Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-04-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Νίκη ΑΠΟΕΛ
  • [02] (Κ) Πετόσφαιρα Γυναικών - Κυπελλούχος η ΑΕΛ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Φερχόιγκεν - Βίλιερς - Κύπρος
  • [05] (Κ) Κατεχόμενα - Τ/Κ ποδοσφαιριστής - Δημοσιεύματα
  • [06] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Τ/Κ ποδοσφαιριστής
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [08] (K) Πρόεδροι Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Συνάντηση - Πάφος
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Ποδοσφαιριστής
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γενέθλια - Δηλώσεις
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Επέμβαση - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Λιμάνι Λάρνακας - Λαθρεπιβάτης - Τούρκος
  • [15] (Κ) ΝΕΟ - Γενοκτονία Αρμενίων
  • [16] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΣτΕ - Συμφωνία - Αποχετευτικό
  • [17] (K) ΕΕ - Oικονομικές προβλέψεις - Κύπρος
  • [18] (K) Πριγκίπισσα Αλεξάντρια - Κύπρος
  • [19] (Κ) Τόμας Γουέστον - ΥΦΕΞ Τουρκίας - Συνάντηση
  • [20] (Κ) Μπιράντ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [21] (Κ) Μέλλον της Ευρώπης - Θεματική εκδήλωση - Ελένη Μαύρου
  • [22] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Πετρελαιοειδή
  • [23] (Κ) Βουλευτές - ΕΕ - Μαδρίτη - Βρυξέλλες
  • [24] (Κ) Πρόεδρος ΑΕΚ - Παραίτηση ΔΣ
  • [25] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επιστροφή - Δηλώσεις
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παρουσίαση βιβλίου Α. Καπαρδή
  • [27] (Κ) ΚΣΣΕ - Εγκλωβισμένοι - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [28] (Κ) Γιαννάκης Ιωάννου - Σαμπρί Τουνέρ
  • [29] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Ισραήλ
  • [30] (Κ) Κύπρος - Διάβημα προς τον ΟΗΕ - Τουρκικές παραβιάσεις
  • [31] (Κ) ΔΗΚΟ - Γενοκτονία Αρμενίων
  • [32] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γενοκτονία Αρμενίων

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Νίκη ΑΠΟΕΛ

    Σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας ανδρών "Γιώργος Θυρώτος" έκανε χθες βράδυ ο ΑΠΟΕΛ, νικώντας τον Κεραυνό στο Στρόβολο με 86-84.

    [02] (Κ) Πετόσφαιρα Γυναικών - Κυπελλούχος η ΑΕΛ

    Κυπελλούχος πετόσφαιρας είναι από χθες βράδυ η γυναικεία ομάδα της ΑΕΛ.

    Σε αγώνα, που διεξήχθη στο Λευκόθεο στη Λευκωσία, η λεμεσιανή ομάδα επιβλήθηκε της Ανόρθωσης με 3-2 σετ, κατακτώντας έτσι το βαρύτιμο τρόπαιο.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τήρηση του χρονοδιαγράμματος του Ιουνίου για λύση του Κυπριακού, η αναφορά του Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ισπανού Υπουργού Εξωτερικών Τζοζέπ Πικέ ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα γίνει στη βάση των αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, η απαίτηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συμφωνία στο Κυπριακό στη βάση "δύο κρατών" και οι εισηγήσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη για λήψη μέτρων για στήριξη του τουρισμού είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Συμφωνήθηκε η ένταξη όλης της Κύπρου" γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης διαλύει τα νεφελώματα σύγχυσης που προκάλεσε η ατυχής αναφορά του Υπατου Εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, για την οποία ο ίδιος έδωσε "ικανοποιητικές εξηγήσεις", διευκρινίζοντας ότι δεν είχε υπόψη του τη νομική πτυχή όταν ανέφερε τα όσα είπε. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος του Ιουνίου επιμένει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προσδοκώντας ότι μέχρι τότε θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό.

    "Η Μάχη" στο βασικό θέμα με τίτλο "Σε κλοιό μηνιγγίτιδας η Λεμεσός" γράφει ότι υπό την απειλή της μηνιγγίτιδας βρίσκονται εκτεθειμένοι οι κάτοικοι των περιοχών που γειτνιάζουν με το σκυβαλότοπο στο Βατί Λεμεσού εξ αιτίας του μεγάλου όγκου αποβλήτων που ξεφορτώνουν ανεξέλεγκτα τα φορτηγά και τα επιβατικά πλοία, τα οποία προσεγγίζουν το λιμάνι επειδή τα τέλη που επιβάλλουν οι κυπριακές λιμενικές αρχές είναι πιο φθηνά από άλλες γειτονικές χώρες. Αλλού γράφει ότι στην πλήρη απαγόρευση όλων των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε παράνομα τυχερά φαίνεται να προσανατολίζονται οι διωκτικές αρχές.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Σουουουτ! Αυτογκόλ" αναφέρεται στον Τουρκοκύπριο Σαμπρί Σελντέν τον οποίον έφεραν οικογενειακώς ως "ομογενή ποδοσφαιριστή και μόλις ...χθες αποφάσισαν να αποταθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών για να ρωτήσουν αν μπορεί να πολικογραφηθεί για να παίξει, ενώ στα κατεχόμενα ζητούν ήδη την κεφαλήν του επί πίνακι". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα γίνει στη βάση των αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Τζοζέπ Πικέ.

    "Η Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ενέσεις στον τουρισμό" γράφει ότι άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για στήριξη του τουρισμού την καλοκαιρινή και χειμερινή περίοδο μελετά σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη. Αλλού γράφει ότι ένα στα δέκα παιδιά πάσχει από άσθμα, σύμφωνα με έρευνα που έκαναν οι παιδοπνευμολόγοι και ιδρυτές της Παιδοπνευμονολογικής Ερευνητικής Μονάδας Κύπρου. Η έρευνα κάλυψε τις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού για τις χρονιές 2000 μέχρι 2001 και έγινε σε δύο φάσεις με τη συμμετοχή 11.516 μαθητών, ηλικίας 7 μέχρι 8 και 13 μέχρι 14 χρόνων.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ντενκτάς: Δύο κράτη χωρίς κοινό Πρόεδρο" γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς υποστηρίζει συμφωνία στη βάση "δύο κρατών", τα οποία δεν θα έχουν κοινό Πρόεδρο που θα εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό. Το θέμα τέθηκε κατά τις τελευταίες συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς στα πλαίσια των απευθείας συνομιλιών όταν συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τις δομές εξουσίας. Αλλού γράφει ότι η ΟΥΝΕΣΚΟ εφιστά την προσοχή στην κυβέρνηση σχετικώς με την πρόθεση ανέγερσης του κτιρίου της Βουλής νοτίως του παλαιού κτιρίου της ΠΑΣΥΔΥ όπου βρέθηκαν αρχαιότητες.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Ο κίνδυνος παραμένει" γράφει ότι παρά τις διευκρινίσεις και καθησυχαστικές δηλώσεις που έδωσε Χαβιέρ Σολάνα ο κίνδυνος προβλημάτων που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει η Κύπρος τους επόμενους μήνες είναι υπαρκτός και προβληματίζει την πολιτική ηγεσία του τόπου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κορυφώνεται το παρασκήνιο για διορισμούς στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, μετά την αφυπερήτηση του Αυξέντη Αυξεντίου στα τέλη Απριλίου καθώς και στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου μετά την παραίτηση Πάρι Λένα.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατατέθηκε νομοσχέδιο, το οποίο αναζητεί μέτρα για να τερματίσει την ηχορύπανση από τα νυκτερινά κέντρα και τις δισκοθήκες και να προστατέψει την ακοή αυτών που συνήθως βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μη αποδεκτά επίπεδα ήχου. Αλλού γράφει ότι όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα έχουν διαταχθεί να παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να προληφθεί μια πιθανή εξάπλωση ενός μη αναγνωρισμένου ιού, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για θανατηφόρα περιστατικά που αφορούν την καρδία.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" υπό τον τίτλο "Στα 896 εκ. ο όγκος factoring στην Κύπρο" γράφει ότι κατά 10,28% αυξήθηκε κατά το 2001 ο όγκος του factoring (ανάληψη επιχειρηματικών απαιτήσεων) στην Κύπρο φτάνοντας τα 896,25 εκ.(1,55 δισ.ευρώ) σε σύγκριση με 812,68 εκ. το 2000 σύμφωνα με την Factors Chain International (FCI), το μεγαλύτερο δίκτυο εταιρειών factoring στον κόσμο με παρουσία σε 60 χώρες της Κύπρου περιλαμβανομένης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριου Κληρίδη για την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου εποπτικού σώματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Φερχόιγκεν - Βίλιερς - Κύπρος

    Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε σε αντιπροσωπεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων Μεγάλης Βρετανίας, που τον επισκέφθηκε χθες στις Βρυξέλλες, πως η Κομισιόν δεν θα αποδεχθεί εγκατάλειψη της συμφωνίας του Ελσίνκι για την Κύπρο -ότι δηλαδή μια πολιτική λύση είναι επιθυμητή αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [05] (Κ) Κατεχόμενα - Τ/Κ ποδοσφαιριστής - Δημοσιεύματα

    Μερίδα του τ/κ Τύπου επιχειρεί σήμερα να προσδώσει "πολιτικούς λόγους" στη φυγή του Τ/Κ ποδοσφαιριστή Σαμπρί Σελντέν από τα κατεχόμενα και την έλευσή του στις ελεύθερες περιοχές με στόχο να παίξει σε ε/κ ομάδα.

    Ωστόσο, η "Μπιρλίκ" απορρίπτει τον ισχυρισμό αυτό, αποδίδοντας τη φυγή Σελντέν στην ολοένα συρρικνούμενη οικονομία του ψευδοκράτους. Παράλληλα θέτει το ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που το παράδειγμα του Σαμπρί Σελντέν ακολουθήσουν και άλλες επαγγελματικές τάξεις.

    [06] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Τ/Κ ποδοσφαιριστής

    Τα πρώτα στοιχεία όσον αφορά τον ποδοσφαιριστή Σαμπρί Σελντέμ είναι ότι η μητέρα του είναι από την Τουρκία, όπου οι γονείς του παντρεύτηκαν στο Εσκί Σεχίρ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, σχετικά με το θέμα που προέκυψε για την παραμονή τους στην Κύπρο και την ένταξη του Σαμπρί σε ποδοσφαιρική ομάδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

    "Μιλάμε για ανθρώπους που ήρθαν και βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο, μιλάμε όχι κατ΄ανάγκη μόνο για εποίκους, μιλάμε για ανθρώπους που βρίσκονται στην Κύπρο παράνομα και έχουν τεκνοποιήσει και δημιουργείται θέμα χειρισμού τι λέει η κυπριακή νομοθεσία", είπε ο κ. Χριστοδούλου.

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/04/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7299          1,7402
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5388          1,5480
    Λίρα Αγγλίας                     1,0630          1,0693
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     199,4859        201,0817
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8480          2,8707
    Δολάριο Καναδά                     2,4170          2,4363
    Κορώνα Δανίας                     12,8442         12,9469
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,1635         13,2688
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8573         15,9841
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5353          2,5555
    

    [08] (K) Πρόεδροι Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Συνάντηση - Πάφος

    Αρχίζει την Παρασκευή στην Πάφο διήμερη συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Κύπρου, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας.

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           101,81 (-0,52)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.565.459
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   430.954    429,16 (-0,67)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    294.051    120,02 (-0,33)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    123.401     88,10 (-0,69)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.382     32,67 ( 1,08)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    110.419     55,55 (-2,29)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     27.935     72,04 ( 2,67)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     67.729     23,39 (-1,85)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      7.591     51,46 ( 0,10)
    Ετ. Πληροφορικής              £     12.546      4,86 (-0,82)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    335.754     18,95 ( 1,50)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        760     17,71 ( 0,63)
    Ξενοδοχεία                    £    410.179     62,37 (-1,80)
    Αλλες Εταιρείες               £    129.010    100,29 (-0,85)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Ποδοσφαιριστής

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου θα εξετάσει ως κατ' επείγουσα αίτηση για απόκτηση κυπριακής ιθαγένειας από τους δύο ποδοσφαιριστές που ήλθαν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και στη συνέχεια θα θέσει την απόφασή του ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο με βάση το νόμο έχει εξουσία να εξετάζει περιπτώσεις ατόμων που γεννήθηκαν στην Κύπρο και των οποίων ο ένας εκ των γονέων βρέθηκε στην Κύπρο παράνομα.

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ

    Αδύναμη να διατηρήσει τα κέρδη που κατέγραφε αρχικά εμφανίστηκε στη σημερινή συνάντηση η αγορά, η οποία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα παρουσίασε αρνητική εικόνα, σημειώνοντας παράλληλα νέο χαμηλότερο επίπεδο για τους τελευταίους 38 μήνες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,52%, υποχωρώντας στις 101,81 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,5 εκατομμύρια λίρες.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γενέθλια - Δηλώσεις

    Το 83ο έτος της ηλικίας του έκλεισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος διατείνεται ότι ήδη βρίσκεται στο 84ο, ενώ δηλώνει κατηγορηματικά ότι αυτά θα είναι τα τελευταία του γενέθλια στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Επέμβαση - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προγραμματίζει, όταν οι υποχρεώσεις του το επιτρέψουν, να υποβληθεί σε μια μικρή επέμβαση στο πόδι αλλά αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τις συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

    [14] (Κ) Λιμάνι Λάρνακας - Λαθρεπιβάτης - Τούρκος

    Τούρκος λαθρεπιβάτης εντοπίστηκε χθες το βράδυ σε πλοίο στο Λιμάνι Λάρνακας, ο οποίος φέρεται να είχε μπει κρυφά σε φορτηγό πλοίο υπό δανέζικη σημαία που έφτασε την περασμένη Κυριακή στο αγκυροβόλιο του Λιμανιού.

    [15] (Κ) ΝΕΟ - Γενοκτονία Αρμενίων

    Την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των Αρμενίων για αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας του μισού αρμενικού έθνους από τους Τούρκους, αλλά και στον ακούραστο αγώνα τους για απελευθέρωση του τόπου τους, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Νέοι Ορίζοντες.

    [16] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΣτΕ - Συμφωνία - Αποχετευτικό

    Η Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) θα χρηματοδοτήσει το 50% του αποχετευτικού συστήματος στη μείζονα Λευκωσία, έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί σε 7 χρόνια.

    Σήμερα έγινε η υπογραφή της Συμφωνίας Δανείου από τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη και τον Γενικό Διευθυντή της Τράπεζα Αναπτύξεως του ΣτΕ Ράινερ Στέκχαν. Το δάνειο ανέρχεται στα 58 εκ. λίρες ενώ το συνολικό κόστος του έργου θα ανέλθει στα 116 εκ., καλύπτοντας τις ανάγκες 110.000 κατοίκων της Λευκωσίας.

    [17] (K) ΕΕ - Oικονομικές προβλέψεις - Κύπρος

    Η κάμψη του τουρισμού σε συνδυασμό με τη μείωση της εσωτερικής ζήτησης (κατανάλωσης), θα έχουν ως αποτέλεσμα την προσωρινή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας για το 2002, ενώ προβλέπεται βελτίωση της κατάστασης και ανάκαμψη από το 2003.

    Αυτό επισημαίνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις προβλέψεις για τις οικονομικές επιδόσεις των κρατών μελών και των υποψηφίων για ένταξη χωρών, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    [18] (K) Πριγκίπισσα Αλεξάντρια - Κύπρος

    Η πριγκίπισσα Αλεξάντρια, εξαδέλφη της Βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ και αδελφή του Δούκα του Κεντ, φθάνει αύριο στη Βρετανική Βάση στο Ακρωτήρι για να παραστεί σε ειδική εκδήλωση προς τιμή του 1ου τάγματος των Βάσεων.

    [19] (Κ) Τόμας Γουέστον - ΥΦΕΞ Τουρκίας - Συνάντηση

    Ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον συναντήθηκε σήμερα στην Αγκυρα με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ.

    [20] (Κ) Μπιράντ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Οι ηγέτες του τουρκικού κυβερνητικού συνασπισμού πρέπει να πάρουν χωρίς άλλη καθυστέρηση μια απόφαση για το Κυπριακό και για την ΕΕ, γράφει σήμερα ο Τούρκος αρθρογράφος και αναλυτής Μεχμέτ Αλί Μπιράντ και τονίζει ότι η Κύπρος είναι το ζήτημα που θα επηρεάσει περισσότερο από όλα τα ζητήματα τις εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας.

    Εκτός από τα πολιτικά κριτήρια, "το δεύτερο κλειδί για να μπορέσει η Τουρκία να αποσπάσει μιαν ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ είναι η Κύπρος", σημειώνει ο κ. Μπιράντ.

    [21] (Κ) Μέλλον της Ευρώπης - Θεματική εκδήλωση - Ελένη Μαύρου

    Οι νέοι της Ευρώπης έχουν λόγο στις εξελίξεις της ενωμένης Ευρώπης και αναμένεται από αυτούς να ανακαλύψουν άλλες μορφές κοινωνικών σχέσεων και να ωφεληθούν από τις διαφορές τους, δήλωσε σήμερα ενώπιον εκπροσώπων οργανώσεων νεολαίας, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου κατά τη δεύτερη θεματική εκδήλωση της δημόσιας συζήτησης για το Μέλλον της Ευρώπης που οργανώνει η Βουλή των Αντιπροσώπων.

    [22] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Πετρελαιοειδή

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους της εταιρείας Arthur D. Little, η οποία έχει αναλάβει να καθοδηγήσει το Υπουργείο με διάφορες μελέτες που θα διενεργήσει, αναφορικά με το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς πετρελαιοειδών.

    [23] (Κ) Βουλευτές - ΕΕ - Μαδρίτη - Βρυξέλλες

    Αναχώρησε σήμερα για τη Μαδρίτη ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Χατζηγεωργίου για να εκπροσωπήσει τη Βουλή στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Γεωργίας των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Κοινοβουλίων των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών, που θα ασχοληθεί με θέματα της κοινής αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [24] (Κ) Πρόεδρος ΑΕΚ - Παραίτηση ΔΣ

    Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕΚ να υποβάλει παραίτηση δεν έχει σχέση με την υπόθεση του ποδοσφαιριστή Σαμπρί Σελντέν που ήρθε στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου Σταύρος Ξενή.

    [25] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επιστροφή - Δηλώσεις

    Ψυχραιμία, σωφροσύνη και προσεκτικούς χειρισμούς, συνέστησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης για τους επόμενους μήνες, που όπως είπε θα είναι οι πιο κρίσιμοι τόσο λόγω των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό όσο και λόγω της τελικής ευθείας στην οποία μπαίνει η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    [26] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παρουσίαση βιβλίου Α. Καπαρδή

    Το βιβλίο "Κοινωνία, Εγκλημα και Ποινική Δικαιοσύνη στην Κύπρο, Τα Πρώτα Χρόνια της Βρετανικής Κυριαρχίας, 1878-1900" του καθηγητή Ανδρέα Καπαρδή συνιστά μια σημαντική συμβολή στις κυπριακές σπουδές, αφού παρέχει για πρώτη φορά μιαν εμπεριστατωμένη ανάλυση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν στην Κύπρο κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα.

    [27] (Κ) ΚΣΣΕ - Εγκλωβισμένοι - Ανθρώπινα δικαιώματα

    Καταπέλτης για την τουρκική πλευρά όσον αφορά το θέμα των εγκλωβισμένων θεωρείται το κείμενο της έκθεσης του Ελβετού βουλευτή Dick Marty, Εισηγητή της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα των δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών των Ε/Κ και Μαρωνιτών που ζουν στα κατεχόμενα.

    [28] (Κ) Γιαννάκης Ιωάννου - Σαμπρί Τουνέρ

    Ο Γιαννάκης Ιωάννου, δικηγόρος του ποδοσφαιριστή Σαμπρί Τουνέρ Σελντέν που ήρθε στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, δήλωσε σήμερα ότι μόλις ο ποδοσφαιριστής ετοιμάσει την αίτηση απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας, θα κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές.

    "Είναι γόνος Τ/Κ πατέρα και κατά συνέπεια πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις, προκειμένου ο εν λόγω Τ/Κ να αποκτήσει την κυπριακή ιθαγένεια", είπε ο κ. Ιωάννου.

    [29] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Ισραήλ

    Την ιδιαίτερη σημασία της κοινής επίσκεψης με τον Ελληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου, στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ, μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν την αναχώρησή του για το Ισραήλ.

    "Είναι πολύ σημαντικό να πάνε στην περιοχή οι Υπουργοί δύο χωρών που έχουν ακόμα κάποια θέματα μεταξύ τους αλλά προχωράνε προς τη λύση με το διάλογο", είπε ο κ. Τζεμ και πρόσθεσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα θα δείξουν έμπρακτα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής τις αρχές που αναδείχθηκαν στη συνάντηση των χωρών της ΕΕ και των χωρών της Οργάνωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης, που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Κωνσταντινούπολη.

    [30] (Κ) Κύπρος - Διάβημα προς τον ΟΗΕ - Τουρκικές παραβιάσεις

    Σε γραπτό διάβημα προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προέβη η Κυπριακή Δημοκρατία, διαμαρτυρόμενη για τις νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από την τουρκική στρατιωτική αεροπορία, που σημειώθηκαν από τις 3 μέχρι τις 5 Απριλίου 2002.

    [31] (Κ) ΔΗΚΟ - Γενοκτονία Αρμενίων

    Τη συμπαράσταση του προς τον αρμενικό λαό και την καταδίκη της γενοκτονίας του μισού αρμενικού έθνους από τους Τούρκους, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ).

    [32] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γενοκτονία Αρμενίων

    Η μη αναγνώριση εκ μέρους της Τουρκίας της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Νεότουρκους το 1915, αποκαλύπτει την αντιδραστική και καταπιεστική ουσία της πολιτικής της Τουρκίας έναντι εθνικών ομάδων στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και έναντι λαών γειτονικών χωρών, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 24 April 2002 - 17:49:34 UTC