Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-01-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Γενεύη - Μαδρίτη
  • [02] (Κ) Κλίντον - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Επαναληπτικοί αγώνες
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Εθνική Ανδρών - Ηττα
  • [06] (Κ) Λεμεσός - Μνημόσυνο Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή
  • [07] (Κ) Λεμεσός - Μνημόσυνο Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή (Επανάληψη)
  • [08] (Κ) Παπαδόπουλος - ΔΗΚΟ Αγγλίας - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Ομήρου - Κεντρική Επιτροπή ΚΙΣΟΣ
  • [10] (Κ) Υπ. Εργασίας - Ατομα με ειδικές ανάγκες

  • [01] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Γενεύη - Μαδρίτη

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης αναχωρεί σήμερα για τη Γενεύη όπου θα έχει τη Δευτέρα συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Mike Moore, o οποίος εδρεύει στη Γενεύη.

    [02] (Κ) Κλίντον - Κυπριακό

    Τη λύπη του γιατί στα οκτώ χρόνια της προεδρίας του δεν κατόρθωσε να επιτύχει τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, μιλώντας χθες σε πολυπληθές ομογενειακό ακροατήριο, στη διάρκεια εκδήλωσης για την οικονομική ενίσχυση της ιστορικής κοινότητας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μανχάταν.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Επαναληπτικοί αγώνες

    Σήμερα κρίνεται το 8ο εισιτήριο για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κύπρου, με τον επαναληπτικό αγώνα Ομόνοιας - Αλκής στο ΓΣΖ. Ο πρώτος μεταξύ τους αγώνας είχε λήξει με σκορ 4-0.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εκκαθάριση των ναρκοπεδίων στις ελεύθερες περιοχές και εντός της ουδέτερης ζώνης και το θέμα των λειτουργιών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Βουλή: Επειγόντως μέτρα αυτοπροστασίας", γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας έχει επανειλημμένως υποδείξει πως "η Βουλή οφείλει να διασφαλίσει ότι τα ίδια της τα μέλη σέβονται και εφαρμόζουν τους κανονισμούς λειτουργίας της, για να μη δίνουν την παραμικρή λαβή για αμφισβήτηση". Αλλού γράφει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μονομερή εκκαθάριση των ναρκοπεδίων που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές και εντός της ουδέτερης ζώνης "ήταν αποτέλεσμα διαφόρων μηνυμάτων που έλαβε για χειρονομίες καλής θέλησης με κύριο σημείο αναφοράς τον τομέα της άμυνας".

    "Η Μάχη" στο πρωτοσέλιδο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Διαλύεται η Αμυνα μας", γράφει ότι "παρά την παρέμβαση των βουλευτών του ΔΗΣΥ, μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας και των υποσχέσεων που πήραν επί του αντιθέτου, η κυβέρνηση προχωρεί κατ' απαίτηση τρίτων στην απομάκρυνση από την Κύπρο υπερσύγχρονων νεοαποκτηθέντων οπλικών συστημάτων". Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι "ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις, ο Υπουργός Αμυνας, Σωκράτης Χάσικος, πήρε την οριστική απόφαση να παραιτηθεί από τη θέση του, κάτι που αναμένεται να επισημοποιηθεί αύριο".

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τι κρύβουν οι ομάδες Επαναπροσέγγισης", γράφει ότι περίγραμμα λύσης του Κυπριακού, επεξεργάστηκε η ομάδα του Οσλο σε συνάντηση που διοργανώθηκε στη Νορβηγία από τις 7 ως τις 11 Δεκεμβρίου 1998, στην οποία συμμετείχαν 25 Ε/Κ και ισάριθμοι Τ/Κ. Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, που επικαλείται ο "Π", στο περίγραμμα λύσης προνοείται, μεταξύ άλλων, "πολιτική ισότητα με αντιπροσώπευση 50-50, παραχώρηση υπηκοότητας σε εποίκους, εκκαθάριση ραδιοτηλεοπτικού Τύπου από διαφωνούντες και συγγραφή της Ιστορίας ώστε να αναδεικνύεται η 10.000 χρόνων κληρονομιά των Τούρκων". Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του τ/κ Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Ιζέτ Ιζτζιάν δήλωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς "ποτέ δεν υπήρξε η πραγματική φωνή των Τ/Κ".

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ιδού το όραμα Ντενκτάς", γράφει ότι κατά τις απευθείας συνομιλίες, τα ΗΕ και η ε/κ πλευρά κατέγραψαν τις θέσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς οι οποίες αφορούν "'δύο λαούς', 'ισότιμο καθεστώς' και 'δύο ίσες στην ουσία κυριαρχίες". Αναφέρεται ακόμη ότι ο κ. Ντενκτάς υποστήριξε τη "λογική των 'δύο κρατών' που θα συνυπάρξουν διεθνώς, μέσω μιας κοινής, ασθενούς όμως ομπρέλας". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στη "Σ" είπε ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας "θα πρέπει να μπορεί να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, με βάση τα πλαίσια που έχουμε κατά καιρούς καθορίσει και να πιστεύει ειλικρινά στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ντενκτάς: Κτίστε άλλη Μόρφου", γράφει ότι όταν κατά τις απευθείας συνομιλίες ηγέρθη το θέμα της επιστροφής της πόλης της Μόρφου, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς "αντέδρασε λέγοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει και έσπευσε να υποδείξει με κυνικό τρόπο πως αν θέλουμε (τότε) μπορούμε να κτίσουμε μιαν άλλη πόλη δίπλα στη Μόρφου, η οποία (ωστόσο) να βρίσκεται υπό τη δική του διοίκηση". Αλλού γράφει ότι τα υπερσύγχρονα συστήματα επίγειας παρακολούθησης τα οποία βρίσκονται σε διάφορα παρατηρητήρια της ΕΦ κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός "θα ενισχυθούν αλλά και θα αυξηθούν στο άμεσο μέλλον με εγκατάσταση άλλων ανάλογων συστημάτων σε πιο πυκνά σημεία της διαχωριστικής γραμμής".

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εμμένει σε λύση δύο κρατών", γράφει ότι η εμμονή του κατοχικού ηγέτη σε προοπτική λύσης δύο κρατών "ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της πρώτης βδομάδας των απευθείας συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη". Γράφει ακόμη ότι ο κ. Ντενκτάς κατά τη διάρκεια των τριών συναντήσεων τους "παρουσιάστηκε επί της ουσίας το ίδιο αδιάλλακτος όσο και στο παρελθόν, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά οι θέσεις που διατύπωσε ήταν πιο ραφιναρισμένες". Αλλού γράφει ότι "αρνητικές παραμένουν" οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση του 2002, σύμφωνα με εκτιμήσεις τουριστικών κύκλων, ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΚΟΤ, η τουριστική κίνηση για το 2001 παρουσιάζει αμελητέα αύξηση 0.4%.

    Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Φυσική Κληρονομιά, Ελάδιο Φερνάντεζ Γκαλιάνο, είπε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει τις εισηγήσεις του ΣτΕ για να διασφαλίσει το μέλλον του Ακρωτηρίου του Ακάμα. Αλλού γράφει ότι το επιχορηγημένο από την ΕΕ πρόγραμμα "E-Minder" που στοχεύει στην αύξηση της συνεργασίας του ηλεκτρονικού εμπορίου στο νησί και στο "κλείσιμο του κενού" μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων και των λιγότερων ανεπτυγμένων περιοχών στην Ευρώπη, παρουσιάστηκε πρόσφατα και στην Κύπρο. Σε αυτό συμμετέχουν το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και η εταιρεία "Virtual ID".

    [05] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Εθνική Ανδρών - Ηττα

    Η Εθνική Ομάδα Ανδρών στην Καλοθόσφαιρα ηττήθηκε χθες από την αντίστοιχη ομάδα των Σκοπίων με 63-93, στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας 2003.

    Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο στάδιο "Ελευθερία" στη Λευκωσία.

    [06] (Κ) Λεμεσός - Μνημόσυνο Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, το 28ο ετήσιο μνημόσυνο του αρχηγού του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα-Διγενή.

    [07] (Κ) Λεμεσός - Μνημόσυνο Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή (Επανάληψη)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, το 28ο ετήσιο μνημόσυνο του αρχηγού του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα-Διγενή.

    [08] (Κ) Παπαδόπουλος - ΔΗΚΟ Αγγλίας - Κυπριακό

    Την εκτίμηση ότι "δεν έχει επέλθει αλλαγή στη στάση της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες", εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας χθες σε χοροεσπερίδα του ΔΗΚΟ Αγγλίας.

    [09] (Κ) Ομήρου - Κεντρική Επιτροπή ΚΙΣΟΣ

    Την πεποίθηση ότι το 2002 θα αποτελέσει τον πιο κρίσιμο χρόνο για την Κύπρο από το 1974, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος τόνισε ότι "θα πρέπει να αναπτυχθεί ένας διπλωματικός αγώνας, που θα διαφυλάξει την ευρωπαϊκή πορεία από τις δόλιες τουρκικές αντιδράσεις που στοχεύουν συστηματικά στη ματαίωσή της".

    [10] (Κ) Υπ. Εργασίας - Ατομα με ειδικές ανάγκες

    Να μην μεταδοθεί πριν από τις 7 μ.μ.

    Η κρατική προσφορά μέσω του Ταμείου Δημοσίων Βοηθημάτων για παιδιά με ειδικές ανάγκες ανέρχεται σε ποσό πέραν των 3,5 εκατομμυρίων λιρών, ενώ το 2001, μέσω του Σχεδίου Κρατικών Χορηγιών, επιχορηγήθηκαν 44 κοινοτικά προγράμματα για άτομα με ειδικές ανάγκες με το ποσό των 966 χιλιάδων λιρών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Μουσιούττας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 27 January 2002 - 18:49:09 UTC