Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) CYFUCA - Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • [02] (Κ) Επιτροπή Αποκατάστασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Κύπρος
  • [03] (Κ) Επίσκοπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνέλευση ΣΑΕ
  • [05] (K) Απεβίωσε ο Ιωάννης Χριστοφίδης
  • [06] (Κ) Κακοκαιρία - Καταστροφές
  • [07] (Κ) Σωματείο Ελεύθερος Αγιος Αμβρόσιος - Ψήφισμα - ΓΓ ΟΗΕ
  • [08] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ημερα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Μήνυμα

  • [01] (Κ) CYFUCA - Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Η Κυπριακή Ομοσπονδία Συνδέσμων και Ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ (CYFUCA) θα επιδώσει αύριο στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκο Κόση τα πορίσματα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου της ΟΥΝΕΣΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον διαπολιτισμικό διάλογο.

    [02] (Κ) Επιτροπή Αποκατάστασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Κύπρος

    Η Επιτροπή Αποκατάστασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε Ολόκληρη την Κύπρο αναφέρει ότι στην Κύπρο, παρ' όλη την εξέλιξη στο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξακολουθεί να υπάρχει ένα πρόβλημα συμπεριφοράς και νοοτροπίας, έλλειψη γνώσης του αντικειμένου και απόκλιση από τα διεθνή επίπεδα, γι' αυτό επιβάλλεται η εκπαίδευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σχολεία.

    [03] (Κ) Επίσκοπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για το Κυπριακό, οι αναφορές Βρετανών μεσολαβητών όσον αφορά την ονομασία του κράτους που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, η χθεσινή κακοκαιρία που έπληξε την Κύπρο και οι καταστροφές που προκάλεσε, καθώς και το χθεσινό 9ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ριζικές τομές από το ΔΗΣΥ" αναφέρεται στο χθεσινό 9ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ και γράφει ότι αυτό θα αποτελέσει σταθμό για τη μετέπειτα πορεία του κόμματος, αφού προσδιορίστηκε από τον Πρόεδρό του Νίκο Αναστασιάδη ο μεγάλος μελλοντικός στόχος που είναι ένα γενναίο άνοιγμα στην κοινωνία, το οποίο θα επιτευχθεί με μεγάλες τομές που θα κάνει το ΔΗΣΥ στη δομή και λειτουργία του. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης δήλωσε ότι η Κύπρος δεν εμπλέκεται στην υπόθεση της λαθραίας μετακίνησης τσιγάρων, η οποία έχει αποκαλυφθεί στην Ελλάδα.

    "Η Μάχη" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Τολμηρό νέο ξεκίνημα" γράφει ότι "Με σύνθημα 'Ανοιγμα στην Κοινωνία'" πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία το 9ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ όπου ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η διετία που έρχεται είναι αποφασιστικής σημασίας τόσο για την παράταξη όσο και για την Κύπρο και την κοινωνία των πολιτών, η οποία θα σφραγίσει το μέλλον του νησιού. Αλλού γράφει ότι χωρίς ιπποδρομιακές συναντήσεις θα μείνουν σήμερα οι φίλιπποι λόγω της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει από την περασμένη Κυριακή μεταξύ της Ιπποδρομιακής Λέσχης και του Συνδέσμου Αναβατών, οι οποίοι αρνήθηκαν να ιππεύσουν γιατί θεωρούσαν ακατάλληλο τον αγωνιστικό στίβο.

    Ο "Πολίτης" με τίτλο "ΗΠΑ: Προσβλέπουν στο χωνευτήρι ΕΕ" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ πιστεύει πως τώρα υπάρχει ο καταλύτης που απουσίαζε από τις προηγούμενες προσπάθειες που έγιναν για επίλυση του Κυπριακού και αυτός ο καταλύτης είναι η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ. Με την πεποίθηση του κ. Πάουελ, αναφέρει η εφημερίδα, φέρεται να είναι σύμφωνος και ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν. Αλλού γράφει ότι απελύθη η καθηγήτρια Νιλγκίν Ορχόν, η οποία αρθρογραφούσε στην τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα", επειδή επέκρινε την εξωτερική πολιτική του ψευδοκράτους.

    "Η Σημερινή" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Τεράστιες καταστροφές" γράφει ότι τα πάντα παρέλυσαν χθες στην Κύπρο από την κακοκαιρία που έπληξε όλες τις επαρχίες προκαλώντας τεράστια προβλήματα στο οδικό δίκτυο και όχι μόνο. Η εφημερίδα αναφέρει πως δεκάδες υποστατικά πλημμύρισαν, δρόμοι γέμισαν με λάσπη, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν αποκόπηκαν πολλά δέντρα, ενώ προκλήθηκαν και μεγάλες ζημιές σε γεωργικές καλλιέργειες και διακοπή ρεύματος. Αλλού γράφει ότι εντός της εβδομάδας θεωρείται πολύ πιθανό να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η πρόταση νόμου για επαναφορά της ισχύος του προηγούμενου νομικού καθεστώτος για τον καθορισμό της λιανικής τιμής των καυσίμων.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Κράτος χωρίς όνομα" γράφει στο κύριο θέμα ότι τη μέθοδο της "εποικοδομητικής ασάφειας" υιοθετούν οι μεσολαβητές στο θέμα της ονομασίας του κράτους που θα προκύψει από τις συνομιλίες των εμπλεκομένων πλευρών στην Κύπρο. Η θέση αυτή διατυπώνεται από τους Βρετανούς, οι οποίοι θεωρούν πως οι συζητήσεις δεν θα πρέπει να σκοντάψουν στη διαφωνία των δύο πλευρών για τη μορφή και την ονομασία της λύσης. Αλλού γράφει ότι με το βλέμμα στο Προεδρικό γίνονται οι τελευταίοι σχεδιασμοί των κομμάτων για την επόμενη Κυριακή, οπότε και θα στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη των νέων αρχόντων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Συνέπεια στις αρχές" γράφει ότι θετική θεωρεί το ΑΚΕΛ τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών, καθώς και το ότι η διαδικασία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στα πλαίσια των ΗΕ και της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ εκφράζει ανησυχίες για τη βάση στην οποία θα διεξαχθούν οι συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι το ενδεχόμενο μετακίνησης του Υπουργείου Υγείας εξετάζουν οι κυβερνώντες μετά τα σοβαρότατα προβλήματα που καθημερινά προκύπτουν εξαιτίας του κατατεμαχισμού των υπηρεσιών του Υπουργείου, λόγω της μεταστέγασης κάποιων διευθύνσεων σε άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Sunday Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία "πλημμύρισε" χθες με τηλεφωνήματα κινδύνου λόγω των καταρρακτωδών βροχών και των δυνατών ανέμων που έπληξαν το νησί, ενώ στην Πάφο υπήρξε διακοπή του ρεύματος που προκλήθηκε από το πέσιμο δέντρων πάνω σε πυλώνες της Αρχής Ηλεκτρισμού. Αλλού γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε χθες διάταγμα οκταήμερης κράτησης σε ένα 49χρονο Λιβάνιο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνέλευση ΣΑΕ

    Την ελπίδα ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα συμβάλει καθοριστικά και στην επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σημειώνοντας ότι η επιδιωκόμενη λύση πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [05] (K) Απεβίωσε ο Ιωάννης Χριστοφίδης

    Απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 77 χρόνων ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, Ιωάννης Χριστοφίδης.

    [06] (Κ) Κακοκαιρία - Καταστροφές

    Σκηνή από την "Κιβωτό του Νώε" έζησε χθες η Κύπρος από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε το νησί, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και όχι μόνο. Αρκετά υποστατικά πλημμύρισαν, βυθίστηκαν ψαρόβαρκες, κατάρρευσαν και πλημμύρισαν οικίες, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, αποκόπηκαν δέντρα, ξεχείλισαν ποταμοί, και άλλα.

    [07] (Κ) Σωματείο Ελεύθερος Αγιος Αμβρόσιος - Ψήφισμα - ΓΓ ΟΗΕ

    Οι κάτοικοι του κατεχόμενου χωριού Αγιος Αμβρόσιος Κερύνειας, με ψήφισμά τους προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που υιοθέτησαν σε σημερινή τους συγκέντρωση, τον καλούν να εξασκήσει την επιρροή του για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων.

    [08] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ημερα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Μήνυμα

    "Η ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν μαζί, όπως γνώριζαν οι ιδρυτές των ΗΕ, οι οποίοι ήταν αποφασισμένοι να διαφυλάξουν τις επόμενες γενιές από τον τρόμο ενός πολέμου και να επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα", επισημαίνει σε μήνυμά του με την ευκαιρία της αυριανής ημέρας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 9 December 2001 - 18:49:09 UTC