Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων Βουλής - Νέα Υόρκη
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος ΚΤΑ - Ινστιτούτο Κύπρου
  • [04] (K) ΕΕ - Λανταμπούρου - Κύπρος - Ομιλία
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ινστιτούτο Αριστείας Κύπρου
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες
  • [07] (Κ) ΕΕ - Ισπανική Προεδρία - Ευρωστρατός
  • [08] (K) Εκπρόσωπος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ψήφισμα
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωκοινοβούλιο - Κύπρος - Ψήφισμα
  • [10] (Κ) ΕΕ - Ισπανική προεδρία - Κύπρος
  • [11] (Κ) Πανεπιστήμιο Κύπρου - Παραίτηση Πρύτανη
  • [12] (Κ) ΚΕΒΕ - Κυπρο-Πολωνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Αμετάβλητα τα επιτόκια (1)
  • [16] (Κ) Βρετανικό ΥΠΕΞ - Λόρδος Χάνεϊ - Συνέντευξη
  • [17] (Κ) Ψήφισμα 1416 Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [18] (K) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Λόρδου Χάνεϊ
  • [19] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Ινστιτούτο Κύπρου
  • [20] (Κ) Διακεκριμένοι Ακαδημαϊκοί - Ινστιτούτο Κύπρου
  • [21] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Αμετάβλητα τα επιτόκια (2)
  • [22] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Υποτίμηση λίρας
  • [23] (K) Xρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [24] (Κ) G8 - Κυπριακό - Ανακοινωθέν
  • [25] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Μιλόσεβιτς - ΔΠΔ
  • [26] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Δηλώσεις Χάνεϊ
  • [27] (Κ) Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Αμερικανικού ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [28] (Κ) Μεσούτ Γιλμάζ - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων Βουλής - Νέα Υόρκη

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Βρετανού απεσταλμένου για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και λύση του Κυπριακού στη βάση των "δύο κρατών", τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ανεξαρτήτως λύσης του Κυπριακού και του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, οι κομματικές διαβουλεύσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών και η διαχείριση της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος απέδωσε "σε σκοπιμότητες γνωστών κύκλων που επιδιώκουν να τον πλήξουν πολιτικά" τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν το δικηγορικό του γραφείο στις υποθέσεις παράνομης διακίνησης χρημάτων του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η τ/κ συνοικία της Λεμεσού μοιάζει με καζάνι που σιγοβράζει και ότι είναι έτοιμο να εκραγεί λόγω των αθιγγάνων οι οποίοι αναμένεται να μεταστεγαστούν σε διάφορες συνοικίες της πόλης.

    "Η Μάχη" με τον τίτλο "Κάτω τα χέρια από στελέχη ΚΙΣΟΣ" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο, "από τον οποίο ζήτησε όπως σταματήσει την τακτική της προσφοράς υπουργείων σε στελέχη του κόμματος". Προσθέτει ότι ο κ. Ομήρου "είναι έντονα ενοχλημένος από πληροφορίες ότι στελέχη του ΚΙΣΟΣ δελεάζονται με προσφορές υπουργείων και άλλων αξιωμάτων ώστε να συνηγορήσουν υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Παπαδόπουλου". Σε άλλο θέμα γράφει ότι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη επανέφεραν στο προσκήνιο το σενάριο για αναβολή των προεδρικών εκλογών εφόσον σημειωθεί τέτοια πρόοδος στο Κυπριακό.

    Ο "Πολίτης" στην κύρια είδηση αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τη "λεηλασία" της εκκλησιαστικής περιουσίας και αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αλλη είδηση είναι η αποδοχή από το Υπουργικό Συμβούλιο της εισήγησης του ΔΗΚΟ για ανάθεση εκτελεστικών καθηκόντων στο Γενικό Διευθυντή του Γενικού Συστήματος Υγείας αντί στον Πρόεδρό του, ο οποίος θα διορίζεται από την κυβέρνηση, μετά από διαβουλεύσεις του Υπουργού Υγείας με τη Βουλή.

    "Η Σημερινή" με τον τίτλο "Ζητούν να διαλυθούμε", γράφει στο κύριο θέμα ότι η λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Χάνεϊ στον Τούρκο δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, θα στηριχθεί στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη βάση της δημιουργίας "δύο κρατών" με "κυρίαρχες της περιοχές τους" που θα λειτουργούν χωριστά, αλλά στο πλαίσιο μιας κεντρικής κυβέρνησης. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη και συγγενών του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ότι συνοδικοί ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου δεν ρώτησαν κανέναν για τη μεταφορά του Αρχιεπισκόπου στο ιατρικό κέντρο "Υγεία" της Αθήνας και ότι εισήχθη εκεί παρά την αντίθετη γνώμη των ιατρών.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Ζητούν φόρμουλα για την αναγνώριση", ότι οι ξένοι διαμεσολαβητές στο Κυπριακό επικεντρώνουν τώρα τις προσπάθειές τους σε φόρμουλα για το θέμα της κυριαρχίας, που θα παραπέμπει ευθέως σε δύο κράτη στην Κύπρο, συνδεδεμένα μεταξύ τους με κεντρική κυβέρνηση. Αλλη είδηση είναι ότι και το Βέλγιο υποστηρίζει την αίτηση της Κύπρου για ένταξή της στο πρόγραμμα του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) "Ανοικτοί Ουρανοί". Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και οι χώρες που ανήκαν στο αυτοδιαλυθέν "Σύμφωνο της Βαρσοβίας".

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Περιουσία 20 εκατ. λιρών στις 'εκπτώσεις'", γράφει πως, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, παραθαλάσσιο κτήμα στην Πάφο, που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή, ενοικιάστηκε για 15.000 λίρες το χρόνο και στη συνέχεια αυτό υπενοικιάστηκε για 2.000.000 λίρες το χρόνο. Το ζήτημα "διασπάθισης" της αρχιεπισκοπικής περιουσίας απασχολεί ήδη τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι υπάρχουν "πολιτικές σκοπιμότητες" για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην αναθεώρηση των τελών νοσηλείας και ότι το Υπουργείο Υγείας περιμένει το Σεπτέμβριο για να καταθέσει στη Βουλή ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα αυτό.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα πως ο Πρόεδρος Κληρίδης με 16σέλιδη χθεσινή του απόφαση καλεί τους 400 περίπου "ειδικούς αστυφύλακες", που από το 1971 μέχρι σήμερα έχουν πάρει άδεια οπλοφορίας με τον τρόπο αυτόν, όπως παραδώσουν τα όπλα τους, ενώ συγχρόνως δίδονται οδηγίες για αφαίρεση των ονομάτων των ατόμων αυτών από το αρχείο των αστυνομικών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Οικολόγοι κατηγορούν τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων πως προχωρούν στην εγκατάσταση της μεγάλης κεραίας "Πλούτων" στο Ακρωτήρι, χωρίς να λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα για τους περιοίκους.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly", γράφει στο κύριο θέμα πως το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε χθες βράδυ ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο σε ένα κυρίαρχο κυπριακό κράτος θα επιτραπεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε χθες ομόφωνα την παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2002. Η θητεία της δύναμης αυτής έληγε κανονικά αύριο και η ανανέωσή της ήλθε λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας της 30ής Ιουνίου 2002, που έχει ορισθεί για την επίτευξη συμφωνίας στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη Ντενκτάς για επίλυση του Κυπριακού.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" γράφει στο κύριο θέμα ότι παίρνει διαστάσεις ο "διασυρμός" της Κύπρου στην Ευρώπη για το ρόλο που έπαιξαν υπεράκτιες εταιρείες που ανήκουν στον πρώην Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε υποθέσεις που διερευνά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Αλλού γράφει ότι βρετανική εφημερίδα δημοσιεύει πληροφορίες για ενδεχόμενο κτύπημα της διεθνούς ισλαμικής οργάνωσης "Αλ Κάιντα" στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος ΚΤΑ - Ινστιτούτο Κύπρου

    Η ηγεσία της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως (ΚΤΑ) θεωρεί το Ινστιτούτο Κύπρου ως "τον κύριο καταλύτη που θα επιφέρει καίριες αναγκαίες αλλαγές στην πολιτιστική και οικονομική ζωή της νήσου", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΤΑ Ανδρέας Μούσκος. Πρόσθεσε πως οι επιστήμονες που εργάζονται για την υλοποίησή του οράματος αυτού "δημιουργούν μια δύναμη ευεργετικής αλλαγής, απαράμιλλη στην πρόσφατη ιστορία της Κύπρου".

    [04] (K) ΕΕ - Λανταμπούρου - Κύπρος - Ομιλία

    Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενέκο Λανταμπούρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα ολοκληρωθούν φέτος και επανέλαβε τη θέση της ΕΕ ότι, άνκαι είναι επιθυμητή η λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη, αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ινστιτούτο Αριστείας Κύπρου

    Την πλήρη υποστήριξη του κράτους στην ίδρυση Ινστιτούτου Αριστείας Κύπρου με τη συμετοχή επιφανών επιστημόνων και ακαδημαϊκών από όλο τον κόσμο εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο 20 ακαδημαϊκούς που βρίσκονται στην Κύπρο για το σκοπό αυτό.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε οδηγίες να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό το Ερευνητικό Κέντρο.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης που παρευρισκόταν στη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανακοίνωσε στους ακαδημαϊκούς ότι θα τους παραχωρηθεί αμέσως κρατική γη στην περιοχή Κόρνου, όπως ζητήθηκε για την ανέγερση του κτιρίου που θα στεγάσει το Ινστιτούτο.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες

    Συνάντηση μίας περίπου ώρας είχαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    [07] (Κ) ΕΕ - Ισπανική Προεδρία - Ευρωστρατός

    Προοπτικές εξεύρεσης λύσης στο θέμα του ευρωστρατού διαβλέπει η ισπανική προεδρία ενόψει της συνεδρίας των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την προσεχή Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

    [08] (K) Εκπρόσωπος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ψήφισμα

    Η κυπριακή κυβέρνηση αντικρίζει θετικά το χθεσινό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, "το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ουσιαστικά είναι επανάληψη των προηγουμένων" και σημείωσε πως "είναι θετικό και σημαντικό ότι επαναβεβαιώνονται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα το 1251, παρά τις προσπάθειες του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να απεγκλωβιστεί από τα ψηφίσματα".

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωκοινοβούλιο - Κύπρος - Ψήφισμα

    Το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κύπρο είναι "ένα πάρα πολύ θετικό και δυνατό ψήφισμα, το οποίο ικανοποιεί πλήρως την κυβέρνηση", δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [10] (Κ) ΕΕ - Ισπανική προεδρία - Κύπρος

    Η επίλυση του Κυπριακού θα διευκόλυνε την ένταξη της Κύπρου, αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση, επισημαίνει έγγραφο της ισπανικής προεδρίας για τη διεύρυνση, το οποίο θα συζητηθεί τη Δευτέρα στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο και στη συνέχεια θα υποβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης (21-22 Ιουνίου).

    Οπως δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της ισπανικής προεδρίας, το έγγραφο για τη διεύρυνση αναφέρεται στην ενταξιακή πορεία γενικότερα. Γίνεται αναφορά και σε ορισμένες χώρες όπως η Κύπρος, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, καθώς και για την Τουρκία στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης.

    [11] (Κ) Πανεπιστήμιο Κύπρου - Παραίτηση Πρύτανη

    Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Νικόλας Παπαμιχαήλ, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην επιψήφιση χθες το απόγευμα από την Ολομέλεια της Βουλής νόμου που προβλέπει μεταξύ άλλων τη συμμετοχή των φοιτητών στα Συμβούλια των Τμημάτων του Πανεπιστημίου με ποσοστό ίσο με το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των μελών κάθε Συμβουλίου.

    Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπαμιχαήλ, θα εξακολουθήσει να εκτελεί τα καθήκοντά του μέχρι την 21η Ιουνίου 2002, προκειμένου να μην υπάρξει κενό στη διοίκηση του ιδρύματος εξαιτίας της απουσίας και του Αντιπρύτανη, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό σε από καιρού προγραμματισμένο ταξίδι.

    (ΣΣ: Θα ακολουθήσει ολoκληρωμένη είδηση) (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [12] (Κ) ΚΕΒΕ - Κυπρο-Πολωνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            98,42 (-0,46)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    580.032
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   226.300    414,26 (-0,81)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    100.439    115,89 (-0,96)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     26.754     87,55 (-0,21)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     41.474     30,04 (-0,27)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     42.534     62,48 ( 0,16)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     30.063     82,66 (-1,21)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     19.335     22,03 (-0,90)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     37.418     54,33 ( 1,27)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.427      4,09 ( 1,24)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     81.258     15,10 (-0,13)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        133     16,80 ( 0,60)
    Ξενοδοχεία                    £     46.900     57,09 (-0,45)
    Αλλες Εταιρείες               £    134.616     97,29 ( 0,16)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/06/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7180          1,7283
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6283          1,6380
    Λίρα Αγγλίας                     1,1047          1,1113
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     202,2598        203,8778
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8661          2,8890
    Δολάριο Καναδά                     2,5156          2,5357
    Κορώνα Δανίας                     12,7656         12,8677
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7438         12,8457
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7291         15,8549
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5325          2,5527
    

    [15] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Αμετάβλητα τα επιτόκια (1)

    Αμετάβλητα παραμένουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Το βασικό επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) παραμένει στο 5,5%, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων διάρκειας μίας νύχτας (Overnight Deposit Facility) στο 2,5%.

    (ΣΣ: Θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη είδηση)

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [16] (Κ) Βρετανικό ΥΠΕΞ - Λόρδος Χάνεϊ - Συνέντευξη

    Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε σήμερα ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ μίλησε για "δύο κυρίαρχα κράτη" στην Κύπρο, σε συνέντευξή του στο CNN Turk.

    [17] (Κ) Ψήφισμα 1416 Συμβουλίου Ασφαλείας

    Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος 1416 του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της UNFICYP που εγκρίθηκε χθες έχει ως εξής:

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας,

    Χαιρετίζοντας την έκθεση του Γενικού Γραμματέα της 30ης Μαϊου 2002 σχετικά με την ειρηνευτική επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και ιδαιτέρως την έκκληση προς τα μέρη να αξιολογήσουν και αντιμετωπίσουν το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων με την αναγκαία σπουδή και σοβαρότητα,

    Σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει συμφωνήσει ότι ενόψει των συνθηκών που επικρατούν στη νήσο είναι ανάγκη να παραμείνει η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο πέραν της 15ης Ιουνίου 2002,

    Χαιρετίζοντας και ενθαρρύνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Εθνη να ευαισθητοποιηθεί το ειρηνευτικό προσωπικό στην πρόληψη και τον έλεγχο του HIV/AIDS και άλλων μεταδοτικών ασθενειών σε όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις τους,

    1. Επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο και ιδιαιτέρως το ψήφισμα 1251 (1999) της 29ης Ιουνίου 1999 και τα επακόλουθα ψηφίσματα.

    2. Αποφασίζει να παρατείνει τη θητεία της UNFICYP για περαιτέρω περίοδο που λήγει στις 15 Δεκεμβρίου 2002.

    3. Ζητεί από το Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση μέχρι τη 1η Δεκεμβρίου 2002 σχετικά με την υλοποίηση του ψηφίσματος αυτού.

    4. Προτρέπει την Τουρκοκυπριακή πλευρά και τις Τουρκικές Δυνάμεις να αποσύρουν του περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις 30 Ιουνίου 2000 πάνω στις επιχειρήσεις της UNFICYP και να αποκαταστήσουν το προηγούμενο στρατιωτικό καθεστώς στα Στροβίλια.

    [18] (K) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Λόρδου Χάνεϊ

    Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε πλήρη διαφωνία με κάποιες θέσεις που προέβαλε ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ για τη δημιουργία νέου κράτους και περιορισμένες εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου αναφέρθηκε και σε θετικά στοιχεία στις δηλώσεις Χάνεϊ προς το CNN Turk, δηλαδή την αναφορά του για ένα κράτος με δύο συστατικά κρατίδια, την ευθύνη που καταλογίζει στην τ/κ πλευρά και την επαναβεβαίωση της ισχύος των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι.

    [19] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Ινστιτούτο Κύπρου

    Την εκτίμηση ότι το Ινστιτούτο Κύπρου που συστήνεται σύντομα στο νησί, "θα παρέχει όχι μόνον ελπίδα για άμεσα οφέλη στη χώρα και στη γύρω περιοχή αλλά θα προτείνει και ένα νέο και συναρπαστικό πρότυπο στην κοινωνία της πληροφορικής και της έρευνας", εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης.

    Σε ομιλία του κατά την τελετή έναρξης συνάντησης που πραγματοποιούν στη Λευκωσία, οι νομπελίστες και ακαδημαϊκοί, οι οποίοι επεξεργάζονται τη δομή που θα διέπει τη λειτουργία του Ινστιτούτου, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι αποδυόμαστε όλοι "στον αγώνα τον καλό", για να καταστήσουμε την Κύπρο διεθνές και περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο,

    [20] (Κ) Διακεκριμένοι Ακαδημαϊκοί - Ινστιτούτο Κύπρου

    Από το όραμα στην πράξη περνά η πρωτοβουλία της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως για την ίδρυση στην Κύπρο διεθνούς ερευνητικού ινστιτούτου μετά τη δέσμευση για μεθοδική, σκληρή και έντιμη εργασία, που έδωσαν σήμερα στη Λευκωσία οι τρεις εκ των ακαδημαϊκών που έχουν αναλάβει τη μελέτη για τη λειτουργία και δομή του Ινστιτούτου Κύπρου, το οποίο θα έχει χρόνιαίες δαπάνες 60 εκ. ευρώ. Το αποτέλεσμα της συνάντησης των ακαδημαϊκών και ερευνητών διεθνούς επιπέδου, που ολοκληρώνεται αύριο, θα σηματοδοτήσει και την ανάπτυξη στρατηγικού σχεδιασμού του Ινστιτούτου μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

    Το ερευνητικό αυτό κέντρο θα είναι οικονομικά ανεξάρτητο αλλά ταυτόχρονα θα έχει τη βαρύτητα και την εγκυρότητα ενός δημόσιου οργανισμού και θα συνεργάζεται με αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

    [21] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Αμετάβλητα τα επιτόκια (2)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), εξετάζοντας τα οικονομικά δεδομένα του τόπου, αποφάσισε σήμερα να επικυρώσει την εισήγηση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, όπως παραμείνουν αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), στο 5.5% και 2.5%, αντίστοιχα.

    Ανακοινώνοντας την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, είπε ότι λήφθηκαν υπόψη τρεις παράγοντες: η δικαιολογημένη, όπως την χαρακτήρισε, επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, η αυξητική τάση του πληθωρισμού, που αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με την εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης και την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), και η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων στις χώρες της ΕΕ.

    [22] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Υποτίμηση λίρας

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου απέρριψε σήμερα την ύπαρξη ενδεχομένου υποτίμησης της κυπριακής λίρας.

    [23] (K) Xρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Με οριακή πτώση της τάξης του 0,46% έκλεισε την εβδομάδα η χρηματιστηριακή αγορά με τη χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα να συνεχίζει να "ταλαιπωρεί" το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 98,42 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 580 χιλιάδων λιρών.

    [24] (Κ) G8 - Κυπριακό - Ανακοινωθέν

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G8) καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους ώστε να φθάσουν σε μια συμφωνία και να γεφυρώσουν τα εμπόδια που απομένουν.

    [25] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Μιλόσεβιτς - ΔΠΔ

    Την ετοιμότητα του κυπριακού κράτους να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους στη διερεύνηση της υπόθεσης ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από τον πρώην Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εξέφρασε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    [26] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Δηλώσεις Χάνεϊ

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης για το γεγονός ότι το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε τις πληροφορίες πως ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ έκανε λόγο για δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο, σε συνέντευξή του στο CNN Turk.

    Ο κ. Κασουλίδης, σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο λίγο μετά την άφιξή του από το Λουξεμβούργο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ανέφερε ότι έχει στα χέρια του το κείμενο της μετάφρασης από την τουρκική των όσων χρησιμοποίησε ο κ. Μπιράντ (Τούρκος δημοσιογράφος) ως φερόμενες θέσεις του Λόρδου Χάνεϊ και πρόσθεσε ότι θα τον εξέπληττε εάν πράγματι ο Βρετανός αξιωματούχος είχε περιπέσει σε τέτοιο "σοβαρότατο ατόπημα" (αναφορά σε δύο κυρίαρχα κράτη).

    "Θα δώσω οδηγίες να διερευνηθεί κατά πόσον ο κ. Μπιράντ και η μετάφραση στην ελληνική από την τουρκική αποδίδουν αυτά τα οποία έχει πει ο Λόρδος Χάνεϊ", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    [27] (Κ) Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Αμερικανικού ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Αγνοια για την ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων στα κατεχόμενα εξέφρασε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος επανέλαβε την επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης για πρόοδο στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών.

    Κληθείς κατά χθεσινή ενημέρωση Τύπου να σχολιάσει την πρόσφατη αύξηση του αριθμού των τουρκικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα, ο κ. Ρίκερ είπε ότι δεν ήταν ενήμερος για οποιεσδήποτε πληροφορίες πάνω στο θέμα αυτό, τονίζοντας ότι η θέση των ΗΠΑ για το Κυπριακό, παραμένει αμετάβλητη.

    [28] (Κ) Μεσούτ Γιλμάζ - Κυπριακό

    "Νέα βήματα το συντομότερο δυνατόν", ζητά ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ για το Κυπριακό και τονίζει ότι η πιο λογική πολιτική για την τουρκική πλευρά στο πρόβλημα είναι μια πιο δραστήρια και πιο συγκαταβατική πολιτική.

    Οι σημερινές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές από τις συνθήκες του 1960 και του 1970, μια νέα δομή προετοιμάζεται στην Ευρώπη και η Κύπρος προβλέπεται να πάρει τη θέση της στη νέα αυτή δομή, σημειώνει ο κ. Γιλμάζ και τονίζει ότι "όλοι πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους".

    "Υπάρχουν βήματα που μπορούν να κάνουν και η τουρκική και η ελληνοκυπριακή πλευρά στο Κυπριακό και τα βήματα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό", δήλωσε ο κ. Γιλμάζ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό ΑΝΑΤΟΛΗ, που εκδίδεται στις Βρυξέλλες για τους Τούρκους της


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 14 June 2002 - 17:49:20 UTC