Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ζακχαίος - ΓΓ ΟΗΕ - Διάβημα
  • [02] (Κ) Συνέδριο Πράσινων Κομμάτων - Δηλώσεις
  • [03] (Κ) Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων Βουλής - ΗΠΑ - Επαφές
  • [04] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αμμάν
  • [06] (Κ) Συνέδριο Πράσινων Κομμάτων - Εναρκτήρια τελετή
  • [07] (Κ) Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Ιταλία
  • [08] (Κ) Συνέδριο Πράσινων Κομμάτων - Εναρκτήρια τελετή (Διόρθωση)
  • [09] (Κ) "Φωνή της Αμερικής" - Κεραία - Εκδήλωση διαμαρτυρίας
  • [10] (Κ) Βαρώνη Harris - Κύπρος

  • [01] (Κ) Ζακχαίος - ΓΓ ΟΗΕ - Διάβημα

    Σε έντονο γραπτό διάβημα προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, προέβη χθες, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, καταγγέλλοντας την ενίσχυση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων με περίπου 5,500 άνδρες.

    [02] (Κ) Συνέδριο Πράσινων Κομμάτων - Δηλώσεις

    Ο χαρακτήρας της κάθε χώρας δεν πρέπει να αλλοιώνεται για χάρη του τουρισμού δήλωσε χθες ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων Arnold Cassola, στο περιθώριο του τριήμερου Μεσογειακού Συνεδρίου Ευρωπαϊκών Πρασίνων Κομμάτων, το οποίο άρχισε χθες στην Πάφο.

    Το συνέδριο έχει θέμα την "Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αγροτικές Περιοχές" και διοργανώνεται από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Πρασίνων Κομμάτων, της οποίας το Κίνημα είναι πλήρες μέλος.

    Ο Γενικός Συντονιστής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Σάββας Φιλίππου δήλωσε ότι το συνέδριο αυτό είναι το "δεύτερο μεγαλύτερο συνέδριο το οποίο διοργανώνεται από την ομοσπονδία Πρασίνων Κομμάτων", προσθέτοντας ότι υπάρχουν συμμετοχές από όλες τις χώρες της Μεσογείου την Ομοσπονδία των Πρασίνων Κομμάτων.

    Στο Μεσoγειακό Συνέδριο συμμετέχει και η εκπρόσωπος των Πρασίνων της Τουρκίας Μπίλγκε Τζοντέπε η οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η φιλία στην Κύπρο είναι απαραίτητη", προτρέποντας τους Οικολόγους να δώσουν το παράδειγμα.

    Αναφερόμενη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η κ. Τζοντέπε είπε ότι είναι απαραίτητο για την Τουρκία να μπει στην ΕΕ, και εξέφρασε την ελπίδα η χώρα της να το πετύχει.

    [03] (Κ) Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων Βουλής - ΗΠΑ - Επαφές

    Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των επαφών τους, τόσο στην Ουάσιγκτον με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους και μέλη του Κογκρέσου, όσο και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, με εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γραμματείας του διεθνούς οργανισμού, εξέφρασαν ο Πρόεδρος και τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους και ανταποκριτές στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της επιτροπής, Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι στις συναντήσεις της η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ενημέρωσε τους συνομιλητές της για τις θέσεις της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες για τις απειλές που εκτοξεύει η Αγκυρα και για την ενίσχυση των κατοχικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα.

    "Αυτό που η αντιπροσωπεία απεκόμισε από τους Αμερικανούς συνομιλητές της", είπε ο κ. Αναστασιάδης, "είναι ότι παραμένει σταθερή η θέση τους και ως προς τη λύση του Κυπριακού, όπου στηρίζουν τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα, και στην προοπτική της Κύπρου να ενταχθεί στην ΕΕ".

    [04] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ στο CNN Turk για το Κυπριακό και οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από το Λονδίνο γύρω από αυτές, η κρίση που ξέσπασε στους κόλπους της Εκκλησίας με αφορμή τις πληροφορίες για παράνομες πωλήσεις ακινήτων, η παραίτηση χθες του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Νικόλα Παπαμιχαήλ, η παρέμβαση των "G8" στο Κυπριακό και η δημιουργία του θεματικού πάρκου για την Αφροδίτη στην Πάφο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Καίει την Κύπρο η έκθεση Τόρκιλντσεν", γράφει ότι σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε ο ειδικός ανακριτής τους Διεθνούς Δικαστηρίου για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Μόρτεν Τόρκιλντσεν, την Κύπρο είχε έδρα το διεθνές δίκτυο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που έστησε ο Σλόμποταν Μιλόσεβιτς για να σπάσει το εμπάργκο που επιβλήθηκε κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αλλού γράφει ότι σε νέα παρέμβαση στο Κυπριακό προχώρησε χθες η ομάδα των Οκτώ (G8), ενόψει της κοινής προσπάθειας για επίτευξη μιας καταρχήν συμφωνίας στο πρόβλημα τις προσεχείς δύο εβδομάδες.

    "Η Μάχη" στο βασικό της θέμα υπό τον τίτλο "Η Λευκωσία θέτει θέμα Βάσεων" γράφει ότι ξεκάθαρο μήνυμα για τις συνέπειες που θα έχει και για τους Βρετανούς η δημιουργία νέου κράτους στην Κύπρο, έστειλε χθες η Λευκωσία δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου, ο οποίος σχολίασε τις δηλώσεις του αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ στο CNN Turk. Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου εξέφρασε την ετοιμότητα του κυπριακού κράτους να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους στη διερεύνηση της υπόθεσης ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    "Ο Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Πως πήραν τα κτήματα του Αγίου Ηρακλειδίου", γράφει ότι οι συναπαρτίζοντες τον περίγυρο του Αρχιεπισκόπου "έβαλαν χέρι στα κτήματα της Μονής Αγίου Ηρακλειδίου" και πως "κτήμα έκτασης 56 σκαλών διαμελίστηκε και οι διάφοροι απέκτησαν τα τεμάχια του". Αλλού γράφει ότι η Ισπανική Προεδρία της ΕΕ εκτιμά πως μπορεί να υπάρξει διευθέτηση του θέματος του λεγόμενου ευρωστρατού μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης διατύπωσε την ελπίδα ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο.

    "Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Θύελλα στο Πανεπιστήμιο", γράφει ότι η απόφαση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Νικόλα Παπαμιχαήλ να παραιτηθεί από το αξίωμά του, μετά τη ψήφιση από τη Βουλή του νόμου περί εκπροσώπησης πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Αλλού γράφει ότι με ταχύτατους ρυθμούς προχωρεί η ίδρυση και λειτουργία του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου Αριστείας στην Κύπρο το οποίο θα έχει παγκόσμια εμβέλεια και θα μπορεί να δώσει λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα, όπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Επιτείνονται τώρα υπόνοιες διαρπαγής", γράφει ότι οι πληροφορίες για διασπάθιση της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής διαδέχονται η μια την άλλη και μέλη της Ιεράς Συνόδου θεωρούν ότι σε περίπτωση διεξαγωγής ενδελεχούς έρευνας θα προκύψουν συγκλονιστικά στοιχεία που αφορούν στην πώληση κτημάτων αξίας δεκάδων εκατομμυρίων λιρών σε αρκετά χαμηλότερες τιμές από την αγοραστική τους αξία. Αλλού γράφει ότι το Λονδίνο επιμένει στη θέση του για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία νέου κράτους, διαψεύδει ωστόσο ότι ο απεσταλμένος του Ντέιβιντ Χάνεϊ, υποστηρίζει την ιδέα για χωριστές κυριαρχίες.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Μπαγιάτικο φαγητό" γράφει ότι μπαγιάτικο φαγητό που σερβίρεται εδώ και αρκετά χρόνια χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος δημοσιεύματα καθημερινής εφημερίδας που επιχειρούν να εμπλέξουν το δικηγορικό του γραφείο με εταιρείες συγγενικών προσώπων του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου, ο οποίος ανέφερε ότι προ τετελεσμένων γεγονότων βρίσκονταν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου με αποτέλεσμα να εγκρίνουν πωλήσεις περιουσιών της Αρχιεπισκοπής ασχέτως αν διαφωνούσαν.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο εμπνευστής του σχεδίου για την ανέγερση του τεράστιου θεματικού πάρκου για τη θεά Αφροδίτη, στην Πάφο, υπέβαλε χθες στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη τις ιδέες του για τρεις πιθανές τοποθεσίες για την ανέγερση του έργου. Αλλού γράφει ότι μετά τις συλλήψεις αναφορικά με υπόθεση πλαστογραφίας κυβερνητικών εγγράφων με τα οποία αποζημιώνονταν οι ιδιοκτήτες απαλλοτριωθείσας γης, ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας θα μελετήσουν τις υφιστάμενες διαδικασίες ούτως ώστε να εντοπίσουν τα αδύναμα σημεία σε αυτές, για αποφυγή οποιωνδήποτε μελλοντικών ανωμαλιών.

    Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο "Νέος Τύπος" στο βασικό θέμα με τίτλο "Λίστες με βουλευτές" γράφει ότι σε πόλεμο χαρακωμάτων με πτυχές ανταρτικού και τρομοκρατικών επιθέσεων τύπου αυτοκτονίας εξελίσσονται παρασκηνιακά τα πράγματα, όσον αφορά στις εξελίξεις γύρω από το πόρισμα της Βουλής για το χρηματιστηριακό σκάνδαλο, καθώς έχουν ετοιμαστεί λίστες με ηχηρά ονόματα βουλευτών και Υπουργών, στα οποία κυρίαρχο στοιχείο είναι η εξασφάλιση μετοχών με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης. Αλλού γράφει ότι τριών ταχυτήτων θα είναι τελικά η φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς ένα μέρος της θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2002 και τα υπόλοιπα μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2004.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Xpress οικονομική" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Βόμβα Μιλόσετιτς" γράφει ότι η κατάθεση του Μόρτεν Τόργκιλσντεν, ειδικού διερευνητή που διόρισε η ποινικός ανακριτής Κάρλα Ντελ Πόντε στην υπόθεση Μιλόσεβιτς αποκάλυψε σημεία και τέρατα για την πραγματική σχέση που είχαν κυπριακές εταιρείες, κυπριακές και υπεράκτιες τράπεζες αλλά και επαγγελματίες, όπως δικηγόροι, λογιστές κ.α στη χρηματοδότηση και αγορά όπλων και οπλικών συστημάτων για λογαριασμό του πρώην Σέρβου ηγέτη. Αλλού γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα, εξετάζοντας τα οικονομικά δεδομένα του τόπου, αποφάσισε όπως παραμείνουν αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια, δηλαδή τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 5,5% και 2,5% αντίστοιχα.

    [05] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αμμάν

    Για το Αμμάν της Ιορδανίας αναχωρεί απόψε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Ιορδανίας Mohamed Batayneh, για να συμμετάσχει σε Πενταμερή Υπουργική Διάσκεψη για το φυσικό αέριο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Ιουνίου.

    [06] (Κ) Συνέδριο Πράσινων Κομμάτων - Εναρκτήρια τελετή

    Εκκληση προς τα Πράσινα Κόμματα των μεσογειακών χωρών αλλά και των άλλων χωρών της ΕΕ να υποβοηθήσουν την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, απηύθυνε κατά την έναρξη του Μεσογειακού Συνεδρίου Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων, που πραγματοποιείται στη Δρούσια της Πάφου, ο Γενικός Συντονιστής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Σάββας Φιλίππου.

    Ο κ. Φιλίππου εξέφρασε ακόμη την ελπίδα όπως συνεχιστούν οι απευθείας συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και η Κύπρος γίνει σύντομα μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [07] (Κ) Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Ιταλία

    Αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τους Πρόδρομο Προδρόμου και Σταύρο Ευαγόρου, αναχωρεί αύριο το πρωί για το Μπάρι της Ιταλίας, όπου θα πάρει μέρος στις εργασίες του Τέταρτου Ευρω-Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ, που συνδιοργανώνουν το ιταλικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 17 και 18 Ιουνίου.

    [08] (Κ) Συνέδριο Πράσινων Κομμάτων - Εναρκτήρια τελετή (Διόρθωση)

    Εκ παραδρομής στην τρίτη παράγραφο γράφτηκε λανθασμένα ο τίτλος του κ. Arnold Cassola. Ο ορθός τίτλος του είναι Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων. Ακολουθεί διορθωμένη η είδηση:

    Εκκληση προς τα Πράσινα Κόμματα των μεσογειακών χωρών αλλά και των άλλων χωρών της ΕΕ να υποβοηθήσουν την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, απηύθυνε κατά την έναρξη του Μεσογειακού Συνεδρίου Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων, που πραγματοποιείται στη Δρούσια της Πάφου, ο Γενικός Συντονιστής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Σάββας Φιλίππου.

    Ο κ. Φιλίππου εξέφρασε ακόμη την ελπίδα όπως συνεχιστούν οι απευθείας συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και η Κύπρος γίνει σύντομα μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [09] (Κ) "Φωνή της Αμερικής" - Κεραία - Εκδήλωση διαμαρτυρίας

    Την έντονη αντίθεσή τους στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση άδειας εγκατάστασης κεραίας του ραδιοφωνικού σταθμού "Φωνή της Αμερικής" στο Κάβο Γκρέκο, το οποίο έχει ανακηρυχθεί σε Εθνικό Δασικό Πάρκο, εξέφρασαν μέλη της επαρχιακής επιτροπής και νεολαίας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, με ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το πρωί στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο. Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν και οι τοπικές αρχές.

    [10] (Κ) Βαρώνη Harris - Κύπρος

    Η Βαρώνη Harris, μέλος της βρετανικής Βουλής των Λόρδων (Κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών), φθάνει αύριο το απόγευμα στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη, συνοδευόμενη από τον πρώην Βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος Hugh Dykes.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 15 June 2002 - 17:49:09 UTC