Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-01-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος ΟΗΕ - Συνομιλίες - Κυπριακό
  • [02] (Κ) ΚΣΣΕ - Εκθεση Μπαρσόνι
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος ΚΣΣΕ - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Κύπρος - Σεισμική δόνηση
  • [06] (Κ) ΕΔΑΔ - Απολογισμός - Τουρκία
  • [07] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - ΥΠΕΞ - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [08] (Κ) Κύπρος - Αίγυπτος - Υπογραφή Πρωτοκόλλου
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Διάψευση - Ισχυρισμοί - Τουρκικός Τύπος
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (K) Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης ΗΠΑ
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος ΔΗΣΥ
  • [16] (Κ) Γιαννάκης Ομήρου - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Ανδρέας Χρίστου - Δημοσίευμα "Κίπρισλι"
  • [18] (Κ) Μητσόπουλος - "Κίπρισλι"
  • [19] (Κ) ΣτΕ - Ψήφισμα - Εξεύρεση φόρμουλας - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Πρόεδρος ΝΔ - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος ΟΗΕ - Συνομιλίες - Κυπριακό

    Με ολιγόλογη τυπική δήλωση, η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μαρί Οκάμπι ανακοίνωσε χθες βράδυ την έναρξη των απευθείας συνομιλιών στη Λευκωσία.

    Οπως είπε "η πρώτη από τις προγραμματισμένες τακτικές πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ του Ελληνοκυπρίου ηγέτη Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκυπρίου ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς, άρχισαν σήμερα. Οι συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη περιοχή, στη Λευκωσία, πραγματοποιούνται στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο".

    Η κ. Οκάμπι πρόσθεσε ότι "μετά τη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντώνται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις 5 μμ. Οπως συμφωνήθηκε και από τους δύο, δεν αναμένεται ανακοίνωση Τύπου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΓΠ)

    [02] (Κ) ΚΣΣΕ - Εκθεση Μπαρσόνι

    Η έκθεση για την "Κατάσταση στην Κύπρο" του Ούγγρου εισηγητή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Αντρας Μπαρσόνι, καθώς και η έκθεση Ολλανδού εισηγητή Ερικ Γιούργκενς για την "Εφαρμογή των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" βρίσκονται στο επίκεντρο του κυπριακού ενδιαφέροντος κατά την πρώτη σύνοδο της ΚΣΣΕ για το 2002, που πραγματοποιείται από τις 21 - 25 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ανάμεσα στα κυριότερα θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου είναι η χθεσινή πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι αντιδράσεις στους ισχυρισμούς τ/κ εφημερίδας περί δικοινοτικής ομάδας που ετοίμασε σχέδιο λύσης του Κυπριακού, η εξιχνίαση της υπόθεσης κλοπής οπλισμού από φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λιμάνια με αποτέλεσμα να καταφεύγουν πλοία σε άλλες χώρες για εξυπηρέτηση.

    Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Δύο σενάρια για τα όπλα", γράφει ότι πλήρως εξιχνιασθείσα μέσα σε 48 ώρες θεωρείται από την Αστυνομία και την Εθνική Φρουρά η υπόθεση κλοπής οπλισμού από φυλάκιο της περιοχής Ευρύχου, αφού εντοπίστηκε ο οπλισμός σε δύο διαφορετικά σημεία και συνελήφθηκαν και οι τρεις δράστες. Γράφει ότι με ανοικτή ατζέντα διεξάγονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό και ότι Κληρίδης και Ντενκτάς συμφώνησαν πως η πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγμάτευση θα τους δώσει την ευκαιρία για ουσιαστικό πάρε-δώσε.

    "Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Διώχνουμε πλοία", ότι δημιουργούνται προβλήματα στα κυπριακά λιμάνια, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται τα πλοία που προσεγγίζουν σε αυτά και να καταφεύγουν σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως έγινε την περασμένη Τρίτη στο λιμάνι Λάρνακας, όπου σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ λιμενεργατών και αχθοφόρων κατά την εκφόρτωση ιχθυάλευρου από πλοίο, το οποίο τελικά κατέφυγε στη Βηρυτό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Εργοδοτικός Σύνδεσμος Τραπεζών, σε συνεργασία με τους εργαζομένους στις τράπεζες και με την Αστυνομία, αποφάσισε τη λήψη αυστηρών μέτρων ασφάλειας στις τράπεζες.

    Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Σε νέο πόλεμο οι υπεραγορές", γράφει ότι σε συνασπισμό με την ελλαδική εταιρεία Σύσταση Α.Ε. προχωρούν οι μικρομεσαίες κυπριακές υπεραγορές, με σκοπό να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούνται στην κυπριακή αγορά. Γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης φέρεται να είπε στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Αλβαρο ντε Σότο πως δεν θα πάθει ό,τι έπαθε το 1974, υποστηρίζοντας ότι δεν θα αποδεχθεί "να κρατήσουν το νέο κράτος οι Ε/Κ" σε περίπτωση διάλυσής του.

    "Η Σημερινή", με τον τίτλο "Πτυχία 'μαϊμού'", γράφει στο κύριο θέμα πως χορηγούνται πτυχία εξ αποστάσεως, μέσω Διαδικτύου, από μη αναγνωρισμένες υπηρεσίες και έναντι καταβολής χρημάτων, τα οποία δεν αναγνωρίζονται από το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών και ότι σχετικές καταγγελίες διερευνώνται από το Υπουργείο Παιδείας. Αλλού γράφει για το δημοσίευμα τ/κ εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ομάδες Ε/Κ και Τ/Κ επαναπροσεγγιστών συμμετέχουν σε σχέδιο λύσης του Κυπριακού, στο οποίο δόθηκε η ονομασία "Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου".

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει, στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Εξουσίες: Εκ περιτροπής", ότι οι μεσολαβητές στο Κυπριακό ευνοούν το διαμερισμό εξουσιών ανάμεσα στις δύο κοινότητες, είτε με πλήρη αλλαγή του πολιτικού συστήματος, είτε με το σημερινό και ότι κλειδί για το θέμα των εξουσιών αποτελεί η πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Εθνική Φρουρά είναι έτοιμη να εφαρμόσει τις πρόνοιες διεθνούς σύμβασης για την απαγόρευση της παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης και χρήσης των ναρκών κατά προσωπικού, αμέσως μόλις η Βουλή ψηφίσει τον κυρωτικό νόμο.

    Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Τεράστιο χάσμα", γράφει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, απαντώντας σε δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ για συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων, υπέδειξε ότι οι συγκεκριμένες αναφορές αξιωματούχων του κυβερνώντος κόμματος γίνονται "εκ του πονηρού". Γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης, υπό τη σκιά τ/κ δημοσιευμάτων περί δικοινοτικής ομάδας που ετοίμασε σχέδιο λύσης του Κυπριακού, συζήτησαν χθες τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι ηγέτες συναντώνται κάτω από αυστηρή νέα συσκότιση", γράφει ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο ξεκίνησαν χθες μια νέα διαδικασία απευθείας συνομιλιών για την επανένωση της νήσου, με την πρώτη τους από μια σειρά συναντήσεων που θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα, όπως είχε συμφωνηθεί την περασμένη Τετάρτη. Αλλη είδηση είναι ότι η κυβέρνηση, μέσα στον επόμενο μήνα, αναμένεται να προκηρύξει το διαγωνισμό πολλών εκατομμυρίων λιρών για τη διαχείριση των αεροδρομίων, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου.

    [04] (Κ) Πρόεδρος ΚΣΣΕ - Κυπριακό

    Εκκληση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό έκανε με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Πέτερ Σίντερ.

    "Το μήνυμα που θα έστελνα στους δύο ηγέτες θα ήταν: παρακαλώ βρείτε μία λύση", είπε ο νέος Πρόεδρος της Συνέλευσης. Ο αυστριακής καταγωγής Πέτερ Σίντερ εξέφρασε την ετοιμότητά του να επισκεφθεί την Κύπρο εάν αυτό θα βοηθούσε στην εξεύρεση λύσης.

    [05] (Κ) Κύπρος - Σεισμική δόνηση

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5.8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 6.55 το πρωί. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή, 350 χιλιόμετρα δυτικά των ακτών της Πάφου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, ο σεισμός έγινε ελαφρά αισθητός κυρίως από ένοικους ψηλών κτιρίων στην Πάφο, στη Λεμεσό και τη Λευκωσία. Δεν έχουν αναφερθεί οποιεσδήποτε ζημιές.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [06] (Κ) ΕΔΑΔ - Απολογισμός - Τουρκία

    Aύξηση κατά τρεις χιλιάδες παρουσίασαν το περασμένο έτος οι υποθέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με την Τουρκία να είναι η χώρα με τις περισσότερες υποθέσεις που εκκρεμούν στο Δικαστήριο.

    [07] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - ΥΠΕΞ - Υπόθεση Λοϊζίδου

    Η Εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), αφού επανεξέτασε την υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας, επαναλαμβάνει τη θεμελιώδη σημασία που προσδίδει στην τήρηση των υποχρεώσεων των κρατών-μελών της, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ιδιαίτερα την υποχρέωσή τους να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

    [08] (Κ) Κύπρος - Αίγυπτος - Υπογραφή Πρωτοκόλλου

    Διμερείς επαφές και διαβουλεύσεις στον πολιτικό, οικονομικό και επιστημονικό τομέα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το Πρωτόκολλο Διαβουλεύσεων που υπεγράφη σήμερα μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου στο πλαίσιο ενδυνάμωσης των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Διάψευση - Ισχυρισμοί - Τουρκικός Τύπος

    Η κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου, διέψευσε κατηγορηματικά ισχυρισμούς της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας "Turkish Daily News" ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συμφώνησαν, δήθεν, στη δημιουργία ενός "νέου κράτους".

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/01/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7309          1,7412
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5306          1,5397
    Λίρα Αγγλίας                     1,0712          1,0776
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     205,1386        206,7797
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9436          2,9671
    Δολάριο Καναδά                     2,4587          2,4783
    Κορώνα Δανίας                     12,8548         12,9576
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,6683         13,7776
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9784         16,1062
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5418          2,5621
    

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος δηλώνει ρεαλιστής σε σχέση με την έκβαση των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς, για το Κυπριακό και σημειώνει ότι οι πληροφορίες ότι συζητούνται κατά τις απευθείας συνομιλίες θέματα εκ περιτροπής προεδρίας, προκαλούν ανησυχία.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           127,12 ( 0,17)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.765.777
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   744.284    515,68 ( 0,92)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    186.681    141,24 ( 0,66)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    116.922    122,09 ( 0,24)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     22.214     48,34 (-0,37)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     96.312     55,52 ( 0,98)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    138.356     93,08 (-0,10)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     57.921     31,40 ( 0,19)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      6.803     55,00 ( 0,40)
    Ετ. Πληροφορικής              £     14.652      8,35 ( 1,34)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    371.253     28,44 (-0,52)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     24,91 ( 0,36)
    Ξενοδοχεία                    £    154.173     77,43 (-1,39)
    Αλλες Εταιρείες               £    493.993    137,86 ( 0,20)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (K) Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,17%, παρά το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, κατάφερε να σημειώσει σήμερα η χρηματαγορά, ύστερα από επτά κατά σειρά πτωτικές συναντήσεις. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 127,12 μονάδες, ενώ ο συνολικός όγκος συναλλαγών, χωρίς να ξεφύγει από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, διαμορφώθηκε στα 1,7 εκατομμύρια λίρες.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης ΗΠΑ

    Ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία Ντόναλντ Μπάντλερ απέφυγε σήμερα να αναφερθεί στα συμπεράσματα των Αμερικανών από τις εως τώρα συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, σημειώνοντας πως αυτές βρίσκονται στα αρχικά τους στάδια.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

    Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, αλλά και για ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων για την πορεία των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, εκτιμά ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    [16] (Κ) Γιαννάκης Ομήρου - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι "είναι λάθος για οποιονδήποτε να μπαίνει σε λεπτομέρειες συνταγματικού χαρακτήρα που αφορούν στην λύση του Κυπριακού" και να γίνονται συζητήσεις για εδαφικές διευθετήσεις "γιατί όταν συζητάμε λεπτομέρειες δίνουμε λανθασμένα μηνύματα".

    [17] (Κ) Ανδρέας Χρίστου - Δημοσίευμα "Κίπρισλι"

    Το Εθνικό Συμβούλιο και μόνο πρέπει να τροφοδοτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με προτάσεις και εισηγήσεις αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού είπε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Χρίστου, κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας "Κίπρισλι", που φέρει ομάδα Ε/Κ και Τ/Κ να έχουν επεξεργαστεί σχέδιο συντάγματος για λύση του Κυπριακού.

    [18] (Κ) Μητσόπουλος - "Κίπρισλι"

    "Το προνόμιο παραγωγής ιδεών σκέψεων, είναι ένα προνόμιο και δικαίωμα που έχουν όλοι οι πολίτες του τόπου", δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Τάσος Μητσόπουλος, απαντώντας σε δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Χρίστου, αναφορικά με το δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας "Κίπρισλι", που φέρει ομάδα Ε/Κ και Τ/Κ να έχει επεξεργαστεί σχέδιο συντάγματος για λύση του Κυπριακού.

    [19] (Κ) ΣτΕ - Ψήφισμα - Εξεύρεση φόρμουλας - Κυπριακό

    Εκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς όπως συμβάλουν στην εξεύρεση φόρμουλας που θα επιτρέψει σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Κύπρου να επωφεληθεί από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και όπως κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα πολιτικά θέματα, απηύθυνε σήμερα με ψήφισμά της η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, παρά την απόφαση του Ελσίνκι, μια πολιτική συμφωνία για το μέλλον της Κύπρου, μεταξύ των δύο πλευρών είναι δυνατή και επιθυμητή πριν την ένταξη στην ΕΕ.

    Το ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (με 93ψήφους υπέρ, 4 κατά και 2 αποχές) και βασίζεται πάνω στην έκθεση για την "Κατάσταση στην Κύπρο" του Ούγγρου εισηγητή στην ΚΣΣΕ για την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο Αντρας Μπαρσόν. Καλεί επίσης τις τουρκικές αρχές να μην εξαπολύουν απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, πριν την εξεύρεση πολιτικής λύσης και να πείσουν τους Τ/Κ ηγέτες ότι η μελλοντική ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει πλεονεκτήματα και για τις δύο κοινότητες.

    Σημειώνεται ότι κατά τη δίωρη συζήτηση υποβλήθηκαν 16 τροπολογίες. Από τις 5 τροπολογίες της κυπριακής πλευράς εγκρίθηκαν οι τέσσερις και από τις 9 τουρκικές τροπολογίες εγκρίθηκε μόνο μία.

    Η ΚΣΣΕ σημειώνει με ικανοποίηση ότι μετά από μακρά περίοδο αδιεξόδου οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων εισήλθαν σε μια σειρά πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλιών, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο, με στόχο την εξεύρεση διευθέτησης στη διένεξη "η οποία παραμένει ένα από τα πλέον ευαίσθητα προβλήματα της Ευρώπης προς επίλυση".

    Στο ψήφισμα καλούνται οι δύο ηγέτες να συνεργαστούν με καλή πίστη στις προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Οσον αφορά τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας το ψήφισμα σημειώνει ότι πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για συμμετοχή της τ/κ κοινότητας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και ενημέρωση των Τ/Κ για τα οφέλη από την ένταξη.

    [20] (Κ) Πρόεδρος ΝΔ - Κυπριακό

    O Πρόεδρος της Nέας Δημοκρατίας Κώστας Kαραμανλής διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση πως υπάρχει "μία διαφορετική προσέγγιση από την τουρκοκυπριακή πλευρά" στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ωστόσο πως "το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσον αυτό συνιστά αλλαγή πολιτικής ή αν είναι επικοινωνιακό εύρημα για να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι κάτι αλλάζει ως προς το ποιός προσφέρει καλές υπηρεσίες στην αναζήτηση λύσεως, και με τρόπο αυτό να μοιραστεί το βάρος των πιέσεων, και αυτό να πέσει και στην ελληνική πλευρά και στην Kυπριακή Δημοκρατία".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 22 January 2002 - 18:49:18 UTC