Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Κυπριακό - Μνημόσυνο
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα ανδρών - Αποτελέσματα
  • [03] (Κ) Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα ανδρών α' κατηγορίας
  • [04] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Απόδημοι - ΠΟΑΚ - Χριστουγεννιάτικο μήνυμα
  • [06] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Επιβάτες - Καθυστερήσεις
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Μαρωνίτες
  • [08] (Κ) Λονδίνο - Κυπριακό - Αναστασιάδης - Κολοκασίδης

  • [01] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Κυπριακό - Μνημόσυνο

    Η νέα προσπάθεια, που έχει αναληφθεί για επίλυση του Κυπριακού και έχει χαιρετισθεί με θέρμη από το διεθνή παράγοντα, προκαλεί προβληματισμούς και εύλογες επιφυλάξεις αν θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις με κατάληξη την εξεύρεση μιας έντιμης, δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης του προβλήματός μας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, σημειώνοντας ότι "η Τουρκία και ο Ντενκτάς ακόμη και τώρα δεν έχουν δώσει ενδείξεις ότι θα αποστούν από τις γνωστές και απαράδεκτες αξιώσεις τους".

    Μιλώντας σήμερα το πρωί, στο Καϊμακλί, στο εθνικό και θρησκευτικό μνημόσυνο των πεσόντων κατά το 1955 κατοίκων της Ομορφίτας, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Κύπρος και η Ελλάδα οφείλουν να ακολουθήσουν την επιλογή που τους υπαγορεύει η ιστορική ευθύνη, εξακολουθώντας να επιδεικνύουν καλή θέληση και μετριοπάθεια.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα ανδρών - Αποτελέσματα

    Στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του παγκύπριου πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας ανδρών α' κατηγορίας, ο Απόλλωνας κέρδισε χθες την Ομόνοια με 94 - 61, ενώ ο αγώνας ΕΝΑΔ ΑΕΚ μετά από πεντάλεπτη παράταση, λόγω ισόπαλου αποτελέσματος 68 68, έληξε τελικά με νίκη της ΕΝΑΔ με 80 78.

    [03] (Κ) Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα ανδρών α' κατηγορίας

    Τα αποτελέσματα των χθεσινών αγώνων πετόσφαιρας για το πρωτάθλημα ανδρών α' κατηγορίας είναι: Νέα Σαλαμίνα - Μαραθώντας 3 0 σετ, Αναγέννηση Παφιακός 1 3, ΑΠΟΕΛ Απόλλωνας 3 1 και Διόνυσος Ομόνοια 3 1 σετ.

    [04] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Οι πληροφορίες για σχέδια λύσης του Κυπριακού, οι διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές του 2003, το πλήγμα που δέχθηκαν οι Κυπριακές Αερογραμμές λόγω της κακοκαιρία που επικρατεί στις χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα και οι έρευνες σε σχέση με το σκάνδαλο υποκλοπής ηλεκτρικού ρεύματος είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "ΔΗΣΥ: ΄Φάκελος 2003΄τον Ιούνιο" γράφει στο κύριο θέμα της ότι όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, το κόμμα θα αποφύγει το δημόσιο διάλογο για τις προεδρικές εκλογές μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2002. Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε επίσης πως μέχρι τότε η προσοχή του κόμματος θα είναι επικεντρωμένη στις απευθείας συνομιλίες και στις προσπάθειες ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι τα ανθρωπιστικά θέματα θα είναι το πρώτο πολιτικό πιάτο που θα σερβίρει ο Πρόεδρος Κληρίδης στο Ραούφ Ντενκτάς, στη διάρκεια του δείπνου που θα έχουν οι δύο ηγέτες, την ερχόμενη εβδομάδα, στην οικία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Δεν διεκδικώ την προεδρία" γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, απαντώντας σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Σημερινή" με το οποίο προτρέπεται να παραιτηθεί από τη θέση του για να μπορέσει να προωθήσει απρόσκοπτα τη φιλοδοξία του για ανέλιξη στη προεδρία του κράτους, δήλωσε ότι: "δεν έχω διεκδικήσει και δεν διεκδικώ τίποτε. Ετσι δεν αισθάνομαι την ανάγκη περαιτέρω απαντήσεων ή σχολίων". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η αύξηση πληθυσμού που κατέδειξε η απογραφή που διεξήχθη τον Οκτώβριο και Νοέμβριο οφείλεται κυρίως στους αλλοδαπούς μόνιμους κατοίκους Κύπρου και αυτό καταφαίνεται και από το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου, όπου επιλέγουν να κατοικήσουν οι ξένοι που έρχονται στο νησί.

    Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα του ότι η εταιρεία New Marathon Tours προχώρησε στη πώληση ξενοδοχείου στη Λεμεσό σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από σοβαρά οικονομικά αδιέξοδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα το χαμηλό σε σχέση με την αξία του, ποσό από την πώληση του ξενοδοχείου, δεν πήγε για την εξόφληση των χρεών της εταιρείας προς την ΠΕΟ, αφού από ότι φαίνεται, όπως αναφέρει ο "Πολίτης" η συνδικαλιστική οργάνωση δεν έχει πλέον καμιά δικαιοδοσία όχι μόνο στο ξενοδοχείο αυτό αλλά και σε άλλο στη Λάρνακα, το οποίο επίσης οδεύει προς πώληση κάτω της τιμής του. Αλλού γράφει ότι ο κόσμος της υπαίθρου στις τελευταίες εκλογές έκανε την υπέρβαση και το δήλωσε με την ψήφο του, ότι δεν περνά πλέον το κομματικό στοιχείο, αλλά τα άτομα και οι ικανότητες τους.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Ποια λύση χαλκεύουν", γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι Αμερικανοί σε συνεννόηση με τους Βρετανούς και τα Ηνωμένα Εθνη χαλκεύουν σχέδιο για παζάρεμα επί της λύσης του Κυπριακού, το οποίο προβλέπει αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο για 5, 10 μέχρι και 20 χρόνια, ειδικότερα στο δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης. Αλλού γράφει ότι σε δύο μήνες αναμένεται να είναι έτοιμος ο τελευταίος νόμος για την εναρμόνιση μας σε θέματα παιδείας με την ΕΕ και σύμφωνα με τον οποίο, ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης (Κύπριος ή άλλος) θα πληρώνει τα ίδια δίδακτρα για την ίδια σχολή, όπως ισχύει για τους ενταγμένους στην Ενωση Ευρωπαίους.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Ετοιμα τα εναλλακτικά σενάρια" γράφει ότι η ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο ντε Σότο έχει ετοιμάσει σειρά εναλλακτικών σεναρίων στο Κυπριακό με στόχο να εισέλθει η διαδικασία στη λογική του "πάρε - δώσε". Επικαλούμενη πληροφορίες της η εφημερίδα προσθέτει ότι ο αξιωματούχος του ΟΗΕ παρόλον ότι προσφέρει στις ιδέες του σειρά επιλογών στις δύο πλευρές, ωστόσο, έχει καθορίσει τις βασικές παραμέτρους της λύσης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι στην ελεύθερη περιοχή Μόρφου επεκτάθηκαν οι έρευνες και ανακρίσεις της Αστυνομίας, σχετικά με το σκάνδαλο υποκλοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της και υπό τον τίτλο "Προοπτικές διεύρυνσης" γράφει ότι η συνεργασία των τριών αντιπολιτευομένων κομμάτων δεν είναι προσωρινή αλλά ούτε και είχε ημερομηνία λήξης την 16 Δεκεμβρίου. Αντίθετα, συμπληρώνει, τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών απέδειξαν ότι η λαϊκή ετυμηγορία επικρότησε την τριμερή συνεργασία, δίδοντας τις προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνση. Αλλού γράφει ότι η είσπραξη του 13ου οδήγησε χθες τους καταναλωτές στα καταστήματα με αποτέλεσμα να σημειωθεί το αδιαχώρητο στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Μέλιος Γεωργίου δήλωσε ότι άρχισε μια ικανοποιητική κίνηση στην αγορά, η οποία αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά σήμερα και αύριο.

    [05] (Κ) Απόδημοι - ΠΟΑΚ - Χριστουγεννιάτικο μήνυμα

    Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης, σε μήνυμά του για τα Χριστούγεννα και το νέος έτος, καλεί "αυτούς που έχουν τη δύναμη και τα μέσα" να στραφούν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και να εργαστούν για να την πείσουν να δείξει πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας και πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς νόμους.

    [06] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Επιβάτες - Καθυστερήσεις

    Με την άφιξη αργά χθες βράδυ με δύο πτήσεις, στις 11.15 και 11.45, των 400 περίπου επιβατών των Κυπριακών Αερογραμμών που είχαν αποκλεισθεί χθες στο Ηράκλειο Κρήτης, φαίνεται να ξεπεράστηκαν τα προβλήματα και η αναστάτωση στο πρόγραμμα πτήσεωντου αερομεταφορέα, που δημιουργήθηκαν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τύπου και Δημόσιων Υποθέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών Τάσος Αγγελής, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα λόγω του καιρού και η διοίκηση και το προσωπικό των Κυπριακών Αερογραμμών καταβάλλουν κάθε προσπάθεια χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να ανταποκριθούν στην αυξημένη επιβατική κίνηση αυτών των ημερών.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Μαρωνίτες

    Ο στόχος της μαρωνιτικής κοινότητας για επιβίωση και επιστροφή στα κατεχόμενα χωριά της, στις εκκλησίες και στα μοναστήρια της κατέχει σημαντική θέση στις προτεραιότητες της κυπριακής κυβέρνησης διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλάυκος Κηρίδης, σε χαιρετισμό του κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων αναμνηστικής πλάκας του παρεκκλησιού του Αγίου Μάρωνα, στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο των Μαρωνιτών, στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ακόμη ότι η μαρωνιτική κοινότητα είναι αναπόσπαστο και εκλεκτό μέρος του κυπριακού λαού και η προσφορά της στην κοινή προσπάθεια για το καλό της πατρίδας μας τυγχάνει γενικής αναγνώρισης.

    [08] (Κ) Λονδίνο - Κυπριακό - Αναστασιάδης - Κολοκασίδης

    Την εκτίμηση ότι η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ανάγκασε τη Τουρκία και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να κάνουν δεύτερες σκέψεις για να αρχίσει ένας νέος διάλογος στο Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας χθες βράδυ σε χοροεσπερίδα του Δημοκρατικού Συνεργατισμού Ηνωμένου Βασιλείου, στο Λονδίνο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 23 December 2001 - 18:49:10 UTC