Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδος - 25η Μαρτίου - Κύπρος
  • [02] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Μόσχα
  • [03] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αίγυπτος - Επαφές
  • [05] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Λονδίνο - Κυπριακό
  • [06] (K) ΥΠΑΜ - Πάφος - Ευρωστρατός
  • [07] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αίγυπτος - Επίσκεψη
  • [08] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Ελλάδα - Αναχώρηση
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωθυπουργός Σουηδίας
  • [10] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Πρωθυπουργός Σουηδίας
  • [11] (Κ) ΥΠΑΜ - Ευρωστρατός (επαναδιατύπωση)

  • [01] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδος - 25η Μαρτίου - Κύπρος

    Η πορεία της Ελλάδος μέσα στην Ευρώπη είναι "δύσκολη και επίπονη, αλλά άκρως συναρπαστική και ενδιαφέρουσα", και από αυτήν θα εξαρτηθεί η θετική έκβαση θεμάτων άμεσου ενδιαφέροντος, όπως είναι η ένταξη της Κύπρου, αναφέρει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης, σε μήνυμά του για την 25η Μαρτίου.

    [02] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Μόσχα

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης αναχωρεί την Τρίτη για τη Μόσχα, όπου θα επισκεφθεί την τουριστική έκθεση "ΜΙΤΤ 2002", μια από τις σημαντικότερες τουριστικές εκθέσεις στην οποία μετέχει η Κύπρος, και θα έχει επαφές με οργανωτές ταξιδιών.

    [03] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα σενάρια για τις προεδρικές εκλογές και η στάση που θα τηρήσει η Αθήνα, η αξίωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για διάλυση των Βρετανικών Βάσεων μετά από συμφωνία στο Κυπριακό, και η δυνατότητα παρακολούθησης και καταγραφής συνδιαλέξεων μέσω των κινητών τηλεφώνων GSM από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Το ΑΚΕΛ με Τάσσο χάνει το ΚΙΣΟΣ", γράφει ότι η απόφαση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια "ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη για την τριμερή συνεργασία" αφού ο Α' Αντιπρόεδρος του ΚΙΣΟΣ τονίζει ότι το κόμμα δεν θα πρέπει να είναι δεδομένο σε καμιά συνεργασία. Την ίδια στιγμή ορισμένα στελέχη του ΔΗΚΟ σκέφτονται ως λύση και την υποψηφιότητα του πρώην Προέδρου της Βουλής Αλέξη Γαλανού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι δεύτερος Κύπριος έχει προσβληθεί από την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Βρετανίας όπου και ζει μόνιμα.

    "Η Μάχη", υπό τον τίτλο "Ερείσματα στην Αθήνα", γράφει ότι η στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα στις προεδρικές εκλογές και έναντι των υποψηφίων που θα υποστηρίξουν τα δύο μεγάλα κόμματα αποτελεί πηγή προβληματισμού μεταξύ του πολιτικού κόσμου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ ακόμη και αν δεν καρποφορήσουν οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα έχει αργότερα την δυνατότητα να προετοιμάσει το έδαφος για ένταξη των Τ/Κ, όταν αυτοί θα είναι έτοιμοι.

    Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Σςςς, γιατί η ΚΥΠ, ακούει στα κινητά!", γράφει ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) απέκτησε τα δύο τελευταία χρόνια συστήματα παρακολούθησης και καταγραφής συνδιαλέξεων μέσω των κινητών τηλεφώνων GSM. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο κύβος ερρίφθη και για τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς, όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές. Με τη σύμφωνο γνώμη του Προέδρου Κληρίδη και την ανοχή του Νίκου Αναστασιάδη, ο Αλέκος Μαρκίδης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο υποψήφιος που θα αντιμετωπίσει τον Τάσσο Παπαδόπουλο στις προεδρικές εκλογές του 2003.

    "Η Σημερινή", υπό τον τίτλο "Στην κόλαση της ηρωίνης", γράφει ότι στην κόλαση των σκληρών ναρκωτικών και ιδιαίτερα της ηρωίνης δεν βρίσκονται μόνο νέοι της Ευρώπης και της Αμερικής αλλά και Κύπριοι, έστω και αν στην Κύπρο δεν υπήρξαν ακόμη περιστατικά θανάτων από τη χρήση της επικίνδυνης αυτής ουσίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργο Παπανδρέου χρησιμοποιεί το τουρκικό ΥΠΕΞ στην προπαγανδιστική προσπάθεια που καταβάλλει για να παρουσιάσει την Ελλάδα ως "χώρα ρατσιστική" που καταπατά τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

    "Ο Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Συζητούν γραμμή και υποψήφιο", γράφει ότι η αντιπολίτευση μπαίνει δυναμικά στις προεδρικές ζυμώσεις, με τον Τάσσο Παπαδόπουλο να προβάλλει ως το ακλόνητο φαβορί αυτού του χώρου και στόχο την εξαγγελία της δικής του υποψηφιότητας εντός Ιουνίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έχει θέσει θέμα διάλυσης των Βρετανικών Βάσεων μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό. Στις έγγραφες θέσεις της τουρκικής πλευράς στο κεφάλαιο της ασφάλειας υποστηρίζεται όπως οι Βρετανοί εγκαταλείψουν τις στρατιωτικές τους εγκαταστάσεις σε περίπτωση επίτευξης λύσης του πολιτικού προβλήματος.

    Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Ρεκόρ προσλήψεων στο δημόσιο", γράφει ότι σε υδροκέφαλο οργανισμό έχει μετατρέψει η κυβέρνηση τον ευρύ δημόσιο τομέα καθώς ο αριθμός των απασχολουμένων σε αυτόν έχει αυξηθεί κατά χιλιάδες τα τελευταία δέκα χρόνια, παρά το μορατόριουμ, ενώ οι δαπάνες για μισθούς αυξήθηκαν κατά 130% από το 1992 μέχρι το 2002. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ βρίσκονται πολύ κοντά στην τελική κατάθεση κοινής πρότασης για τη "φορολογική μεταρρύθμιση". Η από κοινού πρόταση, σύμφωνα με την εφημερίδα, αγγίζει όλες τις πτυχές του φορολογικού συστήματος.

    [04] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αίγυπτος - Επαφές

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης συνέχισε χθες τις επαφές του στο Κάιρο, επικεφαλής αντιπροσωπείας, που εκτελεί επίσημη επίσκεψη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

    [05] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Λονδίνο - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ενημέρωση των κέντρων αποφάσεων στο εξωτερικό για να διαλυθεί η εντύπωση που επικρατεί ότι δήθεν σημειώνεται πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, εντύπωση η οποία, όπως εκτιμά ο κ. Ομήρου, θα αξιοποιηθεί από την τουρκική πλευρά για να δημιουργηθεί πρόβλημα στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Μιλώντας χθες βράδυ σε χοροεσπερίδα του ΚΙΣΟΣ Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Ομήρου κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να ενεργήσει προς την κατεύθυνση του ΓΓ του ΟΗΕ προ του κινδύνου ο Κόφι Ανάν να προτείνει παράταση των συνομιλιών πέραν του Ιουνίου, τη στιγμή που η τουρκική πλευρά εμμένει στις αρνητικές της θέσεις.

    [06] (K) ΥΠΑΜ - Πάφος - Ευρωστρατός

    Εάν οι θέσεις της Τουρκίας αναφορικά με το θέμα του Ευρωστρατού γίνουν αποδεκτές, τότε η πορεία της Κύπρου στην ΕΕ θα τεθεί εν αμφιβόλω, αφού το θέμα της ασφάλειας και άμυνας που επιδιώκει η Κύπρος με την ένταξή της θα εξανεμιστεί, εκτίμησε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος σε δηλώσεις του από την Πάφο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χάσικος σημείωσε ότι τα αιτήματα της Τουρκίας που περιλαμβάνονται στο έγγραφο της Κωνσταντινούπολης, που έγινε μεταξύ Αμερικανών, Βρετανών και Τούρκων, είναι "άκρως απαράδεκτα" και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο τρίτο αίτημα περί μη παρέμβασης του Ευρωστρατού σε σύγκρουση χώρας μέλους της ΕΕ και άλλης μη μέλους, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι αυτό στρέφεται άμεσα εναντίον της Κύπρου.

    [07] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αίγυπτος - Επίσκεψη

    Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Κάιρο ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, κατά την οποία συζητήθηκαν οι εμπορικές σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου, θέματα επενδύσεων και τουρισμού, η προμήθεια αιγυπτιακού φυσικού αερίου μέσω Συρίας και η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δυο χωρών.

    [08] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Ελλάδα - Αναχώρηση

    Αν και χαιρετίζει τις τελευταίες δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Γερμανού Επιτρόπου ως προς την έκβαση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ο κ. Λυσσαρίδης, σε δηλώσεις του λίγο πριν την αναχώρησή του για την Ελλάδα όπου θα πραγματοποιήσει περιοδεία, ανέφερε ότι οι δημόσιες δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αλλά και Τούρκων αξιωματούχων δεν επιτρέπουν αισιοδοξία και εκτιμά ότι από πλευράς υποχωρήσεων η κυπριακή πλευρά βρίσκεται στο "χείλος του γκρεμού".

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωθυπουργός Σουηδίας

    "Εάν θα υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, αυτό θα πρέπει να έχει διαφανεί αρκετό χρόνο πριν το Φεβρουάριο" του 2003, που τοποθετούνται οι προεδρικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ύστερα από συνάντηση στη Λεμεσό με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον, που πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στο νησί.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ενημέρωσε τον Σουηδό Πρωθυπουργό για το Κυπριακό και είχαν "μια καλή συνομιλία πάνω στο θέμα της πορείας της Κύπρου στην ΕΕ" και πρόσθεσε πως ο κ. Πέρσον "επανέλαβε τα συγχαρητήρια του διότι είμαστε σχεδόν πάντοτε η πρώτη χώρα στην εναρμόνιση" με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [10] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Πρωθυπουργός Σουηδίας

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου είπε ότι έχει "κάθε λόγο" να είναι "αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα παν καλά" στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον, στην οποία παρευρέθηκε ο ίδιος, ο κ. Βασιλείου είπε ότι συζήτησε με τον κ. Πέρσον το ζήτημα της φορολογίας, διότι "μας ενδιαφέρει να εξασφαλίσουμε το γενικό συντελεστή για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και μια σειρά άλλες κατηγορίες και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο".

    [11] (Κ) ΥΠΑΜ - Ευρωστρατός (επαναδιατύπωση)

    (ΣΣ: Η πρώτη παράγραφος της είδησης έχει επαναδιατυπωθεί)

    Εάν οι θέσεις της Τουρκίας αναφορικά με το θέμα του Ευρωστρατού γίνουν αποδεκτές, "τότε τίθεται εν αμφιβόλω η άμυνα και η ασφάλεια της Κύπρου ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην περίπτωση που γίνει αποδεκτό το αίτημα της Τουρκίας για μη παρέμβαση του Ευρωστρατού όταν υπάρχει σύγκρουση ή διαφορά μεταξύ κράτους μέλους της ΕΕ και κράτους μη μέλους", δήλωσε σήμερα στην Πάφο ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χάσικος σημείωσε ότι τα αιτήματα της Τουρκίας που περιλαμβάνονται στο έγγραφο της Κωνσταντινούπολης, που έγινε μεταξύ Αμερικανών, Βρετανών και Τούρκων, είναι "άκρως απαράδεκτα" και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο τρίτο αίτημα περί μη παρέμβασης του Ευρωστρατού σε σύγκρουση χώρας μέλους της ΕΕ και άλλης μη μέλους, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι αυτό στρέφεται άμεσα εναντίον της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 24 March 2002 - 18:49:11 UTC