Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-01-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μπους- Ετζεβίτ - Κυπριακό
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Τ/Κ επιχειρηματίες - ΚΕΒΕ - Ψευδοκράτος
  • [04] (Κ) Υπουργείο Αμυνας - Διάψευση
  • [05] (Κ) Ρoταριανός Ομιλος - "Ανακύκλωση, Εργοδότηση, Στήριξη"

  • [01] (Κ) Μπους- Ετζεβίτ - Κυπριακό

    O Aμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε χθες "πολύ ενθαρρυμένος" από την απόφαση των δύο μερών στην Κύπρο να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις με στόχο τη λύση του κυπριακού προβλήματος, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση χωρίς συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η έναρξη χθες των απευθείας συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το Κυπριακό, οι δηλώσεις του Αλβαρο ντε Σότο καθώς και του Επιτρόπου για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γκούντερ Φερχόιγκεν κυριαρχούν στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι η υποκλοπή ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ, η επίσκεψη του Υπουργού Αμυνας στην Κίνα και η συνάντηση των Ενωμένω Δημοκρατών με το τ/κ Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Αποφασισμένοι για δουλειά" γράφει στο κύριο θέμα ότι με το "καλημέρα" των απευθείας συνομιλιών Γλαύκος Κληρίδης και Ραούφ Ντενκτάς εισήλθαν στην ουσία των διαπραγματεύσεων θέτοντας επί τάπητος και τις αρχικές τους τοποθετήσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να αναλύονται από την ερχόμενη Δευτέρα. Προσθέτει ότι τα βασικά μηνύματα της χθεσινής συνάντησης συνοψίζονται στην αποφασιστικότητα των δύο πλευρών για συνεχείς και επίπονες διαπραγματεύσεις όπως και στην αποφασιστικότητα για εξεύρεση αποτελέσματος. Αλλού αναφέρεται στην υπόθεση υποκλοπής ηλεκτρικής ενέργειας και τη δημοσιοποίηση νέων ονομάτων υπαλλήλων της ΑΗΚ που φέρονται να έκλεβαν ηλεκτρικό ρεύμα στην Πάφο.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ντενκτασικά τερτίπια" γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς κατά την πρώτη ημέρα της έναρξης των συνομιλιών προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις παραγνωρίζοντας τα Ηνωμένα Εθνη και δίνοντας την εντύπωση ότι οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ του και του κ. Κληρίδη. Ο κ. Ντενκτάς γράφει η εφημερίδα πηγαινοερχόταν μπροστά στις κάμερες και κατηύθυνε σαν αρχηγός ορχήστρας το τι συνέβαινε μπροστά στα τηλεοπτικά συνεργεία. Αλλού γράφει ότι ύστερα από χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων το θέμα των κλοπών των επιδομάτων των εγκλωβισμένων παραμένει μετέωρο αφού δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να καταδεικνύουν εσκεμμένη υφαρπαγή των χρημάτων.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Βουτιά στα βαθιά" γράφει ότι με πρόταση Κληρίδη οι συνομιλίες εισέρχονται από την προσεχή Δευτέρα στα θέματα "ζωτικής σημασίας" και "στα βαθιά", όπως το πολιτειακό καθεστώς και τις περιουσίες και ότι με την εισήγηση του Προέδρου Κληρίδη συμφώνησε και ο Τ/Κ ηγέτης και έτσι από τη Δευτέρα οι συνομιλίες μπαίνουν στα "βαθιά νερά". Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Επιτρόπου για την διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος χαρακτήρισε ως "επιτυχία του Ελσίνκι και καρπό της στρατηγικής του Ελσίνκι" τη διεξαγωγή των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς που άρχισαν χθες στη Λευκωσία και τόνισε ότι η αντίστροφη μέτρηση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει αρχίσει και ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του χρόνου.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Εικόνα δύο κρατών" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο κ. Ντενκτάς κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων πραγματοποιώντας "προεδρική" εμφάνιση επιχείρησε να δώσει εικόνα "δύο κρατών" που προσπαθούν στο πλαίσιο των συνομιλιών να λύσουν τις διαφορές τους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ καλωσόρισαν τη συμφωνία του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς για έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Μπαίνουν αμέσως στο ψητό" γράφει ότι οι απευθείας συνομιλίες στο Κυπριακό αρχίζουν με τα λεγόμενα ακανθώδη θέματα. Η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θεωρεί ότι θα πρέπει οι συζητήσεις να αρχίσουν από τα ζωτικά θέματα όπως είναι αυτό του καθεστώτος που θα έχουν τα μέρη μετά τη συμφωνία καθώς και εκείνο των περιουσιών, θέση την οποία όπως γράφει υιοθετείται και από τουρκικής πλευράς. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες που κατέχει ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος κατά την επικείμενη δεκαήμερη επίσκεψη του στη Κίνα θα δει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, όπως επίσης και μονάδες παραγωγής της κινεζικής πολεμικής βιομηχανίας.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Μια από τα ίδια ο Ντενκτάς" γράφει ότι οι συνομιλίες προβλέπεται να είναι μακράς διάρκειας και εντατικές αφού θα πραγματοποιούνται τρεις συναντήσεις την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετές ώρες συνομιλιών για να διαφανεί αν θα υπάρξει πρόοδος. Φιλοξενεί επίσης τις ανησυχίες που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, για τη προσπάθεια της Τουρκίας και του Ντενκτάς να βγάλουν από τη διαδικασία των συνομιλιών τα Ηνωμένα Εθνη. Αλλού αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες μετά τη συνάντηση των ΕΔΗ με το Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας, το οποίο χαιρετά την επανέναρξη των συνομιλιών και υποστηρίζει λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Κορυφής.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ας συνομιλήσουμε τρεις φορές την εβδομάδα" γράφει ότι χθες δρομολογήθηκε ο νέος γύρος των απευθείας συνομιλιών του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς κατά τον οποίο συμφωνήθηκε ότι οι δύο ηγέτες θα συναντώνται τρεις φορές την εβδομάδα. Προσθέτει ότι μετά την 90λεπτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο παρά το αεροδρόμιο Λευκωσίας στην ελεγχόμενη από τα ΗΕ περιοχή του αεροδρομίου, ο Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε "ότι ήταν ένα πολύ ικανοποιητικό ξεκίνημα". Αλλού γράφει ότι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες εκφράζουν φόβους για την ασφάλειά τους αφού οι ληστείες τραπεζών βρίσκονται σε έξαρση. (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΦ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Τ/Κ επιχειρηματίες - ΚΕΒΕ - Ψευδοκράτος

    Ο Σύνδεσμος Τ/Κ Επιχειρηματιών επέκρινε το λεγόμενο "υπουργείο εξωτερικών" στα κατεχόμενα για την επιμονή του να ζητήσει από την αντιπροσωπεία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) τη συμπλήρωση "δελτίου εισόδου" στο ψευδοκράτος.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο Σύνδεσμος ανακοίνωσε ότι η στάση του λεγόμενου "υπουργείου" ήταν ένα γερό ράπισμα για την τ/κ πλευρά, μετά μάλιστα από την εικόνα που είχε παρουσιάσει ως η πλευρά που επεδίωξε τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

    [04] (Κ) Υπουργείο Αμυνας - Διάψευση

    Το Υπουργείο Aμυνας με ανακοίνωσή του διαψεύδει σημερινό δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Υπουργός Αμυνας, Σωκράτης Χάσικος κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Κίνα θα επισκεφθεί βιομηχανίες παραγωγής αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων και πυραύλων τύπου "μεταξοσκώληκας".

    [05] (Κ) Ρoταριανός Ομιλος - "Ανακύκλωση, Εργοδότηση, Στήριξη"

    Την υλοποίηση του πολύπλευρου προγράμματος "Ανακύκλωση, Εργοδότηση, Στήριξη" εξήγγειλε σήμερα ο Ροταριανός Ομιλος Λευκωσίας-Λευκοθέα, με στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διάθεσης χρησιμοποιημένων ενδυμάτων, να προσφέρει εργοδότηση σε ομάδες δυσπραγούντων ατόμων και να δημιουργήσει κέντρο αποκατάστασης για τους καρδιοπαθείς.
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 18 January 2002 - 12:44:27 UTC