Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Μπους - Κυπριακό - Εκθεση
  • [03] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Εναρμόνιση - ΦΠΑ
  • [04] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Εναρμόνιση
  • [05] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Σύνδεσμος Βαλκανικών Επιμελητηρίων - Συνέλευση
  • [09] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Εμπόριο - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [10] (K) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ετζεβίτ - Δηλώσεις - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Μεγάλες απώλειες
  • [12] (Κ) ΑΤΗΚ - Μείωση τελών
  • [13] (Κ) Ολομέλεια - Πετρελαιοειδή - Τιμές λιανικής πώλησης
  • [14] (Κ) Υπουργός Αμυνας Ελλάδος -Τουρκία - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Δημοκρατία Μαυρικίου - Κύπρος
  • [16] (Κ) Βαλκανικά επιμελητήρια - Κοινή διακήρυξη
  • [17] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Επιτόκια
  • [18] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Ολομέλεια - Τουρισμός - Τέλη αεροδρομίων

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η ανησυχία που εκφράζει η πολιτική ηγεσία του τόπου για τα σενάρια για τη λύση του Κυπριακού και η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη ότι δεν απαγορεύονται οι εμπορικές συναλλαγές με τις κατεχόμενες περιοχές, η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για διάλυση της δημόσιας εταιρείας και η αυξανόμενη διάδοση ναρκωτικών στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν πρωτοσέλιδα οι σημερινές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Τέλος η MaxData, στον Εισαγγελέα η Globalsoft" γράφει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε χθες ότι έχει αποστείλει στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας πόρισμά της για τη δημόσια εταιρεία "L.K. Globalsoft" για να αποφασίσει αν συντρέχει λόγος ποινικής ευθύνης, ενώ το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας "αποφάσισε τη διάλυση της εταιρείας Max Data". Αλλού γράφει ότι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ έδωσε χθες "περιθώριο τριών μηνών στην Κύπρο για αύξηση του ΦΠΑ στο 13%".

    Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Οι 7 πληγές της Globalsoft" γράφει στο κύριο θέμα ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τη δημόσια εταιρεία "Globalsoft" και ότι σήμερα αναμένεται απόφαση για το μέλλον της μετοχής της. Αλλού γράφει ο "νέος συνεταιρισμός" και το θέμα της κυριαρχίας βρίσκονταν στο επίκεντρο του προβληματισμού του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο ολοκλήρωσε χθες τις διήμερες εργασίες του. Αναφέρει ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στα μέλη του Σώματος ότι "το θέμα της εξωτερικής κυριαρχίας θα βρεθεί ενώπιον της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες".

    "Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Σύλληψη με πολύ βάθος" γράφει ότι η Αστυνομία συνέλαβε χθες τον 23χρονο Χάρη Θεοχάρους για κατοχή εκρηκτικών υλών, εναντίον του οποίου "φέρεται να διερευνάται και το ενδεχόμενο εμπλοκής του σε βομβιστικές επιθέσεις του πρόσφατου παρελθόντος", μεταξύ των οποίων φαίνεται να είναι και η βομβιστική απόπειρα στην οικία της εν διαστάσει συζύγου του εκδότη Γιάννη Παπαδόπουλου στις 7 Νοεμβρίου". Αλλού γράφει ότι ο 17χρονος κωφάλαλος μαθητής Κύπρος Πίτσιλλος εξασφάλισε "μοναδική επιτυχία ανά το παγκόσμιο" αφού κατάφερε να αποκτήσει την Ευρωπαϊκή Αδεια Οδήγησης Ηλεκτρονικού Υπολογιστή.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Οργή κατά Μαρκίδη" γράφει ότι "οργή" εναντίον του κ. Μαρκίδη εκδηλώθηκε χθες με αφορμή τις δηλώσεις του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, που αφορούσαν το λαθρεμπόριο με τα κατεχόμενα. Αναφέρει ότι ο κ. Μαρκίδης δήλωσε ότι "δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει τις εμπορικές συναλλαγές με τα κατεχόμενα και άρα, αυτές επιτρέπονται". Αλλού γράφει ότι από τη 1η Ιανουαρίου 2002 τίθεται σε εφαρμογή ο θεσμός της συνεχούς ιατρικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με την οποία οι γιατροί που παρακολουθούν επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια ή διαλέξεις, συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα και συγγράφουν εργασίες θα βαθμολογούνται.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Φόβοι για κυριαρχία" πως η πολιτική ηγεσία του τόπου, μετά την εξέταση του Κυπριακού στη χθεσινή και προχθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, εκφράζει ανησυχία για τις προσπάθειες προώθησης ιδεών για υιοθέτηση φόρμουλας στο θέμα της κυριαρχίας, η οποία να περιλαμβάνει δύο εσωτερικές κυριαρχίες και μίαν εξωτερική. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών έχει ετοιμάσει έκθεση στην οποία καταγράφονται ανησυχητικές διαπιστώσεις για την αύξηση του προβλήματος των ναρκωτικών κατά το 2001 και για τον αυξανόμενο αριθμό χρηστών σκληρών ναρκωτικών, όπως ηρωίνης και κοκαϊνης.

    Η "Χαραυγή" με τον τίτλο "Μέση λύση" γράφει στο κύριο θέμα ότι ενόψει των απευθείας συνομιλιών της 16ης Ιανουαρίου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και με σχεδόν σίγουρη την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, προωθούνται από ΗΠΑ και Βρετανία σενάρια για λύση του Κυπριακού, τα οποία προβλέπουν την παροχή μιας σειράς ανταλλαγμάτων προς την Τουρκία. Αλλη είδηση είναι η επιστολή του αποτυχόντος να εκλεγεί Δήμαρχος Εγκωμης, Αιμίλιου Μίτσιγκα, προς το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, με την οποία κατηγορεί ανώτατα στελέχη του κόμματος ότι "τον πολέμησαν, επειδή αρνήθηκε να εξυπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα που εκπροσωπούν".

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει πως ο 46χρονος Αγγλοκύπριος βαρώνος ναρκωτικών Μιχαήλ Μιχαήλ, που οδηγήθηκε στις βρετανικές φυλακές προχθές, για να εκτίσει ποινή φυλάκισης 6 χρόνων αντί 25 που προβλεπόταν για τα εγκλήματά του, ήταν πληροφοριοδότης της Σκότλαντ Γιαρντ και βοήθησε στην εξάρθρωση ενός δικτύου εμπορίας ναρκωτικών αξίας πολλών εκατομμυρίων στερλινών, με αποτέλεσμα ο υπόκοσμος να τον "επικηρύξει" με ένα εκατομμύριο λίρες Αγγλίας και η Αστυνομία να ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες λίρες για την προστασία της οικογένειάς του. Αλλού γράφει ότι η Τζέιν Μπάντλερ, σύζυγος του Αμερικανού Πρέσβη Ντόναλντ Μπάντλερ, προσκάλεσε 45 παιδιά από το κρατικό νηπιαγωγείο Λατσιών στην Πρεσβεία για ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι. 

    [02] (Κ) Πρόεδρος Μπους - Κυπριακό - Εκθεση

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

    Αυτό αναφέρει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε συνοδευτική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στους οποίους υπέβαλε τη διμηνιαία έκθεσή του για την κατάσταση στην Κύπρο, η οποία καλύπτει την περίοδο 1 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2001.

    Οπως αναφέρει στην επιστολή του ο Πρόεδρος Μπους, "τα Ηνωμένα Εθνη συνέχισαν τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, που άρχισαν το Δεκέμβριο του 1999. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα."

    [03] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Εναρμόνιση - ΦΠΑ

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου επιβεβαίωσε σήμερα χθεσινή δήλωση του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ, ότι η Σλοβενία ξεπέρασε την Κύπρο στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ, αφού έκλεισε 25 κεφάλαια από τα 29, ενώ η Κύπρος έκλεισε 24 κεφάλαια.

    [04] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Εναρμόνιση

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου επιβεβαίωσε σήμερα χθεσινή δήλωση του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ, ότι η Σλοβενία ξεπέρασε την Κύπρο στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ, αφού έκλεισε 25 κεφάλαια από τα 29, ενώ η Κύπρος έκλεισε 24 κεφάλαια.

    [05] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           129,42 (-2,58)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  5.769.964
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 2.603.458    514,97 (-2,23)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.420.460    141,27 (-2,54)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    328.387    124,04 (-3,00)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     60.954     51,77 (-5,18)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    269.800     54,63 (-2,45)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    116.176     98,36 (-3,26)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    154.785     32,71 (-2,65)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    142.861     54,00 (-0,70)
    Ετ. Πληροφορικής              £    220.934      8,63 (-4,75)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    613.931     29,49 (-2,99)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £     11.161     28,47 (-0,11)
    Ξενοδοχεία                    £    574.135     79,86 (-1,83)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.041.173    145,44 (-2,70)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [06] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην
    Κύπρο στις 20/12/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Γεν Iαπωνίας               199,5663        201,1628
    Δολ. Αυστραλίας              3,0556          3,0800
    Δολ. Καναδά                  2,4489          2,4684
    Κορώνα Δανίας               12,8739         12,9768
    Κορώνα Νορβηγίας            13,8296         13,9402
    Κορώνα Σουηδίας             16,3835         16,5145
    Φράγκο Eλβετίας              2,5386          2,5589
    

    [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/12/2001
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7324          1,7427
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5544          1,5637
    Λίρα Αγγλίας                     1,0757          1,0821
    -----------------------------------------------------------------
    
    Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
    έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
    αμετάκλητες ισοτιμίες τους
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   590,3200        593,8300
    Εσκούδος Πορτογαλίας             347,3150        349,3800
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3644          1,3725
    Λιρέττα Iταλίας                3.354,3941      3.374,3377
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3883          3,4084
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3004         10,3616
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,2471        289,9609
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8383         23,9801
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8177          3,8404
    Φράγκο Βελγίου                    69,8848         70,3003
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3638         11,4314
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,8848         70,3003
    -----------------------------------------------------------------
    

    [08] (Κ) Σύνδεσμος Βαλκανικών Επιμελητηρίων - Συνέλευση

    Η ΕΕ θέλει να καταστήσει τα Βαλκάνια πλήρες μέλος της ΕΕ, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό τις εμπειρίες των χωρών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, δήλωσε σήμερα στη Λευκωσία ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ, μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών της δεύτερης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου των Επιμελητηρίων των Βαλκανικών χωρών, που ολοκληρώνονται σήμερα.

    [09] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Εμπόριο - Ε/Κ - Τ/Κ

    "Οι εμπορικές δοσοληψίες με τους Τ/Κ είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι "αυτό το ελάχιστο εμπόριο, το οποίο υπάρχει, ουσιαστικά είναι εμπόριο πώλησης από τις ελεύθερες περιοχές προς τις κατεχόμενες".

    Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο οποίος σχολίαζε αναφορές βουλευτών σε ότι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, επεσήμανε ότι "η Κύπρος είναι κράτος δικαίου όχι στα λόγια αλλά στην πράξη" και "κατά συνέπεια η νομιμότητα είναι το άλφα και το ωμέγα", προσθέτοντας ότι "δεν μπορεί να υπάρξει κράτος έξω και πέραν του νόμου και το κυπριακό κράτος λειτουργεί και υπάρχει μέσα στα πλαίσια του κράτους και της νομιμότητας".

    [10] (K) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ετζεβίτ - Δηλώσεις - Κυπριακό

    Το Κυπριακό δεν είναι θέμα μεταξύ του τουρκικού κατοχικού στρατού και των Ελληνοκυπρίων, αλλά θέμα διεθνές, του ΟΗΕ, της ΕΕ, που αφορά το διεθνές δίκαιο, τις αρχές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών κρατών και θέμα που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος είπε πως αρκεί να μας αφήσουν μόνους μας με τους Ε/Κ για να λύσουμε το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι "ο κ. Ετζεβίτ θα ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα αν έλεγε ας αφήσουμε τους Ε/Κ και τους Τ/Κ μόνους τους να λύσουν το Κυπριακό", αφού "τότε θα είχε και βάση και λογική αυτή η προσέγγιση".

    "Η Τουρκία και ο κ. Ντενκτάς, κατά προέκταση, επέλεξε τελευταία το δρόμο του διαλόγου, συνειδητοποιώντας ότι η απομάκρυνση από τις συνομιλίες δεν εξυπηρετεί κανένα", επεσήμανε ο κ. Παπαπέτρου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα "να είναι ειλικρινής ο Τ/Κ ηγέτης στις νέες του προσεγγίσεις".

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Μεγάλες απώλειες

    Σε σημαντικές ρευστοποιήσεις, οι οποίες κάλυψαν όλους τους κλάδους, προχώρησαν οι επενδυτές στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, οδηγώντας την αγορά κάτω από τις 130 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μεγάλες απώλειες της τάξης του 2,58%, υποχωρώντας στις 129,42 μονάδες. Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 5,7 εκατομμυρίων λιρών.

    [12] (Κ) ΑΤΗΚ - Μείωση τελών

    Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) μειώνει από αύριο τα τέλη κινητής τηλεφωνίας και από την 1η Φεβρουαρίου τα τέλη διεθνούς τηλεφωνίας, για κλήσεις από σταθερά τηλέφωνα στην Κύπρο προς σταθερά τηλέφωνα του εξωτερικού, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    [13] (Κ) Ολομέλεια - Πετρελαιοειδή - Τιμές λιανικής πώλησης

    Με 25 ψήφους υπέρ και 20 κατά, η ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε σήμερα το μεσημέρι πρόταση νόμου των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ, η οποία προβλέπει την τροποποίηση του νόμου για τα πετρελαιοειδή, έτσι ώστε να επανέλθει σε ισχύ το προηγούμενο νομικό καθεστώς καθορισμού της τιμής πώλησης των πετρελαιοειδών, με την κατάθεση στη Βουλή κυβερνητικών κανονισμών, με βάση την αυξομείωση της μέσης μηνιαίας διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου.

    [14] (Κ) Υπουργός Αμυνας Ελλάδος -Τουρκία - Κυπριακό

    "Οι ισχυρισμοί και η στάση της Τουρκίας στα ζητήματα της Κύπρου και του Αιγαίου είναι εμπόδιο για την επίλυση των προβλημάτων", δήλωσε ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος βρίσκεται στην Αττάλεια της Τουρκίας για να συμμετάσχει στην σύνοδο των Υπουργών Αμυνας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι "υπάρχουν θετικές εξελίξεις σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο και ο τουρισμός, ωστόσο παραμένουν άλυτα τα κυρίως προβλήματα".

    [15] (Κ) Δημοκρατία Μαυρικίου - Κύπρος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Μαυρικίου Cassam Uteem διαβεβαίωσε ότι η χώρα του καταδικάζει ανεπιφύλακτα τη συνεχιζόμενη κατοχή ενός μεγάλου μέρους του κυπριακού εδάφους από την Τουρκία και ότι θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και στα άλλα διεθνή βήματα για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.

    [16] (Κ) Βαλκανικά επιμελητήρια - Κοινή διακήρυξη

    Οι συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Λευκωσία υπέγραψαν κοινή διακήρυξη προς τις κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών, οι οποίες καλούνται να λάβουν μέτρα διευκολύνσεων με κατάργηση των περιορισμών για θεώρηση διαβατηρίων, υιοθέτηση ενιαίου συστήματος σε εξαγωγές, χρησιμοποίηση της αγγλικής σε έγγραφα καθώς και άλλες διαδικαστικές και οικονομικές διευκολύνσεις.

    [17] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Επιτόκια

    Στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι όπως πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τα επίπεδα των επιτοκίων συγκλίνουν με τα επιτόκια που ισχύουν στην ΕΕ, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, προσθέτοντας ότι σήμερα "υπάρχει μια διαφορά στα επιτόκια που πληρώνουν οι δανειζόμενοι" η οποία "είναι ελάχιστη και κάτω από μια μονάδα".

    [18] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Η αισιοδοξία για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να είναι "μετρημένη", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναγνώρισε την ύπαρξη μιας "δυναμικής" που όμως δεν επαρκεί, όπως είπε, καθώς η ρύθμιση του προβλήματος απαιτεί την εκδήλωση "πολιτικής βούλησης".

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση είτε λυθεί είτε όχι το πολιτικό πρόβλημα του νησιού, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι το μήνυμα που διατυπώνεται σαφέστατα από το Συμβούλιο και τα όργανα της ΕΕ.

    [19] (Κ) Ολομέλεια - Τουρισμός - Τέλη αεροδρομίων

    Με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας της Βουλής εγκρίθηκαν σήμερα το απόγευμα κανονισμοί τους οποίους κατέθεσε σήμερα το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σύμφωνα με τους οποίους καταργούνται τα τέλη προσγείωσης και απογείωσης αεροσκαφών στα αεροδρόμια από τις 15 Ιανουαρίου 2002 μέχρι τις 30 Απριλίου 2002, καθώς και το επιβατικό τέλος κατά τον Απρίλιο του 2002.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 20 December 2001 - 18:50:08 UTC