Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Πετόσφαιρα - Πρωταθλήτρια η Νέα Σαλαμίνα
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα ανδρών
  • [04] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Βαρκελώνη - Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση
  • [06] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Παλαιστίνη - Ισραήλ
  • [07] (Κ) Λονδίνο - Χάνεϊ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [08] (Κ) Πάφος - Πάρτι πολυεκατομμυριούχου
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αφιξη - ΕΕ - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Παπανδρέου - Κυπριακό

  • [01] (K) Πετόσφαιρα - Πρωταθλήτρια η Νέα Σαλαμίνα

    Η Νέα Σαλαμίνα στέφθηκε χθες πρωταθλήτρια στην πετόσφαιρα ανδρών.

    Με τη χθεσινή νίκη της επί του Παφιακού, με 3 2 σετ, η Νέα Σαλαμίνα συμπλήρωσε τέσσερις νίκες, έναντι δύο της αντίπαλου της, κατακτώντας έτσι τον τίτλο της πρωταθλήτριας.

    Η φετινή είναι η πέμπτη στη σειρά χρονιά, που η Νέα Σαλαμίνα κατακτά το πρωτάθλημα Κύπρου στην πετόσφαιρα και η έβδομη κατάκτηση του πρωταθλήματος πετόσφαιρας στην ιστορία της βαρωσιώτικης ομάδας.

    Στο μεταξύ τους αγώνες για το κύπελλο στην πετόσφαιρα ανδρών, η Αναγέννηση Δερύνειας νίκησε χθες εκτός έδρας την ομάδα του Μαραθώνα με 3 1 σετ και προκρίθηκε στους 8 της προημιτελικής φάσης. Στον πρώτο αγώνα είχε χάσει από το Μαραθώνα στην έδρα της με 3 2 σετ.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα

    Σημαντική νίκη πέτυχε χθες βράδυ στη Λεμεσό η ΑΕΛ επί του Απόλλωνα, με 77 71, σε αγώνα για την 4η αγωνιστική της δεύτερης φάσης του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας ανδρών, σταθεροποιώντας έτσι τη θέση της στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα ανδρών

    Ο αγώνας ΑΕΛ - Ομόνοιας δεσπόζει των σημερινών ποδοσφαιρικών συναντήσεων για το πρωτάθλημα ανδρών α' κατηγορίας.

    Ο αγώνας θα αρχίσει στις 7 το βράδυ στο Τσίρειο στάδιο Λεμεσού, ενώ στις 3.30 το απόγευμα θα διεξαχθούν τα παιχνίδια Αθλητικής Ενωσης Πάφου Δόξας στο Παφιακό, Εθνικού Ασσιας Απόλλωνα στο Μακάρειο, Ενωσης Νέων Παραλιμνίου Αλκής στο Παραλίμνι, ΑΠΟΕΛ Ερμή στο ΓΣΠ και Ανόρθωσης Εθνικού Αχνας στο Αντώνηας Παπαδόπουλος.

    [04] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Η χειραψία του Προέδρου Κληρίδη με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ στη Βαρκελώνη και οι συναντήσεις που ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε στην ισπανική πόλη, η διεξαγωγή εργασιών στις Βάσεις Ακρωτηρίου, οι αναμενόμενες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η προειδοποίηση του εκπροσώπου των ελλαδικών οργανώσεων ότι η Κύπρος θα ζήσει κάτι που δεν έζησε αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Ελλαδιτών, σε ότι αφορά το θέμα της στράτευσης των εκ μητρογονίας Κύπριων και το μεγάλο πάρτι διασημοτήτων στο ξενοδοχείο Ανασσα στην Πάφο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "32 ταμεία πρόνοιας υπό κατηγορία" γράφει ότι σε έλεγχο των χρηματιστηριακών πράξεων που διενήργησε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντόπισε ότι 32 περιπτώσεις ταμείων πρόνοιας που αναφέρονται σε 21 εργοδότες, επένδυσαν χρήματα σε μετοχές της επιχείρησης στην οποία εργάζονται οι υπάλληλοι- μέλη τους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εκτεθειμένα στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και σε άλλα αντικείμενα που προβάλλουν το σατανισμό είναι τα παιδιά μας και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της γενικότερης συμπεριφοράς των νέων.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Θα φτάσουμε στα άκρα" γράφει ότι ο εκπρόσωπος των Ελλαδιτών Χρίστος Γιαννούλης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας των ελλαδικών οργανώσεων με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, προειδοποίησε ότι η Κύπρος θα ζήσει κάτι που δεν έζησε μέχρι τώρα, προσθέτοντας ότι οι συμπατριώτες του είναι αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα, αν εφαρμοσθεί η νομοθεσία περί πολίτου της Δημοκρατίας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι τριακόσιοι και πλέον αστυνομικοί θα αναλάβουν καθήκοντα στους δρόμους από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα για αποφυγή δυστυχημάτων κατά την αναχώρηση και την επιστροφή των εκδρομέων, για το τριήμερο.

    Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Αυξήσεις μέχρι 28% στο ρεύμα" γράφει ότι η αναϊσορρόπηση των διατιμήσεων της ΑΗΚ που μελετά το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα συνοδεύεται και από κατάργηση επιδότησης που τυγχάνει το μαζούτ που αγοράζει η ΑΗΚ από το κυπριακό διυλιστήριο, αλλά και από την επιβολή σε αυτό φόρου κατανάλωσης. Αποτέλεσμα θα είναι η σταδιακή αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού για οικιακούς καταναλωτές που θα κυμανθεί από 27% μέχρι και 40% σε σχέση με τη σημερινή τιμή του ηλεκτρισμού. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις επαφές της αντιπροσωπείας του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, με τον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ και με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα της, το οποίο στεγάζει κάτω από τον τίτλο "Διπλό όχι Ετζεβίτ" γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης στη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του Μπουλέντ Ετζεβίτ έθεσε το θέμα της τουρκικής κινήσεως για την επίλυση του Κυπριακού αλλά η προσπάθειά του έπεσε στο κενό. Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα, όταν ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε στον κ. Ετζεβίτ "πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό", ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε "από εσάς εξαρτάται". Σε άλλη είδηση γράφει ότι εκατοντάδες άτομα κυρίως παιδιά, καθήλωσε στο κρεβάτι η γαστρεντερίτιδα.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Αρχισαν ήδη τα έργα στις Βάσεις" γράφει ότι στη Βάση Ακρωτηρίου άρχισαν ήδη έργα με την εμβάθυνση της θαλάσσιας περιοχής κοντά σε μαρίνα που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για μικρού μεγέθους πλοία. Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως αυτές οι εργασίες καθώς και μια σειρά από άλλες φαίνεται να συνδέονται με τις εξαγγελίες των Βρετανών για το νέο ρόλο των στρατιωτικών τους Βάσεων στο νησί. Αλλού γράφει ότι πέραν των 150 χιλιάδων λιρών θα στοιχίσει στο κράτος η παροχή ασφάλειας για τη διεξαγωγή του αγώνα της ισραηλινής ΧΑΠΟΕΛ και της ιταλικής Μίλαν, ωστόσο οι αρμόδιοι λένε ότι το αντίτιμο που πήραμε είναι μεγαλύτερης σημασίας.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Ζητείται βούληση" γράφει ότι η τουρκική πλευρά με την όλη πολιτική που ακολουθεί στο Κυπριακό εξανεμίζει και τις τελευταίες ελπίδες για επίτευξη προόδου και επίλυση του προβλήματος. Ο Πρωθυπουργός Ελλάδας Κώστας Σημίτης, σε δήλωση του από τη Βαρκελώνη είπε ότι "είναι καιρός πια η τουρκική πλευρά να δείξει τη βούληση και να εκμεταλλευτεί αυτή τη μεγάλη ευκαιρία που υπάρχει για επίλυση του Κυπριακού". Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η φιλοσοφία των δύο κρατών, που εκφράζει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και η Αγκυρα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Μεγάλο πάρτι στο Ανασσα για πέντε εκατομμύρια λίρες" γράφει ότι το πολυτελές ξενοδοχείο "Ανασσα" στην Πάφο φιλοξενεί το μεγαλύτερο πάρτι διασημοτήτων, με την ευκαιρία των 50ων γενεθλίων του Βρετανού πολυεκατομμυριούχου Φίλιπ Γκριν. Φημολογείται ότι το πάρτι αναμένεται να κοστίσει πέραν των πέντε εκατομμυρίων λιρών. Σε άλλο θέμα της αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είπε ότι όσοι δεν έχουν ανανεώσει τις άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων τους δεν θα καταγγέλλονται, διότι 10 χιλιάδες περίπου άτομα έλαβαν ακόμα δεν έχουν ακόμη παραλάβει τα σχετικά δελτία ανανέωσης των αδειών.

    [05] (Κ) Βαρκελώνη - Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχώρησε στις 10.30 το πρωί (11.30 ώρα Κύπρου) από τη Βαρκελώνη για την Κύπρο.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο στις 3.30 το απόγευμα, με ειδική πτήση, συνοδεύει ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης μετέβη προχθές Πέμπτη στη Βαρκελώνη για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    [06] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Παλαιστίνη - Ισραήλ

    Την άποψη ότι "η πολιτική του (Ισραηλινού Πρωθυπουργού Αριέλ) Σιαρόν στην ουσία στρέφεται και κατά του ισραηλινού λαού, τον οποίο καταδικάζει σε τρόπο διαβίωσης που ασφαλώς δεν είναι η επιλογή των απλών πολιτών", εκφράζει με γραπτή δήλωση του, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Βάσος Λυσσαρίδης.

    [07] (Κ) Λονδίνο - Χάνεϊ - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ δήλωσε πως το γεγονός ότι οι συνομιλίες που έγιναν στο παρελθόν για το Κυπριακό έχουν αποτύχει δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποτύχουν και οι τωρινές συνομιλίες, οι οποίες όπως είπε, διαφέρουν από τις άλλες σε πολλά σημεία, περιλαμβανομένου του ότι πλαισιώνονται από ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα.

    [08] (Κ) Πάφος - Πάρτι πολυεκατομμυριούχου

    Η πριγκίπισα και ο πρίγκιπας του Μονακό, Καρολίνα και Αλβέρτος, καθώς και ο τραγουδιστής Ροντ Στιούαρντ περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους προσκεκλημένους του Βρετανού πολυεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της αλυσίδας καταστημάτων "Βritish Home Stores" Φίλιπ Γκριν, ο οποίος γιορτάζει τα 50ά γενέθλιά του στο ξενοδοχείο "Ανασσα", στην Πάφο.

    Το πάρτι, που δόθηκε χθες βράδυ στο ξενοδοχείο, κράτησε μέχρι τις πρωϊνές ώρες σήμερα.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αφιξη - ΕΕ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ του ανέφερε, κατά τη διάρκεια της τυχαίας συνάντησής τους στη Βαρκελώνη, πως "είναι καιρός να λυθεί το Κυπριακό".

    Σε δηλώσεις του το απόγευμα, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του από τη Βαρκελώνη, με ειδική πτήση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως ήταν ο κ. Ετζεβίτ που τον προσέγγισε και του έτεινε το χέρι του για να κάνουν χειραψία. Οπως είπε ωστόσο κατά τη σύντομη συνομιλία τους δεν συζήτησαν το Κυπριακό.

    "Απλώς (ο κ. Ετζεβίτ) εξέφρασε την άποψη ότι είναι καιρός να λυθεί το Κυπριακό", ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά, είπε πως δεν μπορεί να ερμηνεύσει ακόμη τη συμπεριφορά του κ. Ετζεβίτ.

    [10] (Κ) Παπανδρέου - Κυπριακό

    "Ηρθε η ιστορική ευκαιρία να βρούμε" λύση για το Κυπριακό που να συνάδει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, δήλωσε σήμερα, στη Βαρκελώνη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας τη σημασία που έχει για την Ευρώπη η υποστήριξη από πλευράς Τουρκίας των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 16 March 2002 - 18:49:09 UTC