Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Πρεσβευτής Γερμανίας -- Συνέντευξη
  • [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκικές παραβιάσεις
  • [05] (Κ) Aθήνα - Χυτήρης - Ολυμπιακοί Αγώνες - Σεμινάριο
  • [06] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανακόπηκε η πτωτική πορεία
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Αρμενίας
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Πρόεδροι κοινοβουλίων Κύπρου και Σρι Λάνκας
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Υπατου Αρμοστή Σιγκαπούρης
  • [12] (Κ) Αξιωματικοί ΕΦ - Βέλγιο - Αξιολόγηση
  • [13] (Κ) Βουλή - Νομοσχέδια - Αύξηση ΦΠΑ - Κατάργηση εισφοράς για άμυνα (1)
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αυστραλός απεσταλμένος
  • [15] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Τουρκία - Ενταξη
  • [16] (K) Βουλή - Νομοσχέδια - Αύξηση ΦΠΑ - Κατάργηση εισφοράς για άμυνα (2)
  • [17] (Κ) Κώστας Θεμιστοκλέους - Επίτροπος ΕΕ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αντιδράσεις, κυρίως από κόμματα της αντιπολίτευσης, στην απόφαση του Προέδρου Κληρίδη να συζητήσει το βελγικό μοντέλο στις απευθείας συνομιλίες με τον Τ/Κ ηγέτη, η πρόθεση των Βρετανών να αντιμετωπίσουν με κινητοποίηση αντιδιαδηλωτικών μονάδων τους κατοίκους Ακρωτηρίου και άλλους Κυπρίους που αντιδρούν στην εγκατάσταση μεγάλης κεραίας στην περιοχή της Αλυκής, οι κομματικές διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές, η αναμενόμενη σήμερα ψήφιση των νομοσχεδίων για τη φορολογική μεταρρύθμιση και η απεργία των ταξιτζήδων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Οι προεδρικές στις απευθείας συνομιλίες", πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αποδίδει σε προεκλογικές σκοπιμότητες, ενόψει των εκλογών του 2003, τις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ και του Προέδρου του ΔΗΚΟ για μη ενημέρωσή τους για τα όσα συζητούνται στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη Ντενκτάς και ειδικότερα για το ενδεχόμενο συζήτησης του βελγικού μοντέλου για το συνταγματικό. Αλλού γράφει για την αναμενόμενη σήμερα στη Βουλή ψήφιση των νομοσχεδίων για τη φορολογική μεταρρύθμιση και για νέες προτάσεις του ΔΗΣΥ για το επίδομα τέκνου και τη φοιτητική χορηγία.

    "Η Μάχη", με τον τίτλο "Πυρετός στις Βάσεις", γράφει στο κύριο θέμα ότι οι Βρετανοί ετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν δυναμικές αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής Ακρωτηρίου και άλλων Κυπρίων που αντιτίθενται στην εγκατάσταση νέας μεγάλης κεραίας στον υδροβιότοπο της Αλυκής. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το έργο αυτό έχει ανατεθεί σε μονάδες του βρετανικού στρατού και όχι της Αστυνομίας, ενώ δεν αποκλείεται και η μεταφορά αντιδιαδηλωτικών μονάδων από το εξωτερικό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα της κατασκευής νέου δρόμου από τις κατοχικές δυνάμεις, ο οποίος θα συνδέει το κατεχόμενο Αρσος με το μεικτό χωριό Πύλα, παραβιάζοντας ενδεχομένως τμήμα της ουδέτερης ζώνης.

    Ο "Πολίτης", στο κύριο θέμα με τίτλο "Ακίνητα χρυσάφι στην Εγκωμη", γράφει ότι δημιουργούνται πολλές απορίες από την πώληση ακίνητης περιουσίας της Αρχιεπισκοπής, έκτασης 157 σκαλών, σε οικιστική περιοχή της Εγκωμης Μακεδονίτισσας. Η μεταβίβαση έγινε έναντι 3,5 εκατομμυρίων λιρών περίπου, χωρίς όμως να εισπραχθούν χρήματα, αλλά με παραχώρηση στην Αρχιεπισκοπή μέρους του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας ανάπτυξης γης και με ανταλλαγή με άλλο κτήμα στην Πάφο. Αλλη είδηση είναι η συνέχιση της απεργίας των ιδιοκτητών ταξί, η οποία σήμερα θα επεκταθεί και στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Οι ταξιτζήδες διαμαρτύρονται για την απόφαση της Αρχής Αδειών να παραχωρήσει νέες άδειες ταξί, τις οποίες θεωρούν αχρείαστες.

    "Η Σημερινή", κάτω από τον τίτλο "Αναψαν τα αίματα", γράφει στο κύριο θέμα ότι ανταλλάσσονται έντονοι φραστικοί διαξιφισμοί μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, ενόψει της έναρξης του προεκλογικού αγώνα για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αντικείμενο της αντιπαράθεσης είναι το όνομα του κοινού υποψηφίου των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ και οι αναφορές του Προέδρου του ΔΗΣΥ στην υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου. Αλλού γράφει ότι οι αγρότες προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στον Ιούλιο, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική απέναντί τους και για τη μη επίλυση των αιτημάτων που είχαν θέσει από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και πάλιν είχαν προβεί σε αποκλεισμούς δρόμων και διαδηλώσεις.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Καυγάς τώρα για βελγικό μοντέλο", πως δημιουργούνται τριβές στο εσωτερικό μέτωπο των Ελληνοκυπρίων σχετικά με το βελγικό πρότυπο για το νέο Σύνταγμα της Δημοκρατίας σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Το ζήτημα αυτό προέκυψε μετά τον ελιγμό του κ. Ντενκτάς, ο οποίος δήλωσε ότι το συζητεί στις απευθείας συνομιλίες, χωρίς όμως να το δέχεται στο σύνολό του. Αλλού γράφει ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη ειδικά για λήψη αεροφωτογραφιών, συνοδευόμενα από άλλα δύο μαχητικά, παραβίασαν χθες τον εναέριο χώρο της Κύπρου στην περιοχή του κατεχόμενου ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα και εισήλθαν στην περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας πετώντας σε μεγάλο ύψος.

    Η "Χαραυγή", με τον τίτλο "Ατυχής ενέργεια", γράφει στο κύριο θέμα ότι αναμένεται να τεθεί αύριο στο τραπέζι των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη Ντενκτάς το βελγικό υπόδειγμα Συντάγματος, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν έντονα την κυβέρνηση γιατί δέχθηκε να το συζητήσει, χωρίς να ενημερώσει πρώτα το Εθνικό Συμβούλιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η 28η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως "Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό" και ότι, με την ευκαιρία αυτή, κόμματα, συνδικαλιστικές, οικολογικές, πολιτικές και άλλες οργανώσεις και κινήματα θα πραγματοποιήσουν αύριο αργά το απόγευμα, μπροστά στην Πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία, διαδήλωση κατά της πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης έναντι των Παλαιστινίων.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι θα πρέπει να ψηφιστεί οπωσδήποτε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό πακέτο, λόγω δεσμεύσεων της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αλλού γράφει ότι η Βουλή συζητεί από χθες πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για την επιστροφή 500 περίπου εκατομμυρίων λιρών σε επενδυτές από τις εταιρείες που τα είχαν προεισπράξει με την προοπτική εισαγωγής των μετοχικών τους τίτλων στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Πρεσβευτής Γερμανίας -- Συνέντευξη

    Ο Πρεσβευτής της Γερμανίας στην Κύπρο Πίτερ Βίτιγκ χαιρέτισε το περί Κύπρου απόσπασμα των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Σεβίλλης, υπογραμμίζοντας πως καθορίζει δύο σημαντικούς όρους που η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να ικανοποιεί και πως ξεκαθαρίζει ότι οι Βρυξέλλες δεν επιθυμούσαν, σε αυτό το στάδιο, να αξιολογήσουν την πορεία των απευθείας συνομιλιών.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ενόψει της αναχώρησής του από το νησί, ο Γερμανός Πρεσβευτής, ο οποίος είναι και ο εκπρόσωπος της χώρας του για το Κυπριακό, είπε ότι η διαδικασία της διεύρυνσης ενήργησε ως καταλύτης στην ειρηνευτική διαδικασία και ανάγκασε την Τουρκία και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να κατανοήσουν ότι αυτή η διαδικασία είναι μη ανατρέψιμη.

    Αναφορικά με τις συνομιλίες, ο κ. Βίτιγκ είπε πως και η ε/κ αλλά και η τ/κ πλευρά θα πρέπει να "καταπιούν πικρά χάπια", όπως είπε χαρακτηριστικά, και "να προβούν σε οδυνηρές υποχωρήσεις" εάν επιθυμούν να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά υπογράμμισε πως αυτό θα αξίζει τον κόπο.

    Σχολιάζοντας την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τόνισε πως τώρα επαφίεται στην Αγκυρα, και όχι στις Βρυξέλλες, να προωθήσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της με την υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες

    Οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό θα συνεχιστούν κανονικά μετά την επιστροφή από τη Νέα Υόρκη, τον Ιούλιο, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκικές παραβιάσεις

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε πως ενέργειες όπως η χθεσινή παραβίαση της Περιοχής Πληροφοριών Πτήσεων (FIR) Λευκωσίας από τουρκικά αεροσκάφη υποσκάπτουν το κλίμα που πρέπει να υπάρχει στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

    [05] (Κ) Aθήνα - Χυτήρης - Ολυμπιακοί Αγώνες - Σεμινάριο

    Ο Υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ της Ελλάδας, υπεύθυνος επικοινωνίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, Τηλέμαχος Χυτήρης, κάλεσε τα πρακτορεία ειδήσεων της Μεσογείου να συμβάλουν με το ρόλο τους στην ανάδειξη της ανθρώπινης διάστασης των Ολυμπιακών Αγώνων, που είναι και ο στόχος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004.

    Ο κ. Χυτήρης κήρυξε σήμερα στην Αθήνα την έναρξη των εργασιών μονοήμερου σεμιναρίου με τίτλο "Τα Μεσογειακά Πρακτορεία Ειδήσεων και οι Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 Η ψηφιακή πρόκληση", το οποίο διοργανώθηκε από το ΑΠΕ, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης της Συμμαχίας των Πρακτορείων Ειδήσεων της Μεσογείου (AMAN).

    [06] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανακόπηκε η πτωτική πορεία

    Μικρή ανάσα πήρε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα από πέντε συνεχείς πτωτικές συναντήσεις, στη διάρκεια των οποίων κατέγραψε συνολικές απώλειες 4,96%. Ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνάντηση σημείωσε άνοδο 1,2%, κλείνοντας στις 94,46 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών της ημέρας ανήλθε στις 831 χιλιάδες λίρες.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Αρμενίας

    Η τουρκική πλευρά έχει αλλάξει τον τόνο αλλά όχι την ουσία του στόχου της που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η διαίρεση του νησιού και η δημιουργία δύο κυπριακών κρατών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, δεχόμενος το πρωί τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Αρμενίας Vahram Kazhoyan.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε πως η δημιουργία δύο κρατών δεν γίνεται ωστόσο αποδεκτή από τα Ηνωμένα Εθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την ΕΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου και πως παρά την ως τώρα έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό "δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας διαρκούς διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων".

    Οι συνομιλίες για το Κυπριακό "δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς εξαιτίας της τουρκικής εμμονής να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική κατοχή της και τη de facto κατάσταση", σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/06/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7178          1,7281
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6908          1,7009
    Λίρα Αγγλίας                     1,1127          1,1193
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     202,2970        203,9153
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9999          3,0238
    Δολάριο Καναδά                     2,5608          2,5812
    Κορώνα Δανίας                     12,7469         12,8488
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7206         12,8223
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6024         15,7272
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5208          2,5409
    

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            94,46 ( 1,20)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    831.668
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   496.421    400,52 ( 1,11)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    254.888    112,51 ( 0,92)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     21.477     84,62 ( 1,17)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      8.581     28,34 ( 0,64)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     72.605     61,18 ( 0,82)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     11.860     87,20 ( 4,74)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     18.315     20,61 ( 0,49)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     83.761     52,47 ( 2,46)
    Ετ. Πληροφορικής              £     13.115      3,64 ( 0,28)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     41.959     14,21 ( 0,92)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.899     16,85 (-3,93)
    Ξενοδοχεία                    £     77.862     51,38 ( 0,88)
    Αλλες Εταιρείες               £    180.219     91,96 ( 2,16)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Πρόεδροι κοινοβουλίων Κύπρου και Σρι Λάνκας

    Οι Πρόεδροι των κοινοβουλίων της Κύπρου και της Σρι Λάνκας, Δημήτρης Χριστόφιας και Τζόζεφ Μάικλ Περέρα, αποφάσισαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των νομοθετικών σωμάτων των δύο χωρών, ώστε αυτές να γίνουν ακόμα πιο στενές.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Υπατου Αρμοστή Σιγκαπούρης

    Την ελπίδα ότι στο σύντομο μέλλον οι Κύπριοι θα δουν τη χώρα τους επανενωμένη και θα γίνουν μάρτυρες της ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ξεκινώντας έτσι μια εποχή ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Υπατου Αρμοστή της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης Tee Tua Ba.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε το γεγονός πως "η προθυμία μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπιστεί με την ανάλογη ανταπόκριση από την αδιάλλακτη τ/κ ηγεσία, η οποία συνεχίζει να οραματίζεται λύση έξω από το πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών".

    Εξέφρασε παράλληλα εκτίμηση για την υποστήριξη της Σιγκαπούρης στον αγώνα της Κύπρου για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της διαίρεσης του νησιού, αλλά και για ανακούφιση των αμέτρητων συνεπειών του.

    [12] (Κ) Αξιωματικοί ΕΦ - Βέλγιο - Αξιολόγηση

    Ομάδα αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βέλγιο από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας προέβη σε αξιολόγηση μηχανοκίνητης ταξιαρχίας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

    Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του Κειμένου της Βιέννης, του 1999, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Σκοπός των αξιολογήσεων, που οι χώρες του ΟΑΣΕ πραγματοποιούν μεταξύ τους, είναι η επιβεβαίωση των στοιχείων που κάθε φορά δηλώνουν στον Οργανισμό.

    [13] (Κ) Βουλή - Νομοσχέδια - Αύξηση ΦΠΑ - Κατάργηση εισφοράς για άμυνα (1)

    Η Βουλή ψήφισε το απόγευμα τα δύο νομοσχέδια που αφορούν την αύξηση του ΦΠΑ και την κατάργηση της εισφοράς για την άμυνα.

    Νωρίτερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης είχε θέσει ενώπιον του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων το αίτημα όπως τα νομοσχέδια αυτά προωθηθούν στη σημερινή Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αυστραλός απεσταλμένος

    H Αυστραλία είναι θερμός υποστηρικτής της διαδικασίας των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος της χώρας αυτής για το Κυπριακό Τζιμ Σόρτ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [15] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Τουρκία - Ενταξη

    Δεν τίθεται θέμα παρεμπόδισης της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση από μια πιθανή προσφυγή της Τουρκίας στο Δικαστήριο της Χάγης, δήλωσε σήμερα ο Επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου Γιώργος Bασιλείου.

    [16] (K) Βουλή - Νομοσχέδια - Αύξηση ΦΠΑ - Κατάργηση εισφοράς για άμυνα (2)

    Με τους βουλευτές Χρίστο Κληρίδη των Νέων Οριζόντων και Γιώργο Περδίκη του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών να δηλώνουν αποχή, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε σήμερα τη ψήφιση των νομοσχεδίων που προβλέπουν αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) από το 10% που είναι σήμερα στο 13% από την 1η Ιουλίου 2002, και στο 15% από την 1η Ιανουαρίου 2003.

    [17] (Κ) Κώστας Θεμιστοκλέους - Επίτροπος ΕΕ

    Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού (ΕΕ και Κύπρος) για όσο το δυνατό καλύτερη εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων σε σχέση με το κεφάλαιο του Περιβάλλοντος, δήλωσε η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Περιβάλλον Μαργκότ Γουόλστρομ, η οποία έφθασε σήμερα στο νησί για επίσημη επίσκεψη εργασίας.

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, ο οποίος υποδέχθηκε την Ευρωπαία αξιωματούχο στο αεροδρόμιο Λάρνακας, χαρακτήρισε ως "πολύ σημαντική" την επίσκεψή της, όχι μόνο επειδή είναι η πρώτη επίσκεψη Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Περιβάλλοντος, αλλά και επειδή, όπως είπε, "βρισκόμαστε προ των πυλών της ΕΕ".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 27 June 2002 - 17:49:14 UTC