Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΝΕΟ - Γ΄ Παγκύπριο Συνέδριο
  • [02] (Κ) Κύπρος - Ιταλία - Υπογραφή συμφωνιών
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) ΔΣΟ - Βιοηθική - Βουλευτής ΔΗΚΟ
  • [05] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Βελγικό μοντέλο - Κυπριακό
  • [06] (Κ) ΔΣΟ - Αντώνης Καράς
  • [07] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Βελγικό μοντέλο

  • [01] (Κ) ΝΕΟ - Γ΄ Παγκύπριο Συνέδριο

    Με κεντρικό σύνθημα "Ενιαίο Κράτος - Ενιαία Κύπρος σε μια νέα Ευρώπη" πραγματοποιείται σήμερα στις 4 το απόγευμα το Γ' Παγκύπριο Συνέδριο των Νέων Οριζόντων. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας.

    [02] (Κ) Κύπρος - Ιταλία - Υπογραφή συμφωνιών

    Δύο συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης υπεγράφησαν χθες το βράδυ μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας.

    Τις συμφωνίες υπέγραψε ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών Κλαούντιο Σκάγιολα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μαζί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκο Κόση και τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Παναγιώτου.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν τον σημερινό κυπριακό Τύπο με το θέμα όμως των προεδρικών εκλογών να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Αλλα θέματα είναι η υποβολή εγγράφου στις συνομιλίες για το Κυπριακό από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς βασιζόμενο στο βελγικό μοντέλο, οι επισκέψεις στην Κύπρο του Υπουργού Εσωτερικών της Ελλάδας και της Κοινοτικής Επιτρόπου για το Περιβάλλον, η αύξηση της τιμής των καυσίμων, η υγεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, καθώς και η μείωση των εισοδημάτων από τον τουρισμό.

    Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Υποψηφίους πέραν των τριών έθεσε ο Ομήρου", γράφει ότι ο Γιαννάκης Ομήρου κατά τη χθεσινή τρίτη συνάντηση των τριών κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ έθεσε θέμα ονομάτων υποψηφίων από τον ενδιάμεσο χώρο πέραν των ονομάτων των αρχηγών των τριών κομμάτων. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα της δανέζικης προεδρίας της ΕΕ, η απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα ληφθεί το Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, με βάση τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι.

    "Η Μάχη", στο πρωτοσέλιδο θέμα της υπό τον τίτλο "Στήθος με στήθος Αλέκος - Τάσσος", γράφει ότι η εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας προβλέπεται αμφίρροπη, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τον Αλέκο Μαρκίδη και τον Τάσσο Παπαδόπουλο σαν βασικούς υποψηφίους να προτιμούνται από το ίδιο ποσοστό ψηφοφόρων. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι λόγω της αύξησης του ΦΠΑ σε 13%, διαμορφώνονται από την 1ην Ιουλίου οι τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης ανά λίτρο.

    Ο "Πολίτης", στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Προστάτευσε το φίλο μας", αναφέρεται και σήμερα στη διαπλοκή που διαπράττεται στην εκκλησιαστική περιουσία, ενώ ο Μητροπολίτης Κιτίου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος να μην μπορέσει να αναλάβει τα καθήκοντά του ούτε σε έξι μήνες. Αλλού γράφει ότι επιθέσεις από ποντίκια, νυφίτσες και κατσαρίδες δέχεται η πρωτεύουσα, θέτοντας τις υγειονομικές υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας σε συναγερμό.

    "Η Σημερινή", με πρωτοσέλιδο τίτλο "Προεκλογικές φωτιές", γράφει ότι φωτιές άναψε η παρέμβαση του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας για τις προεδρικές εκλογές του Αλέκου Μαρκίδη, ενώ το ΑΚΕΛ σε αντίδρασή του εγείρει θέμα τάξεως για τις δηλώσεις του Υπουργού. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι οι Συνοδικοί θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα τη δεύτερη τους σύσκεψη με σκοπό τη συζήτηση για την εκκλησιαστική περιουσία, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ενδεχομένως να επιστρέψει στην Κύπρο σε δύο μήνες.

    "Ο Φιλελεύθερος", στο κύριό του θέμα με τίτλο "Εριξε την μπάλα στα πόδια μας", γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παρουσίασε εγγράφως τις απόψεις του για το βελγικό μοντέλο κατά τη χθεσινή δίωρη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, απαιτώντας δική του εκπροσώπηση στην ΕΕ. Παράλληλα, η Αγκυρα προαποκλείει υποχωρήσεις και στηρίζει τον κ. Ντενκτάς. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, σημείωσε ότι οι μήνες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Δανία είναι κρίσιμοι και συνέστησε μεγάλη προσοχή.

    Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Σύγκρουση δελφίνων", γράφει ότι με "πολιτικό ατόπημα" του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου "φούντωσε η μάχη" μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη για το χρίσμα του υποψηφίου Προέδρου που θα υποστηρίξει ο ΔΗΣΥ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αισιοδοξία επικρατεί στην τριμερή συνεργασία για τις προεδρικές εκλογές αφού χθες ολοκληρώθηκε η τρίτη συνάντηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι ηγέτες των τριών κομμάτων θα συναντηθούν ξανά την ερχόμενη Τρίτη.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", υπό τον τίτλο "Ακρόπολη, κόλαση σκόνης", γράφει ότι οι κάτοικοι της περιοχής της Ακρόπολης στη Λευκωσία είναι έξαλλοι από τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία που δημιουργούν στις περιοχές τους μεγάλα οδικά έργα εδώ και πέντε μήνες. Αλλού γράφει ότι η Κοινοτική Επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος Μάργκοτ Βάλστρομ είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, και ότι σε ομιλία της στη Λευκωσία είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει πολλές επιστολές για την "άσχημη κατάσταση" στην οποία βρίσκεται το περιβάλλον στην Κύπρο.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος", στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο "Κύπρος: Τρία μεγάλα πλην", γράφει ότι σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν από το ορόσημο του 2004 και την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η Κύπρος φαίνεται να υστερεί σε σημαντικούς τομείς που επηρεάζουν το βαθμό της οικονομικής ελευθερίας. Αλλού γράφει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες που πρόκειται να ταξιδέψουν εκτός ΕΕ με περισσότερα από 15.000 ευρώ ή αντίστοιχης αξίας αντικείμενα και κοσμήματα, υποχρεούνται να κάνουν γραπτή δήλωση στο τελωνείο.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Οικονομική Xpress", στο κύριο θέμα με τίτλο "Δεν έχει ασυλία το Σύνταγμα", γράφει ότι οι δύο ανεξάρτητες υπηρεσίες του κράτους ενδέχεται να εμπλακούν στο θέμα της διαχείρισης της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής, ώστε να βοηθήσουν στη διερεύνηση των καταγγελιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Αλλού αναφέρεται στη μείωση των εισοδημάτων από τον τουρισμό, η οποία ήταν μικρότερη σε σχέση με τις τουριστικές αφίξεις, όπως διαφαίνεται μέσα από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία.

    [04] (Κ) ΔΣΟ - Βιοηθική - Βουλευτής ΔΗΚΟ

    Κάθε συζήτηση περί της βιοηθικής δεν είναι παρά μόνο μια έκφραση του διλήμματος μεταξύ της προόδου της επιστήμης και των ηθικών παραμέτρων της ανθρώπινης υπόστασης, δήλωσε σε παρέμβασή του στην ολομέλεια της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής.

    [05] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Βελγικό μοντέλο - Κυπριακό

    "Αχρείαστη" χαρακτήρισε σήμερα τη συζήτηση του βελγικού μοντέλου συντάγματος στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα.

    Σημείωσε παράλληλα την ανάγκη για επικέντρωση της προσοχής στις τέσσερεις βασικές πτυχές του Κυπριακού, δηλαδή τη διακυβέρνηση, το θέμα της ασφάλειας, το εδαφικό και τις περιουσίες.

    [06] (Κ) ΔΣΟ - Αντώνης Καράς

    Η διδασκαλία της αγάπης και της ανεκτικότητας είναι το εργαλείο με το οποίο η ορθοδοξία μπορεί να συμβάλει ενεργά στην προσέγγιση ανθρώπων και λαών, την αλληλοκατανόηση, το διάλογο ανεξάρτητα από θρήσκευμα, φυλή, φύλο και κοινωνική τάξη, δήλωσε ο βουλευτής Αντώνης Καράς από το βήμα των Εργασιών της 9ης Ετήσιας Συνόδου της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) που συνέρχεται στο Βουκουρέστι.

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Βελγικό μοντέλο

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, κληθείς σήμερα να σχολιάσει τη συζήτηση του βελγικού μοντέλου συντάγματος στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, σημείωσε ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θεωρεί χρήσιμα μόνο εκείνα τα αποσπάσματα του μοντέλου που τον συμφέρουν, ενώ όσα απορρίπτουν τις δικές του θέσεις τα αγνοεί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 29 June 2002 - 17:49:07 UTC