην Υπουργό Επικρατείας Μεχμέτ Αλί Ιρτεμστελίκ, όπως είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, και σημείωσε ότι "δεν είμαι οπαδός της βιαστικής αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας, έχω όμως ελπίδες". Οι συζητήσεις για το Κυπριακό έχουν ένα παρελθόν και υπήρχαν πολλές απογοητεύσεις, είπε ο κ. Ιρτεμτσελίκ και συνέστησε "σοβαρότητα και διορατικότητα".

    Οσοι είναι κατά της Ε.Ε. και τα "γεράκια" θα προσπαθήσουν να δείξουν ότι ο κ. Ντενκτάς έπαψε να είναι αυτός που αντιτίθεται στις διαπραγματεύσεις, γράφει ο Τζενγκίζ Τζαντάρ στη Γιενί Σαφάκ και συνεχίζει: "Θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν το μέσο σαν στόχο, αλλά η παρουσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν είναι στόχος".

    Το 80% των Τουρκοκυπρίων επιθυμεί την ένταξη στην Ε.Ε., τονίζει ο κ. Τζαντάρ και σημειώνει ότι ο στόχος είναι να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί τους Τουρκοκυπρίους και την Τουρκία και θα τους ανοίγει τον δρόμο για την Ε.Ε.. (ΚΥΠΕ/ΕΑ/ΜΜ)

    [13] (Κ) Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Πρασίνων - Κεραίες - Δήλωση

    Κοινή δήλωση, με την οποία "απαιτείται ο τερματισμός" των εργασιών ανέγερσης κεραίας στις Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι, υπέγραψαν εικοσιπέντε εκπρόσωποι κομμάτων κατά το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο των Πρασίνων που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου στη Βουδαπέστη.

    [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Η κυπριακή οικονομία έχει χαρακτηρισθεί από τις Βρυξέλλες ως η πιο προχωρημένη οικονομία των υπό ένταξη χωρών και έχει εναρμονίσει σε μεγάλο βαθμό τη νομοθεσία της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

    [15] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Ως εκπρόσωπος της ε/κ κοινότητας και χωρίς τη σημαία και τα εμβλήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταβαίνει απόψε στα κατεχόμενα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης για να παρευρεθεί στο δείπνο, που παραθέτει στην οικία του ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, προς τιμήν του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [16] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην
    Κύπρο στις 5/12/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Γεν Iαπωνίας               192,0846        193,6212
    Δολ. Αυστραλίας              3,0018          3,0258
    Δολ. Καναδά                  2,4369          2,4563
    Κορώνα Δανίας               12,9154         13,0187
    Κορώνα Νορβηγίας            13,9184         14,0297
    Κορώνα Σουηδίας             16,3816         16,5126
    Φράγκο Eλβετίας              2,5569          2,5773
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [17] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Απευθείας Συνομιλίες

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει έντονη ανησυχία και προβληματισμό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η κατ αρχήν του εκτίμηση είναι ότι από τώρα και στο εξής για την εξέλιξη των συνομιλιών η ευθύνη θα βαρύνει εξίσου και τις δυο πλευρές.

    [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           140,72 ( 5,24)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 12.033.390
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 5.882.092    551,07 ( 4,91)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  3.105.435    150,89 ( 4,61)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £  1.115.515    136,48 ( 7,65)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    208.029     57,02 ( 7,71)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    324.193     57,39 ( 4,12)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    277.494    118,63 ( 5,60)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    374.888     36,99 ( 7,12)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     37.004     55,99 ( 2,15)
    Ετ. Πληροφορικής              £    164.732     10,20 ( 5,37)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.270.965     31,98 ( 4,72)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        244     29,53 ( 3,36)
    Ξενοδοχεία                    £  1.223.220     88,01 ( 6,14)
    Αλλες Εταιρείες               £  2.879.266    161,79 ( 6,95)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    
    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [19] (Κ) Βρετανία - Συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς

    Η Βρετανία χαιρετίζει τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για έναρξη απευθείας συνομιλιών στα μέσα Ιανουαρίου για συνολική λύση του Κυπριακού.

    [20] (K) ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Τουρκίας - Κυπριακό

    Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, από την Αγκυρα όπου βρίσκεται, καλωσόρισε τη χθεσινή απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για έναρξη απευθείας συνομιλιών εντός Ιανουαρίου 2002.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαϊλ Τζεμ, ο κ. Πάουελ επεσήμανε, όπως μετέδωσε το Reuters, ότι οι δυο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν και πάλι απόψε και πρόσθεσε: "Αυτό αποτελεί την αρχή μιας μακράς διαδικασίας, αλλά κάθε μακρύ ταξίδι ξεκινά με μερικά πρώτα βήματα".

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Εντυπωσιακά κέρδη

    Με κινητήριο μοχλό στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση τους τραπεζικούς τίτλους, καθώς και τον κλάδο των Ασφαλειών και των Επενδυτικών, η αγορά κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο σε ποσοστό 5,24%, κλείνοντας στις 140,72 μονάδες, διατηρώντας ανοδική πορεία σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Ιδιαίτερα αυξημένο παρουσιάστηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 12 εκατομμύρια λίρες.

    [22] (Κ) ΥΠΕΞ - Βελγίδα Υφυπουργός Εξωτερικών

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θεωρεί ενθαρρυντικό το χθεσινό "τολμηρό βήμα" του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για έναρξη απευθείας συνομιλιών, δήλωσε σήμερα η Βελγίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Ανεμί Νέιτς, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι ακόμη πολύ ενωρίς για να πει κανείς ότι οι συνομιλίες θα στεφθούν με επιτυχία.

    [23] (Κ) ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Απευθείας συνομιλίες

    "Κάθε μακρύ ταξίδι ξεκινά με ένα πρώτο βήμα", είπε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, και εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησής του για το αποτέλεσμα της συνάντησης.

    [24] (Κ) Υφυπουργός Εξωτερικών Βελγίου - Αναχώρηση

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Βέλγιο χαιρετίζουν τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις για το Κυπριακό, έπειτα από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, είπε σήμερα η Βελγίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Ανεμί Νέιτς, αναχωρώντας από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

    [25] (Κ) ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Τουρκία - Επαφές

    Σε ήρεμη και χωρίς εντάσεις ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην Αγκυρα και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ατμόσφαιρα αυτή διαμορφώθηκε κυρίως από την πρόοδο που σημειώθηκε στο Κυπριακό και στο θέμα της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΑΑ).

    [26] (Κ) Γυναίκα της Ευρώπης 2002

    Η καταξιωμένη ελληνίδα ηθοποιός Ειρήνη Παππά εξελέγη σήμερα από επιτροπή ευρωπαϊκών προσωπικοτήτων ως "Γυναίκα της Ευρώπης για το 2002", ενώ η υποψήφια της Κύπρου Στέλλα Κυριακίδου κατατάχθηκε δεύτερη σε αριθμό ψήφων. Το βραβείο δίνεται σε Ευρωπαίες γυναίκες που αναπτύσσουν έντονη ανθρωπιστική δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο ή που διακρίνονται για την προσφορά τους στον πολιτισμό, στις τέχνες και τα γράμματα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 5 December 2001 - 18:51:54 UTC