Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΠΑΛ - Παλαιστινιακός λαός - Εκδήλωση
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Ομιλία στην Αθήνα
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Θεσσαλονίκη
  • [06] (Κ) ΔΗΣΥ - Ημέρα της Κοινοπολιτείας
  • [07] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - "Συνάντηση Θρησκειών και Πολιτισμών"
  • [08] (Κ) Mohajerani - Συνάντηση Θρησκειών και Πολιτισμών
  • [09] (Κ) Ιακώβου - Ευθυβούλου - Δ' Συνδιάσκεψη Δημοσιογράφων Μεσογείου
  • [10] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) ΕΠΑΛ - Παλαιστινιακός λαός - Εκδήλωση

    Εκδλήλωση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό διοργανώνει σήμερα στη Λευκωσία η Επιτροπή Αλληλεγγύης (ΕΠΑΛ), κατά τη διάρκεια της οποίας θα εγκριθεί ψήφισμα προς το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν το οποίο θα μπορούν να προσυπογράψουν και πολίτες.

    Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 10 το πρωί με πινακιδοφορία στην Πλατεία Ελευθερίας και θα ακολουθήσει ομιλία του ΓΓ της Επιτροπής Δώνη Χριστοφίνη.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι χθεσινές δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν για τη λύση του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί το βασικό θέμα των πλείστων σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αλλά θέματα που απασχολούν το σημερινό Τύπο είναι η επιστολή που απέστειλε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, η κατάθεση στη Βουλή από μέρους της κυβέρνησης του τελικού χρονοδιαγράμματος για την εναρμόνιση και η προσφυγή Κύπριου επιχειρηματία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Απανωτά όχι στον Ντενκτάς", γράφει ότι στη λύση του Κυπριακού καθοριστικός παράγοντας είναι ο χρόνος και πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι τον Ιούνιο, ήταν το μήνυμα που μετέφερε ο Γκούντερ Φερχόιγκεν προς τον Ραούφ Ντενκτάς στη χθεσινή τους συνάντηση στα κατεχόμενα και πάνω σε αυτό φαίνεται να ρίχνει το βάρος της δικής της παρέμβασης η ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος εκτιμά ότι συνιστά επιβεβαίωση των θέσεων του Υπουργείου Αμυνας η γνωμάτευση του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη υπέρ της υποχρεωτικής στράτευσης των ατόμων, στα οποία δόθηκε η κυπριακή υπηκοότητα μετά την τροποποίηση του περί Πολίτου Νόμου.

    "Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Ελπιδοφόρες εξελίξεις", γράφει ότι το πρώτο σημάδι των ελπιδοφόρων εξελίξεων, για την ικανοποίηση των αιτημάτων των πατατοπαραγωγών και άλλων καλλιεργητών για μη καταβολή εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που δημιουργούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι η διάθεση που έχει δείξει το Προεδρικό να διευθετήσει συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με αντιπροσωπεία των αγροτών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν με ποσόστωση και προσθέτει ότι ο Φερχόιγκεν του ανέφερε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Του είπε ακόμη πως η λύση του Κυπριακού δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Σφαγές αθώων χωρίς τέλος", γράφει ότι οι σφαγές παλαιστινίων αμάχων συνεχίζονται αμείωτες στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας με τη διεθνή κοινότητα να αδρανεί και το Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ να απευθύνει δραματική έκκληση για τερματισμό των επιθέσεων εναντίον του λαού του. Προσθέτει επίσης ότι οι ελπίδες για κάτι τέτοιο ελαχιστοποιούνται ή εκμηδενίζονται. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απέστειλε επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με την οποία χαρακτηρίζει τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό ως συνομιλίες "δύο κρατών". Η επιστολή κυκλοφόρησε (μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στα ΗΕ) ως επίσημο έγγραφο στα μέλη του ΟΗΕ.

    "Η Σημερινή" στο πρωτοσέλιδο θέμα, το οποίο στεγάζει κάτω από τον τίτλο "Βέτο Φερχόιγκεν", γράφει ότι βέτο άσκησε ο Κοινοτικός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν επί της λύσης των "δύο κρατών" στην Κύπρο και άφησε μετέωρες τις αξιώσεις της Αγκυρας και του Ντενκτάς, ο οποίος είχε εκ των προτέρων απαντήσει εμμέσως επί τούτου, λέγοντας ότι με αυτές τις προϋποθέσεις "άδικα συζητούμε για λύση". Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι την επένδυση μέρους των αποθεμάτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στον ιδιωτικό τομέα προανήγγειλε χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Συζητά για δύο κράτη" γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης παρουσιάζεται οχυρωμένος πίσω από την αξίωσή του για αναγνώριση "δύο κρατών στο νησί" και παρά τις αρχικές ενδείξεις για φραστική διαφοροποίηση της στάσης του, το θέμα έχει προβληματίσει τόσο τους μεσολαβητές όσο και την ελληνική πλευρά για τις προοπτικές του νέου αυτού γύρου των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αμμοχωστιανός επιχειρηματίας Ακης Λόρδος κατέθεσε χθες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφυγή εναντίον της Τουρκίας για απώλεια χρήσης της περιουσίας του και ειρηνικής απόλαυσης της κατά παραβίαση του άρθρου 1 του πρωτοκόλλου 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Προτεραιότητα στη λύση", γράφει ότι ο κ. Φερχόιγκεν έδωσε κατά τη διάρκεια των διήμερων επαφών του στην Κύπρο, σαφές μήνυμα ότι η ΕΕ θέτει ως βασική προτεραιότητά της την επίλυση του Κυπριακού πριν την ένταξη. Αναφέρει επίσης ότι η διαπίστωση αυτή όπως και η προτροπή της πλευράς μας να παραμείνει στο τραπέζι των συνομιλιών "μέχρι τέλους" κατέστη απολύτως ξεκάθαρη μετά τη συνάντηση του κ. Φερχόιγκεν με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σχολιάζοντας χθες τις δηλώσεις του κ. Φερχόιγκεν είπε ότι "μέχρι τον Ιούνη θέλουμε και εμείς να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει περίπτωση προόδου στις απευθείας συνομιλίες".

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" στο βασικό θέμα με τίτλο "Τελικό χρονοδιάγραμμα", γράφει ότι τη στιγμή που όλα βαίνουν καλώς όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και που όλα τα μηνύματα από όλες τις πλευρές επιβεβαιώνουν αυτό το πράγμα, η κυβέρνηση ετοίμασε και κατέθεσε στη Βουλή το τελικό χρονοδιάγραμμα για την εναρμόνιση και ενημέρωσε σχετικά και την ΕΕ. Αλλού γράφει ότι μεγάλα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 6,64% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να ανακτήσουν ένα μέρος από το χαμένο έδαφος των προηγούμενων εβδομάδων.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Xpress" στο κύριο θέμα με τίτλο "Προς φαλίρισμα το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκινήτων Οημάτων", γράφει ότι οι δύσκολοι καιροί που περνούν οι ασφαλιστικές εταιρείες γενικού κλάδου σε συνδυασμό με την πίεση του Ταμείου Ασφαλιστών Μηχανοκινήτων Οχημάτων οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι τα ασφάλιστρα θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημαντική αύξηση σε σχέση με άλλες υποψήφιες για ένταξη χώρες στην ΕΕ σημείωσε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2001.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα, γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω του Κοινοτικού Επίτροπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, έδωσε χθες την πιο δυνατή ένδειξη ότι ο διαχωρισμός του νησιού δεν θα σταματήσει ή θα καθυστερήσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας δήλωσε πως το Υπουργείο έχει καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο θα επιτρέπει στις γυναίκες ηλικίας 18 μέχρι 40 ετών, να καταταγούν στο στρατό σε εθελοντική βάση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες

    Ο αγώνας μεταξύ της Ανόρθωσης και της ΑΕΛ που θα διεξαχθεί απόψε στις 7.00 στο στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος δεσπόζει των σημερινών έξι συναντήσεων για το ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα Α' κατηγορίας Ανδρών.

    Τα άλλα σημερινά παιχνίδια, τα οποία θα αρχίσουν στις 3 το απόγευμα, είναι: Απόλλων ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια ΑΕΚ Λάρνακας, Αλκή Εθνικός Ασσιας, Δόξα Κατωκοπιάς Παραλίμνι και Εθνικός Αχνας Ερμής Αραδίππου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Ομιλία στην Αθήνα

    Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού "δεν στέλλουν αισιόδοξα μηνύματα", με τις τοποθετήσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς "τόσο στο τραπέζι των συνομιλιών όσο και δημόσια να καταδεικνύουν την επιμονή της τουρκικής πλευράς σε λύση "δυο κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο", είπε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Θεσσαλονίκη

    Στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα, μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [06] (Κ) ΔΗΣΥ - Ημέρα της Κοινοπολιτείας

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) εκφράζει με την ευκαιρία της Ημέρας της Κοινοπολιτείας, "τη βαθιά του εκτίμηση για το έργο που επιτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο όλα αυτά τα χρόνια".

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - "Συνάντηση Θρησκειών και Πολιτισμών"

    Ο υπεύθυνος πολιτικός ή πνευματικός ηγέτης ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε προσωπικές του πεποιθήσεις "οφείλει όχι μόνο να αναγνωρίσει αλλά και να σεβαστεί την ευαισθησία των λαών για την ελευθερία του θρησκευτικού τους αισθήματος, ιδιαίτερα σε μια σύγχρονη κοινωνία των πολιτών".

    [08] (Κ) Mohajerani - Συνάντηση Θρησκειών και Πολιτισμών

    Η λογική και η θρησκεία δεν μπορούν να δεχθούν το τραγικό θάνατο των Αφρικανών, Αφγανών και Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών, τόνισε ο Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για το διαπολιτιστικό διάλογο Δρ Seyyed Ataollah Mohajerani σε ομιλία του στο Συνέδριο που διοργανώνει στη Λευκωσία η Ιερά Μονή Κύκκου με θέμα "Συνάντηση Θρησκειών και Πολιτισμών".

    [09] (Κ) Ιακώβου - Ευθυβούλου - Δ' Συνδιάσκεψη Δημοσιογράφων Μεσογείου

    Οι ευρωπαϊκές χώρες τηρούν πολιτική ίσων αποστάσεων στο Κυπριακό και δεν εμπλέκονται αποτελεσματικά στη διαδικασία επίλυσής του, είπε σήμερα ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου, μιλώντας κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Δ' Συνδιάσκεψης Δημοσιογράφων της περιοχής της Μεσογείου, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    [10] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις

    Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα επιβεβαιώνει τη θέση του Υπουργείου Αμυνας ότι πρέπει να στρατεύονται και οι Κύπριοι πολίτες των οποίων η μητέρα τους είναι Κύπρια και ο πατέρας τους αλλοδαπός, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος πρόσθεσε ότι το μόνο θέμα που τίθεται είναι "κατά πόσο αυτός ο νόμος θα ισχύσει αναδρομικά και όχι μόνο για αυτούς που συμπληρώνουν σήμερα τα 18 τους χρόνια".

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Χάσικος δήλωσε ότι όσον αφορά το θέμα της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών, η επιλογή της κυβέρνησης να εισηγηθεί στη Βουλή την εθελοντική στράτευση των γυναικών ήταν "η καλύτερη που μπορούσε να έχει, υπό τις σημερινές συνθήκες".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 9 March 2002 - 18:49:10 UTC