Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-02-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [02] (K) Αναχώρηση Αλβαρο ντε Σότο
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Αναχώρηση - Φινλανδία - Δηλώσεις
  • [06] (Κ) Αφιξη Αρμένιου ΥΠΑΜ
  • [07] (Κ) Υπουργοί Αμυνας Κύπρου - Αρμενίας - Δηλώσεις
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Γιος Κύπριου μετανάστη - Υποψήφιος πρωθυπουργός Οντάριο
  • [11] (Κ) Σημίτης - Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Ενταξη Κύπρου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες
  • [13] (Κ) Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [14] (Κ) Πρύτανης Πανεπιστημίου - Διαγραφές
  • [15] (Κ) Κύπρος - Δωρεά φαρμάκων προς Κένυα
  • [16] (Κ) Ομήρου - Αγκολεμλί - Συνάντηση - Δηλώσεις
  • [17] (Κ) Π.Ο.Π.Ο. - Υπογεννητικότητα - Φορολογική Μεταρρύθμιση
  • [18] (Κ) ΥΠΕΞ - Μάλτα - Επαφές
  • [19] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - ΚΟΤ - Διορισμοί
  • [20] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Γεωτεχνικοί - Συνέδριο
  • [21] (Κ) Επιτροπή Ελέγχου - Παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος
  • [22] (Κ) Υπουργός Αμυνας Αρμενίας - Επίσκεψη στο ΓΕΕΦ
  • [23] (Κ) Παπαπέτρου - Κυπριακό - ΕΕ
  • [24] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Απευθείας συνομιλίες
  • [25] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Πολιτιστικοί θησαυροί
  • [26] (Κ) Κασουλίδης - Κωνσταντινούπολη - Ντιριόζ - Κυπριακό
  • [27] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Φογκ
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Σλοβακία - Επιστροφή

  • [01] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ

    Τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επαναβεβαίωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Πίτερ Χέιν, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η επίλυση του προβλήματος θα ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα για όλους τους εμπλεκομένους.

    [02] (K) Αναχώρηση Αλβαρο ντε Σότο

    O Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο αναχώρησε το πρωί από την Κύπρο για να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να δώσει αναφορά στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών, ο οποίος ολοκληρώθηκε χθες στη Λευκωσία.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών με εκτιμήσεις για τη μέχρι τώρα πορεία των διαβουλεύσεων καθώς και οι προσδοκίες από το δεύτερο κύκλο συνομιλιών, τα σενάρια διαδοχής στην Αρχιεπισκοπή και η αντιπαράθεση μεταξύ της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ και των εκπαιδευτικών οργανώσεων για το νέο κρατικό μισθολόγιο απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες αναφέρονται στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου και το θέμα της πλήρωσης της θέσης του Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας.

    Η "Αλήθεια", με τίτλο "Υπόθεση φωτιά για οικονομικό παράγοντα", γράφει στο κύριο θέμα ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου θα ασχοληθεί σήμερα με τις παράνομες εξαγωγές συναλλάγματος και τις ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην υπόθεση αυτή φέρεται ως εμπλεκόμενος επιφανής οικονομικός παράγοντας, ο οποίος κατηγορείται ότι εξήγαγε παράνομα στη Βρετανία συνάλλαγμα πολλών χιλιάδων λιρών. Αλλού γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διέψευσε πληροφορίες ότι πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, δηλώνοντας ότι "χαίρει άκρας υγείας", ενώ πρόσωπα προσκείμενα στο φιλικό περιβάλλον του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου φέρονται να έχουν επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον του για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

    "Η Μάχη", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Αποκαλύψεις που συγκλονίζουν", γράφει ότι σε δύσκολη θέση αναμένεται να βρεθεί και σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, όταν θα κληθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου να δώσει εξηγήσεις "γιατί απέφευγε να ερευνήσει συγκεκριμένες καταγγελίες για παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος". Αλλού γράφει ότι αναβάλλεται και πάλι η πλήρωση της θέσης του Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας, η οποία παραμένει κενή εδώ και τρεις μήνες περίπου, εξαιτίας της απουσίας του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση στην Ισπανία.

    Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Ρίχνει το γάντι στους καθηγητές", ότι οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ από τη μια και των εκπαιδευτικών οργανώσεων από την άλλη, οι οποίες διαφωνούν με τη συμφωνία που συνήψε η ΠΑΣΥΔΥ με την κυβέρνηση για το νέο κρατικό μισθολόγιο, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση των κλιμάκων εισδοχής στη Δημόσια Υπηρεσία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κατακυρώθηκε χθες στην ισραηλινή εταιρεία "Aeronautic" η προσφορά για την προμήθεια δύο συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς και ότι ουσιαστικό κριτήριο για την επιλογή αυτής της εταιρείας υπήρξε η τιμή των ένδεκα περίπου εκατομμυρίων λιρών που ζήτησαν οι Ισραηλινοί.

    "Η Σημερινή" έχει κύριο τίτλο "Ανταρσία γεωργών" και γράφει ότι δραματικές διαστάσεις προσλαμβάνει η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει από φέτος το σχέδιο εκταρικών επιδοτήσεων στα σιτηρά και τις ξηρικές καλλιέργειες με το θέμα να οδηγείται πλέον σε ολομέτωπη σύγκρουση μεταξύ γεωργών και κυβέρνησης. Για πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού κινήματος, υπογραμμίζει η εφημερίδα, οι αγροτικές οργανώσεις κάλεσαν τους γεωργούς να μην πειθαρχήσουν σε οδηγίες του Υπουργείου Γεωργίας. Σε άλλο θέμα γράφει, επικαλούμενη πληροφορίες της, ότι κάποιοι παράγοντες από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο φαίνεται ότι προέτρεψαν εθνοφρουρούς στο ΚΕΝ Λάρνακας να προβούν στις καταγγελίες για τα συνθήματα υπέρ του Στρατηγού Γρίβα.

    "Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Προς Τελικό Πάρε-Δώσε" αναφέρεται στη χθεσινή ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών και γράφει ότι στο νέο κύκλο, που θα αρχίσει την 1η Μαρτίου, θα υπάρξουν παρεμβάσεις για τελικό "πάρε-δώσε". Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας τα ΗΕ θα αφήσουν αρχικά ελεύθερο το τοπίο για διαπραγμάτευση στις δύο πλευρές και στη συνέχεια θα υπάρξουν για τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας τελικής λύσης. Αλλού γράφει ότι στα δικαστήρια θα σύρουν εκδοτικοί οίκοι από την Ελλάδα όσους αναπαράγουν με οποιονδήποτε παράνομο τρόπο βιβλία, των οποίων κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα.

    Η "Χαραυγή" έχει τίτλο "Χάσμα Θέσεων" και γράφει ότι η διάσταση θέσεων μεταξύ των δύο πλευρών στο Κυπριακό είναι κάθετη σε όλες τις βασικές πτυχές του προβλήματος και η όλη στάση της τουρκικής πλευράς μειώνει στο ελάχιστο τις ελπίδες για επίτευξη προόδου και επίλυση του Κυπριακού. Αλλού αναφέρεται σε εκλογικό συνέδριο των ΕΔΗ τον Απρίλιο κατά το οποίο τα στελέχη που απαρτίζουν την εκλογική πυραμίδα του κόμματος, και που εξελέγησαν στα αξιώματά τους πριν τρία χρόνια αναμένεται, εκτός απρόοπτου, ότι θα επαναδιεκδικήσουν επανεκλογή τους σε αυτά παρά τις δεδομένες φιλοδοξίες του Αν. Προέδρου των ΕΔΗ Μιχάλη Παπαπέτρου, ο οποίος "επιθυμεί διακαώς" να αναρριχηθεί στην προεδρία του κόμματος.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα της ότι εταιρεία που ασχολείται με ταξιδιωτικά πακέτα μακράς διαρκείας υποσχέθηκε να επιστρέψει τα λεφτά που πλήρωσε ζεύγος Βρετανών, το οποίο στη συνέχεια άλλαξε γνώμη αφού είχε αγοράσει πακέτο διακοπών στην Κύπρο του τύπου time-sharing αξίας 2,960 λιρών για 35 μήνες. Αλλού γράφει ότι ο εθνικός μας αερομεταφορέας φιλοδοξεί πως με το νέο χρόνο θα εγκαινιάσει τη νέα του αερογραμμή, που θα έχει βάση την Αθήνα και προορισμό την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Η "Financial Mirror" με κύριο τίτλο "Ελεύθερες και οι Καταθέσεις" γράφει ότι περαιτέρω ελευθεροποιήσεις στις επενδύσεις κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό εισάγει από την 1η Μαρτίου η Κεντρική Τράπεζα, η οποία ωστόσο, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει από αμφίβολα επενδυτικά προϊόντα επιβάλλει περιορισμούς στους τρόπους επένδυσης. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου με θέμα την επικοινωνιακή πολιτική του ΧΑΚ και τη μέχρι σήμερα ανάπτυξή του και επικαλούμενο δηλώσεις του Προέδρου του Συμβουλίου του γράφει ότι το Κυπριακό Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΝΜ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Τη θέση ότι εάν η στάση της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό ευθυγραμμίζεται με τις καθημερινές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, δεν θα υπάρξει λύση, διατύπωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα όπως η Τουρκία αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της αλλά και των Τ/Κ, να αλλάξει αυτή τη στάση και να συνεργαστεί για μια λύση μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [05] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Αναχώρηση - Φινλανδία - Δηλώσεις

    Την εκτίμηση ότι η Τουρκία "αντιλαμβανόμενη και ανταποκρινόμενη στο διεθνές κλίμα που υπάρχει και στο αίτημα της διεθνούς κοινότητας και ιδίως της Ευρωπαϊκής Ενωσης για λύση του Κυπριακού, τελικά θα συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση της για τη δημιουργία ΄δύο κρατών΄" ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε λύση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής μας ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου.

    [06] (Κ) Αφιξη Αρμένιου ΥΠΑΜ

    Εφθασε στις 10.35 το πρωί στην Κύπρο για πενθήμερη επίσκεψη ο Υπουργός Αμυνας της Αρμενίας Serzh Sargsyan.

    [07] (Κ) Υπουργοί Αμυνας Κύπρου - Αρμενίας - Δηλώσεις

    O Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε σήμερα πως παράλληλα με τις συνομιλίες για το Κυπριακό "και δεδομένου ότι το παρελθόν απέδειξε ότι δυστυχώς δεν είναι εύκολο να εξευρεθεί λύση", η Κυπριακή Δημοκρατία ενισχύει και αναβαθμίζει την αμυντική ικανότητά της "πάντοτε για σκοπούς αποτροπής και σαν εργαλείο ουσιαστικής ειρήνης".

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/02/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7286          1,7389
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5120          1,5210
    Λίρα Αγγλίας                     1,0571          1,0634
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,9677        203,5834
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9224          2,9457
    Δολάριο Καναδά                     2,4014          2,4206
    Κορώνα Δανίας                     12,8184         12,9209
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3984         13,5055
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8880         16,0100
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5513          2,5717
    

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           116,06 (-0,77)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.104.163
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   363.968    477,33 (-0,86)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    185.572    131,31 (-0,68)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     61.626    105,86 (-1,22)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      7.507     41,19 (-3,47)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     64.214     54,65 ( 0,44)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     48.954     85,54 ( 0,32)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     66.183     29,52 (-1,70)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     55.988     55,00 (-0,83)
    Ετ. Πληροφορικής              £     22.388      7,04 (-1,40)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     90.451     24,73 (-0,60)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        180     21,45 (-8,29)
    Ξενοδοχεία                    £    125.860     70,85 (-0,73)
    Αλλες Εταιρείες               £    255.280    119,16 (-1,11)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Γιος Κύπριου μετανάστη - Υποψήφιος πρωθυπουργός Οντάριο

    Τo πρωθυπουργικό αξίωμα της Επαρχίας (Πολιτείας) Οντάριο του Καναδά διεκδικεί γιος Ελληνοκύπριου μετανάστη στον Καναδά.

    [11] (Κ) Σημίτης - Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Ενταξη Κύπρου

    Χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς αρνησικυρία από οποιαδήποτε χώρα πρέπει να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Ζουνκέρ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σημίτης επεσήμανε τις κοινές πεποιθήσεις και σκοπούς Ελλάδας και Λουξεμβούργου, μεταξύ των οποίων

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες

    Η παντελής έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος σημάδεψε και τη σημερινή συνάντηση, στην οποία ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακές απώλειες της τάξης του 0,77%, κλείνοντας στις 116,06 μονάδες. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών υποχώρησε στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα του 1,1 εκατομμυρίου λιρών.

    [13] (Κ) Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Φθάνει αύριο το απόγευμα στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αυξέντη Αυξεντίου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας σερ Εντουαρτ Τζιορτζ, ο οποίος κατά την παραμονή του στο νησί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη.

    [14] (Κ) Πρύτανης Πανεπιστημίου - Διαγραφές

    Απάντηση στο αίτημα επανεγγραφής των διαγραφέντων φοιτητών στις τάξεις του Πανεπιστημίου Κύπρου έδωσε σήμερα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νικόλας Παπαμιχαήλ, ο οποίος είπε ότι η διαδικασία για τη διαγραφή φοιτητών έχει ακολουθηθεί "αξιοκρατικά", εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι, μέχρι τον Ιούλιο του 2002, θα εγκριθεί το σχέδιο κανονισμών λειτουργίας του Πανεπιστημίου το οποίο κατατέθηκε από το Δεκέμβριο του 1999 στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

    [15] (Κ) Κύπρος - Δωρεά φαρμάκων προς Κένυα

    Φάρμακα συνολικής αξίας 5.500 λιρών δώρισε η κυπριακή κυβέρνηση στην Κένυα, κατά τη διάρκεια χθεσινής ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της χώρας.

    [16] (Κ) Ομήρου - Αγκολεμλί - Συνάντηση - Δηλώσεις

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών και το τ/κ Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης (ΚΚΑ) συμφωνούν ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να υπάρξει το συντομότερο μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του τ/κ κόμματος, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Χουσεϊν Αγκολεμλί.

    [17] (Κ) Π.Ο.Π.Ο. - Υπογεννητικότητα - Φορολογική Μεταρρύθμιση

    Η Κύπρος έχει οξύ δημογραφικό πρόβλημα, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας (Π.Ο.Π.Ο.) Γεώργιος Μάρκου, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό "επικεντρώνεται στην υπογεννητικότητα και αποτελεί μείζον εθνικό πρόβλημα με επιπτώσεις κοινωνικές, οικονομικές, εργασιακές και στρατιωτικές".

    [18] (Κ) ΥΠΕΞ - Μάλτα - Επαφές

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί σήμερα από το Βερολίνο της Γερμανίας στις 19:35 (ώρα Κύπρου) για τη Μάλτα, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη.

    [19] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - ΚΟΤ - Διορισμοί

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη, διόρισε στη σημερινή του συνεδρία τον Χρύση Πρέντζα Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), σε αντικατάσταση του Αδωνη Παπαδόπουλου που υπέβαλε παραίτηση.

    [20] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Γεωτεχνικοί - Συνέδριο

    Αρχίζουν αύριο στη Λεμεσό οι εργασίες συνεδρίου με θέμα "Κύπρος και ΕΕ - Ο ρόλος των γεωτεχνικών", που διοργανώνεται από τις Ενώσεις των Γεωτεχνικών Κύπρου με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Γεωργίας Ελλάδας και Κύπρου.

    [21] (Κ) Επιτροπή Ελέγχου - Παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ζήτησε σήμερα από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου να προσκομίσει ενώπιον της πλήρη κατάλογο των υποθέσεων που έχουν καταγγελθεί την περίοδο από το 1974 μέχρι το 2002 για παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος, τις νομικές γνωμοδοτήσεις που έλαβε η Κεντρική Τράπεζα για την κάθε υπόθεση ξεχωριστά και για τις ενέργειες που προέβη όσον αφορά τις καταγγελίες αυτές.

    [22] (Κ) Υπουργός Αμυνας Αρμενίας - Επίσκεψη στο ΓΕΕΦ

    Η στρατιωτική αξία της Κύπρου και η απειλή την οποία αντιμετωπίζει όπως και οι δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς για αντιμετώπιση της απειλής ήταν τα θέματα για τα οποία έτυχε ενημέρωσης από τους επιτελείς του ΓΕΕΦ και τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη, ο Υπουργός Αμυνας της Αρμενίας Serzh Sargsyan, που πραγματοποιεί από σήμερα πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στη Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του Σωκράτη Χάσικου.

    [23] (Κ) Παπαπέτρου - Κυπριακό - ΕΕ

    Oι θέσεις που διατύπωσε ο Τ/Κ ηγέτης Pαούφ Nτενκτάς στις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Kυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Kληρίδη δεν δημιουργούν αισιοδοξία για την έκβαση των συνομιλιών, δήλωσε σήμερα στην Aθήνα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος τόνισε ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις διότι "η στρατηγική μας είναι να αποδείξουμε ότι σε περίπτωση που δεν λυθεί το Kυπριακό υπαίτια είναι η τουρκική πλευρά".

    [24] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Απευθείας συνομιλίες

    Ο διεθνής παράγοντας όπως και η ε/κ πλευρά ευελπιστούν ότι θα επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις στην Αγκυρα έτσι ώστε η τ/κ πλευρά να προσέλθει στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών μετακινούμενη από τη σκληρή και αδιάλλακτη στάση της, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης.

    [25] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Πολιτιστικοί θησαυροί

    Η Νομική Υπηρεσία τους κράτους χειρίστηκε και συνεχίζει να χειρίζεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα την υπόθεση των κλαπέντων θησαυρών της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου που είχαν βρεθεί στη Γερμανία το 1997, στην κατοχή του Τούρκου αρχαιοκάπηλου, Αϊντίν Ντικμέτ, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ζήτησε και του ετοιμάσθηκε από τη Νομική Υπηρεσία εντός του περασμένου Σαββατοκύριακου σχετικό υπόμνημα, το οποίο επρόκειτο να δώσει στο Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ.

    [26] (Κ) Κασουλίδης - Κωνσταντινούπολη - Ντιριόζ - Κυπριακό

    Η συμμετοχή του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο Φόρουμ της Κωνσταντινούπολης δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποια αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας όσον αφορά την Κύπρο, λέει η Αγκυρα.

    [27] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Φογκ

    Μεγαλώνουν οι διπλωματικές και πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης υποκλοπής της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αγκυρα, δημιουργώντας ένα κλίμα αμηχανίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο των σχέσεων τους.

    [28] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Σλοβακία - Επιστροφή

    Ξένοι επίσημοι εκτιμούν ότι έχει "σπάσει το αδιέξοδο" όσον αφορά το Κυπριακό και ότι "υπάρχει κοινή γλώσσα" μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που θα οδηγήσει σε λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι απεκόμισε τη διαπίστωση αυτή κατά τις επαφές του στο περιθώριο της ΕυρωΜεσογειακής Διάσκεψης των προέδρων κοινοβουλίων στην Αθήνα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 20 February 2002 - 18:49:30 UTC