Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-04-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) ΕΔΗ - 2ο Παγκύπριο Συνέδριο - Αξιωματούχοι
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Εκδήλωση 25ης Μαρτίου - Ομογένεια
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) ΕΔΗ - 2ο Παγκύπριο Συνέδριο - Πολιτική απόφαση
  • [06] (K) Νίκος Αναστασιάδης - Λονδίνο - Επαφές
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γιώργος Βασιλείου
  • [08] (Κ) Αντρος Κυπριανού - Πεκίνο - Ασιατικά κοινοβούλια
  • [09] (K) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Τζεμ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Παραίτηση
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Ισραήλ - Δεξίωση
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Δηλώσεις Χάνεϊ
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Λονδίνο - Επαφές
  • [16] (Κ) Κύπρος - Παλαιστίνιοι - Συναυλία Αλληλεγγύης - Αναβολή
  • [17] (Κ) Γυναικείες Οργανώσεις - Παλαιστίνιοι - Εκδήλωση αλληλεγγύης
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ έτους
  • [19] (Κ) Ρολάνδης - Ινδός Υπατος Αρμοστής
  • [20] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Δημοσιογραφική Διάσκεψη
  • [21] (K) Εμπειρογνώμονες - Μελέτη - Τιμές καυσίμων
  • [22] (Κ) Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Παραίτηση (2)
  • [24] (Κ) Υπατος Αρμοστής Βρετανίας - Δήμαρχος Πάφου
  • [25] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Εσωτερικών - Περί Τύπου Νόμος
  • [26] (Κ) ΕΕ - Κυπριακό - Τουρκία
  • [27] (Κ) Πρόντι - Γιλμάζ - Κυπριακό
  • [28] (Κ) Κύπρος - Διεθνές Εκπαιδευτικό Συνέδριο - Τουρκία - Ψήφισμα
  • [29] (Κ) Διεθνές Εκπαιδευτικό Συνέδριο - Κυπριακό - Ψήφισμα
  • [30] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ουάσινγκτον

  • [01] (K) ΕΔΗ - 2ο Παγκύπριο Συνέδριο - Αξιωματούχοι

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Γιώργος Βασιλείου επανεξελέγη χθες, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 2ου Παγκύπριου Συνεδρίου του κόμματος, στο αξίωμα του Προέδρου του Κινήματος χωρίς ανθυποψήφιο.

    Χωρίς ανθυποψήφιο, εκλέγηκαν επίσης ο Β΄ Αντιπρόεδρος Πανίκος Παπαγεωργίου και ο Γενικός Γραμματέας των ΕΔΗ Κώστας Θεμιστοκλέους, ενώ τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου επανακατέλαβε ο Μιχάλης Παπαπέτρου με 264 ψήφους (85,4%), έναντι 45 ψήφων (14,6%) του ανθυποψηφίου του Χρήστου Χαραλαμπίδη.

    Ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Χριστοφίδης επανεξελέγη επίσης, λαμβάνοντας 160 ψήφους (51,9%), έναντι 148 ψήφων (48,1%) της ανθυποψήφιάς του Πραξούλας Αντωνιάδου Κυριακού.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Εκδήλωση 25ης Μαρτίου - Ομογένεια

    Ευχαριστίες προς την ομογένεια για τη συμπαράστασή της στο μαχόμενο κυπριακό λαό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας χθες σε μεγάλη δεξίωση στο ξενοδοχείο "Πλάζα" της Νέας Υόρκης, για την εθνική παλιγγενεσία, λίγο πριν από την έναρξη της μεγάλης εθνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο.

    "Οπως καλά γνωρίζετε", είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, "οι Ελληνες της Κύπρου και οι Ελληνες της Ελλάδας έχουν κοινή μοίρα, μέσα από κοινούς αγώνες και θυσίες. Γνωρίζετε επίσης", συνέχισε, "ότι τα ιδανικά του 1821 βιάζονται και υποφέρουν σ ένα κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα ήθελα μεταφέροντας το θερμό αγωνιστικό και συναγωνιστικό χαιρετισμό του μαχόμενου κυπριακού λαού, να σας ευχαριστήσω θερμά για τη συμπαράστασή σας στον αγώνα μας, μέχρι την τελική δικαίωση. Και είμαι σίγουρος ότι η ελευθερία, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη θα επικρατήσει τελικά και στην Κύπρο μας, με τη δική σας συμπαράσταση και βοήθεια", πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης επισήμανε την ανάγκη συμπαράστασης "στην αγωνία και τα πάθη του κυπριακού λαού να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό, που κατέχει με τη βία το 40% της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ. Η Tουρκία," συνέχισε, "καταπατεί αρχές και ιδανικά στα οποία πιστεύει ο αμερικανικός λαός και είναι ιδανικά της μεγάλης αμερικανικής επανάστασης, που έγινε γι΄ αυτές ακριβώς τις αξίες που παραβιάζονται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο".

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    
    
    Η ΑΕΚ επικράτησε χθες εύκολα στο ΓΣΖ Λάρνακας του Ερμή Αραδίππου με 4 – 0 σε αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 24η αγωνιστική του παγκυπρίου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν το Σάββατο είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Αθλητική Ενωση Πάφου – ΑΠΟΕΛ 1 – 1, Ανόρθωση – Αλκή 4 – 1, ΑΕΛ – Απόλλων 1 – 0, Ομόνοια – Δόξα Κατωκοπιάς 11 – 3, Ολυμπιακός – Εθνικός Αχνας 3 – 2 και Ενωση Νέων Παραλιμνίου – Εθνικός Ασσιας 4 – 1.
    
    Μετά το πέρας της 24ης αγωνιστικής, η βαθμολογία διαμορφώθηκε ως εξής:
    
    ΑΠΟΕΛ          55
    Ανόρθωση       52
    ΑΕΛ            50
    Ομόνοια        47
    Παραλίμνι      39
    ΑΕΚ            38
    Απόλλων        36
    Ολυμπιακός     36
    Εθνικός Αχνας  36
    ΑΕΠ 32
    Αλκή 31
    Εθνικός Ασσιας 17
    Δόξα            9
    

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αντιπαράθεση μεταξύ του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Προεδρικού, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τη Μέση Ανατολή, το χθεσινό εκλογικό συνέδριο των ΕΔΗ και οι επαφές του Προέδρου της Βουλής στις ΗΠΑ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με οικονομικά, κοινωνικά και αμυντικά θέματα.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Προεδρικό ΔΗΣΥ ρίχνουν τους τόνους" γράφει ότι από τη μια η γραπτή προχθεσινή δήλωση του Προέδρου της ΔΗΣΥ, με την οποία έδωσε το σύνθημα για κατάπαυση του πυρός και από την άλλη, εκφρασθείσα (διά του στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου) η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι "δεν επιθυμεί σύγκρουση με το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε", ρίχνουν του τόνους στην αντιπαράθεσή τους, αναφορικά με την αντικατάσταση κάποιων υπουργών. Αλλού αναφέρεται στην απαισιοδοξία που έχει καταλάβει την ελληνική ηγεσία, για την προοπτική των απευθείας συνομιλιών, παρά το γεγονός ότι δεν αναμενόταν καμιά αλλαγή στη στάση το Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    "Το Θάρρος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ελπίδες ειρήνης" αναφέρεται στις αμυδρές ελπίδες ειρήνης που προέκυψαν χθες κατά τη συνάντηση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ, στο αρχηγείο του στη Ραμάλα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσης δήλωσε ότι τα όσα του καταλογίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και επαναλαμβάνει την πρόκλησή του για απόδειξη των κατηγοριών.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εξωσωματικές Σςς! Το κράτος κοιμάται" γράφει ότι τα στοιχεία που υπάρχουν στον τόπο μας για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας είναι αρκούντως ανησυχητικά, την ίδια ώρα που χιλιάδες άτεκνα ζευγάρια αγωνιούν και ξοδεύουν χιλιάδες λίρες, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στην επιστήμη για να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση. Ωστόσο, όπως αναφέρει, το κράτος απουσιάζει από τέτοιες προσπάθειες, με αποτέλεσμα ο ιδιωτικός τομέας να "θησαυρίζει" σε βάρος των ατόμων. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου ότι η διασφάλιση της ειρήνης και της ενίσχυσης της αξιοπιστίας της πολιτικής ηγεσίας, στις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, περνούν μέσα από μια ισχυρή άμυνα.

    Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Διπλωματικός πυρετός" γράφει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ παρατείνει την παρουσία του στη Μέση Ανατολή αφού τα αποτελέσματα των επαφών του δεν φαίνεται να δημιουργούν ισχυρές προϋποθέσεις για την κατάπαυση του πυρός, ενώ το σκηνικό που στήνεται στηρίζεται στη "μυστική διπλωματία" με διαρροές και από τις δύο πλευρές. Αλλού γράφει ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επενδυτών Χρηματιστηριακών Αξιών (ΠΑΣΕΧΑ) αναμένεται να ζητήσει σήμερα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τη δημιουργία Ταμείου Νομικής Αρωγής για ανακούφιση των επενδυτών.

    Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Εκβιάζουν τώρα με θερμή κρίση" προβάλλει τις νέες τουρκικές απειλές για έντονη αντίδραση της Αγκυρας σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ πριν από τη λύση του Κυπριακού και σημειώνει ότι η Τουρκία ανέλαβε εκστρατεία ενημέρωσης σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τις προθέσεις της επί του θέματος. Αλλού αναφέρεται στο χθεσινό τακτικό εκλογικό συνέδριο των Ενωμένων Δημοκρατών κατά το οποίο επανεξελέγησαν ο Πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Βασιλείου χωρίς ανθυποψήφιο, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Μιχάλης Παπαπέτρου με ποσοστό 85% και ο Α' Αντιπρόεδρος Γιώργος Χριστοφίδης με οριακή πλειοψηφία.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ηφαίστειο η αντιπαράθεση" γράφει ότι η αντιπαράθεση του Προέδρου του ΔΗΣΥ και της ομάδας που τον υποστηρίζει με το Προεδρικό "καλά κρατεί, ενώ νέες φωτιές ανάβει η δήλωση Αναστασιάδη ότι παρέδωσε στον Πρόεδρο Κληρίδη τα στοιχεία που ζήτησε". Η κίνηση αυτή εκλαμβάνεται ως απάντηση στις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος με τη σειρά του κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να δώσει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του. Αλλού αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με το ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία θα συζητήσουν την κατάσταση στις απευθείας συνομιλίες σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα επίλυσης του προβλήματος. (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΜΜ/ΓΠ)

    [05] (Κ) ΕΔΗ - 2ο Παγκύπριο Συνέδριο - Πολιτική απόφαση

    Πρόκληση εκσυγχρονισμού και προόδου θεωρούν οι Ενωμένοι Δημοκράτες την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και όχι υποχώρηση ή υποταγή. Σύμφωνα με την πολιτική απόφαση στην οποία κατέληξε το χθεσινό 2ο Παγκύπριο Συνέδριο των ΕΔΗ, "η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική στο Κυπριακό, καθιστώντας το ουσιαστικά ευρωπαϊκό πρόβλημα".

    [06] (K) Νίκος Αναστασιάδης - Λονδίνο - Επαφές

    Συνάντηση με ευρωβουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας και με αξιωματούχους του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται από χθες βράδυ στο Λονδίνο για σειρά επαφών με αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης, της Βουλής και του Συντηρητικού Κόμματος.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γιώργος Βασιλείου

    Η απάντησή μας στις απειλές του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ "θα πρέπει να είναι απάντηση ψυχραιμίας και πρόσκληση (προς την τουρκική πλευρά) να εγκαταλείψει τη σημερινή αρνητική στάση της όσον αφορά τη λύση και να συμφωνήσει για την ένταξη της ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ".

    [08] (Κ) Αντρος Κυπριανού - Πεκίνο - Ασιατικά κοινοβούλια

    [09] (K) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Τζεμ - Κυπριακό - ΕΕ

    Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ για το Κυπριακό επιβεβαιώνουν το αμετακίνητο των τουρκικών θέσεων περί "δύο κυρίαρχων κρατών" στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του κ. Τζεμ στην ελληνική εφημερίδα "Ο Επενδυτής."

    Επαναλαμβάνοντας ότι η φιλοσοφία των "δύο κρατών" δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση του προβλήματος, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ουσιαστικά ο κ. Τζεμ επαναφέρει τις απειλές της Αγκυρας εναντίον της Κύπρου, παρόλο που το κάνει με πιο προσεκτικό τρόπο, σημειώνοντας πως η πολιτική των απειλών αποδεικνύεται αντιπαραγωγική.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/04/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7318          1,7421
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5249          1,5340
    Λίρα Αγγλίας                     1,0624          1,0687
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     200,1419        201,7430
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8605          2,8833
    Δολάριο Καναδά                     2,4175          2,4368
    Κορώνα Δανίας                     12,8578         12,9606
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,1859         13,2913
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7487         15,8746
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5380          2,5583
    

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Παραίτηση

    Την παραίτησή του, επικαλούμενος προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους, έδωσε με επιστολή του σήμερα στον Υπουργό Οικονομικών ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) Πάρις Λένας.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Ισραήλ - Δεξίωση

    Η δεξίωση που διοργανώνει η ισραηλινή πρεσβεία την προσεχή Πέμπτη για την 54η επέτειο της ανεξαρτησίας του Ισραήλ θα δοθεί στην οικία του Πρεσβευτή της χώρας στη Μακεδονίτισσα αντί στο ξενοδοχείο "Χίλτον", όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

    Για την αλλαγή του χώρου ενημερώθηκε σχετικά η κυβέρνηση, όπως είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε πως θα ληφθούν όλα τα μέτρα αστυνόμευσης, ανεξαρτήτως κόστους, για να μην υπάρξει οτιδήποτε που να δημιουργήσει προβλήματα στην Κύπρο, διεθνώς αλλά και εσωτερικά.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Δηλώσεις Χάνεϊ

    Δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι η διεθνής κοινότητα επιδιώκει συμφωνία σε επιμέρους θέματα όπως το συνταγματικό ή τις δομές του κράτους, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, επαναλαμβάνοντας πως η ε/κ πλευρά επιδιώκει ολοκληρωμένη λύση στο Κυπριακό.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι η διαφορά με την τουρκική πλευρά δεν είναι μια απλή διαφωνία αλλά κάτι που η Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε ότι δεν αποδέχεται, δηλαδή τη δημιουργία δύο κρατών με δύο κυριαρχίες. "Χρειάζεται να κάνει μεγάλα βήματα ο κ. Ντενκτάς," δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου.

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           105,55 (-1,71)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.540.543
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   770.919    444,45 (-1,72)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    597.751    121,89 (-2,26)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     97.893     93,01 (-1,56)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.106     34,01 (-1,82)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     54.307     58,60 ( 1,56)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     21.736     72,87 (-2,16)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     53.324     25,18 (-1,14)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      4.723     52,22 (-2,92)
    Ετ. Πληροφορικής              £     43.351      6,05 (-4,87)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    187.049     19,58 (-1,95)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      6.148     18,92 ( 0,27)
    Ξενοδοχεία                    £     73.132     67,01 (-0,36)
    Αλλες Εταιρείες               £    205.798    105,13 (-2,96)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Λονδίνο - Επαφές

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ απασχόλησαν σημερινή συνάντηση του διευθυντή του νοτιο-ευρωπαϊκού τμήματος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών Geoff Gilham, με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη, στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται για τετραήμερη επίσκεψη.

    [16] (Κ) Κύπρος - Παλαιστίνιοι - Συναυλία Αλληλεγγύης - Αναβολή

    Αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα η προγραμματισμένη για σήμερα Συναυλία Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό.

    [17] (Κ) Γυναικείες Οργανώσεις - Παλαιστίνιοι - Εκδήλωση αλληλεγγύης

    Εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό θα πραγματοποιήσουν αύριο το βράδυ έξω από το κτίριο της Πρεσβείας του Ισραήλ στη Λευκωσία, οι γυναικείες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ έτους

    Με σημαντική πτώση και παράλληλα με νέο αρνητικό ρεκόρ έτους ξεκίνησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνάντηση κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 1,71%, υποχωρώντας στις 105,55 μονάδες, ως αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. Παρά το γεγονός ότι η αξία των συναλλαγών παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή, παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 1,5 εκατομμύριων λιρών.

    [19] (Κ) Ρολάνδης - Ινδός Υπατος Αρμοστής

    Λεπτομέρειες που αφορούν το ταξίδι του στις Ινδίες, για τις οποίες αναχωρεί σήμερα, συζητησε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης κατά τη συνάντησή του με τον Υπατο Αρμοστή της Ινδίας στην Κύπρο, Παβάν Βάρμα.

    [20] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Δημοσιογραφική Διάσκεψη

    Το όραμα του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων για "εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της κρατικής υποδομής, ελευθεροποίηση της αγοράς, εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο και εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και συστημάτων χρηματοδότησης και διαχείρισης έργων του δημοσίου", αλλά και τα έργα που έχουν ήδη παραδοθεί την τελευταία διετία, παρουσίασε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου.

    [21] (K) Εμπειρογνώμονες - Μελέτη - Τιμές καυσίμων

    Μέχρι το τέλος του προσεχούς Μαϊου επειρογνώμονες, οι οποίοι μετακλήθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα υποβάλουν μελέτη, η συμφωνία για την εκπόνηση της οποίας υπεγράφη σήμερα, σχετικά με την αναϊσορρόπηση και ελευθεροποίηση των τιμών των πετρελαιοειδών στην εγχώρια αγορά.

    [22] (Κ) Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Κυπριακό

    Η Βρετανία επιθυμεί μια ενωμένη Κύπρο να ενταχθεί στην ΕΕ στα τέλη του χρόνου και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται, δήλωσε σήμερα ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Λιν Πάρκερ.

    [23] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Παραίτηση (2)

    "Αμετάκλητη και τελεσίδικη" είναι η απόφαση του μέχρι σήμερα Προέδρου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Πάρι Λένα (ΧΑΚ) να παραιτηθεί από τον Οργανισμό, όπως δήλωσε ο ίδιος στο ΚΥΠΕ.

    Ο κ. Λένας ανέφερε ότι οι λόγοι παραίτησης του είναι "καθαρά ηθικής τάξεως και σύγκρουσης αρμοδιοτήτων" και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να ασχοληθεί με θέματα χρηματιστηρίου, καθώς και να γίνει σύμβουλος εταιρειών που βρίσκονται ήδη στο Χρηματιστήριο.

    [24] (Κ) Υπατος Αρμοστής Βρετανίας - Δήμαρχος Πάφου

    Την ευαρέσκειά του για τη φιλοξενία των Κυπρίων, κάτι που αποδεικνύεται από το μεγάλο αριθμό των Βρετανών που επιλέγουν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Κύπρο, εξέφρασε ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Λιν Πάρκερ κατά την εθιμοτυπική συνάντηση του με τον Δήμαρχο Πάφου Φειδία Σαρίκα.

    [25] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Εσωτερικών - Περί Τύπου Νόμος

    Η τροποποίηση του Περί Τύπου Νόμου που στοχεύει στην εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα αυτό, μετά και τη σημερινή τοποθέτηση των κομμάτων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, θα προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς έγκριση.

    [26] (Κ) ΕΕ - Κυπριακό - Τουρκία

    Η ΕΕ ζητάει από την Τουρκία να στηρίξει τις διακοινοτικές συνομιλίες για το Κυπριακό, ενώ ενθαρρύνει τις δύο πλευρές στην Κύπρο να συνεχίσουν τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης μέχρι τον Ιούνιο, στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Τονίζει ακόμη, ότι τηρουμένου του χρονοδιαγράμματος της διεύρυνσης θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να εξευρεθεί συμφωνία ως τον Ιούνιο και ζητεί από την Τουρκία να βοηθήσει όσο μπορεί ώστε να επιλυθεί το Κυπριακό.

    [27] (Κ) Πρόντι - Γιλμάζ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι κάλεσε την Τουρκία να στηρίξει τις προσπάθειες των ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει προσηλωμένη στις αποφάσεις του Ελσίνκι.

    [28] (Κ) Κύπρος - Διεθνές Εκπαιδευτικό Συνέδριο - Τουρκία - Ψήφισμα

    Την έντονη διαμαρτυρία και καταδίκη τους για συλλήψεις και τη βίαιη διάλυση της εκδήλωσης των εκπαιδευτικών οργανώσεων της Τουρκίας, εκφράζουν με ψήφισμά τους, οι συμμετέχοντες στο Διεθνές διήμερο Συνεδρίο "Η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί στην Ενωμένη Ευρώπη", που ολοκληρώθηκε χθες στη Λευκωσία.

    [29] (Κ) Διεθνές Εκπαιδευτικό Συνέδριο - Κυπριακό - Ψήφισμα

    Ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, χαρακτηρίζουν σε ψήφισμά τους οι συμμετέχοντες στο Διεθνές Συνέδριο "Η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί στην Ενωμένη Ευρώπη", τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [30] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ουάσινγκτον

    Στην αμερικανική πρωτεύουσα φθάνει αργά απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του θα έχει συναντήσεις με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Μπους, αλλά και με την ηγεσία και μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 15 April 2002 - 17:49:27 UTC