Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Κώστας Θεμιστοκλέους
  • [02] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Βερολίνο - Διάσκεψη Τύπου
  • [03] (Κ) Αμερικανο-Τουρκικό Συνέδριο - Κύπρος
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (K) Συντακτική Συνέλευση - Μιχάλης Ατταλίδης - Συνέντευξη
  • [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Ανάν - Κυπριακό - Σόφια
  • [07] (Κ) Φερχόιγκεν - Αθήνα - Επίσκεψη
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Υπ. Υγείας - Αλεξάνδρα Σημανταράκη - Βοήθεια Κύπρου
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες
  • [11] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό
  • [13] Κ) Υπ. Οικονομικών - Μηδενικός συντελεστής - Φορολογικό πακέτο
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Δηλώσεις Χριστόφια
  • [16] (K) Τόμας Γουέστον - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [17] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη - Μαρόκο
  • [18] (Κ) Κύπρος - ΣτΕ - Σύμβαση - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [19] (K) Ετζεβίτ - Τσέινι - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Κώστας Λανίτης - Παράσημο Αξίας Ομ.Δημ.Γερμανίας
  • [21] (Κ) Θεοφίλου - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Επιτροπή Προϋπολογισμών

  • [01] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Κώστας Θεμιστοκλέους

    Τις ιδιαιτερότητες της κυπριακής γεωργίας παρουσίασε στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, επισημαίνοντας την ανάγκη ειδικής μεταχείρισης των παραγωγών ώστε να αποφευχθεί μείωση του εισοδήματός τους.

    [02] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Βερολίνο - Διάσκεψη Τύπου

    Η Γερμανία ήταν και παραμένει μια πολύ σημαντική τουριστική αγορά για την Κύπρο, τόνισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Εκθεσης του Βερολίνου, της μεγαλύτερης στο είδος της παγκοσμίως.

    [03] (Κ) Αμερικανο-Τουρκικό Συνέδριο - Κύπρος

    Η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και ταυτόχρονα θα βοηθήσει στο να τεθεί τέρμα στη μακροχρόνια κόντρα με την Ελλάδα.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η διαμάχη που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ ΔΗΣΥ και Προεδρικού είναι το κύριο θέμα στις περισσότερες σημερινές εφημερίδες της Λευκωσίας. Το Κυπριακό και η πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν να εξετάσει την πρόοδο των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη Ντενκτάς κατά την πρώτη εβδομάδα Απριλίου, το όφελος της Κύπρου από τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα και η εξαίρεση που επέτυχε η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην επιβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Φλέβα χρυσού και για την Κύπρο το 2004" γράφει ότι η διοργάνωση στην Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αποτελεί και για την Κύπρο χρυσή ευκαιρία βελτίωσης και εκσυγχρονισμού της αθλητικής της υποδομής, αλλά και τεράστια προοπτική ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού και κατ επέκταση της οικονομίας του τόπου. Αλλη είδηση είναι ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα επανεξετάσει την πρόοδο των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη Ντενκτάς κατά την πρώτη εβδομάδα του προσεχούς Απριλίου και ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για το σκοπό αυτό, αφού προηγουμένως επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα στις 28 και 29 Μαρτίου αντίστοιχα.

    "Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Εκκληση: Παύσατε πυρ", ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και από το ΔΗΣΥ, με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ τους και ότι, προς υποβοήθηση των πρωτοβουλιών αυτών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξέδωσε χθες γραπτή ανακοίνωση προς τα μέλη του Διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του κόμματός του, καλώντας τα να δείξουν "τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση". Αλλού γράφει ότι προωθείται από την κυβέρνηση νομοθεσία για αποτέφρωση των νεκρών και ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε οδηγίες προς τον Υπουργό Εσωτερικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου να μελετήσει το θέμα σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Ο "Πολίτης" με τον τίτλο "Διάταξη μάχης θέλουν στο ΔΗΣΥ" γράφει στο κύριο θέμα πως τα αίτια της κρίσης στις σχέσεις ΔΗΣΥ και Προεδρικού φαίνεται ότι είναι βαθύτερα και έχουν να κάνουν με την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη να ανταποκριθεί σε αίτημα του κόμματος και να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, επικαλούμενος εξελίξεις στο εθνικό θέμα. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί "παράλογο" το δικαίωμα δημόσιων και ημικρατικών υπαλλήλων να παίρνουν ταυτοχρόνως σύνταξη και ανεργιακό επίδομα, όταν αφυπηρετούν και σκοπεύει να προωθήσει νομοσχέδιο στη Βουλή για να σταματήσει αυτή η "παραδοξότητα και πρόκληση".

    "Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Ζητά αναδόμηση Υπουργικού" γράφει πως, παρά τις κατευναστικές εκατέρωθεν χθεσινές δηλώσεις για τερματισμό της "σύγκρουσης" μεταξύ ΔΗΣΥ και κυβέρνησης, ο κ. Αναστασιάδης ζητεί παρασκηνιακά αναδόμηση του Υπουργικού Συμβουλίου για να δώσει νέα δυναμική στο κόμμα του και για να επιτύχει ανοίγματα σε άλλους χώρους. Εν τω μεταξύ, όπως γράφει η εφημερίδα, η αντιπολίτευση άρχισε διαβουλεύσεις για τη σύμπηξη μετώπου ενόψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου 2003. Αλλη είδηση είναι ότι ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Χρυσόστομος Σοφιανός νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου από προχθές, με διάγνωση οπισθοστερνικού άλγους στηθαγχικού τύπου.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ζυμώσεις με άρωμα εκλογών" γράφει πως, την ίδια ώρα που το μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ ΔΗΣΥ και κυβέρνησης αναζωπυρώνεται, οι ασκήσεις επί χάρτου ενόψει των προσεχών προεδρικών εκλογών συνεχίζονται, με στόχο τη συγκρότηση συνεργασιών και την προβολή υποψηφίων στους χώρους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κυκλοφόρησε βιβλίο του Κούρδου δημοσιογράφου Ρόνι Αλασόρ, στο οποίο περιγράφει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τα εγκλήματα των Τούρκων στρατιωτών που εισέβαλαν στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 και στους οποίους είχαν δοθεί διαταγές να μην δείχνουν έλεος και να σκοτώνουν όλους τους αιχμαλώτους.

    Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "'Αλληθωρίζει' ο ΔΗΣΥ προς προεδρικές" ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ, έχοντας το βλέμμα στραμμένο προς τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες απεξάρτησης από την κυβέρνηση, με στελέχη του κόμματος να εκφράζουν διαφορετικές εκτιμήσεις και άλλοι να επιρρίπτουν ευθύνες στον κ. Αναστασιάδη, ενώ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου μίλησε χθες για "διαφανή προστριβή" κόμματος και κυβέρνησης. Αλλη είδηση είναι ότι το ΑΚΕΛ συνεισέφερε χθες ποσό 10.000 λιρών που αποτελεί τα καθαρά έσοδα από τη συναυλία που έγινε προς τιμή του 19ου συνεδρίου του κόμματος, για τις ανάγκες του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δέχθηκε να παραμείνει ο μηδενικός συντελεστής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα τρόφιμα, φάρμακα και άλλα βασικά είδη πρώτης ανάγκης για τα πρώτα πέντε χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ θα συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπάρξουν και άλλες εκπτώσεις και εξαιρέσεις. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης απέρριψε χθες ισχυρισμούς του ιταλικού Τύπου, ότι η Κύπρος επέτρεψε σε πλοίο με 1.000 παράνομους μετανάστες να αποπλεύσει από το νησί με προορισμό την Ιταλία.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ειδύλλιο μεταξύ Arthur Andersen και KPMG", γράφει ότι συνεχίζεται η συζήτηση μεταξύ των δύο εταιρειών για συγχώνευση και ότι οι συνεταίροι των εταιρειών αυτών στην Κύπρο, Μεταξάς, Λοϊζίδης και Συρίμης, ετοιμάζονται να συναντηθούν για να συζητήσουν την πιθανότητα συγχώνευσης και στην Κύπρο. Αλλη είδηση είναι ότι η κυπριακή λίρα υποχωρεί έναντι του ευρώ και χθες έκλεισε στα 1,708 με 1,7411 ευρώ και με μέση ισοτιμία 1,7360 ευρώ, που είναι χαμηλότερη από τη μέση ισοτιμία των 1,7425 ευρώ που ίσχυε στις αρχές του 2002.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [05] (K) Συντακτική Συνέλευση - Μιχάλης Ατταλίδης - Συνέντευξη

    Τη μεγάλη σημασία της συμμετοχής της Κύπρου στη Συντακτική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης τόνισε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης στη Συνέλευση, Πρέσβης Μιχάλης Ατταλίδης, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά η Κύπρος και οι άλλες υποψήφιες χώρες μετέχουν περίπου ισότιμα σε ένα θεσμό της Ενωσης που θα λειτουργήσει για ένα χρόνο για να διαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης.

    [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Ανάν - Κυπριακό - Σόφια

    Το μήνυμα ότι η ε/κ πλευρά ελπίζει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην οποιαδήποτε μελλοντική παρέμβασή του στο Κυπριακό "θα λάβει σοβαρά υπόψη τη συμπεριφορά έκαστης πλευράς και δεν θα ενεργήσει όπως ενήργησε το Σεπτέμβριο του 2000, δωροδοκώντας τη δύσκολη πλευρά εις βάρος της πλευράς που κάνει τη δουλειά της", έστειλε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την αναχώρησή του για τη Σόφια, όπου θα συμμετάσχει σε σύνοδο του Wilton Park, οργανισμού του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Eνωσης, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη πως "είναι φανερό ότι τα Ηνωμένα Εθνη παίρνουν πολύ στα σοβαρά αυτές τις διαπραγματεύσεις και θεωρούν ότι έχουν υποχρέωση να χρησιμοποιήσουν όλο τους το βάρος για να υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτές τις συνομιλίες".

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως η πλευρά μας έχει κάμει το καθήκον της και βρίσκεται στις συνομιλίες αυτές "με εποικοδομητικό πνεύμα και με πολιτική βούληση για να υπάρξει λύση", τονίζοντας πως "εάν δεν υπάρχει πρόοδος η ευθύνη πρέπει να αναζητηθεί αλλού. Κάπου υπάρχουν κλειδιά, ιδιαίτερα στην Αγκυρα, τα οποία ακόμα δεν έχουν μπει στην κλειδαρότρυπα", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως η χθεσινή ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών "είναι μια ένδειξη παρότρυνσης να γίνει κάτι έστω και στις προσεχείς δύο - τρεις συναντήσεις μέχρι και την ενημέρωση που θα τύχουν από τον κ. ντε Σότο".

    Ερωτηθείς τι αναμένει η ε/κ πλευρά από την επίσκεψη του ειδικού συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος φθάνει νωρίς το απόγευμα στο νησί, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: "δεν είναι θέμα του τι αναμένουμε. Ο κ. Γουέστον έρχεται είμαι σίγουρος για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι όχι μόνον από τον κ. ντε Σότο αλλά και από τις δύο πλευρές, για τις απόψεις του για το πού βρίσκεται η κατάσταση των συνομιλιών".

    [07] (Κ) Φερχόιγκεν - Αθήνα - Επίσκεψη

    Το Κυπριακό, αλλά και η πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα είναι τα βασικά θέματα συζήτησης στις συναντήσεις που έχει αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα με την ελληνική πολιτική ηγεσία, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Ο Γερμανός Επίτροπος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ Τάσο Γιανίτση και με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τα Ηνωμένα Εθνη να υποβάλουν στο τραπέζι των συνομιλιών ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού το οποίο να μη στηρίζεται στις βασικές αρχές όπως αυτές καθορίζονται από τα ίδια τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

    [09] (Κ) Υπ. Υγείας - Αλεξάνδρα Σημανταράκη - Βοήθεια Κύπρου

    Φθάνουν σήμερα στην Κύπρο τα πρώτα 1000 δείγματα αίματος από την Κρήτη, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Κύπρο για την προσπάθεια εντοπισμού ιστοσυμβατού δότη για την 8χρονη Αλεξάνδρα Σημανταράκη από την Ελλάδα που πάσχει από λευχαιμία.

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    Με τις τραπεζικές μετοχές να κινούνται στο σύνολο τους στη σημερινή συνάντηση ελαφρώς πτωτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρές απώλειες της τάξης του 0,85%, υποχωρώντας στις 116,43 μονάδες. Περιορισμένο ήταν και σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 1,5 εκατομμύρια λίρες.

    [11] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/03/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7324          1,7427
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5247          1,5338
    Λίρα Αγγλίας                     1,0719          1,0783
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     200,7783        202,3845
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8796          2,9026
    Δολάριο Καναδά                     2,4089          2,4281
    Κορώνα Δανίας                     12,8708         12,9737
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3703         13,4772
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6390         15,7641
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5378          2,5581
    

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό

    Οι χειρισμοί του Κυπριακού δεν είναι αποκλειστική ευθύνη του Εθνικού Συμβουλίου και των κομμάτων, αλλά ευθύνη του συνόλου των πολιτών και των κοινωνικών φορέων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι κοινωνοί και μέτοχοι των εξελίξεων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκης Ομήρου.

    [13] Κ) Υπ. Οικονομικών - Μηδενικός συντελεστής - Φορολογικό πακέτο

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποδεχθεί το αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης για συνέχιση του μηδενικού συντελεστή σε βασικά αγαθά, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           116,43 (-0,85)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.549.992
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   802.783    485,58 (-0,64)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    217.011    132,61 (-1,13)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     58.483    103,86 (-0,24)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      7.496     39,53 (-0,65)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     20.621     59,28 (-0,27)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    387.990     82,39 ( 0,24)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     42.991     28,43 (-0,42)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     59.719     57,02 ( 1,06)
    Ετ. Πληροφορικής              £     62.844      7,42 (-2,11)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    266.620     23,74 (-0,34)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         21     19,90 (-0,50)
    Ξενοδοχεία                    £     65.751     71,70 (-1,19)
    Αλλες Εταιρείες               £    294.606    118,16 (-1,57)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Δηλώσεις Χριστόφια

    Υπάρχουν σημαντικές διαφορές απόψεων μεταξύ ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Κυπριακό, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη σημερινή συνάντηση των ηγετών και εκπροσώπων ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

    Σημείωσε ωστόσο πως η συζήτηση που γίνεται στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων "είναι πολύ χρήσιμη και θα πρέπει να συνεχιστεί στα πλαίσια των προσπαθειών μας να φέρουμε πιο κοντά τις θέσεις των πολιτικών δυνάμεων των δύο κοινοτήτων και γενικότερα στα πλαίσια των προσπαθειών να φέρουμε τις δυο κοινότητες πιο κοντά".

    [16] (K) Τόμας Γουέστον - Αφιξη - Δηλώσεις

    Το γεγονός ότι διεξάγονται απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό είναι θετικό από μόνο του, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ο οποίος έφθασε το απόγευμα στην Κύπρο, σε μιαν περίοδο "πολύ ευνοϊκή", όπως είπε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η υποστήριξη της χώρας του προς τις συνομιλίες θα εκδηλωθεί με οποιονδήποτε τρόπο ζητήσουν οι δύο πλευρές.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Γουέστον είπε ότι επισκέπτεται το νησί "σε μιαν περίοδο όπου τελειώνουμε το δεύτερο γύρο των συνομιλιών αυτών και προσβλέπουμε στο να μελετήσουμε τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας", για αυτό το λόγο "είναι μια πολύ ευνοϊκή στιγμή να ακούσουμε από τους δύο ηγέτες τις απόψεις τους για το τι συμβαίνει".

    [17] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη - Μαρόκο

    Αντιπροσωπεία της κυπριακής Βουλής, με επικεφαλής τον Νίκο Αναστασιάδη και μέλη τους βουλευτές Νίκο Κλεάνθους, Τάκη Χατζηγεωργίου, Ανδρούλα Βασιλείου και Γιώργο Βαρνάβα, καθώς και εκπρόσωποι Τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων συμμετείχαν χθες στις εργασίες της 107ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης που πραγματοποιείται στο Μαρόκο.

    [18] (Κ) Κύπρος - ΣτΕ - Σύμβαση - Ανθρώπινα δικαιώματα

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρέσβης Χριστόφορος Γιάγκου, κατέθεσε σήμερα στον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) τα Εγγραφα Επικύρωσης της Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Αξιοπρέπειας του Ανθρώπου αναφορικά με την Εφαρμογή της Βιολογίας και της Ιατρικής και του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου της, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    [19] (K) Ετζεβίτ - Τσέινι - Κυπριακό

    Η Αγκυρα ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, μιλώντας σήμερα σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NTV.

    [20] (Κ) Κώστας Λανίτης - Παράσημο Αξίας Ομ.Δημ.Γερμανίας

    Την ανώτατη τιμή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, τον Σταυρό Αξίας 1ης Τάξης, επέδωσε απόψε ο Πρεσβευτής της Γερμανίας στην Κύπρο Δρ Πέτερ Βίτιχ στον Επίτιμο Πρόξενο της χώρας στη Λεμεσό Κώστα Ευαγόρα Λανίτη.

    [21] (Κ) Θεοφίλου - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Επιτροπή Προϋπολογισμών

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ Πρέσβης Θεόφιλος Θεοφίλου πήρε χθες μέρος σε συνεδρία της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία προσκλήθηκαν και πήραν μέρος οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι όλων των υποψήφιων για ένταξη χωρών για να εκφράσουν τις απόψεις/θέσεις των χωρών τους σε σχέση με το ενημερωτικό σημείωμα της Κομισιόν για το κοινό δημοσιονομικό πλαίσιο 2004-2006, που αναφέρεται ιδιαίτερα στις οικονομικές επιπτώσεις της διεύρυνσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 20 March 2002 - 18:49:18 UTC