Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-04-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Δεύτερο σκέλος - Εκκίνηση - Ειδικές διαδρομές
  • [02] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - 40ήμερο μνημόσυνο
  • [03] (K) Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη ΥΠΕΞ - Κύπρος
  • [04] (Κ) ΠΑΚ - Εκδήλωση διαμαρτυρίας - Μέση Ανατολή
  • [05] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αναχώρηση
  • [07] (Κ) Σλοβάκος Πρόεδρος - Κύπρος - Πρόγραμμα επαφών
  • [08] (Κ) Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Αρμενία
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Λονδίνο - Ομιλία
  • [10] (K) Ράλλι Κύπρος - Δεύτερο σκέλος - Σάινθ
  • [11] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2002 - Αλυτάρχης του αγώνα
  • [12] (K) Υπουργός Εμπορίου - Επιστροφή από Ινδία
  • [13] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Μνημόσυνο
  • [14] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2002 - Δεύτερο Σκέλος - Μακρέι

  • [01] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Δεύτερο σκέλος - Εκκίνηση - Ειδικές διαδρομές

    Συνολικά 47 πληρώματα περιλαμβάνονται στο σημερινό δεύτερο σκέλος του Ράλλι Κύπρος, που ξεκίνησε το πρωί στη Λεμεσό.

    Τα αυτοκίνητα, με πρώτο αυτό του Βρετανού Κόλιν Μακρέι της Ford, άρχισαν να εκκινούν από τις 6 το πρωί από το χώρο της επίχωσης στη Λεμεσό για να μεταβούν στις ειδικές διαδρομές.

    [02] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - 40ήμερο μνημόσυνο

    Τελείται στις 9.30 σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό το 40ήμερο μνημόσυνο του αείμνηστου πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

    [03] (K) Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη ΥΠΕΞ - Κύπρος

    Πολύ σημαντικό φόρουμ θεωρεί η Κύπρος την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, που ξεκίνησε το 1995 με τη διακήρυξη της Βαρκελώνης, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος σημείωσε επίσης πως η Κύπρος πάντοτε υποστήριζε τη συνεργασία των χωρών της Μεσογείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Eυρωμεσογειακή Διάσκεψη είναι "μια από τις προτεραιότητες" της Λευκωσίας, λόγω των καλών σχέσεων που διατηρεί η Κύπρος με τις χώρες της Μεσογείου, τη γεωγραφική της θέση και το γεγονός ότι σύντομα θα καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκή Ενωσης.

    [04] (Κ) ΠΑΚ - Εκδήλωση διαμαρτυρίας - Μέση Ανατολή

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα όσα συμβαίνουν στους Αγίους Τόπους, για τη "βεβήλωση και την ιεροσυλία στον Πανάγιο Ναό της Γέννησης του Χριστού", πραγματοποιείται στις 10.30 σήμερα το πρωί στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    [05] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα προχθεσινά επεισόδια έξω από την κατοικία του Ισραηλινού Πρεσβευτή και οι δηλώσεις Αστυνομίας, κυβέρνησης, βουλευτών και μελών οργανώσεων που συμμετείχαν, η μετάβαση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στη Νέα Υόρκη για νέες οδηγίες από το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά το τέλος του τρίτου γύρου συνομιλιών, και οι πρώτες επίσημες επαφές μεταξύ των κομμάτων της τριμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξεύρεση κοινού εδάφους για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Διπλωματικός αντίκτυπος από τα έκτροπα", γράφει ότι αρνητικά μηνύματα καταφθάνουν από το διπλωματικό σώμα για τα προχθεσινά επεισόδια έξω από την οικία του Ισραηλινού Πρεσβευτή στην Κύπρο. Η κυβέρνηση διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου καθώς και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος υπεραμύνθηκαν των ενεργειών της Αστυνομίας ενώ ΑΚΕΛ, ΚΙΣΟΣ και Οικολόγοι κάνουν λόγο για βία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στο παρά πέντε και μετά από παρέμβαση των διπλωματικών μας υπηρεσιών ματαιώθηκε συμφωνία της τ/κ πλευράς για δρομολόγηση ναυλωμένων πτήσεων από το Δουβλίνο με προορισμό το Αεροδρόμιο της Τύμπου.

    "Η Μάχη", υπό τον τίτλο "Οι εγγυητές δεν θα πληρώνουν τη νύφη", γράφει ότι η θεσμική προστασία των εγγυητών ρυθμίζεται με πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ. Μεταξύ άλλων, θα καθορίζεται μέχρι πού μπορεί να φθάσει το ανώτατο όριο του ποσού για το οποίο θα βάζει την υπογραφή του ένας εγγυητής. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το πρώτο παγκόσμιο χρυσό βραβείο στις εξετάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Λονδίνου κέρδισαν μαθήτριες από την Κύπρο, οι οποίες πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματα από όλους τους υποψηφίους παγκόσμια σε εξετάσεις Λογιστικής Επιπέδου Ι και Παραγωγής Κειμένου Επιπέδου Ι, ΙΙ και ΙΙΙ του Επιμελητηρίου.

    Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Αναίδεια από την πρεσβεία του Σαρόν", γράφει ότι αυτοί που εκπροσωπούν τον "σφαγέα αθώων", δηλαδή η Πρεσβεία του Ισραήλ, με μια "πρωτοφανή ανακοίνωση καταδικάζει Κύπριους πολίτες", οι οποίοι δήθεν "δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον αθώων πολιτών προχθές βράδυ έξω από την Ισραηλινή πρεσβευτική κατοικία". Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας Τάσου Γιαννίτση ότι πολύ κρίσιμοι και πολύ ευαίσθητοι θα είναι οι προσεχείς μήνες για την Κύπρο και ότι θα χρειαστούν πολύ λεπτοί χειρισμοί και επίμονη προσπάθεια από όλες τις πλευρές.

    "Η Σημερινή", υπό τον τίτλο "Τρικούβερτος καβγάς", γράφει ότι καβγάς ξέσπασε "με πρωταγωνιστές" την Αστυνομία, την κυβέρνηση, βουλευτές και τα μέλη των οργανώσεων που συμμετείχαν στην προχθεσινή εκδήλωση έξω από την οικία του Ισραηλινού Πρεσβευτή στη Λευκωσία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι άρχισαν χθες οι πρώτες επίσημες επαφές μεταξύ των κομμάτων της τριμερούς συνεργασίας ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξεύρεση κοινού εδάφους για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές. Οι πρώτες επαφές είναι διμερείς και γίνονται σε επίπεδο εντεταλμένων αξιωματούχων των κομμάτων και όχι σε επίπεδο αρχηγών.

    "Ο Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Ολοι στρέφονται προς την Αγκυρα", γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη μετά το τέλος του τρίτου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό, που τοποθετείται χρονικά στις 29 Απριλίου, με στόχο να εξασφαλίσει νέες οδηγίες από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο ΟΗΕ έχει διαμορφώσει διάφορες εναλλακτικές κινήσεις σε περίπτωση αδιεξόδου που θα ενεργοποιηθούν το καλοκαίρι. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία μεταβαίνει την Κυριακή στο Στρασβούργο για να συμμετάσχει στις εργασίες του 2ου Μέρους της Συνόδου 2002 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 μέχρι τις 26 Απριλίου.

    "Η Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Τριμερής Ομοφωνία", γράφει ότι με διμερείς επαφές των τριών μεγαλυτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης άρχισαν χθες επίσημα οι διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές με κοινό στόχο όλων, όπως επαναβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις που έγιναν, την αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι επιστρέφει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", υπό τον τίτλο "Καρκίνος μαστού: Δωρεάν ακτινογραφικές εξετάσεις καθ' οδόν", γράφει ότι οι γυναίκες ηλικίας 50 μέχρι 70 ετών θα έχουν δωρεάν ακτινογραφίες ύστερα από πρόταση που έγινε ήδη αποδεκτή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να λύσει τα προβλήματα που δημιούργησαν οι αθίγγανοι που ζουν στην τ/κ συνοικία της Λεμεσού.

    Ο "Αντίλογος", υπό τον τίτλο "Ιούλιος ο μήνας του τοκετού", γράφει ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ προχωρούν οριστικά και αμετάκλητα με κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2003, με τον Τάσσο Παπαδόπουλο και με ορόσημο τον προσεχή Ιούλιο, μήνας κατά τον οποίο θα ολοκληρωθούν οι κομματικές διεργασίες. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, κληθείς να αναφέρει εάν κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ βολιδοσκοπήθηκε για ενδεχόμενους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές, είπε ότι οι εκλογές αποτελούν εσωτερική υπόθεση της Κύπρου.

    Ο "Νέος Τύπος", υπό τον τίτλο "Φωτογραφίζεται το λαθρεμπόριο", γράφει ότι εκατομμύρια κιλά τσιγάρων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών διακινήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια μέσω των λιμανιών της Κύπρου με τρόπο όμως που "φωτογραφίζει" λαθρεμπόριο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε κρίσιμο μεταίχμιο βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου καθώς ο γενικός δείκτης καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο με αποτέλεσμα να απειλείται πλέον το ζωτικό όριο των 100 μονάδων και το ήδη βαρύ χρηματιστηριακό κλίμα να γίνεται βαρύτερο.

    [06] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αναχώρηση

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο αναχώρησε σήμερα από την Κύπρο για περιοδεία σε Λονδίνο, Βρυξέλλες και Μαδρίτη, όπου θα πραγματοποιήσει επαφές.

    [07] (Κ) Σλοβάκος Πρόεδρος - Κύπρος - Πρόγραμμα επαφών

    Φθάνει στην Κύπρο τη Δευτέρα για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβακίας Ρούντολφ Σιούστερ, ο οποίος θα έχει επίσημες συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Σιούστερ και τα άτομα που θα τον συνοδεύουν θα αφιχθούν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, με ειδική πτήση, τη Δευτέρα στις 14:30. Εκεί θα τους υποδεχθεί, κατά τη διάρκεια ανεπίσημης τελετής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    [08] (Κ) Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Αρμενία

    Διμελής αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τους βουλευτές Ελένη Θεοχάρους και Τάκη Χατζηγεωργίου, αναχωρεί αύριο για την Αρμενία, όπου θα λάβει μέρος σε Διεθνές Συνέδριο με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μετά από πρόσκληση του Αρμενικού Κοινοβουλίου.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Λονδίνο - Ομιλία

    Τα Ηνωμένα Εθνη θα προσπαθούν μέχρι την τελευταία στιγμή, και μετά τον Ιούνιο, να καταβάλλουν προσπάθειες για την εξεύρεση διεξόδου στις απευθείας συνομιλίες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας, που μιλούσε χθες βράδυ σε παροικιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία στο Λονδίνο και στην οποία συμμετείχαν και Τ/Κ, είπε ότι δεν αποκλείεται να θεωρηθεί πρόοδος αν ο Τ/Κ ηγέτης μετακινηθεί σε ορισμένα δευτερευούσης σημασίας θέματα.

    [10] (K) Ράλλι Κύπρος - Δεύτερο σκέλος - Σάινθ

    Στη μάχη των διεκδικητών μπήκε σήμερα ο οδηγός της Ford Ισπανός Κάρλος Σάινθ, περσινός νικητής του Ράλλι Κύπρος, ο οποίος έφερε τον καλύτερο χρόνο στις πρώτες δύο ειδικές διαδρομές του δεύτερου σκέλους του Ράλλι Κύπρος 2002, ενώ στην τρίτη ειδική διαδρομή τον καλύτερο χρόνο έφερε ο Τόμι Μάκινεν με Subaru.

    [11] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2002 - Αλυτάρχης του αγώνα

    Πλήρως ικανοποιημένοι από το υψηλό επίπεδο ασφάλειας, αλλά και γενικότερα της διεξαγωγής του Ράλλι Κύπρος, είναι οι παρατηρητές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA).

    [12] (K) Υπουργός Εμπορίου - Επιστροφή από Ινδία

    Την κατ' αρχήν προώθηση και υπογραφή συμφωνίας στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής συμφώνησαν η Κύπρος και η Ινδία, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος επέστρεψε χθες από τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία.

    [13] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Μνημόσυνο

    Τελέστηκε σήμερα το πρωί στην εκκλησία Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, το 40ήμερο μνημόσυνο του αείμνηστου πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, παρουσία πλήθους επισήμων, συνεργατών, φίλων και εκτιμητών του.

    Το μνημόσυνο τελέστηκε από τους Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιο και Κιτίου Χρυσόστομο. Στη συνέχεια, έγινε τρισάγιο στον τάφο του αείμνηστου Προέδρου, που βρίσκεται δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, από τους δύο Μητροπολίτες. Σωροί στεφάνων και λουλουδιών κάλυψαν τον τάφο του εκλιπόντος και ιαχή "άξιος" ακούστηκε για μια ακόμα φορά σήμερα.

    [14] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2002 - Δεύτερο Σκέλος - Μακρέι

    Στην πρώτη θέση της συνολικής κατάταξης του δεύτερου σκέλους του Ράλλι Κύπρος 2002 βρίσκεται ο Βρετανός οδηγός της Ford και περσινός νικητής του Ράλλι Κύπρος, Κόλιν Μακρέι.

    Τον ακολουθεί με μόλις δύο δευτερόλεπτα διαφορά χρόνου ο Φινλανδός οδηγός της Peugeot Μάρκους Γκρόνχολμ και τρίτος στη συνολική κατάταξη έρχεται ο επίσης Φινλανδός Τόμι Μάκινεν με Subaru Impreza.

    Κατά τη διάρκεια της τέταρτης ειδικής διαδρομής Πραστειό - Πάχνα, τον καλύτερο χρόνο έφερε ο Πίτερ Σόλμπεργκ με Subaru και ο ακολούθησε ο Χάρι Ροβανπέρα με Peugeot και ο Βρετανός Ρίτσαρντ Μπέρνς επίσης της Peugeot.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 20 April 2002 - 17:49:23 UTC