Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνομιλίες
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Κοινοπολιτεία - Τελικό ανακοινωθέν - Κύπρος
  • [04] (Κ) Κοινοπολιτεία - Τελικό Ανακοινωθέν - Κύπρος (Ορθή επανάληψη)
  • [05] (Κ) Εκθεση ΗΠΑ - Κύπρος - Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • [06] (Κ) Ομήρου - Βρυξέλλες
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Λιβάνιος Υπουργός Ενέργειας
  • [10] (K) Επίσκεψη Φερχόιγκεν
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες - Προσέλευση
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κοινοπολιτεία - " Νεολαία για το Μέλλον"
  • [13] (Κ) Συνομιλίες - Λήξη δεύτερης συνάντησης
  • [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Λιβάνιος Υπουργός Ενέργειας
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση - ΗΠΑ - Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Κύπρος - Διάσκεψη Κοινοπολιτείας
  • [17] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Βρυξέλλες - Συναντήσεις
  • [18] (Κ) Ν. Αναστασιάδης - Μαδρίτη - Διάσκεψη
  • [19] (Κ) Αντιπροσωπεία γαλλικής Γερουσίας - Κύπρος

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνομιλίες

    Πραγματοποιείται, στις 4:00 σήμερα το απόγευμα, η δεύτερη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, οι προαγωγές στην Αστυνομία, οι σχέσεις μεταξύ του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και του Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, οι μισθοί αξιωματούχων ημικρατικών οργανισμών που ξεπερνούν και τον μισθό ακόμα και του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον σημερινό Κυπριακό Τύπο.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Εξελίξεις στο φορολογικό" γράφει ότι κάποιες εξελίξεις αναμένει αυτή την εβδομάδα στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι η δέσμευση που δόθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής είναι ότι θα ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο θέμα πριν από το τέλος Μαρτίου. Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου υποστηρίζει ότι η απόκρουση "των υπονοουμένων, των αιχμών και των σκιών που εντονότατα αφήνονται το τελευταίο διάστημα εναντίον βουλευτών ότι καλύπτονται πίσω από την ασυλία και το δικό τους απόρρητο σε σχέση με το σκάνδαλο του ΧΑΚ και φαινόμενα διαπλοκής" μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά μόνο με την άρση του τραπεζικού απορρήτου των βουλευτών, με πρωτοβουλία των ιδίων.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Θέτει όρους να μείνει" γράφει ότι το "χάσμα" ανάμεσα στον Υπουργό Δικαιοσύνης και το Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών διευρύνεται αφού "στα σημεία τριβής" μεταξύ των δύο προστίθεται και το αίτημα του τελευταίου για την απονομή χάριτος και απόλυσης φυλακισμένων πριν από τη λήξη της θητείας τους. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης εξέφρασε την βεβαιότητα πως η Κύπρος θα ενταχθεί στην ευρωζώνη και θα υιοθετήσει το ευρώ το συντομότερο δυνατό.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Αντι-ευρω μέτρα στα κατεχόμενα" γράφει ότι νέες υποσχέσεις για οικονομικά μέτρα στήριξης του ψευδοκράτους μοίρασε χθες στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υφυπουργός, Υπεύθυνος για Κυπριακές Υποθέσεις, Σουγκρού Σινά Γκιουρέλ με προφανή στόχο να δελεάσει τους Τουρκοκυπρίους και να αντισταθμίσει την οικονομική βοήθεια που θα τους παράσχει η Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την επίλυση του Κυπριακού. Αλλού αναφέρεται σε απαράδεκτο ισχυρισμό που προβάλλει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι οι "οι τουρκοκυπριακές Αρχές", όπως χαρακτηρίζει το ψευδοκράτος του Ραούφ Ντενκτάς, "γενικά σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Μισθοί δυναμίτες" γράφει ότι "πρόκληση" για τους εργαζομένους είναι οι μισθοί αξιωματιούχων ημικρατικών και κρατικών οργανισμών, οι οποίοι ξεπερνούν και το μισθό ακόμη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σήμερα οι λεωφορειούχοι, οι οποίοι πραγματοποιούν από χθες 48ωρη απεργία, θα αποφασίσουν κατά τη Γενική Συνέλευση για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν την κατάσταση χωρίς να αποκλείουν τη συνέχιση της απεργίας.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Απειλούν για το εμπάργκο" γράφει ότι η Τουρκία επαναφέρει το θέμα της άρσης του λεγόμενου εμπάργκο προειδοποιώντας έμμεσα ότι θα κινηθεί από μόνη της να επιβάλει λύσεις στο θέμα αυτό. Ταυτόχρονα στο ελληνικό ΥΠΕΞ έγινε χθες σύσκεψη του Υπουργού Γιώργου Παπανδρέου με Ελληνες Πρεσβευτές για μελέτη των τρόπων αντιμετώπισης κινήσεων της τουρκικής πλευράς. Αλλού γράφει ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα της λειτουργίας και του καθεστώτος που θα έχει τελικά ο ραδιοσταθμός "Φωνή της Αμερικής".

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Αλλότρια τα κίνητρα ΔΗΣΥ" αναφέρεται στις τελευταίες προαγωγές στην Αστυνομία σχολιάζοντας ότι πίσω από τις διαφορετικές τοποθετήσεις των κυβερνώντων και συγκυβερνώντων υπάρχουν μικροκομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Οικονομίας της Ελλάδας Γιώργος Φλωρίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ μοιράστηκαν αισιοδοξία αλλά και ανησυχίες που προκύπτουν από τη στάση και την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι μετά από σύσκεψη που είχε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Κόση και τη Δήμαρχο Αγίας Νάπας Βαρβάρα Περικλέους αποφασίστηκε η λήψη αυστηρότερων μέτρων για την πόλη κατά την τουριστική περίοδο. Αλλού γράφει πως σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, σε μία μόνο εβδομάδα έχουν επιβληθεί γύρω στα 50.000 οδικά προστίματα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΑΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Κοινοπολιτεία - Τελικό ανακοινωθέν - Κύπρος

    Επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και τις προηγούμενες αποφάσεις τους, οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας χαιρετίζουν την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, μέσα στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών, όπως περιγράφεται στο ψήφισμα 1250 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Στο περί Κύπρου απόσπασμα στο τελικό ανακοινωθέν της 35ης Διάσκεψης Κορυφής, που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αυστραλία, οι ηγέτες των χωρών που αποτελούν την Κοινοπολιτεία υποστηρίζουν λύση του Κυπριακού που να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, κυριαρχία και την ενότητα μιας επανενωμένης Κύπρου.

    Οι Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας σημειώνουν ότι η πρόοδος στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ενθαρρύνουν όλους τους ενδιαφερομένους να συνεργαστούν πλήρως με το ΓΓ και τον Ειδικό Σύμβουλό του, να επιδείξουν ευελιξία και να διαπραγματευτούν για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς λύσης που να συνάδει με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε δηλώσεις του από το Κούλαμ της Βρισβάνης της Αυστραλίας, όπου πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη της Κοινοπολιτείας, χαρακτήρισε ικανοποιητική την παράγραφο για την Κύπρο, αφού "καλύπτει πλήρως εκείνες τις παραμέτρους για τις οποίες δίδει ιδιαίτερη σημασία η δική μας πλευρά".

    Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι το ανακοινωθέν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι διεξάγονται οι συνομιλίες και παραθέτει τις αρχές πάνω στις οποίες αναμένει να εξευρεθεί η λύση του Κυπριακού, δηλαδή τα ψηφίσματα των ΗΕ, και την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους της Κύπρου με υποστήριξη της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας του.

    Το περί Κύπρου απόσπασμα του τελικού ανακοινωθέντος της Διάσκεψης Κορυφής της Κοινοπολιτείας, αναφέρει:

    "Υπενθυμίζοντας και επαναβεβαιώνοντας προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και επαναβεβαιώνοντας προηγούμενα κοινά ανακοινωθέντα τους για το Κυπριακό, οι Αρχηγοί Κυβερνήσεων καλωσόρισαν την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα του ΓΓ των ΗΕ στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του όπως περιγράφεται στο ψήφισμα 1250 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Σημείωσαν ότι πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ενεθάρρυναν όλους τους ενδιαφερομένους να συνεργαστούν πλήρως με το ΓΓ και τον Ειδικό Σύμβουλό του, να επιδείξουν ευελιξία και να διαπραγματευτούν για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς λύσης που να συνάδει με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [04] (Κ) Κοινοπολιτεία - Τελικό Ανακοινωθέν - Κύπρος (Ορθή επανάληψη)

    Επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και τις προηγούμενες αποφάσεις τους, οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας χαιρετίζουν την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, μέσα στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών, όπως περιγράφεται στο ψήφισμα 1250 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Στο περί Κύπρου απόσπασμα στο τελικό ανακοινωθέν της 35ης Διάσκεψης Κορυφής, που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αυστραλία, οι ηγέτες των χωρών που αποτελούν την Κοινοπολιτεία υποστηρίζουν λύση του Κυπριακού που να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα μιας επανενωμένης Κύπρου.

    Οι Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας σημειώνουν ότι η πρόοδος στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ενθαρρύνουν όλους τους ενδιαφερομένους να συνεργαστούν πλήρως με το ΓΓ και τον Ειδικό Σύμβουλό του, να επιδείξουν ευελιξία και να διαπραγματευτούν για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς λύσης που να συνάδει με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε δηλώσεις του από το Κούλαμ της Βρισβάνης της Αυστραλίας, όπου πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη της Κοινοπολιτείας, χαρακτήρισε ικανοποιητική την παράγραφο για την Κύπρο, αφού "καλύπτει πλήρως εκείνες τις παραμέτρους για τις οποίες δίδει ιδιαίτερη σημασία η δική μας πλευρά".

    Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι το ανακοινωθέν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι διεξάγονται οι συνομιλίες και παραθέτει τις αρχές πάνω στις οποίες αναμένει να εξευρεθεί η λύση του Κυπριακού, δηλαδή τα ψηφίσματα των ΗΕ, και την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους της Κύπρου με υποστήριξη της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας του.

    Το περί Κύπρου απόσπασμα του τελικού ανακοινωθέντος της Διάσκεψης Κορυφής της Κοινοπολιτείας, αναφέρει:

    "Υπενθυμίζοντας και επαναβεβαιώνοντας προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και επαναβεβαιώνοντας προηγούμενα κοινά ανακοινωθέντα τους για το Κυπριακό, οι Αρχηγοί Κυβερνήσεων καλωσόρισαν την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα του ΓΓ των ΗΕ στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του όπως περιγράφεται στο ψήφισμα 1250 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Σημείωσαν ότι πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ενεθάρρυναν όλους τους ενδιαφερομένους να συνεργαστούν πλήρως με το ΓΓ και τον Ειδικό Σύμβουλό του, να επιδείξουν ευελιξία και να διαπραγματευτούν για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς λύσης που να συνάδει με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [05] (Κ) Εκθεση ΗΠΑ - Κύπρος - Ανθρώπινα Δικαιώματα

    Οι δημοκρατικές αρχές είναι γενικά σεβαστές τόσο στις υπό την κυπριακή κυβέρνηση ελεγχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, εκτιμά έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το 2001, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    [06] (Κ) Ομήρου - Βρυξέλλες

    Την άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία για διαφοροποίηση των αδιάλλακτων θέσεών της στο Κυπριακό προτίθεται να ζητήσει ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου κατά τις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 5/03/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7354          1,7458
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5085          1,5175
    Λίρα Αγγλίας                     1,0618          1,0681
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     199,2788        200,8730
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8999          2,9230
    Δολάριο Καναδά                     2,3979          2,4170
    Κορώνα Δανίας                     12,8895         12,9926
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3344         13,4410
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6923         15,8178
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5608          2,5812
    

    [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           116,30 ( 2,63)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  3.090.404
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.203.890    483,07 ( 2,67)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    489.366    130,60 ( 2,60)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    239.755    108,56 ( 2,19)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     26.480     40,85 ( 3,52)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     89.455     56,38 ( 2,60)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    130.829     83,92 ( 2,58)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     80.872     29,18 ( 2,53)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     35.554     54,94 ( 0,62)
    Ετ. Πληροφορικής              £     89.768      7,11 ( 3,19)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    372.485     24,50 ( 2,64)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      50        21,27 ( 0,76)
    Ξενοδοχεία                    £    387.193     72,65 ( 4,04)
    Αλλες Εταιρείες               £    910.693    119,44 ( 2,55)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Λιβάνιος Υπουργός Ενέργειας

    Ο Λίβανος προγραμματίζει την ανέγερση στους επόμενους λίγους μήνες ενός διυλιστηρίου που να καλύπτει τις ανάγκες του Λιβάνου, μέρους της συριακής και της κυπριακής αγοράς ώστε να μην χρειάζεται η ανέγερση νέου διυλιστηρίου στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτων του Λιβάνου Μοχάμαντ Αμπντέλ Χαμίντ Μπεϊντούν, ύστερα από συνάντησή του στη Λευκωσία με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

    [10] (K) Επίσκεψη Φερχόιγκεν

    Δύο συναντήσεις αναμένεται να έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, κατά την τρίημερη επίσκεψη εργασίας που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο, από τις 7 μέχρι τις 9 Μαρτίου.

    Ο κ. Φερχόιγκεν, ο οποίος φθάνει νωρίς το πρωί την προσεχή Πέμπτη, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη την ίδια ημέρα το απόγευμα και την επομένη, μετά τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    Ο Γερμανός Επίτροπος θα συναντηθεί επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου με την ΕΕ Γιώργο Βασιλείου και θα δώσει διάλεξη στα πλαίσια εκδήλωσης στο ξενοδοχείο Χίλτον, την Παρασκευή το πρωί.

    Το μεσημέρι της Παρασκευής θα συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη στα κατεχόμενα.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες - Προσέλευση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και οι σύμβουλοί του, που τον συνοδεύουν στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, πέρασαν στις 4 το απόγευμα στον ελεγχόμενο από τα Ηνωμένα Εθνη χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, για τη δεύτερη συνάντηση του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών.

    Οι συνομιλίες που άρχισαν στις 16 Ιανουαρίου, 2002, διεξάγονται μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και των συμβούλων του.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κοινοπολιτεία - " Νεολαία για το Μέλλον"

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με γραπτή του δήλωση εξαίρει την πρόταση της Υψηλού Επιπέδου Ομάδας Επισκόπησης της Κοινοπολιτείας για τη δημιουργία της πρωτοβουλίας "Νεολαία για το Μέλλον", εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κύπρου να συμμετάσχει σε αυτή την πρωτοβουλία.

    "Εξαίρω την πρόταση της Υψηλού Επιπέδου Ομάδας Επισκόπησης (HLRG) της Κοινοπολιτείας για δημιουργία της πρωτοβουλίας 'Νεολαία για το Μέλλον' και χαίρομαι που μπορούμε να συμμετάσχουμε σε αυτό το ενδιαφέρον νέο πρόγραμμα", σημειώνει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [13] (Κ) Συνομιλίες - Λήξη δεύτερης συνάντησης

    Ολοκληρώθηκε γύρω στις 5.15 η δεύτερη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών. Η συνάντηση είχε αρχίσει στις 4 το απόγευμα.

    Οι απευθείες συνομιλίες διεξάγονται στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και των συμβούλων τους.

    [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Λιβάνιος Υπουργός Ενέργειας

    Υπάρχουν πολύ θετικές ενδείξεις ότι Κύπρος και Λίβανος θα μπορέσουν πριν το καλοκαίρι να καταλήξουν σε συμφωνία στο θέμα του καθορισμού της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της κάθε χώρας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης ύστερα από συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτων του Λιβάνου Μοχάμαντ Αμπντέλ Χαμίντ Μπεϊντούν.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπεϊντούν ανέφερε πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν και θα επεκτείνουν το κοινό τους σχέδιο στο θέμα του φυσικού αερίου, που επίσης τέθηκε επί τάπητος κατά τη συζήτηση. Σύμφωνα με τον κ. Ρολάνδη ο Λίβανος θα αγοράζει φυσικό αέριο από τον αγωγό Αιγύπτου - Συρίας και στην περίπτωση που η Κύπρος βρει φυσικό αέριο στη θάλασσα θα το διοχετεύσει στο δίκτυο προμήθειας αερίου, εφόσον αποφασιστεί ότι η χώρα μας θα χρησιμοποιεί τον αγωγό Αιγύπτου - Συρίας.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση - ΗΠΑ - Ανθρώπινα Δικαιώματα

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα προβεί σε παραστάσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προσέγγιση των ίσων αποστάσεων που υιοθετείται "σε μεγάλο βαθμό" στην έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου. Επισημαίνει ακόμη πως η έκθεση, "όπως και τις προηγούμενες χρονιές, περιέχει αρκετές ανακρίβειες τις οποίες η κυπριακή κυβέρνηση θα υποδείξει στην αμερικανική πλευρά, όπως έγινε και στο παρελθόν, με στόχο τη μη επανάληψη τους".

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Κύπρος - Διάσκεψη Κοινοπολιτείας

    Ικανοποίηση εκφράζει η κυβέρνηση για την περί Κύπρου αναφορά στο τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης Κορυφής της Κοινοπολιτείας, και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι καθορίζεται πως η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου επισημαίνει πως στο τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης "αναφέρεται επίσης ότι η διευθέτηση του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα μιας επανενωμένης Κύπρου".

    [17] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Βρυξέλλες - Συναντήσεις

    Την ανάγκη για λύση ομοσπονδίας ώστε η Κύπρος να έχει μια φωνή και συνανταγματικούς θεσμούς που δεν θα δημιουργούν αδιέξοδα και δεν θα δυσχεραίνουν τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα επισημαίνει στο ψήφισμα της έκθεσης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο εισηγητής της Ευρωβουλής, ευρωβουλευτής Ζακ Ποος.

    Ο Λουξεμβούργιος ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στο σχέδιο του ψηφίσματος της έκθεσής του, κατα τη διάρκεια συναντήσης που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Κινήματος των Σοσιαλοδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκη Ομήρου. Η έκθεση του κ. Πόος θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 22 Μαϊου, ενώ στη συνέχεια θα υποβληθεί για υιοθέτηση στην Ολομέλεια του Σώματος.

    [18] (Κ) Ν. Αναστασιάδης - Μαδρίτη - Διάσκεψη

    Η Κύπρος με την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στον ευρύτερο στόχο της ασφάλειας.

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Νίκος Αναστασιάδης στην παρέμβαση του στις εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων των κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κοινοβουλίων των υποψηφίων για ένταξη χωρών που άρχισαν σήμερα στη Μαδρίτη.

    [19] (Κ) Αντιπροσωπεία γαλλικής Γερουσίας - Κύπρος

    Πενταμελής κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία αρχίζει από αύριο εξαήμερη επίσκεψη στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Προέδρου της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γαλλίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νίκου Αναστασιάδη.

    Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, οι Γάλλοι Γερουσιαστές θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Εξάλλου θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γαλλίας και Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Νίκο Αναστασιάδη και τα μέλη της Επιτροπής, καθώς και με τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 5 March 2002 - 18:50:56 UTC