Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Βουλή - Χρηματιστήριο - Πόρισμα
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Βουλή - Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου - ΧΑΚ - Πόρισμα
  • [04] (Κ) Τουρκία - Στρατιωτική άσκηση "Θαλασσόλυκος 2002"
  • [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [06] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Εκθεση ΧΑΚ
  • [07] (Κ) Καραμανλής - Πρόντι - Κύπρος
  • [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (K) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [10] (K) Βουλή - ΧΑΚ - Εκθεση - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [11] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Προεδρικές - Προγραμματικές θέσεις
  • [12] (Κ) Αννα Καραμάνου - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αφιέρωμα στον Ελύτη (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)
  • [14] (Κ) Δώρος Θεοδώρου - ΚΣΔΕΕ
  • [15] (Κ) Επιτροπή Προσφύγων - Κατεχόμενα - Αγοραπωλησίες
  • [16] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Φερχόιγκεν - Διεύρυνση
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση

  • [01] (Κ) Βουλή - Χρηματιστήριο - Πόρισμα

    Η περίληψη του πορίσματος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών για τα όσα συνέβησαν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) κατά τα έτη 1999 και 2000 θα παραδοθεί στο Πρόεδρο της Βουλής σήμερα στις 11.15 σήμερα το πρωί και ακολούθως θα δοθεί στη δημοσιότητα από τους Προέδρους των δύο Επιτροπών, Χρίστο Πουργουρίδη και Μάρκο Κυπριανού. Το πόρισμα θα δοθεί επίσης στο Γενικό Εισαγγελέα και θα σταλεί στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το πόρισμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για τα πεπραγμένα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατά τη περίοδο 1999-2000, κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος επέστρεψε χθες από διήμερη επίσκεψη εργασίας στη Δανία, τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπέτρου ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις δηλώσεις του Δανού Πρωθυπουργού για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, καθώς και το σχόλιο του Προέδρου Κληρίδη για το πόρισμα της Βουλής για το Χρηματιστήριο.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Συμβιβάστηκαν δαχτυλοδείχνοντας άλλους" γράφει ότι οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών κατέληξαν ομόφωνα χθες βράδυ στο πόρισμα του ΧΑΚ. Γράφει ότι "το ΑΚΕΛ επέμεινε και κατάφερε να προσθέσει στο προσχέδιο του πορίσματος επικριτικές αναφορές για ύπαρξη πολιτικών ευθυνών στο Υπουργικό συμβούλιο και στο Γενικό Εισαγγελέα". Αλλού γράφει ότι "στα άδυτα της Αρχιεπισκοπής" θα επιχειρήσουν να εισβάλουν οι συνοδικοί, προκειμένου να φέρουν στο φως τις αγοραπωλησίες που προέβη, καθώς και τις καταθέσεις που διατηρεί τόσο σε τράπεζες της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, προκειμένου να την προστατεύσουν.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πόρισμα - καταπέλτης" γράφει ότι "μαζικές πολιτικές ευθύνες επιρρίπτει το πόρισμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών για το σκάνδαλο στο Χρηματιστήριο για την περίοδο 1999-2000". Σημειώνει επίσης ότι το πόρισμα θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 11:30 σήμερα το πρωί. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι "δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στα πλαίσια της γενικής τοποθέτησης του Δανού Πρωθυπουργού Αντερς Φογκ Ρασμούσεν αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου".

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Παντός καιρού πόρισμα ενόψει" γράφει ότι οι Επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών κατέληξαν στο πόρισμα για τα πεπραγμένα στο ΧΑΚ κατά την περίοδο 1999-2000, στο οποίο κατανέμουν "βαρύτατες ευθύνες για την καταδολίευση του επενδυτικού κοινού", μεταξύ άλλων στο Υπουργικό Συμβούλιο, τον Υπουργό Οικονομικών, τις διωκτικές Αρχές, καθώς και στους προέδρους Τραπεζών. Αλλού γράφει ότι ο Δήμος Λεμεσού "βρίσκεται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης, καθώς οι τρέχουσες ανάγκες για πληρωμές μισθών και αποπληρωμή χρεών ξεπερνούν τα έσοδα του Δήμου".

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ανάβει 'φωτιές' το πόρισμα" γράφει ότι "φωτιές ανάβει η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ερευνών που διεξήγαγαν οι Επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής για το σκάνδαλο στο ΧΑΚ κατά την περίοδο 1999-2000". Προσθέτει ότι σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "ασφαλώς η κυβέρνηση μελετά το κάθε πόρισμα, το οποίο βγαίνει και το λαμβάνει υπόψη, αφού το μελετήσει και το δει πόσο σοβαρό είναι". Αλλού γράφει ότι "θέμα αξιοπιστίας" των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ εγείρει ο Α' Αντιπρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος θέτει ζήτημα εγγυήσεως σε ό,τι θα συζητηθεί σε μια πιθανή συνεργασία για τις προεδρικές εκλογές.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Δανοί και Ολλανδοί αγκάθια για ένταξη" γράφει ότι "αγκάθια για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, θεωρούνται οι τοποθετήσεις Δανίας και Ολλανδίας, καθώς και άλλων χωρών, γεγονός που ανησυχεί Αθήνα και Λευκωσία". Σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι "η διαδικασία ένταξης προχωρεί στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων και πως η Κύπρος θα ενταχθεί, εκτός εάν ευθύνεται για τη μη λύση του Κυπριακού". Αλλού γράφει ότι το ενδεχόμενο ιταλικά πλοία να ελλιμενίζονται σε κυπριακά λιμάνια για σκοπούς πάταξης της λαθρομετανάστευσης είναι πλέον ορατό μετά από πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Στο σκαμνί η κυβέρνηση" γράφει ότι "καταπελτικό" είναι το πόρισμα για το ΧΑΚ, που ετοίμασαν ομόφωνα από κοινού οι Επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής, κατά του Υπουργικού Συμβουλίου, του Υπουργού Οικονομικών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του ΔΣ του ΧΑΚ, συμπεριλαμβανομένης της Νομικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, του Γενικού Εισαγγελέα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το γραφείο του Γενικού Λογιστή, αλλά και η Γενική Εισαγγελία, διαπίστωσαν "παράνομη, άκυρη και ανήκουστη ενέργεια" του Τμήματος Κρατικών Αγορών και Προμηθειών τον Οκτώβριο του 2000", η οποία αφορά προσφοροδότη για την προμήθεια ελαστικών υποθεμάτων εδάφους και για την προμήθεια ατομικών αντισκήνων παραλλαγής.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ολοι ευθύνονται στο πόρισμα της Βουλής για το φιάσκο του ΧΑΚ", γράφει ότι οι Επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής απεκάλυψαν χθες μέρος του πορίσματος για το ΧΑΚ, στο οποίο επιρρίπτουν ευθύνες, μεταξύ άλλων, στο Υπουργικό Συμβούλιο, τον Υπουργό Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα. Αλλού γράφει ότι έφθασε στην Κύπρο συμβουλευτική ομάδα του ΟΗΕ "για να προσφέρουν στην κυβέρνηση συμβουλές για την αποναρκοθέτηση μέρους της γραμμή κατάπαυσης του πυρός του νησιού".

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Κατηγορώ κατά παντών υπευθύνων" ότι "σαφέστατες ευθύνες κατά όσων άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονταν στο Χρηματιστήριο την περίοδο 1999-2000", επιρρίπτονται μέσα από το πόρισμα, στο οποίο κατέληξε χθες η κοινή συνεδρία των Επιτροπών Ελέχγου και Οικονομικών. Αλλού γράφει ότι η πρόταση της κυβέρνησης για φορολογική μεταρρύθμιση "οδεύει προς πλήρη έγκριση την 27η Ιουλίου".

    [03] (Κ) Βουλή - Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου - ΧΑΚ - Πόρισμα

    Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα αποσπάσματα της έκθεσης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών με τα συμπεράσματα του πορίσματος για τα προβλήματα, τις προοπτικές και τις ευθύνες που απορρέουν από τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) την περίοδο 1999 - 2000.

    Οπως ανέφεραν οι Πρόεδροι των Επιτροπών Χρίστος Πουργουρίδης και Μάρκος Κυπριανού, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο πόρισμα επιρρίπτονται ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, στο Υπουργικό Συμβούλιο, στον Υπουργό Οικονομικών καθώς επίσης στα Διοικητικά Συμβούλια και τους Προέδρους του ΧΑΚ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Στα γενικά συμπεράσματα κατονομάζονται επίσης ως έχοντες συγκεκριμένες ευθύνες, οι Πρόεδροι της Λαϊκής Τράπεζας και Τράπεζας Κύπρου, Κίκης Λαζαρίδης και Σόλων Τριανταφυλλίδης, καθώς επίσης και ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου.

    [04] (Κ) Τουρκία - Στρατιωτική άσκηση "Θαλασσόλυκος 2002"

    Αρχίζει αύριο η προγραμματισμένη άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων "Θαλασσόλυκος 2002", που θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Ιουνίου και θα διεξαχθεί στη θάλασσα του Μαρμαρά, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας.

    [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 5/6/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7192          1,7295
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6123          1,6219
    Λίρα Αγγλίας                     1,1058          1,1124
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     200,3508        201,9536
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8179          2,8404
    Δολάριο Καναδά                     2,4705          2,4902
    Κορώνα Δανίας                     12,7605         12,8625
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7224         12,8241
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6523         15,7775
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5248          2,5449
    

    [06] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Εκθεση ΧΑΚ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι έχει ειδοποιήσει πως σε περίπτωση που το πόρισμα για τα πεπραγμένα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου για 1999-2000 του αποδίδει ευθύνες, θα υπάρξει άμεση αντίδραση από τον ίδιο γιατί, όπως εξήγησε, θεωρεί αυτό το πόρισμα "εντελώς άδικο" σε ό,τι αφορά το πρόσωπό του.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Μαρκίδης αναφέρθηκε σε "έλλειμμα δεοντολογίας" και είπε πως ο κυπριακός λαός είναι αυτός που θα κρίνει εάν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα στο χρόνο δημοσιοποίησης του πορίσματος ή στο περιεχόμενό του.

    [07] (Κ) Καραμανλής - Πρόντι - Κύπρος

    Η Κύπρος πρέπει να βρίσκεται στο πρώτο κύμα των κρατών που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Αυτό υπογράμμισε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Με τη θέση αυτή συμφώνησε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, με τον οποίο συναντήθηκε στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τη συνάντηση που έγινε το πρωί και είχε διάρκεια μιας ώρας, "πάρα πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα".

    [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           100,37 ( 0,64)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    522.954
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   188.179    421,63 ( 0,68)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    125.011    119,34 ( 0,81)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      8.900     86,79 ( 0,00)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.517     30,20 (-0,59)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     36.646     62,04 ( 1,11)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.161     79,78 ( 0,66)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     23.754     22,64 ( 0,22)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      3.937     56,44 ( 3,41)
    Ετ. Πληροφορικής              £      8.056      4,33 ( 0,70)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     20.733     15,46 (-1,21)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        128     16,59 (-1,19)
    Ξενοδοχεία                    £     72.237     58,38 ( 0,21)
    Αλλες Εταιρείες               £    192.528     98,65 ( 0,78)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (K) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Με το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον να συνεχίζει να "ταλαιπωρεί" το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), η αγορά κατάφερε στη σημερινή συνάντηση, ως αποτέλεσμα της ενδοσυνεδριακής ανάκαμψης των τραπεζικών μετοχών, να ανέλθει πάνω από τις 100 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρά κέρδη της τάξης του 0,64%, κλείνοντας στις 100,37 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στις 522 χιλιάδες λίρες.

    [10] (K) Βουλή - ΧΑΚ - Εκθεση - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Ομόφωνα η Βουλή και τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών, αφού εξέτασαν διεξοδικά σε αλλεπάλληλες κοινές συνεδρίες τα όσα έγιναν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) κατά τα έτη 1999 και 2000, κατέληξαν στο γενικό συμπέρασμα ότι "οι επενδυτές υπήρξαν θύματα καταδολίευσης".

    Οπως αναφέρεται στο απόσπασμα της σχετικής έκθεσης, που δημοσιοποίησαν σήμερα κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στη Βουλή οι Πρόεδροι των δύο Επιτροπών, Χρίστος Πουργουρίδης και Μάρκος Κυπριανού, "η παραδεκτή από όλους καταδολίευση του κοινωνικού συνόλου αποτελεί για τις Επιτροπές ένα αποδειχθέν κοινωνικοοικονομικό έγκλημα, που απαιτεί άμεσα την κάθαρση και εξυγίανση των πραγμάτων".

    Το γεγονός ότι υπήρξε καταδολίευση, σύμφωνα με την έκθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, παραδέχθηκαν δημόσια οι περισσότεροι από τους κλητευθέντες στις συνεδρίες των Επιτροπών, όπως ο πρώην Πρόεδρος του ΧΑΚ Ντίνος Παπαδόπουλος, οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Φρίξος Σορόκος και Ανδρέας Χαραλάμπους, ο τέως Διοικητής της Τράπεζας Κύπρου Αυξέντης Αυξεντίου, οι Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής, Σόλων Τριανταφυλλίδης και Κίκης Λαζαρίδης, και ο τέως Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματιστών Χριστόδουλος Ελληνας.

    Οι κύριοι Πουργουρίδης και Κυπριανού αναφέρθηκαν με συντομία σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις μη εφαρμογής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου ή/και καταστρατήγησής του, καθώς και σε πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων εποπτικών οργάνων, που είχαν ως συνέπεια την παραπλάνηση των επενδυτών και την κερδοσκοπία εις βάρος τους.

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Προεδρικές - Προγραμματικές θέσεις

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών δεν διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή στις Προεδρικές Εκλογές του 2003, αλλά έναν "ισότιμο ρόλο σε μία πολιτική συμμαχία που θα οδηγήσει τον τόπο στον εκσυγχρονισμό, τη μεταρρύθμιση και τη νέα εποχή", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, κατά την οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα οι προγραμματικές θέσεις του Κινήματος για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Ομήρου είπε ότι βασικά χαρακτηριστικά μιας πολιτικής συμμαχίας, θα πρέπει να είναι "η ισοτιμία, ο αλληλοσεβασμός και η μη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων της μίας ή της άλλης μορφής".

    [12] (Κ) Αννα Καραμάνου - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Καραμάνου φθάνει αύριο στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ).

    [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αφιέρωμα στον Ελύτη (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)

    (Να μην μεταδοθεί πριν τις 20:00)

    "Οταν διαβάζεις την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, είναι σαν να κοιτάς κατάματα τον ήλιο. Είναι σαν ένα αιγαιοπελαγίτικο δρομάκι το καταμεσήμερο, με τα ασβεστωμένα σπίτια και τα λουλακιά πορτοπαράθυρα. Είναι σαν τη θάλασσα", είπε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στη μουσική και ποιητική βραδιά προς τιμή του νομπελίστα ποιητή, που διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο.

    [14] (Κ) Δώρος Θεοδώρου - ΚΣΔΕΕ

    Το μήνυμα που πρέπει να δοθεί για την εξάλειψη του φαινομένου της τρομοκρατίας δεν είναι η ανάγκη για έναν αγώνα καταπολέμησής του αλλά για την πρόληψη του, καταπολεμώντας τις αιτίες που το προκαλούν, τόνισε ο βουλευτής Δώρος Θεοδώρου, μέλος της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, η οποία συμμετέχει στις εργασίες του Α' μέρους της 48ης Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΚΣΔΕΕ) που λήγουν σήμερα στο Παρίσι.

    [15] (Κ) Επιτροπή Προσφύγων - Κατεχόμενα - Αγοραπωλησίες

    Με την "έγκριση" του κατοχικού καθεστώτος έχουν πουληθεί στα κατεχόμενα 303 ε/κ περιουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην κατεχόμενη επαρχία της Κερύνειας, είπε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου.

    Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι μόνο στα κατεχόμενα λειτουργούν 15 "κτηματομεσιτικά γραφεία" που προβαίνουν σε παράνομες αγοραπωλησίες ε/κ περιουσιών. Οπως είπε ο κ. Παναγιώτου, 348 Βρετανοί διαμένουν σε ε/κ περιουσίες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, τις οποίες πήραν παράνομα από το ψευδοκράτος.

    [16] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Φερχόιγκεν - Διεύρυνση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υιοθετήσει στις 16 Οκτωβρίου τις εκθέσεις προόδου σχετικά με την πορεία ένταξης στην ΕΕ κάθε υποψήφιας χώρας. Στη συνέχεια θα κάνει τις εισηγήσεις της προς τους 15 ηγέτες για τις χώρες που είναι έτοιμες, οι οποίες θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (24-25 Οκτωβρίου), αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε το απόγευμα συνάντηση δύο ωρών με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίστηκε η συζήτηση του θέματος της ασφάλειας, χωρίς να υπάρξει κατάληξη.

    Οι συνομιλίες διεξάγονται στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 5 June 2002 - 17:49:16 UTC