Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-01-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Λονδίνο - Βερολίνο
  • [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός 2002 - Εγκριση
  • [04] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Πετόσφαιρα - Αγώνες - Αποτελέσματα
  • [07] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Επαναληπτικοί αγώνες
  • [08] (Κ) Κατεχόμενα - Καμίλ - Καζακστάν
  • [09] (Κ) Ντενκτάς - Ναρκοπέδια - Οπλα
  • [10] (Κ) "Κίπρισλι" - Απευθείας συνομιλίες
  • [11] (Κ) Κατεχόμενα - ΚΣΣΕ
  • [12] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Προϋπολογισμός 2002
  • [13] (Κ) Ρολάνδης - Συμβούλιο Εμπορίας Πατατών - Παπαχριστοδούλου

  • [01] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Λονδίνο - Βερολίνο

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα για το Λονδίνο όπου θα παραστεί στη χοροεσπερίδα του ΔΗΚΟ Βρετανίας που θα πραγματοποιηθεί απόψε.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος θα μεταβεί στη συνέχεια στο Βερολίνο στο πλαίσιο επίσκεψης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Γερμανία. (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό

    Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά το Κυπριακό δεν έχει αλλάξει, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Ρίκερ.

    [03] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός 2002 - Εγκριση

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες βράδυ κατά πλειοψηφία τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2002.

    [04] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό

    Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά το Κυπριακό δεν έχει αλλάξει, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Ρίκερ.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κατά πλειοψηφία έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2002 από τη Βουλή των αντιπροσώπων, η αντιπαράθεση μεταξύ του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η απόφαση της κυβέρνησης για καταστροφή των τσέχικων όπλων, που φυλάσσονται από τα Ηνωμένα Εθνη, από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Χριστόφιας: Ηταν ατόπημα κ. Αυξεντίου", αναφέρεται σε απαντητική επιστολή του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου στην οποία σημειώνει ότι η δήλωση του κ. Αυξεντίου ότι "η Επιτροπή Ελέγχου (της Βουλής) θα προσφέρει μεγάλη υπηρεσία αν αυτοδιαλυθεί", αποτελεί "μεγάλο ατόπημα". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα εκπροσωπήσει επισήμως την Κυπριακή Δημοκρατία, ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, στα πλαίσια του κοινού φόρουμ που διοργανώνουν η Ισλαμική Διάσκεψη και η ΕΕ στην Κωνσταντινούπολη στις 12 και 13 Φεβρουαρίου.

    "Η Μάχη" στο πρωτοσέλιδο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Ναρκοθετούν την Αμυνα", γράφει ότι έντονες ανησυχίες μεταξύ στρατιωτικών κύκλων και άλλων ειδικών, προκαλεί η μονομερής απόφαση της κυβέρνησης για απομάκρυνση των ναρκών κατά μήκος της γραμμής Αττίλα και αναφέρει ότι γενική εκτίμηση είναι πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρεάσει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες της για την υπόθεση κλοπής οπλισμού από φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στη Λινού, ενώ ταυτόχρονα μελετούνται διάφορα σενάρια για τα πραγματικά κίνητρα των δραστών της κλοπής.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πιστόλι ΗΠΑ στον κρόταφο Κληρίδη", γράφει ότι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Ντόναλντ Μπάντλερ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη την απομάκρυνση από την Κύπρο συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς και αναφέρει ότι "η παρέμβαση Μπάντλερ" εκδηλώθηκε με "συμβουλές" προς τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αλλού αναφέρεται σε χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καταστρέψει τα τσέχικα όπλα που φυλάγονται από τα Ηνωμένα Εθνη στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Επίθεση κατά Αυξεντίου", γράφει ότι νέα διάσταση πήρε χθες το απόγευμα η μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, με αφορμή την παρουσία του πρώτου ενώπιον της Βουλής στο πλαίσιο των ερευνών για το Χρηματιστήριο και γράφει ότι με δηλώσεις τους ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας στήριξαν τον τρόπο άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου και το ρόλο της νομοθετικής εξουσίας. Αλλού γράφει ότι εκτός από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, την παραίτησή του στη διάθεση του Προέδρου Κληρίδη φέρεται να έθεσε και ο Υπουργός Αμυνας μετά το περιστατικό κλοπής οπλισμού από φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο πρωτοσέλιδο του θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Λύση με προοπτική διαλύσεως", γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη όπως οι δύο πλευρές προχωρήσουν σε ένα "φιλελεύθερο συνεταιρισμό εκχωρώντας προς το νέο κράτος δική τους κυριαρχία", θέση για την οποία αντιδρά η ελληνοκυπριακή πλευρά. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με μελέτες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής που διεξάγονται στην Πάφο, ένας στους δέκα κατοίκους της είναι φορέας της ασθένειας που είναι γνωστή ως "Αταξία του Φρίτραϊχ". Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι έρευνες διεξάγονται σε χωριά της Πάφου και θα διαρκέσουν μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Διορθωτική παρέμβαση" γράφει ότι η Βουλή ενέκρινε χθες τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2002, κατά πλειοψηφία, καθώς και τις τροπολογίες που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών και ορισμένες τροπολογίες που κατέθεσε το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί "θετικό στο σύνολό του" το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Κύπρο, πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση "είναι ευτυχής για κάθε γραμμή του κειμένου αυτού". Ο κ. Παπαπέτρου παρέθεσε σωρεία θετικών αναφορών στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, για το Κυπριακό, την ενταξιακή πορεία και τις τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της αναφέρεται στην αυτοκτονία χθες του πρώην αντιπροέδρου της αμερικανικής εταιρείας "Ενρον", Κλίφ Μπάξτερ, αφού το σκάνδαλο για τη χρεοκοπία της εταιρείας πήρε μεγάλες διαστάσεις. Αλλού γράφει ότι εκπρόσωπος της συντεχνίας των πιλότων ΠΑΣΥΠΙ, είπε ότι πιλότοι και μηχανικοί των Κυπριακών Αερογραμμών πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί μετά τις αλλαγές της ΕΕ για τους αεροδιάδρομους, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη Πέμπτη, που αφορούν τη μείωση κατά 1000 πόδια της απόστασης μεταξύ των αεροσκαφών που πετούν σε μεγάλο ύψος. Οπως είπε παρά το γεγονός ότι η κίνηση αυτή θα μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στους αεροδιαδόμους θα δημιουργηθούν άλλα προβλήματα.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Λευκή Ισοπαλία" αναφέρεται στην έγκριση χθες βράδυ του κρατικού προϋπολογισμού για το 2002 με ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, των ΕΔΗ και του ΑΔΗΚ, ενώ στάση αποχής τήρησαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΚΙΣΟΣ. Εναντίον ψήφισαν οι βουλευτές των Νέων Οριζόντων και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα της Ενωσης Κυπρίων Εφοπλιστών Νίκο Χριστοδουλίδη, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, όταν αυτή ενταχθεί στην ΕΕ, "θα αποτελέσουν την πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στην Ευρώπη" και ότι οι δύο χώρες θα κατέχουν μαζί το 33% της παγκόσμιας ναυτιλίας.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Οικονομική" στο πρωτοσέλιδο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Στα ύψη το δολάριο", γράφει ότι θεαματική άνοδο σημείωσε το δολάριο έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων, φτάνοντας στα 66.8 σεντ έναντι της Κυπριακης Λίρας. Αλλού γράφει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου αφού εξέτασε τα οικονομικά δεδομένα του τόπου, όπως διαμορφώθηκαν το 2001, αποφάσισε να επικυρώσει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής όπως παραμείνουν αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 5,5% και 2,5% αντίστοιχα για ένα ακόμη μήνα.

    Η δεκαπενθήμερη εφημερίδα "Αντίλογος" γράφει στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Ορμητήριο οι Βάσεις", ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο "μετατρέπονται για άλλη μια φορά σε ορμητήριο των Αμερικανών για τους σχεδιασμούς τους στην προσπάθεια τους να πλήξουν στόχους που βρίσκονται πολύ μακριά από την αμερικανική επικράτεια". Σε άλλο δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρεται πως "η κυπριακή οικονομία τα τελευταία 20 χρόνια έχει αναπτυχθεί ως μια οικονομία διεθνών υπηρεσιών με πνεύμονα της τις διεθνείς συναλλαγές" και πως πρέπει να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

    [06] (Κ) Πετόσφαιρα - Αγώνες - Αποτελέσματα

    Διεξήχθησαν χθες τέσσερις αγώνες για τη 16η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας ανδρών πρώτης κατηγορίας.

    Τα αποτελέσματα των αγώνων είναι: Ομόνοια - Παφιακός 1-3 σετ, Διόνυσος - Νέα Σαλαμίνα 1-3 σετ, Ανόρθωση - Μαραθώνας 3-2 σετ και ΑΠΟΕΛ - Δερύνεια 3-2 σετ.

    [07] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Επαναληπτικοί αγώνες

    Διεξάγονται σήμερα επτά επαναληπτικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες για το δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Κύπρου.

    Από τους σημερινούς αγώνες ξεχωρίζει ο αγώνας Ανόρθωσης - Ολυμπιακού στο γήπεδο Αντώνης Παπαδόπουλος που θα αρχίσει στις 7 το βράδυ.

    Ο πρώτος αγώνας είχε λήξει ισόπαλος 1 - 1.

    [08] (Κ) Κατεχόμενα - Καμίλ - Καζακστάν

    Ο λεγόμενος "υπουργός παιδείας και πολιτισμού" Ιλκάι Καμίλ μεταβαίνει σήμερα στο Καζακστάν για να παραστεί στη 17η Σύνοδο της TURKSOY που θεωρείται από τα μέλη της ως "η ΟΥΝΕΣΚΟ του τουρκικού κόσμου".

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Καμίλ θα επιστρέψει στα κατεχόμενα την 1η Φεβρουαρίου.

    [09] (Κ) Ντενκτάς - Ναρκοπέδια - Οπλα

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι "το θέμα της εκκαθάρισης ναρκοπεδίων στη νεκρή ζώνη και η καταστροφή των τσεχικών όπλων δεν έχουν σχέση με τις συνομιλίες", όπως αναφέρει ο τ/κ Τύπος.

    Αναφέρεται ακόμη ότι ο κ. Ντενκτάς απέφυγε και χθες να αναφερθεί στα όσα συζητούνται στις απευθείας συνομιλίες. (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΝ/ΡΜ)

    [10] (Κ) "Κίπρισλι" - Απευθείας συνομιλίες

    Η τ/κ εφημερίδα "Κίπρισλι" σε σημερινό δημοσίευμα της γράφει ότι η πρώτη βδομάδα των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς τελείωσε χωρίς "να σημειωθεί καμία πρόοδος", ενώ "για τη δεύτερη αναμένονται πιέσεις των μεγάλων κρατών για να γίνει αποδεκτή λύση δύο κρατών."

    Εξάλλου η εφημερίδα σε έναν από τους υπότιτλους της, γράφει ότι "διπλωμάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ θα ασκήσουν πιέσεις επί των Ε/Κ για αποδοχή λύσης "δύο κρατών και δύο ζωνών σε περίπτωση που αυτή δεν επιτευχθεί στις συνομιλίες". (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΝ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Κατεχόμενα - ΚΣΣΕ

    "Η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (για την Κύπρο), χωρίς να είναι θετική στο σύνολο της, περιέχει στοιχεία που δείχνουν ότι η Ευρώπη άρχισε πλέον να βλέπει κάποιες 'πραγματικότητες' στο νησί", ανέφερε με ανακοίνωση του το λεγόμενο "υπουργείο εξωτερικών και άμυνας".

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι "αν η απόφαση για τις εξαγωγές τ/κ προϊόντων βρει ανταπόκριση μεταξύ των κύκλων της ΕΕ, αυτό θα έχει θετικά αποτελέσματα στις απευθείας συνομιλίες". Προστίθεται ωστόσο ότι "αν η ε/κ πλευρά με τη συμπαράσταση της Ευρώπης συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως όπλο" κατά του ψευδοκράτους τον τίτλο της κυπριακής κυβέρνησης τότε "δεν είναι δυνατό να οδηγηθούμε προς την επίτευξη συμφωνίας".

    [12] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Προϋπολογισμός 2002

    Την ικανοποίησή του για τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2002 εκφράζει ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, τονίζοντας ότι "η τελική έγκριση του προϋπολογισμού δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα συνέχισης του όντως δύσκολου έργου διαχείρισης και άσκησης της πρέπουσας οικονομικής πολιτικής".

    [13] (Κ) Ρολάνδης - Συμβούλιο Εμπορίας Πατατών - Παπαχριστοδούλου

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, διόρισε τον Στέλιο Παπαχριστοδούλου, πρώην Διευθυντή του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, Πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών.

    Οπως αναφέρει σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Παπαχριστοδούλου θα παραμείνει στη θέση αυτή για το υπόλοιπο της θητείας του παρόντος Συμβουλίου Εμπορίας Πατατών, που λήγει στις 31 Αυγούστου 2002.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 26 January 2002 - 18:49:12 UTC