Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-04-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Αλβαρο ντε Σότο - Ενημέρωση
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Κύπριοι - Ισραήλ - Παλαιστινιακά εδάφη
  • [04] (Κ) Ε/Κ δότης μυελού των οστών προσφέρει ζωή σε Τουρκάλα ασθενή
  • [05] (Κ) ΑΚΕΛ - Διεθνής Διάσκεψη - Παλαιστίνιοι
  • [06] (K)Κυβ. Εκπρόσωπος- Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό
  • [07] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - "Φίλοι της Κύπρου"
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (K) Εκπρόσωπος - Θέμα αγνοουμένων - Σύσκεψη
  • [11] (Κ) Δανός Πρωθυπουργός - Κυπριακό - ΕΕ
  • [12] (Κ) Βραβείο για Διάσωση Αρχαιολογικής Κληρονομιάς - Υπουργικό
  • [13] (K) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό επίπεδο
  • [14] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό - ΕΕ
  • [15] (Κ) Αντιπροσωπεία Βουλής - Ραμάλα - Αραφάτ
  • [16] (Κ) Δικοινοτικό Εργαστήρι - Ακύρωση - Τ/Κ
  • [17] (K) Ημερίδα για το Μέλλον της Ευρώπης - Εργαστήρια
  • [18] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ισπανία - Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη
  • [19] (Κ) Οργανώσεις Νεολαίας Κομμάτων - Μεσανατολικό
  • [20] (Κ) Διάσκεψη Αριστερών Κομμάτων - Μήνυμα Αραφάτ
  • [21] (Κ) Διεθνής Εκθεση Καϊρου - Κύπρος
  • [22] (Κ) Ενωση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων - ΕΛΚ - Ρολάνδης - ΔΗΣΥ
  • [23] (Κ) Κυπριακό - Κακλαμάνης - Ιβανόφ
  • [24] (Κ) ΑΚΕΛ - Πικετοφορία αλληλεγγύης με παλαιστινιακό λαό
  • [25] (K) Ημερίδα για το Μέλλον της Ευρώπης - Λήξη εργασιών
  • [26] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κατάσταση υγείας

  • [01] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Αλβαρο ντε Σότο - Ενημέρωση

    Εντονο ήταν το ενδιαφέρον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσής του από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, για τις απευθείας συνομιλίες του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κρίσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι δραματικές ώρες στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, αλλά και οι ελπίδες για εκτόνωσή της κρίσης που εκτιμάται ότι δημιουργούνται μετά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού Προέδρου προς την ισραηλινή ηγεσία προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις απευθείας συνομιλίες στο Κυπριακό, οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην Αθήνα και η προεδρολογία απασχολούν επίσης τα σημερινά πρωτοσέλιδα.

    Η "Αλήθεια" έχει κύριο τίτλο "Ακτίδα ελπίδας στη Μέση Ανατολή" αναφέρεται σε "αυστηρή προειδοποίηση" του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους προς την ισραηλινή ηγεσία για τερματισμό των επιχειρήσεων και αποχώρηση από τις παλαιστινιακές περιοχές που δημιουργεί προϋποθέσεις για τερματισμό της κρίσης. Για τις προεδρικές εκλογές γράφει ότι "έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις προκαλεί πρωτοβουλία του Νίκου Κουτσού που αποσκοπεί στη συνεργασία με ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ με υποψήφιο τον Τάσσο Παπαδόπουλο".

    "Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Στα ψηλά με ψεύτικα πτυχία" προβάλλει τη χθεσινή παράδοση της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας στον Πρόεδρο Κληρίδη. Γράφει ότι "ούτε τη γνησιότητα των πτυχίων που προσκομίζουν υποψήφιοι για πρόσληψη ή προαγωγή στη δημόσια υπηρεσία δεν μπορεί να ελέγξει η ΕΔΥ". Αλλού επικαλείται πληροφορίες της, σύμφωνα με τις οποίες ο Ναός του Αγίου Πνεύματος που βρίσκεται στο χώρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, χρησιμοποιείται κατά καιρούς ως χώρος όπου συχνάζουν "κυκλώματα σατανιστών και χρήστες ναρκωτικών ουσιών".

    Ο "Πολίτης" με τίτλο "Βηθλεέμ: Οι Μάγοι έχασαν το δρόμο" προβάλλει στο κύριο θέμα την κρίση στη Μέση Ανατολή και δημοσιεύει μαρτυρίες Παλαιστινίου που βρήκε άσυλο στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ και Ελλήνων της Παλαιστίνης που περιγράφουν "έναν εφιάλτη δίχως τέλος". Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Νομική Υπηρεσία ολοκληρώνει νομοσχέδιο για τροποποίηση του ποινικού κώδικα με στόχο να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι προβλεπόμενες ποινές σε θέματα ομοφυλοφιλίας που ζητά η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Πυροσβέστης ο Πάουελ" γράφει ότι παράθυρο στην ελπίδα και τον τερματισμό των αιματηρών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή άνοιξε χθες με δηλώσεις του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, αφού "εξήγγειλε ουσιαστικά την παρέμβαση των ΗΠΑ με στόχο την εκτόνωση της κρίσης". Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε "πρωτοφανή θεωρία του Γιώργου Βασιλείου", ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα άνοιξε τα χαρτιά του και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνομιλεί με την αντιπολίτευση για τις προεδρικές, ενώ ταυτόχρονα να παραμένει στην κυβέρνηση.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ενισχύεται το Αμυντικό Δόγμα" γράφει ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό σε συνδυασμό με τις απειλές της Αγκυρας σε βάρος της Κύπρου, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Αθήνα, η οποία προχωρεί σε αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας της με την Κύπρο. Αλλού προβάλλει τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις απευθείας συνομιλίες στο Κυπριακό και γράφει ότι τηρήθηκαν ίσες αποστάσεις, ενώ δόθηκε "κάλυψη" στην αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Επιτάφιος στη Βηθλεέμ" γράφει ότι ο Ναός της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ αποτελεί θέατρο συγκρούσεων με πτώματα αμάχων να κείτονται έξω από τις εισόδους του. Σήμερα το ΑΚΕΛ διοργανώνει διεθνή διάσκεψη για το Παλαιστινιακό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας προέτρεψε τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επικεντρωθούν χωρίς καθυστέρηση στη σμίκρυνση των μεταξύ τους διαφορών, σε όλα τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, ως μέρος μιας συνολικής συμφωνίας, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις συμφωνίες.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι το Ισραήλ λίγη ώρα πριν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους κάνει έκκληση για τερματισμό της κατοχής των παλαιστινιακών πόλεων στη Δυτική Οχθη, έστειλε σε ακόμα μία παλαιστινιακή πόλη άρματα μάχης. Αλλού γράφει ότι χθες η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής αποφάσισε όπως αντιπροσωπεία της μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Παλαιστίνη για να επισκεφθεί τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στο αρχηγείο του στη Ραμάλα.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη βία, έκανε έκκληση στο Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή των παλαιστινιακών πόλεων στη Δυτική Οχθη. Ο Πρόεδρος Μπους είπε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας που έχουν τρομοκρατήσει το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι οργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αποκάλυψαν την Αθηνά και τον Φοίβο, τις μασκότες της μεγάλης αυτής αθλητικής διοργάνωσης. Το ζευγάρι είναι παρμένο από τη μυθολογία και παραπέμπει στο μυθικό Θεό του Ολύμπου Απόλλωνα - Φοίβο και την αδελφή του Θεά της Σοφίας, Αθηνά, προστάτιδα της πόλης της Αθήνας.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" με κύριο τίτλο "Εμπόδια στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση" γράφει ότι Ουάσινγκτον και Λονδίνο αντιμετωπίζουν το σενάριο της τουρκικής επιθετικής δράσης σε Κύπρο και Αιγαίο ως πολύ πιθανό. Ο λόγος για την αύξηση της ανησυχίας των Αμερικανών είναι γιατί γνωρίζουν πλέον ότι το χάσμα της Τουρκίας είναι μεγάλο και εκτιμάται ότι οι Τούρκοι στρατηγοί δεν συμφωνούν για τυχόν υποχωρήσεις στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Βρετανία έχουν αρχίσει το τελευταίο εξάμηνο συζητήσεις για το καθεστώς των Βάσεων μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Κύπριοι - Ισραήλ - Παλαιστινιακά εδάφη

    Ολοι οι Κύπριοι που βρίσκονται στο Ισραήλ και στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι καλά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας δεν βρίσκεται στις περιοχές των συγκρούσεων. Πρόκειται για ιερείς και φοιτητές που διαμένουν στα Ιεροσόλυμα.

    Υπάρχουν μερικές οικογένειες που διαμένουν στις περιοχές των συγκρούσεων, οι οποίες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Πρεσβεία της Κύπρου στο Ισραήλ και είναι επίσης καλά στην υγεία τους.

    [04] (Κ) Ε/Κ δότης μυελού των οστών προσφέρει ζωή σε Τουρκάλα ασθενή

    Ελληνοκύπριος δότης μυελού των οστών χάρισε ζωή σε νεαρή Τουρκάλα που έπασχε από λευχαιμία και η υγεία της βρισκόταν σε απελπιστική κατάσταση. Ο σύζυγός της με δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" θεωρεί τον Ε/Κ δότη "αδελφό".

    Ο 20χρονος Ελληνοκύπριος δότης είχε εντοπιστεί από το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα, την Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών στην Κύπρο, ύστερα από δραματική έκκληση μέσω του διεθνούς δικτύου εθελοντών δοτών για εξεύρεση συμβατού δότη για την 28χρονη Τουρκάλα ασθενή. Το μόσχευμα λήφθηκε στην Κύπρο και εκπρόσωπος του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη.

    Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα εντοπίζει Ελληνοκύπριο συμβατό δότη για τουρκικής καταγωγής ασθενή. Πέρυσι μόσχευμα από Ε/Κ δότη μεταμοσχεύθηκε σε 12χρονο αγόρι τουρκικής καταγωγής που γεννήθηκε και ζει στη Γερμανία.

    Αντίστροφα Τούρκος κάτοικος Γερμανίας έδωσε μόσχευμα σε Ελληνκύπρια ασθενή.

    [05] (Κ) ΑΚΕΛ - Διεθνής Διάσκεψη - Παλαιστίνιοι

    Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καθορίσει την έννοια της τρομοκρατίας, ώστε να μην αναγορεύονται σε τρομοκρατία οι νόμιμοι απελευθερωτικοί αγώνες των λαών, όπως αυτός του παλαιστινιακού λαού, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας στην εναρκτήρια τελετή της Διεθνούς Διάσκεψης Αριστερών Κομμάτων "Αλληλεγγύη με τον Παλαιστινιακό Λαό", που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Στη Διάσκεψη, η οποία διοργανώνεται από το ΑΚΕΛ με τη συμμετοχή 43 αριστερών κομμάτων από 24 χώρες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, διαβάστηκε μήνυμα από τον Χάνα Αμίρε, εκ μέρους του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού, στο οποίο αναφέρεται στη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης που θα μπορούσε να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα εναντίον των Παλαιστινίων.

    [06] (K)Κυβ. Εκπρόσωπος- Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό

    Ηταν μια δήλωση χωρίς εκπλήξεις, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ρώσου Αντιπροσώπου Σεργκέι Λαβρόφ, που προτρέπει τις δύο πλευρές στην Κύπρο να επικεντρωθούν στη σμίκρυνση των μεταξύ τους διαφορών λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συνθήκες.

    [07] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 05/04/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7317          1,7420
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5219          1,5310
    Λίρα Αγγλίας                     1,0614          1,0677
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     200,8745        202,4814
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8600          2,8828
    Δολάριο Καναδά                     2,4236          2,4429
    Κορώνα Δανίας                     12,8565         12,9593
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,2137         13,3194
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6154         15,7403
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5352          2,5554
    

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - "Φίλοι της Κύπρου"

    Κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να σταματήσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός που δημιουργεί τεράστια πίεση στην Τουρκία για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Αυτό δήλωσε ο Βρετανός βουλευτής Μπομπ Σπινκ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ ότι η Αγκυρα δεν θα κάνει τίποτα για το Κυπριακό μέχρις ότου ορισθεί έναρξης ενταξιακού διαλόγου της χώρας του.

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           109,73 (-0,82)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1,407.474
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   531.630    463,76 (-0,44)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    227.765    127,74 (-0,42)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     96.385     96,99 (-0,02)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     14.252     36,26 (-0,77)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    147.320     59,11 (-0,59)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     38.169     73,32 (-1,48)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     61.928     25,95 (-1,56)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     25.095     53,82 (-1,97)
    Ετ. Πληροφορικής              £      9.929      6,70 ( 0,75)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    219.858     20,21 (-1,51)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         89     19,41 (-1,27)
    Ξενοδοχεία                    £    170.544     69,43 (-0,50)
    Αλλες Εταιρείες               £    315.587    110,28 (-1,81)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (K) Εκπρόσωπος - Θέμα αγνοουμένων - Σύσκεψη

    Η απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο έγγραφο του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων θα ετοιμαστεί αφού πρώτα ο Γενικός Εισαγγελέας και η Επιτροπή Αγνοουμένων ολοκληρώσουν κάποια σημεία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας πως η απάντηση θα δοθεί το συντομότερο δυνατό.

    [11] (Κ) Δανός Πρωθυπουργός - Κυπριακό - ΕΕ

    Η ΕΕ ασκεί πιέσεις σε όλες τις πλευρές για την επίλυση του Κυπριακού, είπε ο Πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, που επισκέπτεται την Αγκυρα, προσθέτοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

    [12] (Κ) Βραβείο για Διάσωση Αρχαιολογικής Κληρονομιάς - Υπουργικό

    Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του της περασμένης Τετάρτης ενέκρινε την καθιέρωση Βραβείου για τη Διάσωση και Προβολή της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς της Κύπρου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    [13] (K) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό επίπεδο

    Κάτω από τις 110 μονάδες για πρώτη φορά μέσα στο τρέχον έτος υποχώρησε η αγορά στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας καταγράφοντας πτώση της τάξης του 0,82%. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 109,73 μονάδες δεχόμενος τις μεγαλύτερες πιέσεις από τους τίτλους της περιφέρειας. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα του 1,4 εκατομμυρίων λιρών.

    [14] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό - ΕΕ

    Λιγότερο αισιόδοξος από προηγούμενες τοποθετήσεις του για επίλυση του Κυπριακού εντός του 2002, εμφανίσθηκε σήμερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Γερμανός επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος επιρρίπτει την ευθύνη της έλλειψης προόδου στην τ/κ πλευρά, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα είναι μέσα στην πρώτη ομάδα της διεύρυνσης.

    Η παρέμβαση του κ. Φερχόιγκεν έγινε σήμερα στις Βρυξέλλες, στην τρίτη Σύνοδο Κορυφής των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, που απαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι πιθανότητες για την επίλυση του Κυπριακού μέσα στο έτος είναι 50% και αυτό γιατί δεν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής ουσιαστική πρόοδος εξαιτίας της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    [15] (Κ) Αντιπροσωπεία Βουλής - Ραμάλα - Αραφάτ

    Διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων αναχωρεί την Κυριακή 7 Απριλίου για τη Ραμάλα, για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελείται από τους βουλευτές Γιαννάκη Θωμά του ΑΚΕΛ, Ελένη Θεοχάρους του ΔΗΣΥ, Μάριο Ματσάκη του ΔΗΚΟ, Γιώργο Βαρνάβα του ΚΙΣΟΣ, Ανδρούλα Βασιλείου των ΕΔΗ και Γιώργο Περδίκη του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    [16] (Κ) Δικοινοτικό Εργαστήρι - Ακύρωση - Τ/Κ

    Ακυρώνεται το προγραμματισμένο για αύριο δικοινοτικό εργαστήρι με τη συμμετοχή εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων επειδή δεν εξασφαλίστηκε η "άδεια" μετάβασης στις ελεύθερες περιοχές των εκπροσώπων των τ/κ Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

    [17] (K) Ημερίδα για το Μέλλον της Ευρώπης - Εργαστήρια

    Με στόχο την ενεργότερη συμμετοχή του πολίτη στους θεσμούς και της αποφάσεις της Ευρώπης του μέλλοντος, και τον καθορισμό το ρόλου που τα εθνικά κοινοβούλια μπορούν να διαδραματίσουν προς την κατεύθυνση αυτή, η Βουλή των Αντιπροσώπων διοργάνωσε σήμερα στη Λευκωσία "Ημερίδα για το μέλλον της Ευρώπης".

    [18] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ισπανία - Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη

    Για τη Μαλάγα της Ισπανίας αναχωρεί στις 8 Απριλίου ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, για να συμμετάσχει ως επικεφαλής τετραμελούς αντιπροσωπείας, στην Τετάρτη Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη Υπουργών Βιομηχανίας η οποία διοργανώνεται από την ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 9 και 10 Απριλίου.

    [19] (Κ) Οργανώσεις Νεολαίας Κομμάτων - Μεσανατολικό

    Την εκτίμηση ότι "αν αφεθεί ανενόχλητη η κυβέρνηση Σιαρόν στην εκτέλεση των ανίερων σχεδίων της σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού τούτο θα έχει αντικειμενικά αρνητικές συνέπειες και στη δική μας υπόθεση", εκφράζουν σε ψήφισμα που υιοθέτησαν σήμερα οι Οργανώσεις Νεολαίας των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ, Οικολόγων και οι φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις ΦΕΠΑΝ και ΠΣΕΜ.

    [20] (Κ) Διάσκεψη Αριστερών Κομμάτων - Μήνυμα Αραφάτ

    To μήνυμα ότι οι Παλαιστίνιοι θα κερδίσουν τον πόλεμο κατά του Ισραήλ και η ειρήνη θα επανέλθει στη Μέση Ανατολή, έστειλε σήμερα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ, στους συνέδρους της Διεθνούς Διάσκεψης Αριστερών Κομμάτων "Αλληλεγγύη με τον Παλαιστινιακό Λαό", που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Στο μήνυμά του, που διαβίβασε προς τους συνέδρους ο απεσταλμένος του Γιάσερ Αραφάτ, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΦΑΤΑΧ Χάνι Αλ Χασάν, ο Παλαιστίνιος ηγέτης σημείωσε πως "δεν είμαστε μακριά από την ημέρα που η ειρήνη θα εξευρεθεί στη χώρα της ειρήνης και τότε όλοι θα πάμε στην Ιερουσαλήμ, πιασμένοι χέρι - χέρι και μια νέα εποχή θα ξεκινήσει".

    [21] (Κ) Διεθνής Εκθεση Καϊρου - Κύπρος

    Η Κύπρος απέσπασε το βραβείο καλύτερης κατασκευής και διακόσμησης περιπτέρου ξένης χώρας στην Διεθνή Εκθεση Καΐρου η οποία έκλεισε τις πύλες της στο τέλος Μαρτίου.

    [22] (Κ) Ενωση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων - ΕΛΚ - Ρολάνδης - ΔΗΣΥ

    Τις δραστηριότητες του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για την ανάπτυξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσίασε στους εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ενωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    [23] (Κ) Κυπριακό - Κακλαμάνης - Ιβανόφ

    Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης και ο Ρώσος Υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

    [24] (Κ) ΑΚΕΛ - Πικετοφορία αλληλεγγύης με παλαιστινιακό λαό

    Φωνάζοντας συνθήματα, όπως "Ελευθερία στην Παλαιστίνη", "Κύπρος Παλαιστίνη - κοινός αγώνας", περίπου 300 διαδηλωτές πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα πικετοφορία και πορεία αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό από την Πλατεία Ελευθερίας προς την Πρεσβεία του Ισραήλ.

    [25] (K) Ημερίδα για το Μέλλον της Ευρώπης - Λήξη εργασιών

    Κύπριοι που ασχολούνται με θέματα της ΕΕ αλλά και απλοί πολίτες, συμμετείχαν σήμερα στην πρώτη δημόσια συζήτηση για το "Μέλλον της Ευρώπης", που διοργάνωσε σήμερα στη Λευκωσία, η Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Τα τρία εργαστήρια που λειτούργησαν καταπιάστηκαν με τη μελλοντική δομή και λειτουργία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, την πολιτιστική διάσταση της Ευρώπης του μέλλοντος και το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων. Η εξαγωγή συμπερασμάτων από τη συζήτηση αυτή, που διεξάγεται σε όλα τα κράτη της ΕΕ αλλά και τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, θα αποτελέσει το πρώτο στάδιο της προπαρασκευαστικής διαδικασίας για την προετοιμασία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 2004. Δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας είναι η Συντακτική Συνέλευση.

    [26] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κατάσταση υγείας

    Κάταγμα αριστερού χεριού υπέστη ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου από το τροχαίο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη σήμερα το απόγευμα στον κύριο δρόμο Λεμεσού - Πάφου, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

    Στο δυστύχημα τραυματίστηκε και ο οδηγός του κ. Ομήρου, Χριστάκης Μοδέστου, ο οποίος υπέστη κάταγμα πλευρών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 5 April 2002 - 18:49:24 UTC