Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Απευθείας συνομιλίες - Δεύτερη φάση
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Υπουργός Ενέργειας Λιβάνου - Κύπρος
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες - Προσέλευση
  • [05] (Κ) Περιοδικό Idea Politika - Απαγόρευση κυκλοφορίας
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Λήξη συνάντησης
  • [07] (Κ) Συνέδριο - Υποψήφιες χώρες - Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς
  • [08] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Κυρώσεις στη Ζιμπάμπουε
  • [09] (Κ) Κυπριακή Δημοκρατία - Ερευνα και Διάσωση
  • [10] (Κ) Κοινοπολιτεία - Σύνοδος κορυφής
  • [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Κυπριακό - Παρεμβάσεις
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Τουρκικός Τύπος - Κυπριακό - ΕΕ
  • [15] (Κ) Χρηματιστηρίο - Μικρή άνοδος
  • [16] (Κ) Βιβλίο - "Η Κύπρος μετά τη λύση" - Παρουσίαση
  • [17] (Κ) Κύπρος - Τσεχία -Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες- Μνημόνιο
  • [18] (Κ) Αίγυπτος - Ορθοδοξία - Διακοινοβουλευτική Συνέλευση
  • [19] (Κ) Ομιλος Λαϊκής 2001 - Ικανοποιητική απόδοση
  • [20] (Κ) Πόλη της Χρυσοχούς - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό
  • [21] (Κ) ΑΓΝΟΗΣΗ ΕΙΔΗΣΗΣ
  • [22] (Κ) Πρόεδρος FIFA - Κύπρος - Αφιξη
  • [23] (Κ) Ειδικός Συντονιστής ΗΠΑ - ΥΦΕΞ Τουρκίας - Κυπριακό
  • [24] (Κ) Ευρωμεσογειακή Συνάντηση - Τουρκία - Κύπρος

  • [01] (Κ) Απευθείας συνομιλίες - Δεύτερη φάση

    Αρχίζει σήμερα στις 10:00 το πρωί στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η έναρξη σήμερα στη Λευκωσία του δευτέρου γύρου των απευθείας συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, το χθεσινό ατύχημα που σημειώθηκε χθες στη διάρκεια άσκησης της Εθνικής Φρουράς στο πεδίο βολής Τσερίου, η παρασημοφόρηση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού από την Εκκλησία της Κύπρου και η απαισιοδοξία που εξέφρασε για την έκβαση των συνομιλιών ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός ημερήσιος και εβδομαδιαίος Τύπος.

    Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Τώρα θ΄ αναζητηθούν συγκλίσεις" γράφει ότι οι απευθείας συνομιλίες εισέρχονται σήμερα στη φάση της αναζήτησης συγκλίσεων για το Κυπριακό με τον Πρόεδρο Κληρίδη να μην αποκλείει την πραγματοποίηση ιδιαίτερων συναντήσεων χωρίς την παρουσία του Αλβαρο ντε Σότο, αν αυτό χρειαστεί, παρά τη διαφωνία των αρχηγών των κομμάτων και του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι ο διοικητής του ΚΕΝ Λάρνακας και Στρατοδίκης αντισυνταγματάρχης Παναγιώτης Χριστοδούλου και ο λοχαγός Περδίου Μιχάλης θα λάβουν νομικά μέτρα κατά παντός υπευθύνου, "σε σχέση με τις ατεκμηρίωτες ευθύνες που τους αποδόθηκαν για τα συνθήματα".

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Οχι κύριε Πρόεδρε" γράφει ότι νέο σημείο τριβής και αντιπαράθεσης στο εσωτερικό μέτωπο αναδεικνύεται τώρα το ενδεχόμενο μιας κατ ιδίαν συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αποκλείει την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης. Αλλού γράφει ότι φθηνότερα θα είναι σήμερα τα τέλη τηλεφωνίας από μια επαρχία σε άλλη, ενώ θα είναι ακριβότερα τα τηλεφωνήματα που θα γίνονται εντός των επαρχιών.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Νισάφι πια" αναφέρεται στο τρόπο που αντέδρασαν τα ΜΜΕ μετά τα χθεσινά ατυχήματα στα πεδία βολής Καλού Χωριού και Τσερίου και γράφει ότι την ώρα που στην Ελλάδα υπό το βάρος της αντίδρασης της κοινής γνώμης τα κανάλια άρχισαν διάλογο για την ποιότητα της ενημέρωσης, στην Κύπρο Μέσα Ενημέρωσης, ηλεκτρονικά ιδιαίτερα, δεν διστάζουν στο βωμό της ακροαματικότητας και της τηλεθέασης να θυσιάσουν το αγαθό της ενημέρωσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κατά πάσα πιθανότητα οι Ελλαδίτες κάτοικοι της Κύπρου, που επηρεάζονται από την τροποποίηση του Περί Πολίτου Νόμου, θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ηφαίστειο η Αστυνομία" γράφει ότι "ενεργό ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί και να εξαπολύσει τη λάβα του προς όλες τις κατευθύνσεις εμφανίζεται η Αστυνομία" με έξι ανώτερους αστυνόμους να καταχωρούν προσφυγές εναντίον της προαγωγής του Χαράλαμπου Κουλέντη και να καταγγέλλουν τον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Κόση. Αλλού γράφει ότι ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Χρυσόστομος Σοφιανός με χθεσινή γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι "η Βουλή επιχείρησε να του επιβάλει συνθήκες αναγκαστικής αφυπηρέτησης".

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κλοιός ασφυκτικών πιέσεων" γράφει ότι αποφασιστικά στο παιγνίδι των διεργασιών για το Κυπριακό μπαίνουν οι Αγγλοαμερικανοί, οι οποίοι μετά από αίτημα των ΗΕ, θα παρεμβαίνουν παρασκηνιακά για να προχωρήσει η διαδικασία συνομιλιών ενώ σύμφωνα με "ασφαλείς πληροφορίες" της εφημερίδας η Γραμματεία των ΗΕ ενημερώθηκε για τις αμερικανικές προθέσεις δια στόματος Τόμας Γουέστον. Αλλού γράφει ότι σε ουσιαστικές τελικές διαπραγματεύσεις με ξένους οργανισμούς προχωρά η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου στη διαδικασία επιλογής στρατηγικού συνεργάτη.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Αιματηρές βολές" γράφει στο κύριο θέμα ότι οι δύο οπλοβομβίδες οι οποίες εκπυρσοκρότησαν πρόωρα στη διάρκεια χθεσινής άσκησης της Εθνικής Φρουράς στο πεδίο βολής στο Τσέρι και οι οποίες τραυμάτισαν 18 στρατιώτες, ένα έφεδρο και ένα ταγματάρχη φαίνεται ότι ήταν ελαττωματικές. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή πανηγυρική συνεδρία της Βουλής με την ευκαιρία της εναρκτήριας συνόδου της Συντακτικής Συνέλευσης για το μέλλον της ΕΕ στις Βρυξέλλες και γράφει ότι στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας επεσήμανε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της εξέλιξής της.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι η πρεσβεία της Ελλάδας ανακοίνωσε χθες ότι έγινε δέκτης πολλών ερωτήσεων ενδιαφερομένων σχετικά με πρόσφατη τροποποίηση του νόμου για την υπηκοότητα η οποία θα εξαναγκάσει άρρενες που έχουν Κύπρια μητέρα και αλλοδαπό πατέρα να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ είπε ότι εάν η τουρκική πλευρά δεν διαφοροποιήσει τις θέσεις της δεν θα επιτευχθεί πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες που διεξάγονται για λύση του Κυπριακού.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" με τίτλο "Καθοριστική φάση των συνομιλιών" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επαναρχίζουν σήμερα τις συνομιλίες τους στη Λευκωσία με το αναμεταξύ τους χάσμα να είναι μεγαλύτερο από ποτέ αλλά και την παραίνεση του ΓΓ των ΗΕ να εργαστούν με την "αίσθηση του επείγοντος" και να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι και τον Ιούνιο. Αλλού γράφει ότι η Εκκλησία της Κύπρου τίμησε χθες με την ανώτατη της διάκριση, το Μέγα Χρυσούν Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού.   Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" κάτω από τον τίτλο "Ενας ο εγκέφαλος για τις 17 εταιρείες τσιγάρων" γράφει ότι εδώ και καιρό η κυπριακή κυβέρνηση "βομβαρδιζόταν" από ξένους αξιωματούχους διαφόρων κυβερνητικών οργανισμών "αναφορικά με την εμπλοκή της Κύπρου στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων" και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που κατέχει όπως γράφει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης από το περασμένο καλοκαίρι είχε δώσει σαφείς οδηγίες για διαλεύκανση της υπόθεσης. Αλλού γράφει ότι οι Τούρκοι ενδιαφέρονται επίμονα να εντάξουν στο οπλοστάσιο τους το ρωσικό σύστημα πυραύλων S300.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Υπουργός Ενέργειας Λιβάνου - Κύπρος

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 4 μέχρι τις 6 Μαρτίου, ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτων του Λιβάνου Μοχάμαντ Αμπντέλ Χαμίντ Μπεϊντούν.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες - Προσέλευση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και οι σύμβουλοί του, που τον συνοδεύουν στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, πέρασαν πέντε λεπτά πριν τις 10 στον ελεγχόμενο από τα Ηνωμένα Εθνη χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, για την πρώτη συνάντηση του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών, που άρχισαν στις 16 Ιανουαρίου, 2002, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Στις συναντήσεις αυτές παρίσταται και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο μαζί με τους συμβούλους του. Ο κ. ντε Σότο έφθασε χθες βράδυ στο νησί από τη Νέα Υόρκη, όπου είχε μεταβεί προκειμένου να δώσει αναφορά στο ΓΓ του ΟΗΕ και να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [05] (Κ) Περιοδικό Idea Politika - Απαγόρευση κυκλοφορίας

    Η ντεκτασική εφημερίδα "Κίπρισλι" υπό τον ολοσέλιδο τίτλο "Η ΕΕ εναντίον του τουρκικού στρατού - Πόλεμος στα ΜΜΕ", γράφει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας διέταξε την απόσυρση από την κυκλοφορία του περιοδικού "Idea Politika" επειδή αυτό ισχυριζόταν ότι η Τουρκία "ετοιμάζεται για κρίση στην Κύπρο".

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Λήξη συνάντησης

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών. Η συνάντηση άρχισε στις 10 το πρωί και διήρκησε περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά.

    Οι απευθείες συνομιλίες διεξάγονται στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και των συμβούλων τους.

    [07] (Κ) Συνέδριο - Υποψήφιες χώρες - Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς

    "Κρίσιμο" χαρακτήρισε το έτος 2002 ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των ΗΕ αλλά και λόγω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ "που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο", όπως είπε.

    [08] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Κυρώσεις στη Ζιμπάμπουε

    Η Κύπρος έχει συνταχθεί με την κοινή θέση των χωρών μελών της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στη Ζιμπάμπουε, λόγω αντιδημοκρατικών μέτρων της κυβέρνησης της χώρας ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 9 - 10 Μαρτίου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Χριστόδουλος Πασιαρδής, την απόφαση πήρε σήμερα το πρωί σε έκτακτη συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο.

    [09] (Κ) Κυπριακή Δημοκρατία - Ερευνα και Διάσωση

    Η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε από σήμερα τη διεθνή ευθύνη παροχής υπηρεσιών Ερευνας και Διάσωσης τόσο για αεροναυτικά όσο και για ναυτικά ατυχήματα - συμβάντα στη διεθνώς καθορισμένη περιοχή ευθύνης της, η οποία ταυτίζεται με την Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων (FIR) Λευκωσίας.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Αμυνας, αρμόδιος φορέας για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών με βάση σχετική νομοθεσία θα είναι το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας - Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο εδρεύει στο αεροδρόμιο Λάρνακας και υπάγεται στο Υπουργείο Αμυνας.

    [10] (Κ) Κοινοπολιτεία - Σύνοδος κορυφής

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας αρχίζει αύριο στην περιοχή Κούλαμ της πολιτείας Κουίνσλαντ της Αυστραλίας η σύνοδος κορυφής της Κοινοπολιτείας.

    [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 01/03/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7331          1,7434
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5041          1,5131
    Λίρα Αγγλίας                     1,0589          1,0652
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     200,9306        202,5380
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9066          2,9298
    Δολάριο Καναδά                     2,4054          2,4246
    Κορώνα Δανίας                     12,8651         12,9680
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3614         13,4682
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7262         15,8520
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5557          2,5761
    

    [12] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Κυπριακό - Παρεμβάσεις

    "Μπορούμε να τα αναμένουμε όλα ή τίποτα", δήλωσε σήμερα ο Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ενεργότερων παρεμβάσεων του διεθνή παράγοντα στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι το γεγονός ότι η Κύπρος σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού θα ενταχθεί στην ΕΕ αποτελεί "πιο σημαντική πίεση, παρά το οποιοδήποτε σχέδιο που ενδέχεται να υποβληθεί.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           111,06 ( 6,68)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.414.869
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   650.386    461,97 ( 0,67)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    374.398    125,69 ( 0,11)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     57.398    103,03 ( 2,11)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      7.164     38,34 ( 1,13)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     31.976     53,24 ( 0,53)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     59.807     77,37 ( 1,23)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     88.171     27,95 ( 0,68)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     19.254     53,38 ( 0,21)
    Ετ. Πληροφορικής              £     21.528      6,46 ( 2,87)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    117.892     23,41 ( 1,04)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     22,04 ( 4,90)
    Ξενοδοχεία                    £    100.640     68,38 ( 1,21)
    Αλλες Εταιρείες               £    306.923    113,94 ( 0,97)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Τουρκικός Τύπος - Κυπριακό - ΕΕ

    Οι προτάσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στον πρώτο γύρο των συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη αλλά και η έντονη πολιτική πόλωση που προκαλεί πλέον στην Αγκυρα η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, δημιουργούν ένα κλίμα αμηχανίας και αβεβαιότητας για την επίλυση του Κυπριακού.

    [15] (Κ) Χρηματιστηρίο - Μικρή άνοδος

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση του μήνα Μάρτη, όπου ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,7%, κλείνοντας στις 111,06 μονάδες. Παρά την ανοδική πορεία της αγοράς, το επενδυτικό ενδιαφέρον παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, διατηρώντας την αξία των συναλλαγών στο 1,4 εκ. λίρες.

    [16] (Κ) Βιβλίο - "Η Κύπρος μετά τη λύση" - Παρουσίαση

    Το σημαντικό στο βιβλίο "Η Κύπρος μετά τη λύση" (Cyprus after a solution) είναι ότι "Ε/Κ και Τ/Κ πάνω από οποιεσδήποτε διαιρέσεις, συρματοπλέγματα ή φυλάκια μπορούν να συναντώνται και να συζητούν προβλήματα του λαού και για την από κοινού αντιμετώπιση τους", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικοπολιτικών Μελετών (ΙΚΜΕ) Τάκης Χατζηδημητρίου, προσθέτοντας ότι "κάθε κείμενο του βιβλίου και κάθε ομιλητής, Ε/Κ και Τ/Κ, ενισχύουν την έννοια της ενότητας του λαού και του τόπου της κοινής μοίρας και της κοινής προοπτικής".

    [17] (Κ) Κύπρος - Τσεχία -Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες- Μνημόνιο

    Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν χθες το απόγευμα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Τσεχίας για την αμοιβαία συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα ρύθμισης της παροχής διεθνών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

    [18] (Κ) Αίγυπτος - Ορθοδοξία - Διακοινοβουλευτική Συνέλευση

    Πρόταση για τη διοργάνωση συνεδρίου στην Κύπρο με συμμετοχή βουλευτών από τα κοινοβούλια των χωρών της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και με θέμα την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της περιοχής ανεξαρτήτως εθνότητας και θρησκείας, κατατέθηκε από το βουλευτή του ΔΗΣΥ Αντώνη Καρά κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) που πραγματοποιείται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

    [19] (Κ) Ομιλος Λαϊκής 2001 - Ικανοποιητική απόδοση

    Ο Ομιλος Λαϊκής εκφράζει ικανοποίηση για την απόδοσή του το 2001, παρά το γενικά αρνητικό περιβάλλον στο οποίο λειτούργησε τόσο ο ίδιος όσο και ο χρηματοοικονομικός τομέας ευρύτερα. Με τα αποτελέσματα του 2001, καθώς και εκείνα του 2000, ο Ομιλος έχει αφομοιώσει τις αρνητικές επιπτώσεις από την κάθετη πτώση των τιμών στο Χρηματιστήριο, την ύφεση στην ασφαλιστική βιομηχανία και την απώλεια προμηθειών από την εισαγωγή του ευρώ.

    [20] (Κ) Πόλη της Χρυσοχούς - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό

    Δεν μπορεί να είναι αόριστης διάρκειας η δεύτερη φάση των απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, διευκρινίζοντας πως είτε η τουρκική πλευρά θα διαφοροποιήσει τις θέσεις της και θα εναρμονιστεί με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, είτε θα πρέπει ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν να της επιρρίψει την πλήρη ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών.

    [21] (Κ) ΑΓΝΟΗΣΗ ΕΙΔΗΣΗΣ

    Παρακαλούμε να αγνοηθεί η είδηση με τίτλο "Cyprus and Czech Republic sign memorandum on financial services", η οποία στάληκε εκ παραδρομής.

    [22] (Κ) Πρόεδρος FIFA - Κύπρος - Αφιξη

    Εφθασε σήμερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) Γιόζεφ Μπλάτερ, ύστερα από πρόσκληση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).

    [23] (Κ) Ειδικός Συντονιστής ΗΠΑ - ΥΦΕΞ Τουρκίας - Κυπριακό

    Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί το γρηγορότερο δυνατό, είπε ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, που συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ στην Αγκυρα.

    [24] (Κ) Ευρωμεσογειακή Συνάντηση - Τουρκία - Κύπρος

    H 5η Ευρωμεσογειακή Συνάντηση Ιδιωτικού Τομέα άρχισε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή σημαντικών πολιτικών, επιχειρηματιών και στελεχών του ιδιωτικού τομέα από όλες τις χώρες της Μεσογείου, περιλαμβανομένης και μεγάλης αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με πολλά στελέχη της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 1 March 2002 - 18:49:21 UTC