Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πρόθεση των Τούρκων να παραβιάσουν την ουδέτερη ζώνη κατασκευάζοντας δρόμο, ο οποίος θα συνδέει το κατεχόμενο χωριό Αρσος της Λάρνακας με την Πύλα είναι το κύριο θέμα στα περισσότερα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στη Σεβίλλη και τα σημεία που αφορούν το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου, οι κομματικές διεργασίες για την υπόδειξη κοινού υποψηφίου των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, οι αποκαλύψεις για κακοδιαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας και η εργασιακή κρίση στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα, με τον τίτλο "Τηρείται το χρονοδιάγραμμα", ότι το προσχέδιο της απόφασης, που συντάχθηκε για να επικυρωθεί χθες από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δικαιώνει και τους δύο στόχους της Κύπρου, της οποίας το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την ένταξη και στην υπόδειξη προς την Τουρκία να συνεργαστεί για την επίλυση του Κυπριακού. Αλλού δημοσιεύει και νέα στοιχεία για την κακοδιαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, σύμφωνα με τα οποία οικόπεδα της Αρχιεπισκοπής μεταβιβάζονταν σε άτομα του περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου σε τιμή που ήταν το ένα τρίτο της πραγματικής αξίας τους.

    "Η Μάχη", στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Απειλείται με κατάληψη η Πύλα", γράφει ότι επιβεβαιώθηκε "πλήρως και επισήμως", από τα Υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών, το χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμά της για την προετοιμασία των Τούρκων να καταλάβουν νέα τμήματα εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή της Πύλας και ότι οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς είχαν ενισχυθεί και τεθεί σε επιφυλακή στην περιοχή αυτή. Αλλού γράφει πως το θέμα του ευρωστρατού παραμένει σε εκκρεμότητα και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Σεβίλλης, λόγω των αντιρρήσεων που προέβαλε η τουρκική πλευρά στην ισπανική προεδρία και τις προσπάθειές της να εκβιάσει απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Ο "Πολίτης", κάτω από τον τίτλο "Μυστικός δείπνος Χριστόφια - Νικηφόρου", γράφει στο κύριο θέμα ότι προχθές το βράδυ, στο Μετόχι του Κύκκου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της Βουλής και Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια με τον Επίσκοπο Κύκκου Νικηφόρο, στην οποία συζήτησαν τα όσα καταγγέλλονται τελευταία για κακοδιαχείριση και καταδολίευση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αλλη είδηση είναι η από κοινού υποβολή αίτησης στην ΕΕ από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, για την έγκριση δικοινοτικών προγραμμάτων ύψους 1.500.000 ευρώ για το 2002.

    "Η Σημερινή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Κτίζουν νέα ένταση", γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη παρενέβησαν για να προλάβουν νέα κρίση την οποία επιχειρούν να προκαλέσουν οι Τούρκοι με τις ενέργειες των κατοχικών στρατευμάτων, που προσπάθησαν να ανοίξουν νέο δρόμο μεταξύ Αρσους και Πύλας και παραβιάζοντας μέρος της ουδέτερης ζώνης. Αλλού γράφει ότι η Λιμενική Αστυνομία τέθηκε σε συναγερμό από προχθές για να προλάβει νέο κύμα λαθρομετανάστευσης. Η Αστυνομία είχε λάβει πληροφορίες για το ενδεχόμενο αναχώρησης πλοιαρίου με 200 λαθρομετανάστες από τις ακτές του Λιβάνου και με προορισμό την περιοχή γύρω από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

    "Ο Φιλελεύθερος", με τον τίτλο "Ζυμώσεις με άξονα τον Τάσσο", γράφει στο κύριο θέμα ότι αρχίζει εβδομάδα έντονου παρασκηνίου για την αντιπολίτευση, καθώς οι ηγεσίες των τριών κομμάτων της συνεργασίας, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ, έχουν θέσει ως στόχο το οριστικό ξεκαθάρισμα της επιλογής του κοινού υποψηφίου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έχει ξεσπάσει εργασιακή κρίση στην ΑΤΗΚ και ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την εργοδοτική πλευρά πως δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα και αρνείται να υπογράψει τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται και εξαγγέλλουν απεργιακά μέτρα εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα.

    Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Προκαλούν ένταση", ότι το κατοχικό καθεστώς, με τις νέες ενέργειές του στην περιοχή της Πύλας, αποσκοπεί στη δημιουργία έντασης και νέων τετελεσμένων γεγονότων, ενώ η κυβέρνηση δεν αποκλείει την προσφυγή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την παράνομη μεταφορά άλλων 5.500 Τούρκων στρατιωτών στα κατεχόμενα. Αλλη είδηση είναι η άφιξη στην Κύπρο την προσεχή Παρασκευή της Επιτρόπου της ΕΕ για το Περιβάλλον. Κατά την επίσκεψή της θα έχει επαφές με βουλευτές και με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, για το θέμα της εγκατάστασης νέας μεγάλης κεραίας από τους Βρετανούς στην περιοχή της Αλυκής Ακρωτηρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 23 June 2002 - 17:49:04 UTC