Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα ανδρών - Αποτελέσματα
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα ανδρών - 13η Αγωνιστική
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας
  • [05] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Κακοκαιρία - Καθυστερήσεις
  • [06] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δημοτικές Εκλογές
  • [07] (K) Υπουργός Εσωτερικών - Εκλογές

  • [01] (Κ) Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα ανδρών - Αποτελέσματα

    Η ομάδα ανδρών πετόσφαιρας του Απόλλωνα ηττήθηκε χθες βράδυ στο Πλατύ Αγλαντζιάς από τον ΑΠΟΕΛ με 3 1, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του παγκύπριου πρωταθλήματος πετόσφαιρας ανδρών α' κατηγορίας.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα ανδρών - 13η Αγωνιστική

    Τέσσερεις αγώνες καλαθόσφαιρας διεξάγονται σήμερα στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του παγκύπριου πρωταθλήματος ανδρών α' κατηγορίας.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της έναρξης των απευθείας συνομιλιών, ο σάλος που ξέσπασε γύρω από το θέμα των εμπορικών δοσοληψιών με τους Τ/Κ και η απάντηση του Προέδρου Κληρίδη σε χθεσινό δημοσίευμα πρωινής εφημερίδας που έκανε λόγο για "εικονικό" κυπριακό κράτος, καθώς και οι τελευταίες αποκαλύψεις για κύκλωμα που έκλεβε ηλεκτρικό ρεύμα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Σκληρή απάντηση από Κληρίδη - Μαρκίδη" γράφει στο κύριο θέμα της ότι σε γραπτή δήλωση του Πρόεδρος Κληρίδης αναφερόμενος σε χθεσινό άρθρο της εφημερίας "Σημερινή" στο οποίο το κυπριακό κράτος χαρακτηρίζεται ως "εικονικό", εξέφρασε "τη μέγιστη απαρέσκεια του για τις αναφορές αυτές "οι οποίες ευθέως υποσκάπτουν την τόσο αμφισβητούμενη, από τους Τούρκους, κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας". Αλλού γράφει ότι επτά κατηγορίες απαγγέλθηκαν χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας εναντίον του γυναικολόγου Γιώργου Ευρυπίδου, από τη Λευκωσία, σε σχέση με την υπόθεση παράνομων υιοθεσιών. Ο Ευριπίδου αρνήθηκε ενοχή.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Μείωση θέσεων κατά 30%" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο κλάδος επιστημονικού προσωπικού του Τμήματος Δημοσίων Εργων εισηγείται προς την κυβέρνηση και την ΠΑΣΥΔΥ μείωση των θέσεων στη δημόσια υπηρεσία μέχρι και 30%, αντί της μείωσης των κλιμάκων των νεοεισερχομένων στη δημόσια υπηρεσία. Η μείωση αυτή, όπως αναφέρεται σε υπόμνημα του κλάδου, θα επέλθει όχι με απολύσεις αλλά με σταδιακή κατάργηση θέσεων που κενώνονται και με οικειοθελείς παραιτήσεις αφού δοθούν κίνητρα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της απογραφής του 2001 η Πάφος και η επαρχία ελεύθερης Αμμοχώστου αυξήθηκαν σε πληθυσμό σε σχέση με τις άλλες επαρχίες, την τελευταία δεκαετία.

    Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Σε δύο ταμπλό απαντά ο Τάσσος" γράφει ότι μπορεί τα κόμματα να δηλώνουν δημοσίως ότι είναι πολύ νωρίς για συζητήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2003, ωστόσο οι ηγέτες των κομμάτων προωθούν τα δικά τους μηνύματα. Ανάμεσα σε αυτούς, προσθέτει, και ο φερόμενος ως ενδιαφερόμενος για τη Προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανταποκρινόμενος στη δήλωση Αναστασιάδη για υποστήριξη υποψηφίου από τον ενδιάμεσο χώρο υπέδειξε ότι αυτές οι συζητήσεις είναι αναπόφευκτες. Αλλού γράφει ότι στο μεγάλο κύκλωμα κλοπής ρεύματος, που δρούσε επί δύο δεκαετίες, εμπλέκονται υπάλληλοι της ΑΗΚ και είναι "μια τέχνη" που πήγαινε από τον παππού στον εγγονό και από συγγενή σε φίλο.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Τούρκοι επικροτούν Μαρκίδη" γράφει ότι οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη για τη διενέργεια ελευθέρων εμπορικών συναλλαγών με τα κατεχόμενα, άνοιξαν την όρεξη στην τουρκική πλευρά, η οποία προκαλεί τώρα τους Ε/Κ να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις. Οι Τ/Κ, προσθέτει αξιώνουν την άρση του λεγόμενου "εμπάργκο" με τον έξω κόσμο, πράγμα που σημαίνει την ακύρωση των σχετικών αποφάσεων που εξέδωσαν τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων των λεγόμενων αερογραμμών του ψευδοκράτους με τις χώρες τις ΕΕ. Αλλού γράφει ότι η αναπομπή του νόμου για τα καύσιμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι σχεδόν βέβαιη.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Θέμα μόνιμων παρεκκλίσεων", γράφει ότι οι Βρετανοί επικαλούμενοι τις συζητήσεις τους στη περίπτωση των φινλανδικών νήσων Ααλαντ, που έχουν εξασφαλίσει σοβαρές εξαιρέσεις από τον ευρωπαϊκό νόμο, θέτουν θέμα μόνιμων παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο. Η εφημερίδα επικαλούμενη καλά ενημερωμένες πηγές γράφει ότι το θέμα έθεσε κατά τις επαφές του στη Λευκωσία ο Λόρδος Χάνεϊ. Αλλού γράφει ότι η σύλληψη ενός επαγγελματία οδηγού στη Πάφο, αποκαλύπτει κυκλώματα που λυμαίνονται τις άδειες υπεραστικών ταξί, εκμεταλλευόμενα τα κενά του νόμου και ότι σύμφωνα με λειτουργούς του Τμήματος Οδικών Μεταφορών οι παράνομες μεταβιβάσεις αδειών είναι συχνό φαινόμενο, που απασχολεί για αρκετό καιρό το Τμήμα στην Πάφο.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Στη σκακιέρα ο ΄νέος συνεταιρισμός΄" γράφει ότι το θέμα του "νέου συνεταιρισμού" δεν είναι απλό ούτε και τυχαίο γεγονός, αντίθετα είναι ένα καλομελετημένο από ξένα κέντρα σενάριο για να ικανοποιηθούν οι τουρκικές απαιτήσεις. Η εφημερίδα επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους προσθέτει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα βρεθεί στη "μέγγενη" των πιέσεων για νέες υποχωρήσεις. Αλλού γράφει ότι βαριές καμπάνες έπεσαν χθες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε χρηματιστηριακές εταιρείες, καθώς και σε εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο για παράβαση των άρθρων και κανόνων του ΧΑΚ.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα διαβιβάσει την ερχόμενη Δευτέρα πρόσκληση προς τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για δείπνο, τον ερχόμενο μήνα, στο σπίτι του στη Λευκωσία, όπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Υπουργείο Υγείας και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος έχουν δημιουργήσει μια επιτροπή ιατρικού ελέγχου ως ένα πρώτο βήμα για την επιθεώρηση της παροχής ιατρικής φροντίδας στο νησί, τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

    Η εβδομαδιαία επιχειρηματική εφημερίδα "Οικονομική" κάτω από τον τίτλο "Πουλουστρίνα θέλει η ΕΤΥΚ" γράφει ότι το αίτημα της συντεχνίας των τραπεζικών(ΕΤΥΚ) για κατάργηση του απογεύματος της Δευτέρας αναμένεται να καταστεί σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ αυτής και των τραπεζιτών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης χαρακτήρισε λανθασμένες τις εκτιμήσεις ότι "κουκουλώνεται με το γάντι η υπόθεση Globalsoft" με την αναστολή των οιωνδήποτε διοικητικών κυρώσεων μέχρι τη λήψη των σχετικών αποφάσεων από την Γενική Εισαγγελία, σημειώνοντας ότι η κείμενη νομοθεσία απαγορεύει τη διπλή τιμωρία για μια παράβαση.

    [04] (Κ) Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

    Απονεμήθηκαν χθες βράδυ τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του 2000, σε τελετή στην αίθουσα Καστελιώτισσα, στη Λευκωσία.

    [05] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Κακοκαιρία - Καθυστερήσεις

    Μεγάλη ταλαιπωρία υπέστησαν 400 περίπου δόκιμοι αξιωματικοί της Εθνοφρουράς και Κύπριοι φοιτητές, επιβάτες δύο πτήσεων των Κυπριακών Αερογραμμών, που επρόκειτο να αναχωρήσουν χθες βράδυ από το Ηράκλειο της Κρήτης και αναγκάστηκαν να περιμένουν όλη τη νύκτα στο αεροδρόμιο, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που επικρατούσε στο νησί.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠE ο Διευθυντής Τύπου και Δημόσιων Υποθέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών Τάσος Αγγελής το αεροδρόμιο Ηρακλείου έχει ήδη ανοίξει και οι πτήσεις, οι οποίες ήσαν προγραμματισμένες για τις 9 και 9.30 το βράδυ της Παρασκευής, θα πραγματοποιηθούν τελικά σήμερα στις 7 το βράδυ.

    Οπως εξήγησε λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών τα αεροπλάνα των Κυπριακών Αερογραμμών που μετέφεραν τους επιβάτες στην Κύπρο δεν μπορούσαν χθες να προσγειωθούν στην Κρήτη και παρέμειναν στη Λάρνακα περιμένοντας να ανοίξει το αεροδρόμιο Ηρακλείου.

    [06] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δημοτικές Εκλογές

    Η δημοτική συνεργασία των κομμάτων ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΚΙΣΟΣ πέτυχε σε αντίθεση με τις διάφορες προβλέψεις, και ήδη τα τρία κόμματα άρχισαν να συζητούν για τη φορολογική μεταρρύθμιση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι η συνεργασία των τριών κομμάτων δεν επιτεύχθηκε για να αποτελέσει πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές του 2003, και σημειώνοντας ότι το κόμμα του πέτυχε αύξηση των ποσοστών του κατά 3,67%.

    Μιλώντας στους υποψηφίους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους του ΔΗΚΟ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ως "μεγάλο επίτευγμα" τη συνομολόγηση της συμφωνίας μεταξύ των τριών αντιπολιτευομένων κομμάτων, η οποία όπως ανέφερε "αποτελεί ανταπόκριση στο λαϊκό αίσθημα". Είπε ακόμη πως δεν ήταν ούτε η κατάλληλη ώρα ούτε οι κατάλληλες συνθήκες η συνεργασία να γίνει με στόχο αυτή να μπορέσει αργότερα να διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές με έναν υποψήφιο.

    [07] (K) Υπουργός Εσωτερικών - Εκλογές

    Μάλλον απίθανο θεωρεί ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου το ενδεχόμενο ισοψηφίας στις αυριανές επαναληπτικές εκλογές σε έξι κοινότητες, όπου υπήρξαν ισοψηφίες την περασμένη Κυριακή, δηλώνοντας ταυτοχρόνως, ότι σε περίπτωση νέας ισοψηφίας θα κληθεί η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας να δώσει λύση.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εγκαινίων της πλατείας Κυριάκου Καραολή και της πλατείας Ηρώων και Πεσόντων Αγλαντζιάς, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, πως μετά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς "το Υπουργείο Εσωτερικών θα αρχίσει να θέτει σε πλήρη ενεργοποίηση και πάλι τους εκλογικούς μηχανισμούς του και θα αρχίσει η προεργασία μας για τις προεδρικές εκλογές, αφού μόλις ένας χρόνος θα μας χωρίζει από τη διεξαγωγή τους".

    Οπως είπε έχει ήδη δώσει οδηγίες και πρέπει να αναμένεται ότι εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο θα εκσυγχρονίζει την υφιστάμενη νομοθεσία για τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 22 December 2001 - 18:49:08 UTC