Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ελικόπτερα Bell 206 - Πόρισμα
  • [02] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Επικήδειος λόγος - Κηδεία Ταξίαρχου Δεμένεγα
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Επιστροφή
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Εκπρόσωπος ΕΕ για Μεσανατολικό
  • [06] (Κ) Κηδεία - Υποπλοίαρχου Νικόλαου Γεωργίου

  • [01] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ελικόπτερα Bell 206 - Πόρισμα

    Καθηλωμένα στο έδαφος θα παραμείνουν τα δύο εναπομείναντα ελικόπτερα Bell 206 της Εθνικής Φρουράς, τα οποία είναι του ίδιου τύπου με το μοιραίο ελικόπτερο που συνετρίβη την περασμένη Τετάρτη, μέχρι να εκδοθεί το πόρισμα της δεκαμελούς επιτροπής που διερευνά τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του ελικοπτέρου, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    [02] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Επικήδειος λόγος - Κηδεία Ταξίαρχου Δεμένεγα

    Η Πολεμική Αεροπορία έχασε ένα από τους ικανότερους, λαμπρούς αξιωματικούς της και η Ελλάδα και η Κύπρος έναν από τους καλύτερους ένστολους ηγήτορες της άμυνας των αιθέρων μας.

    Με αυτά τα λόγια ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, εκπροσωπώντας την κυπριακή κυβέρνηση, αποχαιρέτησε σε ατμόσφαιρα βαθύτατου πένθους το Διοικητή της Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς Ταξίαρχο Στέλιο Δεμένεγα, ο οποίος σκοτώθηκε από πτώση ελικοπτέρου την περασμένη Τετάρτη. Μαζί του θυσιάστηκαν στις επάλξεις του καθήκοντος ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελος Φλωράκης και άλλοι τρεις αξιωματικοί.

    "Ακούραστος, επί χιλιάδες ώρες κυβερνήτης των μαχητικών Μιράζ, άγρυπνος στο επιτελείο σχεδιαστής και διοργανωτής του ζωτικότατου για την πατρίδα αεροπορικού σκέλους του Ενιαίου Αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου, το παλικάρι των αεροπόρων με την ελληνική λεβεντιά στο βλέμμα του άφησε την τελευταία του πνοή, εκτελώντας στο ακέραιο την υψηλή αποστολή του," είπε στον επικήδειο λόγο του ο Υπουργός Αμυνας στο Χαλάνδρι, στην Αθήνα.

    Ανέφερε ότι ο Ταξίαρχος Στέλιος Δεμένεγας, ο οποίος μόλις συμπλήρωσε ένα χρόνο ως Διοικητής Αεροπορίας στην Κύπρο, κέρδισε την αγάπη όλων όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά.

    "Εύστροφος, ανεξάντλητα εργατικός, με αψεγάδιαστη επάρκεια στα κρίσιμα καθήκοντά του και πάνω από όλα, γνήσια αυθεντικός, ο Ταξίαρχος Δεμένεγας κατέκτησε εξαρχής την απόλυτη εμπιστοσύνη της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου," είπε ο κ. Χάσικος.

    Σημείωσε ότι ο εκλιπών διοργάνωσε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας το πρώτο σχέδιο για την υλοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, υποδέχθηκε στην Κρήτη τους πυραύλους S-300 και στην Πάφο τα νέα μαχητικά ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς.

    "Ο Ταξίαρχος με τους δύο Κύπριους θυσιασθέντες αξιωματικούς του κατατάσσονται πλέον δίπλα στους ιπτάμενους ήρωες του 1974," είπε, για να υπενθυμίσει σε όλους ότι των Ελλήνων η ελευθερία "συνεχίζει να χρειάζεται τις κοινές, ενιαίες θυσίες Ελλαδιτών και Κυπρίων, επίλεκτων παλικαριών."

    Στην καθημαγμένη Κύπρο του 1964 και του 1974, δεκάδες οι θυσιασθέντες μαζί, Ελλαδίτες και Κύπριοι, για το πολυτιμότερο του βίου αγαθό, την ελευθερία, είπε.

    Βρισκόμαστε εδώ, πρόσθεσε, με βαθύτατη συντριβή για να εκφράσουμε τη συμπάθεια και τα συλλυπητήριά μας στη σύζυγο και τα παιδιά του και σε όλους τους οικείους του και πενθούμε μαζί τους όπως πενθεί η Κύπρος και η Ελλάδα και το έθνος ολόκληρο.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι κηδείες του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη και του Σμηναγού Πάρη Αθανασιάδη και η πρώτη δημόσια παρουσίαση των ελικοπτέρων MIL MI 35 κατά την ταφή του Αρχηγού χθες κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Αλλά θέματα που προβάλλονται είναι ο διορισμός του νέου Αρχηγού της ΕΦ Αντιστράτηγου Αθανάσιου Νικολοδήμου, τα ερωτηματικά γύρω από τη μοιραία πτώση του ελικοπτέρου Μπελ, η σύσκεψη του Προέδρου Κληρίδη με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας και τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, και ο διορισμός του σκληροπυρηνικού Σιουγκρού Σινά Γκιουρέλ στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Υποκλίθηκε όλο το Εθνος" αναφέρει ότι Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος στη τελευταία φράση στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε στην κηδεία του Αρχηγού της ΕΦ, απευθύνοντας το ύστατο χαίρε στον πιστό του συνεργάτη και ακοίμητο φρουρό της πατρίδας, είπε ότι "στο φέρετρο σου ακουμπά το Εθνος των Ελλήνων". Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει να χάσει τίποτε στη διάρκεια των συνομιλιών, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα ΗΕ να καταθέσουν λεπτομερές σχέδιο λύσης, τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες.

    "Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Αντίο Αετέ", γράφει ότι ο αετός ο Ευάγγελος Φλωράκης άνοιξε τα φτερά του χθες. Αυτή τη φορά, όχι για να συμμετάσχει σε διατεταγμένη αποστολή, ως Αρχηγός της ΕΦ όπως συνήθιζε αλλά πέταξε για το μεγάλο ταξίδι προς την αιωνιότητα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε χθεσινό γεύμα στην οικία του Ελληνα Πρεσβευτή Χρίστου Παναγόπουλου, στο οποίο παρακάθησαν ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας και επιτελείο του ΓΕΕΘΑ, ανασκοπήθηκε η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό σε σχέση με τα αδιέξοδα, η ενταξιακή πορεία και οι τουρκικές απειλές για θερμό επεισόδιο.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "4 σενάρια από Τουρκία για Κύπρο", γράφει ότι σε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας συζητήθηκαν οι προβληματισμοί Κύπρου και Ελλάδας επί των τελευταίων εξελίξεων οι οποίοι κωδικοποιούνται ως εξής: την ανεξέλεγκτη στάση που θα έχει την ευχέρεια να τηρήσει ο Ντενκτάς, το ενδεχόμενο προσφυγής της Τουρκίας στις κάλπες, την περίπτωση επικράτησης των σκληροπυρηνικών στην Τουρκία και την επικράτηση των ευρωπαϊστών στη χώρα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το μοιρολόι της μάνας του Σμηναγού Πάρη Αθανασιάδη, ότι δεν ήθελε άλλους ήρωες, ήταν σπαρακτικό και προσθέτει ότι το "γιατί" και το παράπονο συνόδευσαν και τον Αρχηγό της ΕΦ Ευάγγελο Φλωράκη.

    "Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Νέοι ΜΠΕΛαδες για τα Μπελ", γράφει ότι άγριος καβγάς που δημιουργεί νέους μπελάδες στην κυβέρνηση, ξέσπασε χθες για τα ελικόπτερα Μπελ της ΕΦ. Αφορμή, προσθέτει, η τραγωδία από την πτώση του Μπελ 206, που επαναφέρει το παλαιό ζήτημα της ματαίωσης της αγοράς καινούργιων ελικοπτέρων Μπελ και τη διαμάχη που ξέσπασε για τις νυχτερινές πτήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι νέος Αρχηγός της ΕΦ διορίστηκε χθες ο Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, αξιωματικός του πυροβολικού. Προσθέτει ότι ο Αντιστράτηγος Νικολοδήμος σε δηλώσεις του χθες είπε ότι είναι αδελφικός φίλος του εκλιπόντος Αρχηγού και ότι συγκλονίστηκε από το θάνατό του.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Τα κρίσιμα ερωτήματα", γράφει ότι οι εμπειρογνώμονες προκειμένου να διαπιστώσουν τι ήταν αυτό που οδήγησε στην πτώση το μοιραίο Μπελ στρέφουν τις έρευνές τους σε τρεις άξονες. Προσθέτει ότι οι ενδείξεις και οι μαρτυρίες δείχνουν ότι υπήρξε σοβαρή βλάβη στον κινητήρα, η δεύτερη εκδοχή μιλά για απώλεια του ουραίου στροφείου και στην τρίτη εκδοχή παρεμβαίνει και ο ανθρώπινος παράγοντας με το ενδεχόμενο ο χειριστής να έπαθε βέρτιγκο (απώλεια αίσθησης του χώρου) τα τελευταία δευτερόλεπτα. Σε άλλο θέμα προβάλλει δηλώσεις του ΥΠΑΜ της Ελλάδας Γιάννου Παπαντωνίου ότι οι δικοινοτικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν προχωρούν ικανοποιητικά λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας. Είπε ακόμα πως η Κύπρος ούτως ή άλλως θα ενταχθεί στην ΕΕ.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Στο καλό Αρχηγέ" γράφει ότι ο επίλογος της τραγωδίας που έπληξε την ΕΦ γράφτηκε χθες με στρατιωτικές τιμές και απέραντη θλίψη. Προσθέτει ότι ο Αρχηγός της Ευάγγελος Φλωράκης, από χθες το απόγευμα αναπαύεται στη γη της Πάφου και ότι κατά την ταφή ρίχθηκαν χαιρετιστήριες βολές, ενώ συμβολικά υπερίπταντο της περιοχής σε πρώτη δημόσια παρουσίαση τα τρία νέα ελικόπτερα της ΕΦ, τα ρωσικά MIL MI 35. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας εξέπεμπε χθες το απόγευμα εικόνες αθλιότητας και μιζέριας, αφού κατέπεσε μέρος της στέγης του τρίτου ορόφου.

    Η "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ διόρισε νέο Υπουργό Εξωτερικών της χώρας το Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, ένα άνδρα με τη φήμη γερακιού στην Κύπρο. Γράφει ότι η κίνηση αυτή συνέπεσε με μια εξελισσόμενη κρίση στη χώρα, για την οποία οι χρηματαγορές και το ΝΑΤΟ φοβούνται πως θα υπονομεύσει το σχέδιο χρηματοδότησης της Τουρκίας από το Διεθνές Ταμείο (IMF) αλλά και τα ευρωπαϊκά όνειρα της. Αλλού γράφει ότι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), το ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο Mil Mi 35 έκανε χθες την πρώτη του εμφάνιση στον ουρανό της Πάφου στη διάρκεια της ταφής του Αρχηγού της ΕΦ.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Θέλουμε διώξεις; Απόδειξη" γράφει ότι μπορεί η εισηγητική έκθεση με την οποία προωθείται το νομοσχέδιο για το Δίκαιο της Απόδειξης να αναφέρει ότι "από πολλού χρόνου υπάρχει καθολική διαπίστωση ότι επιβάλλεται εκσυγχρονισμός του Δικαίου της Απόδειξης", ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι στις 25 του μήνα θα επικρατήσει αυτή η άποψη σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Αλλού γράφει ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού ζητά να της δοθεί διέξοδος προς την κινητή τηλεφωνία, πράγμα που δεν βλέπουν με "καλό μάτι οι μέχρι στιγμής άρχοντες" των τηλεφώνων στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών.

    [04] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Επιστροφή

    Επιστρέφει αύριο στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, για τη συνέχιση των απευθείας συνομιλιών.

    Ο κ. ντε Σότο, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών, αναμένεται να έχει τη Δευτέρα χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Εκπρόσωπος ΕΕ για Μεσανατολικό

    Η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο Ισραήλ και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών που κατέβαλε η Κύπρος και συνέβαλε στην άρση της πολιορκίας του Ναού της Γεννήσεως.

    [06] (Κ) Κηδεία - Υποπλοίαρχου Νικόλαου Γεωργίου

    "Πρόωρο το ταξίδι σου λεβέντη μας, βιάσου κι η μάνα μας σε περιμένει".

    Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε τον Υποπλοίαρχο Νικόλα Γεωργίου, ο μεγαλύτερος αδελφός του Γιώργος, στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου στον Αγιο Δομέτιο, όπου γράφτηκε ο επίλογος της τραγωδίας από την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου "Μπελ 206", τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης.

    Στις 11.00 το πρωί τελέσθηκε η κηδεία του Υπασπιστή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελου Φλωράκη, στην οποία η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Παρόντες ήταν και ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρίστος Παναγόπουλος, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Φοίβος Κλόκκαρης, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων.

    Στη θέση της μάνας του, που έφυγε πριν οκτώ περίπου χρόνια, έκλαψαν η πατρίδα και οι εκατοντάδες στρατιωτικοί, οικείοι και φίλοι και πλήθος κόσμου που προσήλθαν στην εκκλησία για το στερνό αντίο.

    Στον επικήδειο που εκφώνησε ο Διοικητής του Ναυτικού Πλοίαρχος Ευάγγελος Βάλβης είπε ότι ο Υποπλοίαρχος Γεωργίου μέσα από τις φλόγες του ελικοπτέρου, φώτισε την αθέατη πλευρά της ζωής του. "Επραξες", είπε, "τον καθήκον σου στο ακέραιο".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 13 July 2002 - 17:49:07 UTC