Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΑΠΟΕΛ - Πρόκριση
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Μουμτάζ Σοϊζάλ - Ιδρυση κόμματος
  • [04] (Κ) Ιωσήφ Χατζιωσήφ - Απεβίωσε
  • [05] (Κ) Ιωσήφ Χατζηιωσήφ - Βιογραφικά στοιχεία
  • [06] (Κ) ΔΕΟΚ - Διεθνής κατασκήνωση νέων
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Πέθανε ο Ανδρέας Πολυνίκης
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ασκηση ΕΦ
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - ΑΤΗΚ - Απόφαση
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Ισραηλινές ομάδες - ΟΥΕΦΑ
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Απευθείας συνομιλίες
  • [13] ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) ΚΕΒΕ - Τ/κ επιμελητήριο - Μάουρερ
  • [16] (Κ) Ολομέλεια - Επίδομα τέκνου (2)
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [18] (Κ) Υποεπιτροπή αμερικανικής Βουλής - Κύπρος - Ψήφισμα

  • [01] (Κ) ΑΠΟΕΛ - Πρόκριση

    Την πρόκριση για το δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ πήρε χθες βράδυ ο ΑΠΟΕΛ, ύστερα από τη νίκη του με 1 0 επί της Φλόρα Ταλίν Εσθονίας, στη Λευκωσία.

    Το πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων, που διεξήχθη στην Εσθονία, έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα.

    Στο δεύτερο προκριματικό γύρο η πρωταθλήτρια Κύπρου θα αντιμετωπίσει τη Μάριμπορ Σλοβενίας.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η νέα διακοπή των απευθείας συνομιλιών ύστερα από απαίτηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για υποστήριξη του Προέδρου το ΔΗΚΟ, το παρασκήνιο γύρω από την υπόθεση απόσπασης χρημάτων από το ΧΑΚ από μία οικογένεια, οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και οι έρευνες για τις παράνομες εξαγωγές συναλλάγματος, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Μισό εκ. λίρες σε 9 δευτερόλεπτα" ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, είπε ότι για την υπόθεση των έξι μεγαλομετόχων μελών της ίδιας οικογένειας που κέρδισε 23 εκ. λίρες σε μια εβδομάδα από το ΧΑΚ και τα έβγαλε μέσω ξένων εταιρειών στο εξωτερικό, έχουν ήδη διορισθεί ποινικοί ανακριτές. Ανέφερε ότι οι ανακριτές έχουν ήδη πάρει καταθέσεις από τα μέλη της οικογένειας, καθώς και από τους διοικητικούς συμβούλους της εταιρείας, την οποία δεν κατονόμασε. Αλλού αναφέρει ότι αισιόδοξος όσον αφορά την προοπτική λύσης του Κυπριακού παρουσιάζεται ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος δεν αποκλείει την επίτευξη διευθέτησης μέχρι το τέλος του χρόνου.

    "Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Η ζέστη πείραξε τον Ντενκτάς" γράφει ότι νέα διακοπή των συνομιλιών πέτυχε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, αφού απαίτησε και εξασφάλισε ανάπαυλα τριών εβδομάδων μέσα στον Αύγουστο, επικαλούμενος την καλοκαιρινή ζέστη. Η διευθέτηση αυτή έγινε παρά τις έντονες αντιδράσεις της ε/κ πλευράς. Τα Ηνωμένα Εθνη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσκομίσουν εντός του Σεπτεμβρίου ή και αργότερα ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε χθες ότι το πλαίσιο της πολιτικής κατεύθυνσης για το άνοιγμα της αγοράς στις τηλεπικοινωνίες, θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Πάνε με Τάσσο και όσοι πιστοί" γράφει ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αποφάσισε το αναμενόμενο, ότι δηλαδή υποψήφιος των ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ στις προεδρικές εκλογές του 2003, θα είναι ο Τάσσος Παπαδόπουλος, αφού η διαφαινόμενη αλλαγή πλεύσης του ΚΙΣΟΣ, ουδόλως επηρέασε τις αποφάσεις του ΑΚΕΛ. Η υποψηφιότητα Παπαδόπουλου πέρασε με μεγάλη άνεση, τόσο από την Κεντρική Επιτροπή, όσο και από τη βάση του κόμματος της Αριστεράς. Αλλού γράφει ότι σε ομιλία του, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι αν η τουρκική πλευρά συνεχίσει να επιμένει στις παράλογες θέσεις και απαιτήσεις της, τότε οι προοπτικές για σύντομη λύση στο Κυπριακό απομακρύνονται.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Απάτες 467 εκατομμυρίων λιρών" ότι ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία ξεκίνησε ήδη τις έρευνες της για τις παράνομες εξαγωγές συναλλάγματος, αναμένεται να δώσει ουσιαστική συνέχεια στο έργο της, στις αρχές φθινοπώρου. Τα διαφυγόντα, αφορολόγητα κέρδη, τα οποία ανέρχονται στα 467 εκατομμύρια λίρες, υπολογίστηκαν βάσει των στοιχείων του Χρηματιστηρίου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι δύο ελληνικές ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες άνοιξαν χθες τα φτερά τους και εγκαινίασαν δρομολόγια από ελληνικά νησιά προς τη Λάρνακα, για την τουριστική περίοδο αιχμής, σπάζοντας το μονοπώλιο των Κυπριακών Αερογραμμών και της Ολυμπιακής.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Θα τους δοθούν ανταλλάγματα" γράφει ότι οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και η επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ ανατρέπουν το σκηνικό στο Κυπριακό, ενώ είναι προφανές ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να αποσπάσουν πολιτικά οφέλη και ανταλλάγματα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι χωρίς ρεύμα κατά μεγάλα διαστήματα θα μείνει ολόκληρη η Κύπρος συνεπεία της 48ωρης απεργίας που θα πραγματοποιήσουν οι υπάλληλοι της Αρχής Ηλεκτρισμού στις 30 και 31 Ιουλίου σε σχέση με τη μη ανανέωση της συλλογικής σύμβασης τους.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Στο συνέδριο ο τελικός λόγος" γράφει ότι τον τελικό λόγο για τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές θα έχει το Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιείται το ερχόμενο Σάββατο και ενώπιον του οποίου θα τεθεί η εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι θέμα παραίτησης του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου θέτει για πρώτη φορά ο Μητροπολίτης Πάφου ενώ ο Κιτίου Χρυσόστομος αν και συμφωνεί πως ο Μακαριότατος δεν είναι σε θέση στο παρόν τουλάχιστο στάδιο να αναλάβει τα καθήκοντά του εξακολουθεί να θεωρεί αντικαταστατική τη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου απουσιάζοντος του Προέδρου της.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει ότι οι συντεχνίες τις ΑΗΚ απειλούν με 48ωρη απεργία την Τρίτη και προμήθεια της μισής μόνο ενέργειας ρεύματος με την αποκοπή του κατά διαστήματα σε κάποιες περιοχές εάν η ΑΗΚ δεν ανανεώσει τη συλλογική σύμβαση με τους εργαζομένους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο αριθμός των Κυπρίων που ταξιδεύει στο εξωτερικό, σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες, έχει σημειώσει μείωση αυτό το Καλοκαίρι καθώς η τάση που παρουσιάζεται δείχνει ότι προτιμούν να μένουν στην Κύπρο. (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΑΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Μουμτάζ Σοϊζάλ - Ιδρυση κόμματος

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνταγματικά θέματα Μουμτάζ Σοϊζάλ ίδρυσε κόμμα στην Τουρκία, το οποίο φέρει την ονομασία "Κόμμα Ανεξάρτητης Δημοκρατίας".

    [04] (Κ) Ιωσήφ Χατζιωσήφ - Απεβίωσε

    Απεβίωσε σήμερα το πρωί ο πρώην Δήμαρχος Στροβόλου Ιωσήφ Χατζιωσήφ, σε ηλικία 82 χρόνων.

    [05] (Κ) Ιωσήφ Χατζηιωσήφ - Βιογραφικά στοιχεία

    Ο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ γεννήθηκε στο Στρόβολο το 1920. Φοίτησε στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Ηταν νυμφευμένος και απέκτησε δύο γιους.

    Αναμείχθηκε στα κοινά από τα νεανικά του χρόνια. Διετέλεσε Κοινοτάρχης Στροβόλου από το 1950, μέλος του Συμβουλίου Βελτιώσεως Στροβόλου, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου και της Στέγης Ηλικιωμένων Αγίας Μαρίνας.

    Παρουσίασε πλούσια εθνική δράση στις δύσκολες στιγμές της πατρίδας, από τον αγώνα του 1955 μέχρι και τα τραγικά γεγονότα του 1974. Επίσης προσέφερε συμπαράσταση, φιλοξενία και άλλη βοήθεια στους εκτοπισθέντες τόσο κατά την περίοδο της τουρκικής ανταρσίας του 1964 όσον και κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

    Εκλέγηκε πρώτος Δήμαρχος Στροβόλου το 1986 και διατήρησε το αξίωμα μέχρι το 1996, υπηρετώντας δύο θητείες.

    Η δραστηριότητά του σηματοδότησε την ανάπτυξη του Στροβόλου σε όλους τους τομείς. Ως πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας συνέβαλε στην ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, ενώ πρωτοστάτησε και στην προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών με την παρουσία του στη στέγη ηλικιωμένων Αγία Μαρίνα.

    [06] (Κ) ΔΕΟΚ - Διεθνής κατασκήνωση νέων

    Διεθνή κατασκήνωση νέων με σύνθημα "Οι νέοι του κόσμου στον 21ο αιώνα" διοργανώνει από 24 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου η Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ) σε συνεργασία με τη Νεολαία Σοσιαλδημοκρατών (ΝΕΟΣ).

    Μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους ανέφερε ότι στην κατασκήνωση θα φιλοξενηθούν παιδιά από την Παλαιστίνη, Ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου και παιδιά από την Ουγγαρία και την Ελλάδα.

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 25/07/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7333          1,7436
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7346          1,7450
    Λίρα Αγγλίας                     1,1018          1,1084
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,8673        203,4822
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1898          3,2153
    Δολάριο Καναδά                     2,7136          2,7353
    Κορώνα Δανίας                     12,8658         12,9687
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,0601         13,1645
    Κορώνα Σουηδίας                   16,2584         16,3884
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5090          2,5290
    

    [08] (Κ) Πέθανε ο Ανδρέας Πολυνίκης

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ασκηση ΕΦ

    Δεν τελούν υπό την έγκριση της Τουρκίας οι ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς δήλωσε ο Kυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς αναφορικά με την προγραμματισμένη για τον Αυγουστο άσκηση της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Τυλληρίας ο κ. Παπαπέτρου είπε συγκεκριμένα:

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - ΑΤΗΚ - Απόφαση

    Αργότερα σήμερα ή πιθανόν αύριο θα ανακοινώσει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου την απόφαση που λήφθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά το μέλλον της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ).

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Ισραηλινές ομάδες - ΟΥΕΦΑ

    Η κυπριακή κυβέρνηση παραχώρησε άδεια για τη διεξαγωγή στην Κύπρο ενός αγώνα ισραηλινής ποδοσφαιρικής ομάδας στο πλαίσιο του δεύτερου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Απευθείας συνομιλίες

    Δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη κατά τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [13] ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ

    Με τις εξελίξεις στην Τουρκία θα πρέπει από τα Ηνωμένα Εθνη να γίνουν δεύτερες σκέψεις κατά πόσο θα ήταν φρόνιμο να γίνει υποβολή σχεδίου λύσης στο Κυπριακό εάν οι προοπτικές σοβαρής συζήτησης επί αυτού είναι μικρές, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, επισημαίνοντας ότι η ρευστή κατάσταση στην Τουρκία δεν αφήνει τη στιγμή αυτή περιθώρια για να "αποκρυσταλλωθούν εισηγήσεις ουσίας που θα μπορούσαν να σπάσουν το αδιέξοδο".

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,05 (-0,43)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    519.891
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   343.793    350,76 (-1,05)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    254.958     96,92 (-1,74)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     23.143     80,66 ( 0,39)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      8.290     22,67 (-0,66)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     11.623     59,17 ( 0,34)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     28.718     80,54 (-1,29)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     21.440     18,30 ( 0,49)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      7.854     51,82 ( 1,73)
    Ετ. Πληροφορικής              £      7.414      3,12 ( 2,30)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     11.165     12,88 ( 5,14)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          3     15,12 (-0,79)
    Ξενοδοχεία                    £     42.683     46,28 ( 1,34)
    Αλλες Εταιρείες               £     64.217     78,76 (-0,24)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) ΚΕΒΕ - Τ/κ επιμελητήριο - Μάουρερ

    Συνάντηση μεταξύ του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και του τ/κ επιμελητηρίου, στην παρουσία του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Λέοπολντ Μάουρερ, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 9 το πρωί στο Λήδρα Πάλας.

    [16] (Κ) Ολομέλεια - Επίδομα τέκνου (2)

    Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε σήμερα νόμο, ο οποίος προβλέπει την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στην καταβολή επιδόματος τέκνου και ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων της κάθε οικογένειας.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,43% κατέγραψε η χρηματαγορά στη σημερινή συνάντηση, παρά το γεγονός ότι αρχικά κινήθηκε ανοδικά. Ο Γενικός Δείκτης, δεχόμενος και σήμερα πιέσεις από τους τραπεζικούς τίτλους, υποχώρησε στις 84,05 μονάδες, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 519 χιλιάδες λίρες.

    [18] (Κ) Υποεπιτροπή αμερικανικής Βουλής - Κύπρος - Ψήφισμα

    Η Υποεπιτροπή για ευρωπαϊκά θέματα της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής ενέκρινε χθες ομόφωνα ψήφισμα, στο οποίο τονίζεται ότι "η ασφάλεια, η συμφιλίωση και η ευημερία για όλους τους Κύπριους μπορεί να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο διαμέσου της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 25 July 2002 - 17:49:14 UTC