Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Προς Συνδρομητές ΚΥΠΕ
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [04] (Κ) Παπαντωνίου - Τουρκία - Ενταξη Κύπρου - Ευρωστρατός
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ευχές
  • [06] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Ευχές
  • [07] (Κ) Εκλογές - Θεοδώρου - Υποβολή ενστάσεων
  • [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) ΚΕΑ - Χριστουγεννιάτικο μήνυμα
  • [10] (Κ) ΔΗΣΥ - Χριστουγεννιάτικο μήνυμα
  • [11] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Ιδρυση δύο νέων πανεπιστημίων
  • [12] (Κ) ΕΔΗ - Χριστουγεννιάτικο μήνυμα
  • [13] (Κ) Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του 2000
  • [14] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) ΝΕΟ - Κατεχόμενα - Συναλλαγές
  • [17] (K) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος
  • [18] (Κ) Εκκλησία του Σωτήρος - Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Επιχορήγηση - Εξαγωγές φθαρτών
  • [21] (Κ) Ντενκτάς - Κύπρος - Συνέδριο Τουρκικών Κρατών
  • [22] (Κ) Τζεμ - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Προς Συνδρομητές ΚΥΠΕ

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εύχεται σε όλους τους συνδρομητές και συνεργάτες του καλά Χριστούγεννα.

    Το ΚΥΠΕ θα είναι κλειστό την ημέρα των Χριστουγέννων και την Τετάρτη (25 και 26 Δεκεμβρίου). Τη Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου, θα εργασθεί μόνο πρωινή βάρδια.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εμπορικές συναλλαγές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οι εκτιμήσεις βρετανικών οίκων για την πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με την ένταξή της στην ΕΕ, η αύξηση του ΦΠΑ στο 13%, η χθεσινή άρνηση της Βουλής στην ίδρυση Σταθεροποιητικού Ταμείου για το Χρηματιστήριο που προτείνει η κυβέρνηση είναι μερικά από τα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

    Η "Αλήθεια" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Βρετανική προτροπή προς Τουρκία" γράφει ότι βρετανικοί οίκοι παραγωγής πολιτικής γνωστοί και ως "δεξαμενές σκέψης" (think tanks) εκτιμούν ότι η προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι κατορθωτή μόνο με αλλαγή της πολιτικής της στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι σε χρονικό διάστημα 15 ημερών θα πρέπει ο Πρόεδρος Κληρίδης να αποφασίσει να αναπέμψει το νόμο για τα πετρελαιοειδή που ψήφισε χθες κατά πλειοψηφία η Βουλή, επειδή, κατά γενική εκτίμηση αυτός αυξάνει τις δαπάνες του κράτους.

    "Η Μάχη" με τίτλο στο κύριο θέμα "Ανήλικοι κακοποιοί" γράφει ότι παιδιά που δεν πρόλαβαν ακόμη να αποφοιτήσουν από το δημοτικό σχολείο πέρασαν χθες την πύλη της Αστυνομίας Λευκωσίας αφού κρίθηκαν ύποπτα για διαρρήξεις και κλοπές. Οπως γράφει η εφημερίδα συνελήφθησαν ένας 15χρονος μαθητής και μια 17χρονη μαθήτρια, οι οποίοι φέρεται να παραδέχθηκαν τη διάρρηξη εστιατορίου στη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι η αστυνομία Λεμεσού συνεχίζει άγριο ανθρωποκυνηγητό για εντοπισμό του φερόμενου ως δράστη για την απόπειρα φόνου του Μοχάμεντ Τερκ, 24 χρόνων, από τη Συρία.

    Ο "Πολίτης" με τίτλο στο κύριο θέμα "Ρέστα από ΦΠΑ ζητά η τριμερής" γράφει ότι προς την κατεύθυνση επιβολής περισσότερο κοινωνικής οικονομικής πολιτικής θα πιέσουν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, και ΚΙΣΟΣ την κυβέρνηση προκειμένου να συναινέσουν στην έγκριση αύξησης του ΦΠΑ στο 13%, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια αντίστασης, καθώς η δέσμευσή της προς την ΕΕ την αναγκάζει να αποδεχθεί την παραχώρηση αντισταθμιστικών παροχών προς τις χαμηλά αμειβόμενες τάξεις, οι οποίες θα πληγούν περισσότερο από την αύξηση του ΦΠΑ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Διοίκηση του Χρηματιστηρίου αποφάσισε χθες την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Globalsoft.

    "Η Σημερινή" με τίτλο στο βασικό θέμα "Αυτοαναιρείται ο Μαρκίδης" γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, με την προχθεσινή τοποθέτησή του ότι οι εμπορικές συναλλαγές με τα κατεχόμενα είναι νόμιμες, αναιρεί τον ίδιο τον εαυτό του διότι το 1996 είχε ετοιμάσει νομοσχέδιο με το οποίο οι συναλλαγές με τα κατεχόμενα όχι μόνο ήταν παράνομες αλλά χαρακτηρίζονταν ως κακούργημα. Αλλού γράφει ότι με "ρυθμούς χελώνας" προχωρεί το Υπουργείο Υγείας στην προκήρυξη προσφορών για αγορά του ιατρικού εξοπλισμού του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

    "Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο στο κύριο θέμα "Πονοκέφαλος το εμπάργκο" γράφει ότι θέμα συναλλαγών με τα κατεχόμενα "ανοίγει" είκοσι ημέρες πριν από τις απευθείας συνομιλίες του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, προκαλώντας δημόσιες συζητήσεις αλλά και "πονοκεφάλους" στην πολιτική ηγεσία, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν νομικές ρυθμίσεις στο ζήτημα αυτό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η ΑΤΗΚ μειώνει από σήμερα τα τέλη κινητής τηλεφωνίας και από την 1η Φεβρουαρίου τα τέλη διεθνούς τηλεφωνίας για κλήσεις από σταθερά τηλέφωνα στην Κύπρο προς σταθερά τηλέφωνα του εξωτερικού, ενώ προχωρεί στην εισαγωγή ειδικού νυκτερινού τέλους της συνδρομητικής κινητής τηλεφωνίας.

    Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Οχι Βουλής" γράφει ότι όχι στην ίδρυση Σταθεροποιητικού Ταμείου για το Χρηματιστήριο είπε στη συντριπτική της πλειοψηφία η Βουλή, απορρίπτοντας έτσι την πρόταση νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση και η οποία προνοούσε τη μεταφορά χρηματιστηριακού τέλους 0,6% σε ιδιωτική εταιρεία με κύριο μέτοχο το κράτος. Αλλού γράφει ότι οργανωμένο κύκλωμα υποκλοπής ηλεκτρικής ενέργειας δρούσε σε παγκύπρια κλίμακα με πρωτεργάτη πρώην υπάλληλο της ΑΗΚ. Στόχος του κυκλώματος ήταν να επεμβαίνει σε μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν χαμηλότερους λογαριασμούς και με αντάλλαγμα "ο εγκέφαλος" να εισπράττει μεγάλα χρηματικά ποσά.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Βρετανικά στρατεύματα προσγειώθηκαν στην Καμπούλ" γράφει ότι 53 Βρετανοί στρατιώτες έφθασαν χθες στο Αφγανιστάν μετά τη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ να εξουσιοδοτήσει μια διεθνή ειρηνευτική στρατιωτική δύναμη για διατήρηση της ειρήνης στο Αφγανιστάν. Αλλού γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αποφάσισε όπως παραμείνουν αμετάβλητα το δανειστικό επιτόκιο και το επιτόκιο καταθέσεων στο 5,5% και 2,5% αντίστοιχα.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "Cyprus Weekly" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι Παλαιστίνιοι πολεμούν μεταξύ τους" ότι στη Γάζα χθες σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ της Παλαιστινιακής Αστυνομίας και υποστηριχτών της οργάνωσης "Χαμάς", ενώ ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε άλλη σύγκρουση με Ισραηλινά στρατεύματα, τερματίζοντας έτσι την περίοδο των τριών ημερών κατά την οποία δεν υπήρξαν θύματα σε μια 15μήνη αιματηρή διαμάχη. Αλλού γράφει ότι η ΑΤΗΚ χθες ανακοίνωσε μια "χριστουγεννιάτικη έκπληξη" στους συνδρομητές της με την εισαγωγή μειωμένων τελών.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" επικαλούμενη δικές της πληροφορίες γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Αλλαγή Υπουργών" ότι "σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν σχεδιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στενούς του συνεργάτες και δεν παραμένει παρά μόνο η εξαγγελία τους". Αλλού γράφει ότι ο τέως Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης την παραμονή του νέου έτους θα παραδώσει δημαρχιακή σκυτάλη στο νεοεκλεγέντα διάδοχό του Μιχαλάκη Ζαμπέλλα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΑΓΓ/ΓΠ)

    [03] (Κ) ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αρχίζει από σήμερα την αποστολή της Ανασκόπησης Γεγονότων στην Κύπρο 2001 για χρήση από τους συνδρομητές του. Η Ανασκόπηση θα αποστέλλεται κατά μήνα.

    Η Ανασκόπηση θα τοποθετηθεί και στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ.

    [04] (Κ) Παπαντωνίου - Τουρκία - Ενταξη Κύπρου - Ευρωστρατός

    Οσο πλησιάζει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενδέχεται να προβληθούν με μεγαλύτερη ένταση οι διεκδικήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας χθες βράδυ στη Βουλή των Ελλήνων, που συζητεί τον προϋπολογισμό για το 2002.

    Αναφερόμενος στο περιβάλλον ασφάλειας για την Ελλάδα, ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι "τα επόμενα χρόνια, θα είναι δυσμενές".

    Η τουρκική απειλή, είπε, παραμένει ενεργή, παρά τη βελτίωση του κλίματος και την ενίσχυση της συνεργασίας σε ορισμένους τομείς, όπως

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ευχές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ευχήθηκε στον κυπριακό λαό "ο νέος χρόνος να οδηγήσει στην επανένωση της πατρίδας μας και καλή λευτεριά για όλους μας".

    [06] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Ευχές

    Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και του Νέου Ετους "εύχεται εις ολόκληρο τον κυπριακό λαό κάθε καλό και ευόδωση των αγώνων του για δικαίωση της πατρίδας μας".

    Ανακοίνωση αναφέρει ότι αντί για ευχετήριες κάρτες, ο κ. Κυπριανού εισέφερε το ποσό των 500 λιρών, μέσω του Γραφείου Ευημερίας, στον Παγκύπριο Σύνδεσμο για Ατομα με Αυτισμό.

    [07] (Κ) Εκλογές - Θεοδώρου - Υποβολή ενστάσεων

    Αρχίζει σήμερα η προθεσμία υποβολής ενστάσεων ή εκλογικών αιτήσεων η οποία λήγει σε τριάντα ημέρες από σήμερα.

    [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           130,06 ( 0,49)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  6.678.098
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 2.627.814    518,95 ( 0,77)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.651.356    141,95 ( 0,48)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    343.627    125,08 ( 0,84)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     66.829     51,78 ( 0,02)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    271.832     55,11 ( 0,88)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     72.012     97,43 (-0,95)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     84.781     32,64 (-0,21)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    104.817     55,19 ( 2,20)
    Ετ. Πληροφορικής              £     27.004      8,59 (-0,46)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.649.055     29,21 (-0,95)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £     45.119     28,48 ( 0,04)
    Ξενοδοχεία                    £    560.719     80,21 ( 0,44)
    Αλλες Εταιρείες               £    961.416    147,64 ( 1,51)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) ΚΕΑ - Χριστουγεννιάτικο μήνυμα

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης σε μήνυμά του αναφέρει ότι τα Χριστούγεννα είναι κατεξοχήν γιορτή της ελπίδας και σημειώνει ότι η ίδια ελπίδα κρατά το λαό της Κύπρου για 27 χρόνια όρθιο απέναντι στη λαίλαπα της κατοχής.

    Το ΚΕΑ στέλλει το μήνυμα της καρτερικότητας σε κάθε σπίτι της Κύπρου και εύχεται η γέννηση του Χριστού να "γεννήσει ένα καινούργιο αύριο και για τον τόπο μας".

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΘΘ/ΓΠ)

    [10] (Κ) ΔΗΣΥ - Χριστουγεννιάτικο μήνυμα

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), σε χριστουγεννιάτικο μήνυμα του, αναφέρει ότι αυτές τις ημέρες, η σκέψη όλων στρέφεται στους αγνοούμενους και τους καρτερικούς συγγενείς τους, στους ηρωικούς εγκλωβισμένους και στους πρόσφυγες, που πεισματικά αναμένουν για 27 ολόκληρα χρόνια, ατενίζοντας τον τουρκοπατημένο Πενταδάκτυλο, την επιστροφή στις πατρογονικές εστίες.

    [11] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Ιδρυση δύο νέων πανεπιστημίων

    Το δεύτερο της Πανεπιστήμιο, αυτό των Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών θα αποκτήσει σύντομα η Κύπρος, αφού με την επίδοση σήμερα της ολοκληρωμένης εισήγησης της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιο Ιωαννίδη το θέμα παραπέμπεται για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Παράλληλα, ο Υπουργός Παιδείας, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο και για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι "αυτόνομο και πλήρες" έτοιμο να δεχθεί τους πρώτους του φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2002 - 2003, παρέχοντας τους διπλώματα πανεπιστημίων "ισάξια με αυτά των άλλων δύο Πανεπιστημίων". Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα έχει λειτουργικό κόστος 800 χιλιάδες λίρες, οι κεφαλαιουχικές του δαπάνες θα εξαρτηθούν από το χώρο στέγασής του.

    [12] (Κ) ΕΔΗ - Χριστουγεννιάτικο μήνυμα

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) απευθύνουν τις ευχές τους στους εγκλωβισμένους της Κύπρου και στους συγγενείς των αγνοουμένων και εκφράζουν την πίστη ότι τα ανθρωπιστικά αυτά προβλήματα θα αντιμετωπισθούν κατά προτεραιότητα ενόψει της επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών.

    [13] (Κ) Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του 2000

    Απονέμονται απόψε τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του 2000, σε τελετή που θα γίνει στην αίθουσα Καστελιώτισσα.

    Στην τελετή, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης θα απονείμει στον Γιώργο Καλοζώη και στον Μιχάλη Παπαδόπουλο βραβεία για την ποίηση, στον Πανίκο Παιονίδη για το διήγημα και στον Χρίστο Χατζήπαπα για μυθιστόρημα. Βραβεία θα πάρουν επίσης ο Γιάννης Ιωάννου για λογετεχνική μελέτη - δοκίμιο και ο Χαράλαμπος Επαμεινώνδας για παιδική λογοτεχνία και για εικονογράφηση.

    [14] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην
    Κύπρο στις 21/12/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Γεν Iαπωνίας               201,0746        202,6831
    Δολ. Αυστραλίας              3,0647          3,0892
    Δολ. Καναδά                  2,4560          2,4756
    Κορώνα Δανίας               12,8981         13,0012
    Κορώνα Νορβηγίας            13,8481         13,9588
    Κορώνα Σουηδίας             16,4583         16,5899
    Φράγκο Eλβετίας              2,5396          2,5599
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/12/2001
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7353          1,7457
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5555          1,5648
    Λίρα Αγγλίας                     1,0708          1,0772
    -----------------------------------------------------------------
    
    Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
    έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
    αμετάκλητες ισοτιμίες τους
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   591,3000        594,8500
    Εσκούδος Πορτογαλίας             347,8964        349,9814
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3667          1,3749
    Λιρέττα Iταλίας                3.360,0093      3.380,1465
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3940          3,4143
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3176         10,3795
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,7296        290,4600
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8782         24,0214
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8241          3,8470
    Φράγκο Βελγίου                    70,0018         70,4214
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3828         11,4510
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,0018         70,4214
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [16] (Κ) ΝΕΟ - Κατεχόμενα - Συναλλαγές

    "Νομικά και πολιτικά απαράδεκτη" θεωρούν οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) οποιαδήποτε προσπάθεια νομιμοποίησης των συναλλαγών με τα κατεχόμενα που στην πράξη, "σημαίνει έμμεση μορφή αναγνώρισης του ψευδοκράτους".

    [17] (K) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος

    Οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,49% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ως αποτέλεσμα του αγοραστικού ενδιαφέροντος που προέκυψε στο τελευταίο ημίωρο της συνάντησης. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 130,06 μονάδες, ενώ αυξημένη παρουσιάστηκε και η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 6,6 εκατομμύρια λίρες.

    [18] (Κ) Εκκλησία του Σωτήρος - Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ συμπεριελήφθη και η Εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Παλαιχώρι, ύστερα από εισήγηση της Διεθνούς Επιτροπής για τα Μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους (ICOMOS) η οποία εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Επιτροπής για την Παγκόσμια Κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ που διεξήχθη στο Ελσίνκι μεταξύ 11 και 16 Δεκεμβρίου 2001.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό

    Οι πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού θα διαφανούν στις απευθείας συνομιλίες που θα αρχίσουν στις 16 Ιανουαρίου, επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ενώ ερωτηθείς ανέφερε ότι θα ανταποδώσει το δείπνο στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς μεταξύ 25 και 29 Δεκεμβρίου στην οικία του.

    [20] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Επιχορήγηση - Εξαγωγές φθαρτών

    Την αεροπορική μεταφορά φθαρτών από την Κύπρο προς το εξωτερικό θα επιχορηγήσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές, μέσα στα πλαίσια του ρόλου του ως εθνικού αερομεταφορέα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Χάρης Λοϊζίδης.

    [21] (Κ) Ντενκτάς - Κύπρος - Συνέδριο Τουρκικών Κρατών

    "Οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να ζήσουν μαζί με τους Ελληνοκύπριους", είπε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο Συνεργασίας και Αδελφοσύνης των Τουρκικών Κρατών και Κοινοτήτων, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

    [22] (Κ) Τζεμ - Κυπριακό

    "Η δημιουργία ενός οράματος για την Κύπρο που θα βασίζεται σε ένα νέο συνεταιρισμό" θα είναι το πιο θετικό βήμα που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στις 16 Ιανουαρίου, είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαίλ Τζεμ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 21 December 2001 - 18:49:20 UTC