Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-04-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Προτελευταία αγωνιστική
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Δημήτρης Χριστόφιας - Δήλωση Σολάνα
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επαφές ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δηλώσεις Σολάνα
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Σολάνα
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σολάνα - Προεδρικές εκλογές
  • [08] (Κ) Κασουλίδης - Σολάνα
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [11] (K) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δήλωση Σολάνα
  • [12] (Κ) ΚΥΠΕ - Ειδήσεις στην Τουρκική
  • [13] (Κ) Σλοβάκος Πρόεδρος - Αφιξη - Υποδοχή
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου (Ορθή επανάληψη)
  • [16] (Κ) Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Δηλώσεις Σολάνα
  • [17] (Κ) Λάρνακα - Συνεδρία Ταμείου Eurimages
  • [18] (Κ) Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη - Κύπρος
  • [19] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δηλώσεις Σολάνα
  • [20] (Κ) Παγκύπριο Ταμείο Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Σλοβακίας
  • [22] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - ΕΕ - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Viliam Mesko
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Σλοβακίας - Ξενάγηση στη Λευκωσία - Δηλώσεις
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σλοβάκος Πρόεδρος - Δηλώσεις
  • [26] (Κ) ΚΣΣΕ - Κυπριακή αντιπροσωπεία
  • [27] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Συνάντηση
  • [28] (Κ) Χαβιέρ Σολάνα - Συνέντευξη - Παρερμηνεία
  • [29] (Κ) Γκουστάβο Σέλβα - Νίκος Αναστασιάδης
  • [30] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου Φερχόιγκεν - Δηλώσεις Σολάνα

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Προτελευταία αγωνιστική

    
    
    Μια αγωνιστική πριν από τη λήξη του παγκύπριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ανδρών α' κατηγορίας 2001 - 2002 και τη στέψη του νέου πρωταθλητή, ο ΑΠΟΕΛ προηγείται στη βαθμολογία με 58 βαθμούς. Ακολουθεί η Ανόρθωση με 55 βαθμούς, η Ομόνοια με 50 και η Ενωση, ο Ολυμπιακός και ο Εθνικός Αχνας που έχουν από 39 βαθμούς.
    
    Στην 8η θέση βρίσκεται η ΑΕΚ με 38 βαθμούς, στην 9η ο Απόλλωνας με 36 και στη 10 η Αθλητική Ενωση "Πάφος με 35 βαθμούς. Ακολουθεί η Αλκή με 31 βαθμούς ενώ τις τρεις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα καταλαμβάνουν ο Εθνικός Ασσιας, η Δόξα και ο Ερμής με 17, 9 και 1 βαθμούς αντίστοιχα.
    
    Η 25η και προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε χθες με την εκτός έδρας νίκη της Αθλητικής Ενωσης Πάφου επί του Εθνικού Ασσιας με 1 – 0.
    
    Τα αποτελέσματα των αγώνων που διεξήχθησαν το Σάββατο για την ίδια αγωνιστική του πρωταθλήματος είναι τα εξής:
    
    ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ           4 - 0
    Απόλλωνας - Ανόρθωση  1 – 2
    Εθνικός Αχνας - ΕΝΠ   2 - 1
    Ερμής - ΑΕΛ           0 - 1
    Δόξα - Ολυμπιακός     1 - 5
    Αλκή – Ομόνοια        2 - 3
    
    
    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Υπατου Εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα ότι μόνο το ε/κ τμήμα της Κύπρου θα ενταχθεί στην ΕΕ εάν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό, οι δηλώσεις και αντιδηλώσεις όσον αφορά της προεδρικές εκλογές από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και Υπουργών της κυβέρνησης είναι τα κύρια θέματα στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αναψε φωτιές ο Σολάνα" γράφει ότι με μια κίνηση που προκαλεί αρκετά ερωτηματικά ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας Χαβιέ Σολάνα υποστήριξε πως στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενταχθεί το ε/κ τμήμα της Κύπρου, για να προσθέσει πως το βόρειο τμήμα δεν έχει διαπραγματευτεί με την ΕΕ και δεν εκπληρώνει τα κριτήρια. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του επίτιμου Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Βάσου Λυσσαρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι "το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ υπονομεύουν τη δυνατότητα σύμπηξης του αντιπολιτευτικού μετώπου αν επιδιώκουν ο διάλογος μεταξύ κομμάτων να μην είναι σε ισότιμη βάση".

    "Το Θάρρος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Πρόωρη εκστρατεία" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος σε ομιλία του στο Επαρχιακό Συνέδριο του ΔΗΚΟ Πάφου είπε ότι "άλλοι έχουν άγχος για να λύσουν τις διαφορές μεταξύ τους", απαντώντας στο Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη που είχε δηλώσει ότι ο κ. Παπαδόπουλος όλα όσα κάνει τα κάνει από άγχος που έχει για την υποψηφιότητα. Ο κ. Αναστασιάδης, ανταπαντώντας είπε ότι στο ΔΗΣΥ οι διαφορές λύνονται αδελφικά και δημοκρατικά. Αλλού γράφει ότι με τις καλύτερες προοπτικές αρχίζει αύριο ο κοινωνικός διάλογος για την προσαρμογή των εργασιακών θέσμιων στα δεδομένα της νέας εποχής. Θα προεδρεύει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο " Τορπίλη Σολάνα εναντίον Κύπρου" γράφει ότι η δήλωση του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, για Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας Χαβιέ Σολάνα, πως στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενταχθεί το ε/κ τμήμα του νησιού, συνάντησε την αντίδραση της Αθήνας, η οποία κατέστησε σαφές ότι με την ολοκλήρωση των ενταξιακών η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί ως σύνολο. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, αναχωρώντας για την Ισπανία όπου θα συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Βαλένθια, ο οποίος έκανε λόγο για "μικροκινήσεις" και "μεγαλοκινήσεις" στο Κυπριακό.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Φωτιές στον προεκλογικό" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κατά τις ομιλίες του στα κομματικά συνέδρια Πάφου και Λευκωσίας είπε με έμφαση ότι είναι αδιανόητο το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΔΗΣΥ. Αμεση, όμως ήταν η αντίδραση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος διερωτήθηκε "πώς είναι δυνατό ο κ. Παπαδόπουλος να μιλά με τους Τούρκους αλλά όχι μαζί μας". Σε άλλη είδηση γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η Λευκωσία έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να προχωρήσει σε γεωτρήσεις προς αναζήτηση του "μαύρου χρυσού" στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

    "Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Θα ενταχθεί τελικά μόνο το ε/κ τμήμα" γράφει ότι κρίσιμα ερωτηματικά εγείρονται από δηλώσεις του Υπατου Εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα που παραπέμπουν ευθέως σε σενάρια "ευρωδιχοτόμησης". Ο κ. Σολάνα, ανατρέποντας εν πολλοίς τις μέχρι τώρα επίσημες τοποθετήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρεται για ένταξη μόνο του ε/κ τμήματος της Κύπρου στην ΕΕ, σε περίπτωση μη λύσης. Αλλού αναφέρει ότι η Κύπρος προχωρεί στη θέσπιση νέας νομοθεσίας για την "Ελευθερία και τον έλεγχο της Πολιτικής Αεροπορίας", σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ και τις διεθνείς συμβάσεις.

    Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Βλέπει ένταξη της μισής Κύπρου" ότι οι δηλώσεις του Υπατου Εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα πως στην ΕΕ θα ενταχθεί το ε/κ τμήμα της Κύπρου "εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό", προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία δεδομένης της χρονικής στιγμής που γίνονται, λίγους μήνες δηλαδή πριν από την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι "με σταθερή περιοδικότητα αναμένεται να συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα οι διεργασίες στο χώρο της αντιπολίτευσης με πρωταρχικό στόχο την εξεύρεση και καταγραφή των προγραμματικών συγκλίσεων, οι οποίες θα περιέχονται στην κοινή συμφωνία-πλαίσιο που θα συναφθεί".

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Δημήτρης Χριστόφιας - Δήλωση Σολάνα

    Την ευχή και ελπίδα να είναι μεμονωμένη και να μην εκφράζει επίσημα την Ευρωπαϊκή Ενωση η δήλωση του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας Χαβιέ Σολάνα ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό, τότε "θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση το ε/κ τμήμα", εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επαφές ΗΠΑ - Κυπριακό

    Το δημιουργικό τρόπο που η ε/κ πλευρά χειρίζεται τα πράγματα στις απευθείας συνομιλίες για λύση του Κυπριακού έχουν εξάρει στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι Αμερικανοί συνομιλητές του κατά τις πρόσφατες επαφές του στις ΗΠΑ.

    [05] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δηλώσεις Σολάνα

    Ως την "πιο ανησυχητική" και την "πιο επικίνδυνη" δήλωση "που έγινε τελευταία" χαρακτήρισε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος τα όσα ανέφερε ο Υπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας και Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα, σε χθεσινή συνέντευξη στην αθηναϊκή εφημερίδα "Το Βήμα", για ένταξη του "ε/κ τμήματος" της Κύπρου στην ΕΕ, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Σολάνα

    Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί λανθασμένη την προσέγγιση του Υπατου Εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, όπως αυτή διατυπώνεται στη συνέντευξή του στο "Βήμα" των Αθηνών και θα ζητήσει διευκρινίσεις και εξηγήσεις τόσο από τον ίδιο τον κ. Σολάνα όσο και από την ΕΕ.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας την αναφορά Σολάνα σε "ένταξη του ε/κ τμήματος" στην ΕΕ, εάν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού, σημείωσε πως η προσέγγιση αυτή "εκτός από το ότι δεν τεκμηριώνεται νομικά αντίκειται σε θέσεις και αποφάσεις όχι της ελληνικής ή της ε/κ πλευράς αλλά της ίδιας της ΕΕ".

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σολάνα - Προεδρικές εκλογές

    "Δεν αποφασίζει ο κ. Σολάνα για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση" δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Πολιτική Αμυνας Χαβιέ Σολάνα, ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό, τότε "θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση το ε/κ τμήμα".

    [08] (Κ) Κασουλίδης - Σολάνα

    Συνομιλία με τον Υπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα, θα προσπαθήσει να έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στη Βαλένθια, όπου βρίσκεται εκπροσωπώντας την Κύπρο στην 5η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, που αρχίζει σήμερα το απόγευμα.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κασουλίδης, στο παρόν στάδιο είναι δύσκολο να ερμηνευθεί η δήλωση του κ. Σολάνα αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου σε συνάρτηση με τις προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού.

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           102,98 ( 0,38)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.116.143
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   492.601    429,95 (-0,73)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    351.041    119,27 (-0,53)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    134.250     89,30 (-1,12)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.456     33,60 ( 0,09)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     47.890     58,19 (-1,29)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     24.377     69,03 (-2,94)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     41.589     24,21 (-2,85)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     17.040     51,33 (-0,73)
    Ετ. Πληροφορικής              £     15.283      4,93 (-3,33)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    150.566     19,00 ( 0,26)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        703     16,41 (-5,36)
    Ξενοδοχεία                    £     90.074     64,00 (-1,07)
    Αλλες Εταιρείες               £    140.701    101,05 ( 0,18)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/04/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7308          1,7411
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5379          1,5471
    Λίρα Αγγλίας                     1,0621          1,0684
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     199,9533        201,5529
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8448          2,8675
    Δολάριο Καναδά                     2,4190          2,4383
    Κορώνα Δανίας                     12,8513         12,9541
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,1568         13,2620
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9327         16,0601
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5361          2,5563
    

    [11] (K) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δήλωση Σολάνα

    Η δήλωση του Υπατου Εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, ότι εάν δεν λυθεί το Κυπριακό τότε "θα ενταχθεί στην ΕΕ το ε/κ τμήμα" στόχευε στην άσκηση πίεσης προς την Ελλάδα για συγκεκριμένα θέματα που αφορούν την Τουρκία, όπως ο ευρωστρατός, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση Σολάνα, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι "η μέχρι σήμερα πολιτική της Ευρώπης ουδεμία σχέση έχει με την πολιτική που χαράσσει ο κ. Σολάνα... ο οποίος είναι εντελώς αντίθετος και αντιφάσκει με τον κ. Φερχόιγκεν".

    [12] (Κ) ΚΥΠΕ - Ειδήσεις στην Τουρκική

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) αρχίζει από σήμερα τη μετάδοση ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα.

    Στην Τουρκική θα μεταφράζονται οι κυριότερες από τις ειδήσεις που μεταδίδει το ΚΥΠΕ καθημερινά και θα τοποθετούνται, σε ελεύθερη πρόσβαση στην ιστοσελίδα του Πρακτορείου, στη διεύθυνση: www.cna.org.cy

    Η θεματολογία δεν θα περιορίζεται στις πολιτικές εξελίξεις του κυπριακού προβλήματος, αλλά θα καλύπτει επίσης θέματα που αφορούν την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, την οικονομική δραστηριότητα και τις άλλες πτυχές της επικαιρότητας που αφορά την Κύπρο.

    [13] (Κ) Σλοβάκος Πρόεδρος - Αφιξη - Υποδοχή

    Εφθασε στις 14.50 στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Σλοβακίας Ρούντολφ Σιούστερ, ο οποίος θα έχει επίσημες συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση.

    Τον Σλοβάκο Πρόεδρο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης. Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές Προέδρου στον κ. Σιούστερ, ενώ ήταν στρωμένο και κόκκινο χαλί.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    Με θετικό πρόσημο και στην υψηλότερη τιμή της ημέρας έκλεισε στη σημερινή συνάντηση η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ωστόσο ενδοσυνεδριακά παρουσίαζε απώλειες σε ποσοστό μέχρι και 0,72%. Ο Γενικός Δείκτης, ως αποτέλεσμα της ενδοσυνεδριακής ανάκαμψης των τραπεζικών τίτλων, κατέγραψε τελικά οριακή άνοδο της τάξης του 0,38%, κλείνοντας στις 102,98 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε καθηλωμένη στο 1,1 εκατομμύριο λίρες.

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου (Ορθή επανάληψη)

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           102,98 ( 0,38)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.116.143
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   492.601    432,64 ( 0,63)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    351.041    120,41 ( 0,96)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    134.250     88,84 (-0,52)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.456     32,87 (-2,17)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     47.890     58,53 ( 0,58)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     24.377     71,87 ( 4,11)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     41.589     24,03 (-0,74)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     17.040     51,42 ( 0,18)
    Ετ. Πληροφορικής              £     15.283      4,88 (-1,01)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    150.566     19,00 ( 0,26)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        703     16,41 (-5,36)
    Ξενοδοχεία                    £     90.074     64,00 (-1,07)
    Αλλες Εταιρείες               £    140.701    101,05 ( 0,18)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Δηλώσεις Σολάνα

    Ανησυχία εκφράζει η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου για τις δηλώσεις του Υπατου Εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό πριν από την ένταξη στην ΕΕ τότε "θα ενταχθεί το ε/κ τμήμα".

    [17] (Κ) Λάρνακα - Συνεδρία Ταμείου Eurimages

    H ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου γυρισμάτων ευρωπαϊκών και διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών αποτελεί έναν από τους κυρίαρχους στόχους της πολιτικής της κυπριακής κυβέρνησης υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών και Πρόεδρος της Υπουργικής Επιτροπής Κινηματογράφου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Ο κ. Χριστοδούλου σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών της 77ης Συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Eurimages του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στη Λάρνακα, τόνισε ότι η "κυπριακή κυβέρνηση επανατονίζει τη σταθερή δέσμευσή της να εργαστεί συστηματικά και να αφιερώσει τους αναγκαίους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για την αναβάθμιση της τέχνης του κινηματογράφου στη χώρα μας".

    [18] (Κ) Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη - Κύπρος

    Θέματα που αφορούν την οικονομική πτυχή της διαδικασίας της Βαρκελώνης και τη λαθρομετανάστευση θα εγείρει η Κύπρος κατά τη διάρκεια της διήμερης Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, που αρχίζει σήμερα το απόγευμα στη Βαλένθια της Ισπανίας.

    Η Κύπρος υποστηρίζει θερμά την προώθηση της δημιουργίας μιας θυγατρικής τράπεζας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και θα έχει την ευχέρεια να δίδει εγγυήσεις για δανεισμό στις χώρες της Μεσογείου. Οπως είναι γνωστό, η Κύπρος είχε στο παρελθόν εισηγηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα, σε σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Στουτγάρδη.

    Για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, που εμπίπτει στο τρίτο κεφάλαιο της διαδικασίας της Βαρκελώνης, η Κύπρος αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη όπως η Ευρώπη καταβάλει προσπάθειες ώστε να εξαλειφθεί το εμπόριο ανθρώπων και σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αναφορά στις συμφωνίες που σύναψε η Λευκωσία με τη Δαμασκό και τη Βηρυτό για συνεργασία αναφορικά με θέματα λαθρομετανάστευσης.

    [19] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δηλώσεις Σολάνα

    "Απαράδεκτες και ανακριβείς" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου τις δηλώσεις του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα, στις οποίες διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι στην ΕΕ θα ενταχθούν μόνο τα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν λυθεί το Κυπριακό.

    [20] (Κ) Παγκύπριο Ταμείο Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων

    "Ουσιαστικά στάσιμο" παραμένει το πρόβλημα των αγνοουμένων χωρίς καμία εξέλιξη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου σε διάσκεψη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που άρχισαν το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο του 18ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων και θα συνεχιστούν μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Σλοβακίας

    Εφθασε στις 16:30 στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Σλοβακίας Ρούντλοφ Σιούστερ.

    Τον κ. Σιούστερ υποδέχθηκε στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου ήταν στρωμένο κόκκινο χαλί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ενώ στο χώρο ήταν αναρτημένες οι σημαίες της Σλοβακίας και της Κύπρου.

    Υπό τον ήχο των εθνικών ύμνων της Σλοβακίας και της Κύπρου, να παιανίζουν από την Φιλαρμονική ορχήστρα της Αστυνομίας, ο κ. Σιούστερ κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'.

    [22] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - ΕΕ - Κυπριακό

    Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τις θέσεις των Ε/Κ στο Κυπριακό, είπε ο Τ/Κ ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς σε ομιλία του που οργάνωσε η Ομάδα Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών στην Κωνσταντινούπολη.

    [23] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Viliam Mesko

    Την πεποίθηση ότι η "τέχνη και η κουλτούρα" φέρνει τους ανθρώπους της Σλοβακίας και της Κύπρου κοντά και ότι συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, εξέφρασε απόψε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Σλοβακίας - Ξενάγηση στη Λευκωσία - Δηλώσεις

    Δεν υπάρχει άλλη οδός για επίλυση του Κυπριακού παρά μέσω συνομιλιών, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Σλοβακίας Ρόυντολφ Σιούστερ, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι είναι καιρός το τείχος που χωρίζει τη Λευκωσία να καταρριφθεί και οι δύο κοινότητες να ζήσουν μαζί σε ειρήνη.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ μετά την επίσκεψή του στο φυλάκιο της οδού Λήδρας να σχολιάσει το γεγονός ότι στο κατώφλι της ΕΕ, η Λευκωσία, η πρωτεύουσα της Κύπρου παραμένει ακόμα η μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα στον κόσμο, ο κ. Σιούστερ είπε ότι ο ίδιος έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών ότι "αυτή είναι η τελευταία πόλη στον κόσμο, η οποία είναι διαιρεμένη με ένα τείχος" και εξέφρασε την ελπίδα ότι "σύντομα το τείχος αυτό θα καταρριφθεί και οι δύο κοινότητες θα ζήσουν μαζί σε ειρήνη, όπως και σε άλλες πόλης και άλλα κράτη".

    Ο κ. Σιούστερ, πλαισιωμένος από την αντιπροσωπεία του, είχε επίσης τη ευκαιρία να δει φωτογραφίες των τουρκικών θηριωδιών κατά τη τουρκική εισβολή του 1974 και των αγνοουμένων.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σλοβάκος Πρόεδρος - Δηλώσεις

    Η συνέχιση των απευθείας συνομιλιών στο Κυπριακό είναι αναγκαία και η λύση του προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών θα συμβάλει στη σύσφιξη καλύτερων σχέσεων μεταξύ της ε/κ και της τ/κ κοινότητας, γεγονός που θα έχει ευμενείς αντανακλάσεις σε όλα τα θέματα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ύστερα από διαβουλεύσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Σλοβακίας Ρούντολφ Σιούστερ στο Προεδρικό Μέγαρο και αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Σλοβακίας στην Κύπρο, ο κ. Σιούστερ υπογράμμισε την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασε την ελπίδα όπως σημειωθεί μια "μεγάλη αλλαγή" μελλοντικά στο εθνικό θέμα της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε "άριστες" τις σχέσεις της Κύπρου και της Σλοβακίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις αυτές θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο μετά την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ.

    [26] (Κ) ΚΣΣΕ - Κυπριακή αντιπροσωπεία

    Αρχισαν σήμερα στο Στρασβούργο οι εργασίες του 2ου Μέρους της Συνόδου 2002 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στην οποία συμμετέχει κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές Δώρο Χριστοδουλίδη επικεφαλής, Χρήστο Πουργουρίδη, Δώρο Θεοδώρου και Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

    Τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας συμμετείχαν στις εργασίες των Πολιτικών τους Ομάδων και στις εργασίες των Επιτροπών της Συνέλευσης στις οποίες είναι μέλη.

    [27] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Συνάντηση

    Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της 5ης Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, που άρχισε σήμερα στη Βαλένθια της Ισπανίας, όπως ο ίδιος δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

    [28] (Κ) Χαβιέρ Σολάνα - Συνέντευξη - Παρερμηνεία

    Σε παρερμηνεία των δηλώσεών του φαίνεται να αποδίδει ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα το σάλο που έχει δημιουργηθεί από τη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα" των Αθηνών.

    Οπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματικοί κύκλοι της ΕΕ, που βρίσκονται στη Βαλένθια για την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη που άρχισε σήμερα, ο κ. Σολάνα εξέφρασε απορία για την αντίδραση που υπήρξε στις δηλώσεις του.

    [29] (Κ) Γκουστάβο Σέλβα - Νίκος Αναστασιάδης

    Η κυβέρνηση και η βουλή της Ιταλίας "δεν δέχονται τις θέσεις" τις οποίες έχει εκφράσει ο Υπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, ότι δηλαδή σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού θα ενταχθεί στην ΕΕ μόνο η ε/κ πλευρά.

    [30] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου Φερχόιγκεν - Δηλώσεις Σολάνα

    Η επίσημη θέση της ΕΕ σε σχέση με την κυπριακή υποψηφιότητα ένταξης δεν έχει αλλάξει ούτε κατά ένα γιώτα, δήλωσε ο Ζαν Φιλόρι, εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, σχετικά με τη συνέντευξη του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και θέματα Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα στο αθηναϊκό "Βήμα" χθες.

    Η ΕΕ προτιμά σαφώς την επίλυση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη, είπε ο κ. Φιλόρι και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση μη λύσης του πολιτικού προβλήματος η ένταξη της Κύπρου θα αφορά νομικά το σύνολο του νησιού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 22 April 2002 - 17:49:46 UTC