Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-01-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο
  • [03] (K) Εκπρόσωπος - Απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [04] (Κ) Ντενκτάς - Ολγκούν - Συνομιλίες
  • [05] (Κ) ΚΕΒΕ - Τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο
  • [06] (Κ) Κατεχόμενα - Τουρισμός - Νέα θερινά δρομολόγια
  • [07] (Κ) "Βολκάν" - Αντικατοχική εκδήλωση
  • [08] (Κ) Φαζίλ Κουτσιούκ - Επέτειος
  • [09] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Τ/κ οργανώσεις νεολαίας
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος ΔΗΣΥ
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Διακήρυξη ε/κ και τ/κ οργανώσεων νεολαίας - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Τ/Κ ηγέτης - Τηλεφωνική επικοινωνία
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [16] (Κ) Νέος Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου
  • [17] (Κ) Ισπανική προεδρία - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις
  • [18] (K) ΥΠΕΞ - Συνομιλίες
  • [19] (Κ) Κερυνειώτες - Ψήφισμα - Συνομιλίες
  • [20] (Κ) Βάσος Λυσσαρίδης - Ομιλία - Κυπριακό
  • [21] (Κ) Κίνηση πολιτών - Ειρηνική εκδήλωση - Λήδρα Πάλας
  • [22] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [23] (Κ) Βρετανία - Συνομιλίες - Πίτερ Χέιν

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η έναρξη αύριο των απευθείας συνομιλιών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, καθώς και οι προκαταρκτικές επαφές που είχε στο νησί ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο "μονοπωλούν" την ειδησεογραφία της ημέρας. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η απαγόρευση σε αντιπροσωπεία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) να μεταβεί στα κατεχόμενα και η αξίωση του κατοχικού καθεστώτος για υπογραφή εντύπων του ψευδοκράτους, η τιμητική εκδήλωση του ΔΗΣΥ για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού και η αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

    Η "Αλήθεια" στην κύρια είδηση με τίτλο "Ετοιμοι για μακρές συνομιλίες" γράφει ότι σήμερα ξεκαθαρίζει η σύνθεση των αντιπροσωπειών που θα παρευρίσκονται στις απευθείες συνομιλίες ενώ αύριο θα συζητηθεί και η αντζέντα των διαπραγματεύσεων. Αλλού υπό τον τίτλο "Σήμερα η ανταλλαγή των εγγράφων" η εφημερίδα γράφει ότι σήμερα θα διαβιβαστεί προς τον Ραούφ Ντενκτάς το έγγραφο των εισηγήσεων της ε/κ πλευράς για την παραπέρα διερεύνηση του θέματος των αγνοουμένων.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ηπατίτιδα στις φυλακές" γράφει για τρία κρούσματα ηπατίτιδας τις τελευταίες ημέρες στις Κεντρικές Φυλακές, ενώ τέταρτος κατάδικος αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί. Οπως είπε ο Διευθυντής των Φυλακών Χάρης Θεμιστοκλέους, οι μολυσμένοι από διάφορες μεταδοτικές ασθένειες κατάδικοι, συμβιώνουν με άλλους υγιείς επειδή απαγορεύεται από την ΕΕ η μεταφορά τους σε ειδική πτέρυγα. Αλλού γράφει ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Εργασίας αντιδρούν έντονα και απορρίπτουν κάθε ισχυρισμό ότι ευθύνονται για την απώλεια χρημάτων που αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Αρρυθμίες στο παρά πέντε" γράφει ότι 24 ώρες πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών ο Ραούφ Ντενκτάς απειλεί πάλι με κρίση σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ πριν από την επίλυση του Κυπριακού, ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ θα θέσει ενώπιον του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους τρίπτυχο με τις τουρκικές θέσεις εμμένοντας σε λύση δύο χωριστών κρατών και την αποφυγή εξωτερικών παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων. Αλλού αναφέρεται στη γνωστοποίηση "εκθέσεως" στην Ελλάδα για την τρομοκρατία στην οποία εμφανίζονται και Κύπριοι, ως δήθεν εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις τρομοκρατικών ενεργειών στην Ελλάδα.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κλείνει πόρτες ο Ντενκτάς" γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς έκλεισε την πόρτα του ψευδοκράτους σε αντιπροσωπεία του ΚΕΒΕ που μετέβαινε στα κατεχόμενα για προγραμματισμένη συνάντηση στο τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο και επιχειρεί να καθορίσει τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών, θέτοντας "νοκ-άουτ", όπως γράφει, τον Αλβαρο ντε Σότο τον οποίο κατηγόρησε για μεροληψία υπέρ της ε/κ πλευράς. Αλλού γράφει ότι σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ο ΔΗΣΥ τίμησε χθες τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού για τη μακρόχρονη και πολύμορφη συμβολή του στη δημόσια ζωή του τόπου.

    "O Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Καυτά θέματα στο τραπέζι" γράφει ότι "διαδικαστική φόρμουλα" υιοθετούν τα ΗΕ ενόψει της έναρξης αύριο των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς, η οποία προβλέπει ανοικτή ημερήσια διάταξη, με πρόταξη όμως των λεγόμενων "καυτών θεμάτων", όπως αυτό του καθεστώτος των δύο πλευρών μετά τη συμφωνία και το ζήτημα των περιουσιών. Αλλού γράφει ότι εντολές για αύξηση των μέτρων ασφαλείας πέριξ της αμερικανικής πρεσβείας, δόθηκαν από τις αρχές ασφαλείας μετά τη λήψη των πληροφοριών για το ενδοχόμενο τρομοκρατικού κτυπήματος από μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "25 μήνες συνομιλίες" γράφει ότι αρχίζουν αύριο οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς την ίδια στιγμή που ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν έκανε λόγο για 10 γύρους συνομιλιών ζητώντας την εκμίσθωση εμπειρογνωμόνων για 25 εργάσιμους μήνες. Προσθέτει ότι η χρονική αυτή διάρκεια, "συμπίπτει με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τις ευρωεκλογές του 2004". Αλλού γράφει ότι "σκόπιμη" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Νίκος Κατσουρίδης την "παρανομία του ΔΗΣΥ", όπως γράφει, για καταχώρηση πολιτικής διαφήμισης κατά την προεκλογική περίοδο των Δημοτικών Εκλογών.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στην κύρια είδηση με τίτλο "Οι τιμές πετρελαίου εκτοξεύονται" γράφει ότι ανακατατάξεις στις τιμές των πετρελαιοειδών θα πραγματοποιηθούν στα επόμενα δύο χρόνια ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα διαθέσουν 1,4 εκ. δολάρια για τους δέκα νέους γύρους συνομιλιών για το Κυπριακό που θα διεξαχθούν στη Λευκωσία, τη Γενεύη και τη Νέα Υόρκη.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο

    Πρόγευμα εργασίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο είχε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο κ. ντε Σότο απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, που διάρκεσε 45 λεπτά.

    [03] (K) Εκπρόσωπος - Απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς

    Στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, που αρχίζουν αύριο στις 10 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα συνοδεύεται από το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου και τον Υφυπουργό παρά των Προέδρω Παντελή Κούρο.

    [04] (Κ) Ντενκτάς - Ολγκούν - Συνομιλίες

    Την υποστήριξη του στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τις προσπάθειες του με στόχο την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε χθες ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου ύστερα από συνάντηση που είχε με τον κ. Ντενκτάς.

    [05] (Κ) ΚΕΒΕ - Τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο

    O τ/κ Τύπος αναφέρεται εκτενώς στη μη πραγματοποίηση της συνάντησης της αντιπροσωπείας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) με τα μέλη του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου στα κατεχόμενα.

    [06] (Κ) Κατεχόμενα - Τουρισμός - Νέα θερινά δρομολόγια

    Νέα θερινά δρομολόγια από και προς Ηνωμένο Βασίλειο αποκτά από φέτος το ψευδοκράτος, αναφέρει σήμερα ο τ/κ Τύπος.

    [07] (Κ) "Βολκάν" - Αντικατοχική εκδήλωση

    Η τ/κ εφημερίδα "Βολκάν" κάτω από τον τίτλο "Παγίδα την παραμονή της συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς", αναφέρεται στην αντικατοχική εκδήλωση, που διοργανώνει σήμερα η ΕΔΟΝ στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Η εφημερίδα επικρίνει το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας, καθώς και τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις που θα διοργανώσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις στην άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος, με την ονομασία "Πορεία Ειρήνης". Σε αμφότερες εκδηλώσεις θα δώσει το παρών της η δικοινοτική χορωδία.

    [08] (Κ) Φαζίλ Κουτσιούκ - Επέτειος

    Δεκαοκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από το θάνατο του Τ/Κ πολιτικού και πρώην αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φαζίλ Κουτσιούκ.

    Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, οι Τ/Κ θα τιμήσουν την μνήμη του Κουτσιούκ με διάφορες εκδηλώσεις.

    [09] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Τ/κ οργανώσεις νεολαίας

    Το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε σήμερα τη μετάβαση Τ/Κ δημοσιογράφων στο Λήδρα Πάλας, όπου ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί κοινή διάσκεψη Τύπου των ε/κ οργανώσεων νεολαίας (ΕΔΟΝ, ΝΕΔΗΣΥ, ΝΕΔΗΚ, ΝΕΟΣ, ΟΝΕΔ) και των τ/κ οργανώσεων νεολαίας (Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας) με αφορμή την έναρξη των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα ότι "η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στο διάλογο με βάση τα πλαίσια που έχουν καθοριστεί, πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντα με την παρουσία του κ. ντε Σότο, με την καλή διάθεση, δεδηλωμένη και με την ευχή και η άλλη πλευρά να ανταποκριθεί αναλόγως".

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/01/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7306          1,7409
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5454          1,5546
    Λίρα Αγγλίας                     1,0690          1,0754
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     202,3227        203,9412
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9789          3,0027
    Δολάριο Καναδά                     2,4590          2,4786
    Κορώνα Δανίας                     12,8585         12,9613
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,7474         13,8573
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9668         16,0945
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5602          2,5806
    

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           131,52 (-1,08)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.496.832
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.197.196    527,54 (-1,27)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    453.211    144,63 (-1,36)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    149.215    126,68 (-0,57)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     68.599     51,46 (-0,23)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     56.803     55,71 (-1,87)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    150.128     99,04 (-2,93)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    109.782     33,41 (-0,95)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     25.576     55,73 ( 0,00)
    Ετ. Πληροφορικής              £     26.600      8,90 (-1,44)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    576.369     29,48 (-0,71)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     25,47 (-0,08)
    Ξενοδοχεία                    £    218.958     81,07 (-0,34)
    Αλλες Εταιρείες               £    511.241    145,54 (-0,81)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Διακήρυξη ε/κ και τ/κ οργανώσεων νεολαίας - Κυπριακό

    Δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα κοινή διάσκεψη Τύπου ε/κ και τ/κ οργανώσεων νεολαίας, κατά την οποία θα δινόταν στη δημοσιότητα κοινή διακήρυξη με τις προτάσεις και το όραμα των οργανώσεων νεολαίας των δύο κοινοτήτων για το μέλλον της Κύπρου. Το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε τη μετάβαση Τ/Κ δημοσιογράφων στο Λήδρα Πάλας, όπου θα δινόταν η διάσκεψη, και σε ένδειξη διαμαρτυρίας ούτε οι εκπρόσωποι των τ/κ οργανώσεων μετέβησαν στο χώρο του Λήδρα Πάλας, παρόλο που τους είχε επιτραπεί να παραστούν στη διάσκεψη.

    Η δημοσιογραφική διάσκεψη δόθηκε τελικά μόνο από τις ε/κ οργανώσεις (ΕΔΟΝ, ΝΕΔΗΣΥ, ΝΕΔΗΚ, ΝΕΟΣ, ΟΝΕΔ), οι οποίες και έδωσαν στη δημοσιότητα την κοινή διακήρυξη, που διαμορφώθηκε με την ευκαιρία της έναρξης των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Στη διακήρυξη τονίζεται η ανάγκη για μια λύση που να οδηγεί σε μια διζωνική, δικοινοτική, ομόσπονδη Κύπρο, να διασφαλίζει πλήρη ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα, μια κυριαρχία, μια εδαφική προσωπικότητα και να αποκλείει τη μερική ή ολική ένωση με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διαίρεσης, ενσωμάτωσης ή απόσχισης.

    [14] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Τ/Κ ηγέτης - Τηλεφωνική επικοινωνία

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, μετά το πρόγευμα εργασίας στο οποίο παρακάθησε σήμερα στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Νέα σημαντική πτώση της τάξης του 1,08% σημείωσε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση, ως αποτέλεσμα της απουσίας και σήμερα επενδυτικού ενδιαφέροντος αλλά και των σημαντικών απωλειών που δέχθηκαν οι μετοχές των τραπεζών και των τουριστικών επιχειρήσεων. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 131,52 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών καθηλώθηκε στα μόλις 2,4 εκατομμύρια λίρες.

    [16] (Κ) Νέος Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου

    Νέος Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) εξελέγη κατά την τρίτη ψηφοφορία ο Ιρλανδός αρχηγός της ομάδας των Φιλελευθέρων Πατ Κοξ.

    Από σύνολο 568 έγκυρων ψήφων ο Κοξ έλαβε 298 ψήφους έναντι 237 του Βρετανού Ντέιβιντ Μάρτιν, μέλους της Σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και 33 του Ευρωσκεπτικιστή Δανού Ευρωβουλευτή Γιένς Πίτερ Μποντ.

    Η απόλυτη πλειοψηφία ήταν οι 292 ψήφοι.

    Ο Κοξ, ο οποίος είναι ο 24ος Πρόεδρος του ΕΚ, διαδέχεται τη Γαλλίδα Νικόλ Φοντέν.

    (ΚΥΠΕ-ΓΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [17] (Κ) Ισπανική προεδρία - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

    Η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα στηρίξει όλες τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενώ σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα τηρήσει πιστά το χρονοδιάγραμμα (road map), ανοίγοντας και τα τελευταία κεφάλαια που έχουν απομείνει, όπως η Γεωργία, η Περιφερειακή Πολιτική και η συνεισφορά στους ίδιους πόρους της Κοινότητας.

    Αυτό επισημαίνεται στο πρόγραμμα της ισπανικής προεδρίας και ειδικότερα στο σημείο που αναφέρεται στη διαδικασία της διεύρυνσης.

    [18] (K) ΥΠΕΞ - Συνομιλίες

    Με ανοικτό μυαλό και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της τ/κ πλευράς στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού μεταβαίνει αύριο η ε/κ πλευρά στις απευθείας συνομιλίες, τονίζοντας διά του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη ότι κύριο μέλημά της είναι να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία λύσης δεν θα περιέχει οποιοδήποτε στοιχείο που θα επέτρεπε τη διαίρεση του νησιού.

    Η αυριανή έναρξη των συνομιλιών, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, σηματοδοτεί μια νέα προσπάθεια για επίτευξη λύσης που, όπως εκτιμάται, θα είναι επίπονη και διαρκής και το αποτέλεσμα της οποίας κανείς σε αυτό το στάδιο δεν είναι διατεθειμένος να προβλέψει.

    Η ε/κ πλευρά, υπό το φως των εμπειριών του παρελθόντος και των δημόσιων τοποθετήσεων του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και Τούρκων αξιωματούχων, παρουσιάζεται συγκρατημένη στις προσδοκίες της, θεωρώντας την περίοδο από τώρα μέχρι τον Ιούνιο ικανοποιητικό χρόνο εντός του οποίου οι προθέσεις και διαθέσεις του κ. Ντενκτάς θα διαφανούν.

    [19] (Κ) Κερυνειώτες - Ψήφισμα - Συνομιλίες

    Η Συντονιστική Επιτροπή Δήμων, Σωματείων και Οργανώσεων της Επαρχίας Κερύνειας με ψήφισμά της καλεί την πολιτική ηγεσία της Κύπρου και της Ελλάδας να εργαστεί για την εξεύρεση μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, ενώ εκφράζει παράλληλα την αποφασιστικότητά της για αντίσταση και μη αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής.

    [20] (Κ) Βάσος Λυσσαρίδης - Ομιλία - Κυπριακό

    Ανησυχία πρέπει να προκαλεί το κοινότυπο ότι το 2002 θα αποτελέσει κρίσιμη χρονιά για το Κυπριακό χωρίς να συζητούμε την υιοθέτηση και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, εκτιμά ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος σε ομιλία του στην περιφερειακή ολομέλεια του ΚΙΣΟΣ ελεύθερης Αμμοχώστου στην Αγία Νάπα, είπε πως χρειάζεται να εμπλακούμε σε ουσιαστικό διάλογο.

    [21] (Κ) Κίνηση πολιτών - Ειρηνική εκδήλωση - Λήδρα Πάλας

    Με αναμμένα κεριά και πανό με συνθήματα υπέρ της ειρήνης και της επανένωσης της Κύπρου, μέλη της Κίνησης Πολιτών για την επανένωση και τη συνύπαρξη πραγματοποιούν απόψε ειρηνική εκδήλωση, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Η εκδήλωση, στην οποία λαμβάνουν μέρος περίπου 50 μέλη της Κίνησης, πραγματοποιείται ενόψει της αυριανής έναρξης των απευθείας συνομιλιών.

    [22] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε απόψε πως τα Ηνωμένα Εθνη και οι ξένοι μεσολαβητές πρέπει να έχουν υπόψη τους στις παρεμβάσεις τους ότι "οι διαπραγματεύσεις γίνονται για την εγκαθίδρυση ενός κράτους, όχι δύο κρατών".

    Είπε ακόμη πως "καλά κάνουν οι ξένοι να γνωρίζουν από την αρχή μερικές βασικές θέσεις μας, που κρίνουμε ότι είναι οι μόνες που μπορούν να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού", προσθέτοντας πως "δεν υπάρχει τρόπος ωραιοποίησης του όρου δύο κράτη, ούτε μέση λύση" μεταξύ τους ενός και των δύο κρατών.

    [23] (Κ) Βρετανία - Συνομιλίες - Πίτερ Χέιν

    Η Βρετανία, διά του Υφυπουργού της των Εξωτερικών, αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις Πίτερ Χέιν, χαιρετίζει την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για έναρξη απευθείας συνομιλιών, υπό την αιγίδα των ΗΕ, και εκφράζει την ελπίδα ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα επιδείξουν εποικοδομητική στάση και ευελιξία.

    Ο κ. Χέιν χαρακτηρίζει τις απευθείας συνομιλίες που αρχίζουν αύριο στη Λευκωσία "πραγματική ευκαιρία" για όλους του Κυπρίους και καλεί τους ηγέτες της ε/κ και της τ/κ πλευράς να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 15 January 2002 - 18:49:19 UTC