Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-04-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Μέση Ανατολή
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - 1η Απριλίου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - 1η Απριλίου - Φυλακισμένα Μνήματα
  • [05] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Προεδρικές εκλογές - Νομοσχέδια
  • [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Μέση Ανατολή
  • [07] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Μέση Ανατολή
  • [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κυριαρχούν και σήμερα στις πρωτοσέλιδες ειδήσεις των κυπριακών εφημερίδων, οι οποίες ασχολούνται επίσης με το Κυπριακό, δηλώσεις για τις προεδρικές εκλογές και την οικονομική κατάσταση του εθνικού αερομεταφορέα.

    Οι εφημερίδες, πλην του Φιλελευθέρου, δημοσιεύουν επίσης και τα καθιερωμένα "πρωταπριλιάτικα ψέματα". Αφορούν την "απόφαση" του ΔΗΣΥ για κάθοδο του Προέδρου Κληρίδη στις προεδρικές ενώ αλλού μιλούν για "εισήγηση" του Προέδρου του κόμματος για υποψηφιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης. Αλλη εφημερίδα αναφέρεται στην πρωταπριλιάτικη είδηση στα "ολοκάθαρα" κοιτάσματα κυπριακού πετρελαίου και άλλη σε κυβερνητική "πρόταση" για ολική απαγόρευση του καπνίσματος στις παραλίες λόγω του κινδύνου ανάφλεξης των κυπριακών κοιτασμάτων πετρελαίου. Σε άλλη εφημερίδα προβάλλονται δήθεν δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι ο γριβισμός αναβιώνει και στα σχολεία.

    "Η Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Πνιγμένη στο αίμα η Μέση Ανατολή" γράφει ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα διαδραματιζόμενα στη Μέση Ανατολή, η οποία διέρχεται κρίσιμες ώρες, με τα ισραηλινά στρατεύματα να παραμένουν σε απόσταση αναπνοής από το Γιασέρ Αραφάτ και να συγκρούονται με παλαιστινιακές δυνάμεις. Προσθέτει ότι την ίδια ώρα Παλαιστίνιοι καμικάζι πραγματοποιούν αλλεπάλληλες επιθέσεις αυτοκτονίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ενόψει της ενημέρωσης του ΓΓ του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πορεία των απευθείας συνομιλιών στο Κυπριακό, στη Νέα Υόρκη επικρατεί πυρετός διεργασιών.

    "Το Θάρρος" με τίτλο "Φλέγεται η Μέση Ανατολή" γράφει στο κύριο θέμα του ότι χθες σε δύο νέες επιθέσεις αυτοκτονίας Παλαιστινίων σκοτώθηκαν 13 Ισραηλινοί και τραυματίσθηκαν 37, καθώς ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος βρίσκεται αποκλεισμένος στο μισοκατεστραμμένο αρχηγείο του στη Ραμάλα, αποφασισμένος να γίνει μάρτυρας παρά να συλληφθεί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αστυνομία Επισκοπής διερευνά υπόθεση κατάχρησης εξουσίας, κλοπή περιουσίας της αγγλικής κυβέρνησης και απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις στην οποία φέρεται να εμπλέκονται τρεις Κύπριοι και ενδεχομένως και Αγγλοι στρατιωτικοί.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Η ώρα του Ηρώδη στην Παλαιστίνη", γράφει ότι την ώρα κατά την οποία πέραν των 40 ξένων δημοσιογράφων και ειρηνιστών μπήκαν στο υπό ισραηλινή πολιορκία γραφείο του Γιασέρ Αραφάτ, δηλώνοντας την αλληλεγγύη τους, η συνεχιζόμενη σφαγή των Παλαιστινίων τείνει να μετεξελιχθεί πλέον σε γενοκτονία. Αλλού γράφει ότι παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναγνώρισε ότι το Κυπριακό θα επιδράσει πολιτικά στις σχέσεις Τουρκίας ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό είναι εξωτερικός παράγοντας ως προς τις τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις. Πρόκειται ανέφερε για πολιτικό ζήτημα στο οποίο η ΕΕ "νομικά" δεν έχει κανένα δικαιώμα.

    "Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Πυρετός επαφών" γράφει ότι σε όλα τα κόμματα παρατηρείται έντονη κινητικότητα με επίκεντρο τις διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές. Προσθέτει ότι η αποτελμάτωση του Κυπριακού επισπεύδει τις κινήσεις όλων των κομμάτων, τα οποία προαναγγέλλουν επίσημο κύκλο επαφών και συζητήσεων. Επικαλούμενη πληροφορίες της η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δέχεται παραινέσεις για να επισπεύσει τις κομματικές διεργασίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνεχίζονται οι επαφές στο Λονδίνο για πώληση ποσοστού της Γιουροσύπρια, με στόχο να διαθε΄σουν αρχικά το 15% της εταιρείας και αργότερα υψηλότερο ποσοστό.

    "Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Ετοιμάζουν εξευμενισμό του Ντενκτάς" γράφει ότι η Λευκωσία ανησυχεί για προσπάθεια των ΗΕ να προχωρήσουν σε κινήσεις εξευμενισμού της τουρκικής πλευράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσθέτει, η ανησυχία έγκειται στο ενδεχόμενο να υπάρξουν στοιχεία στα έγγραφα των ΗΕ που θα ικανοποιούν τις θέσεις του Ντενκτάς, σε μια προσπάθεια να πεισθεί ο κατοχικός ηγέτης να συνεργαστεί εποικοδομητικά στις απευθείας συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος προτίθεται στο πολύ σύντομο μέλλον να ασκήσει το δικαίωμα που της παρέχεται με το έγγραφο της Βιέννης του 1999, να διενεργεί αξιολογήσεις σε στρατιωτικές μονάδες άλλων χωρών μελών του ΟΑΣΕ.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Κόλαση" γράφει στο κύριο θέμα της ότι η Μέση Ανατολή βυθίζεται όλο και περισσότερο στο χάος και στην κόλαση, καθώς οι διπλωματικές πρωτοβουλίες δεν βρίσκουν πεδίο εφαρμογής μετά από τη νέα έξαρση της βίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ούτε το 2001 οι Κυπριακές Αερογραμμές και η Γιουροσύπρια κατάφεραν να καταστούν κερδοφόρες ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν καταγράψει νέα ζημιά 2 περίπου εκ. λιρών και η Γιουροσύπρια ζημιά 700.000 λιρών. (KΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Μέση Ανατολή

    Τη θλίψη του για την επιδεινούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση για κατάπαυση του πυρός, αλλά και για έναρξη συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος.

    Σε δηλώσεις του μετά την πανηγυρική δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, είπε ότι "το μόνο σχόλιο που μπορεί κανείς να κάνει, είναι να εκφράσει τη θλίψη του για τα πολλά θύματα αυτού του αγώνα, πολίτες, παιδιά, γυναίκες".

    "Εμείς ευχόμαστε αλλά και πιστεύουμε ότι εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι μια κατάπαυση του πυρός και συνομιλίες για τη λύση του προβλήματος," πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - 1η Απριλίου

    Οι ημέρες του απελευθερωτικού αγώνα της 1ης Απριλίου 1955 δίδουν πολλά παραδείγματα προς μίμηση στην προσπάθεια του κυπριακού ελληνισμού για δικαιοσύνη, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - 1η Απριλίου - Φυλακισμένα Μνήματα

    Σύσσωμη η πολιτική, στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου απέδωσε σήμερα τιμές στους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 55 59.

    Μετά τη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, συνοδευόμενος από την ηγεσία του τόπου, μετέβη στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου τελέσθηκε τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    [05] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Προεδρικές εκλογές - Νομοσχέδια

    Το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων ώστε να καταστεί δυνατό να ψηφίσουν εκτός Κύπρου Κύπριοι ψηφοφόροι που θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα διεξαγωγής των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη δοξολογία που εψάλη στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, για την επέτειο της 1ης Απριλίου, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι το Υπουργείο του προωθεί και δεύτερο τροποποιητικό νομοσχέδιο για την καταμέτρηση των ψήφων στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα.

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Μέση Ανατολή

    Τη μεγάλη ανησυχία της κυπριακής κυβέρνησης για την επιδεινούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τις πράξεις βίας με θύματα αθώους πολίτες, είτε Ισραηλινούς, είτε Παλαιστινίους.

    [07] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Μέση Ανατολή

    Δεν έχει επισημανθεί οτιδήποτε που να αφορά Κύπριους που βρίσκονται, είτε εντός των πεδίων της πολεμικής αναμέτρησης στη Μέση Ανατολή, είτε να κινδυνεύουν, ως αποτέλεσμα της επιδεινούμενης κατάστασης στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστουδούλου.

    [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας, στη δήλωση που αναμένεται να εκδώσει για το Κυπριακό αυτή τη βδομάδα, θα πρέπει να εκφραστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θέσει στην ίδια μοίρα την πλευρά που συνεργάζεται με την πλευρά που δεν συνεργάζεται στις απευθείας συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 1 April 2002 - 18:49:09 UTC