Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνομιλίες
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) ΗΠΑ - Ομογενείς - Εκδηλώσεις μνήμης
  • [04] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Μόσχα - Ομιλία
  • [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΟΕΒ - Κυπριακή Οικονομία
  • [07] (Κ) Συνομιλίες - Εδαφικό
  • [08] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Συνάντηση διαπραγματευτών - Δηλώσεις
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [11] (Κ) Χριστόφιας - Βελγικό μοντέλο
  • [12] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΟΣΕΠ - Κωνσταντινούπολη
  • [13] (Κ) Τσιμπανούλης - Χρηματιστήριο - Νομοθετήματα
  • [14] (Κ) Τζιμ Σιορτ - Επίσκεψη
  • [15] (Κ) Κοινοτική Επίτροπος για το Περιβάλλον - Επίσκεψη
  • [16] (Κ) ΕΕ - Συνέλευση - Κύπριοι βουλευτές
  • [17] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Διάσκεψη
  • [18] (Κ) Βασιλείου - Ομάδα Λουξεμβούργου - Συνάντηση
  • [19] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • [20] (Κ) ΗΠΑ - Κύπρος - Νέος πρεσβευτής - Επικύρωση
  • [21] (Κ) Βασιλείου - Κυπριακό - EE

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνομιλίες

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι νέες απειλές του Αντιπρόεδρου της τουρκικής κυβέρνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατά της Κύπρου, η επανέναρξη σήμερα των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, το συνέδριο στην Κύπρο των επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των υποψηφίων για ένταξη χωρών της Ομάδας του Λουξεμβούργου και η σημερινή σύσκεψη των μελών της Ιεράς Συνόδου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι συνοδικοί αποφασίζουν για τη λεηλασία" γράφει ότι σημαντικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν σήμερα κατά τη σύσκεψη των μελών της Ιεράς Συνόδου που θα κληθούν να αποφασίσουν πότε, από ποιους και κάτω από ποιες συνθήκες θα διεξαχθεί σε βάθος έρευνα στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής. Αλλού γράφει ότι επιφυλάξεις κατά πόσον η πλειοψηφία των βουλευτών αναγνωρίζουν την ανάγκη και τη σημασία του εκσυγχρονισμού του δικαίου της απόδειξης και αν όντως θεωρούν τη διατήρηση του ισχύοντος νόμου τροχοπέδη στην προώθηση στα δικαστήρια υποθέσεων σχετικών με το Χρηματιστήριο προκύπτουν μέσα από τα πρακτικά της συνεδρίας των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών στις 4 Ιουνίου.

    "Η Μάχη" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Το βελγικό στο επίκεντρο" γράφει ότι το βελγικό μοντέλο ομοσπονδίας θα βρίσκεται στο επίκεντρο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό αυτήν την εβδομάδα. Το μοντέλο το πρότεινε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και αμέσως ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε έτοιμος να το συζητήσει όχι όμως επιλεκτικά αλλά στο σύνολό του. Αλλού γράφει ότι το ψευδοκράτος ζήτησε να του επιστραφούν κυπριακοί πολιτιστικοί θησαυροί, αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ, που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό και βρίσκονται στη Βαυαρία.

    Ο "Πολίτης" γράφει στην κύρια είδηση ότι αρχίζει σύντομα έρευνα για το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό "Ο Λόγος" μετά τη συσσώρευση καταγγελιών προκειμένου να "ξεδιπλωθεί η διασπάθιση" του εκκλησιαστικού χρήματος και οι υπεύθυνοι μιας "άνευ προηγουμένου κακοδιαχείρισης", η οποία στοίχισε πολλά εκατομμύρια. Αλλού αναφέρεται σε δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας "Αφρίκα", η οποία γράφει ότι Αμερική και Βρετανία υποκινούν την Τουρκία για πόλεμο στην Κύπρο.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Συνεδρία-φωτιά ιεραρχών" γράφει ότι "κρίσιμη" συνεδρία αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, καθώς θα ασχοληθούν σε βάθος με τις σοβαρές καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η πλειοψηφία των ιεραρχών ευνοεί τη σύσταση ειδικής επιτροπής, στην οποία να ανατεθεί το έργο της διερεύνησης όλων των καταγγελιών που παρουσιάζουν συγγενείς και άτομα του περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου να είναι ιδιοκτήτες μεγάλων τεμαχίων γης που ανήκαν στην Αρχιεπισκοπή. Αλλού γράφει ότι συνεδριάζει σήμερα το νέο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ για να εκλέξει το νέο Πρόεδρο των καθηγητών.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Μεταφέρουν τώρα οπλικές ενισχύσεις" γράφει ότι η Αγκυρα παράλληλα με τη διπλωματική εκστρατεία που έχει ξεκινήσει με στόχο την αποτροπή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, κινείται και στο πεδίο της δημιουργίας έντασης και εκβιασμών, εκπέμποντας ακραίες εκφράσεις πολιτικής. Η στάση αυτής της Τουρκίας θα ενισχύεται όσο πλησιάζει το τέλος του 2002, όταν θα ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου. Αλλού αναφέρεται στην προχθεσινή πυρκαγιά που κατέστρεψε το ιστορικής αξίας αρχείο του Φιλελεύθερου. Οι ενδείξεις είναι ότι τα αίτια της φωτιάς οφείλονται σε βραχυκύκλωμα.

    Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Μεθοδεύουν ένταση" γράφει ότι νέες απειλές εκτόξευσε ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρχηγός του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί προειδοποιώντας ότι η εμμονή της ΕΕ στο Κυπριακό δεν θα γίνει αποδεκτή από το τουρκικό έθνος και το κόμμα του. Αλλού γράφει ότι με τις θέσεις των χωρών μελών της ΕΕ στο θέμα της διεύρυνσης και την αξιολόγηση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Σεβίλλης που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, άρχισε χθες στον Πρωταρά η συνάντηση των επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των υποψηφίων για ένταξη χωρών του πρώτου γύρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/...)

    [03] (Κ) ΗΠΑ - Ομογενείς - Εκδηλώσεις μνήμης

    Εκδηλώσεις μνήμης για την 28η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο διοργανώνουν τον Ιούλιο η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), σε συνεργασία με ομοσπονδίες και ομογενειακές οργανώσεις.

    Ανακοίνωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής αναφέρει πως οι εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και θα κορυφωθούν στις 21 Ιουλίου περιλαμβάνουν πανομογενειακές συγκεντρώσεις στην Αστόρια, συναυλία για την Κύπρο στο Central Park της Νέας Υόρκης με τους Διονύση Σαββόπουλο και Αλκίνοο Ιωαννίδη και επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και στην τουρκική εισβολή και για τον πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ'.

    Η δέηση θα τελεστεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, την Κυριακή, 21 Ιουλίου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν.

    Εξάλλου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, ηλεκτρονικά μηνύματα θα μπορούν να αποστέλλονται στον Πρόεδρο των ΗΠΑ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείο στη διεύθυνση President@WhiteHouse.gov.

    [04] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Μόσχα - Ομιλία

    Η Κύπρος θα αποτελέσει το 2004, έτος κατά το οποίο προσδοκά να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ, "το σύνορο της Ευρώπης στο Νότο και την Ανατολή, μέσω του οποίου θα μπορεί να διεξάγεται το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής" δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, σε ομιλία του σε σεμινάριο στη Μόσχα, όπου μετέβη για να εγκαινιάσει την έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών "Μέρες Κύπρου στη Μόσχα". Το σεμινάριο είχε θέμα "Κύπρος, ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο".

    [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 25/06/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7190          1,7293
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6691          1,6791
    Λίρα Αγγλίας                     1,1107          1,1173
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     202,8730        204,4959
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9214          2,9447
    Δολάριο Καναδά                     2,5374          2,5576
    Κορώνα Δανίας                     12,7543         12,8563
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6214         12,7223
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5385         15,6628
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5218          2,5419
    

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΟΕΒ - Κυπριακή Οικονομία

    Ικανοποιητικές είναι για φέτος οι ενδείξεις για την κυπριακή οικονομία παρόλο που αυτή περνά μια κρίσιμη περίοδο, η οποία σηματοδοτήθηκε, κυρίως, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ και την αστάθεια που ακολούθησε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) την οποία διάβασε ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι η κυπριακή οικονομία "απέδειξε ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε κρίσιμες συνθήκες αβεβαιότητας", με το δυναμισμό και την ευελιξία της, " να αποτελούν στοιχεία που σε δύσκολες περιόδους οδηγούν την Κύπρο σε σταθερότητα".

    [07] (Κ) Συνομιλίες - Εδαφικό

    Το εδαφικό ήταν το θέμα που συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που διήρκεσε γύρω στη μία ώρα, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Ντενκτάς επιφυλάχθηκε να απαντήσει στις θέσεις της ε/κ πλευράς στο θέμα αυτό.

    [08] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Συνάντηση διαπραγματευτών - Δηλώσεις

    Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η διήμερη συνάντηση των επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των υποψήφιων για ένταξη στην ΕΕ χωρών του πρώτου γύρου διεύρυνσης, δηλαδή Τσεχίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβενίας και Κύπρου, που άρχισε τις εργασίες της χθες σε ξενοδοχείο του Πρωταρά.

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου είπε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναφορά στις διαγραφόμενες εξελίξεις των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των υποψηφίων χωρών κατά τη δανέζικη προεδρία της ΕΕ.

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            95,15 (-0,99)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    876.450
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   447.893    403,46 (-0,19)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    222.404    113,28 (-0,27)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     38.158     85,62 (-1,68)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.868     29,27 ( 1,18)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    113.374     62,62 (-1,59)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     10.937     85,05 ( 0,13)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     23.056     20,78 (-2,53)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     76.887     52,20 ( 1,18)
    Ετ. Πληροφορικής              £     12.904      3,72 (-3,13)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     39.495     14,12 (-2,08)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     17,34 (-0,40)
    Ξενοδοχεία                    £     63.639     52,36 (-1,93)
    Αλλες Εταιρείες               £    203.951     91,99 (-2,27)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε στη σημερινή συνάντηση η αγορά, η οποία υποχώρησε σε επίπεδα που έχουν να εμφανιστούν από τις αρχές Ιανουαρίου του 1999. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 0,99%, κλείνοντας στις 95,15 μονάδες, λόγω κυρίως των πιέσεων που δέχθηκε από τίτλους της περιφέρειας. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 876 χιλιάδες λίρες.

    [11] (Κ) Χριστόφιας - Βελγικό μοντέλο

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα πως δεν μπορεί να μιλά σε γενικές γραμμές για το θέμα του βελγικού μοντέλου και πως θα αναμένει ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου για το όλο θέμα "προτού υπάρξει η οποιαδήποτε δέσμευση στις συνομιλίες".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Χριστόφιας παρουσιάστηκε να θεωρεί απομακρυσμένο το ενδεχόμενο εφαρμογής του μοντέλου αυτού στην Κύπρο, και τόνισε ότι χρειάζεται πολλή σοβαρότητα στο χειρισμό ενός τέτοιου θέματος.

    [12] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΟΣΕΠ - Κωνσταντινούπολη

    Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμαϊλ Τζεμ, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης, την πορεία των διμερών συμφωνιών, την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [13] (Κ) Τσιμπανούλης - Χρηματιστήριο - Νομοθετήματα

    Τα δύο εναπομείναντα νομοθετήματα της δεύτερης φάσης του έργου του, που αφορούν τον Κώδικα Επαγγελματικής Συμπεριφοράς των Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) και τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας σε ΕΠΕΥ, αποστέλλει εντός της εβδομάδας στο Υπουργείο Οικονομικών ο Ελλαδίτης Εμπειρογνώμονας Δημήτρης Τσιμπανούλης, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο από τις 9 μέχρι και τις 11 Ιουλίου.

    Στις 11 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη Τύπου για να ανακοινωθούν όλα τα νομοθετήματα, τα οποία έχουν τύχει νομοτεχνικής επεξεργασίας από τον κ. Τσιμπανούλη κατά τη δεύτερη φάση της συνεργασίας του με την κυβέρνηση.

    Το Υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει τα δύο νομοθετήματα στους εμπλεκόμενους φορείς ( Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Διοικητικό Συμβούλιο Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, Κεντρική Τράπεζα) για να τα μελετήσουν και όταν ο κ. Τσιμπανούλης θα βρίσκεται στις 9 Ιουλίου στην Κύπρο να συζητήσει μαζί τους τυχόν παρατηρήσεις που θα έχουν για όλα τα κείμενα που έχει επεξεργαστεί για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου του Χρηματιστηρίου.

    [14] (Κ) Τζιμ Σιορτ - Επίσκεψη

    Φθάνει αργά απόψε στην Κύπρο ο εκπρόσωπος της Αυστραλίας για το Κυπριακό Τζιμ Σιορτ για πενθήμερη επίσκεψη, κατά την οποία θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [15] (Κ) Κοινοτική Επίτροπος για το Περιβάλλον - Επίσκεψη

    Η Κοινοτική Επίτροπος αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος Μαργκότ Γουόλστρομ φθάνει την προσεχή Πέμπτη στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Θεμιστοκλέους.

    Αμέσως μετά την άφιξή της, θα επισκεφθεί με ελικόπτερο περιοχές που παρουσιάζουν περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, όπως την κοιλάδα του Καρκώτη, το δάσος Πάφου και τον Ακάμα.

    [16] (Κ) ΕΕ - Συνέλευση - Κύπριοι βουλευτές

    Εληξαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της 6ης Συνόδου της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, στην οποία τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν οι βουλευτές Παναγιώτης Δημητρίου και Ελένη Μαύρου, Μέλη της Συνέλευσης.

    [17] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Διάσκεψη

    Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία εντός του 2003 θα κάνει την Αγκυρα πιο συνεργάσιμη στην επίλυση πολιτικών και οικονομικών διαφορών με την Κοινότητα, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Tunca Toscay.

    Εξάλλου, ο υπεύθυνος στη Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν για τις σχέσεις με την Τουρκία Michael Leigh κάλεσε την Αγκυρα να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, η οποία επίλυση θα επιτρέψει στην τουρκική να καταστεί επίσημη γλώσσα της ΕΕ, και στους Τ/Κ να συμμετέχουν στις συζητήσεις σε κοινοτικό επίπεδο.

    [18] (Κ) Βασιλείου - Ομάδα Λουξεμβούργου - Συνάντηση

    Με την κοινή εκτίμηση ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης επαναβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έληξε σήμερα η διήμερη συνάντηση των επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των υποψηφίων χωρών της Ομάδας του Λουξεμβούργου.

    Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο στον Πρωταρά, έλαβαν μέρος οι επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τσεχίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβενίας και Κύπρου.

    [19] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Συνάντηση με την Ισπανίδα Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λογιόλα ντε Παλάθιο, αρμόδια για τις μεταφορές και την ενέργεια, είχε σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το κοινοτικό σχέδιο "Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός" για τη διευκόλυνση της εναέριας κυκλοφορίας, το δορυφορικό σύστημα Galileo, και η ναυτιλία.

    [20] (Κ) ΗΠΑ - Κύπρος - Νέος πρεσβευτής - Επικύρωση

    Η ακρόαση για την επικύρωση της τοποθέτησης του νέου Αμερικανού πρεσβευτή στην Κύπρο Μάικλ Κόλσον πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας.

    Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής από την Πολιτεία της Φλόριντα Μπίλ Νέλσον, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα επιθετικός έναντι της Κύπρου. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατηγόρησε την Κύπρο ως "παράδεισο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος", κυρίως της ρωσικής μαφίας.

    [21] (Κ) Βασιλείου - Κυπριακό - EE

    Πολύ μεγαλύτερη ανάμειξη του διεθνή παράγοντα διαβλέπει ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, εν όψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι θα ήταν μέγιστο λάθος να επικεντρωθούμε στην προεκλογική εκστρατεία και να δώσουμε διεθνώς το μήνυμα ότι δεν ενδιαφερόμαστε πλέον για λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της διήμερης Διάσκεψης των επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των υποψηφίων χωρών του πρώτου γύρου διεύρυνσης της ΕΕ, ο κ. Βασιλείου είπε ότι είναι ορατή η πιθανότητα μη διεξαγωγής προεδρικών εκλογών καθώς η ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ πλησιάζει και οι πιέσεις προς την πλευρά της Τουρκίας για άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες θα εντατικοποιηθούν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 25 June 2002 - 17:49:16 UTC