Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δήμος Αμμοχώστου - Αντικατοχικές εκδηλώσεις
  • [03] (Κ) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Αντικατοχική εκδήλωση
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δήμος Αμμοχώστου - Αντικατοχική εκδήλωση

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει των επερχόμενων συναντήσεων στο Παρίσι, η αισιοδοξία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο για σπάσιμο του αδιεξόδου στις συνομιλίες, η αντιπαράθεση μεταξύ των εμπορικών τραπεζών και της συντεχνίας τραπεζικών υπαλλήλων και η χθεσινή δολοφονία του Γενικού Γραμματέα του Κοινοτικού Συμβουλίου Κοιλανίου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Και Γερμανοί εκθέτουν την Κύπρο λόγω Τάσσου" γράφει ότι η γερμανική εφημερίδα "Die Tage Szeitung" σε χθεσινό δημοσίευμά της προβάλλει ισχυρισμούς αναφορικά με πιθανές δραστηριότητες του Προέδρου του ΔΗΚΟ σε σχέση με το καθεστώς Μιλόσεβιτς. Αλλού γράφει ότι 45χρονος από την Παλώδια συνελήφθη χθες το βράδυ ως ύποπτος για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έζωσαν από προχθές το μεσημέρι δέκα κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού.

    "Η Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Εν ψυχρώ φόνος για το τίποτα" γράφει ότι η Αστυνομία εκτιμά ότι "λόγοι αντεκδίκησης κρύβονται πίσω από το φόνο του 38χρονου Δημήτρη Δημητρίου" στο Κοιλάνι, ενώ οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν και ανακρίνουν 25χρονο συγχωριανό του θύματος, ο οποίος φέρεται την περασμένη βδομάδα να είχε απειλήσει τον Δημητρίου. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι κατά τη χθεσινή τελευταία συνάντηση του πέμπτου γύρου των απευθείας συνομιλιών, η ε/κ πλευρά απάντησε λεπτομερώς στις τ/κ θέσεις για το εδαφικό. Η εφημερίδα γράφει ότι η ε/κ πλευρά υπέβαλε 15σέλιδο κείμενο με τα σχόλιά της επί του θέματος.

    Ο "Πολίτης" στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Ο Αναστασιάδης καρφώνει Κόση" και γράφει ότι "νέος κύκλος αντιπαράθεσης φαίνεται να ανοίγει ενόψει προεδρικών εκλογών" μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΣΥ και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, με αφορμή πληροφορίες που φέρουν τον τελευταίο να εργάζεται προς την κατεύθυνση στήριξης της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου. Αλλού γράφει ότι η Γαλλία, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίζει χωρίς ενδοιασμούς την εν εξελίξη διαδικασία υπό την αιγίδα των ΗΕ για την ταχεία επίτευξη μιας πολιτικής συνολικής δίκαιης διευθέτησης του Κυπριακού.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Παραλύουν οι Τράπεζες" ότι αμείλικτη προβλέπεται να είναι η σύγκρουση μεταξύ της ΕΤΥΚ και του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών, εξαιτίας της μη υπογραφής της νέας συλλογικής σύμβασης στον τραπεζικό τομέα. Ο Σύνδεσμος αποφάσισε χθες όπως την προσεχή Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή όλα τα καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας παραμείνουν κλειστά για το κοινό. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υιοθέτησε προχθές ψήφισμα, το οποίο υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Του προσφέρουν τελικά κυριαρχία" γράφει ότι Λονδίνο και Ουάσιγκτον παρουσιάζονται με τη στάση τους να ενθαρρύνουν την τουρκική πλευρά να επιμείνει στο ζήτημα της αναγνώρισης της τ/κ "κυριαρχίας". Γράφει ακόμη ότι ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ "επιμένει στη φόρμουλα της 'παρθενογένεσης', σύμφωνα με την οποία η νέα Κύπρος δεν πρέπει να είναι διάδοχο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως στόχος της πρόσκλησης του ΓΓ των ΗΕ για τις συναντήσεις του Παρισιού είναι "να διαρρήξει, εάν είναι δυνατόν, το αδιέξοδο".

    Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Τον έβαλαν στη θέση του" γράφει ότι "με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ απέρριψαν τις αιχμές του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη δυνατότητα πρόσβασης και εμπιστοσύνης του Προέδρου του ΔΗΚΟ ανάμεσα στους Τ/Κ". Αλλού γράφει ότι οδηγία του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι η μη αναγνώριση του ψευδοκράτους και η πιθανότητα μελλοντικής πολιτικής διευθέτησης στην Κύπρο, δυνατό να έχουν συνέπειες σε αυτούς που σκέφτονται να αγοράσουν περιουσία στα κατεχόμενα.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Οι δύο μεγάλες τράπεζες θα κλείσουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα" ότι οι δύο μεγάλες τράπεζες της Κύπρου προειδοποίησαν χθες ότι θα κλείσουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα μέχρι νεοτέρας ειδοποιήσεως, εξαιτίας νέας αντιπαράθεσης με τη συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο σε δηλώσεις του στο Ρόιτερς είπε ότι είναι αισιόδοξος πως το σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί, παρά τον αργό ρυθμό στις συνομιλίες μέχρι τώρα.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Μαύρη τρύπα 240 εκατομμυρίων" γράφει ότι "παραοικονομία που ξεπερνά τα όρια του παροξυσμού, καταγράφει ο χάρτης του κυπριακού κονωνικο-οικονομικού γίγνεσθαι", η οποία "αγγίζει το 20% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και σε πραγματικούς αριθμούς ανέρχεται στο 1.2 δισεκατομμύρια λίρες". Αλλού γράφει ότι παρά τις έντονες φήμες, "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει κανονικά τόσο το νόμο για το επίδομα τέκνων με εισοδηματικά κριτήρια όσο και το νόμο για επιστροφή χρημάτων στους επενδυτές".

    [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δήμος Αμμοχώστου - Αντικατοχικές εκδηλώσεις

    Να μην μεταδοθεί πριν τις 2100

    Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι "δεν ξεχνούμε και δεν ξεγράφουμε πατρίδες" έστειλε απόψε από τη Δερύνεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στις εκδηλώσεις του Δήμου Αμμοχώστου με τίτλο "Αμμόχωστος Ζει και μας καρτερεί - Αγώνας Επιστροφή".

    [03] (Κ) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Αντικατοχική εκδήλωση

    ΝΑ ΜΗΝ ΜEΤΑΔΟΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 2100

    Η Τουρκία και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, αρνούμενοι να συμμορφωθούν με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και εμμένοντας σε αναγνώριση δύο κρατών, τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Κίκης Καζαμίας στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου με τίτλο "Αμμόχωστος Ζει και μας καρτερεί Αγώνας - Επιστροφή".

    [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δήμος Αμμοχώστου - Αντικατοχική εκδήλωση

    Να μην μεταδοθεί πριν από τις 2100

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να εγκαταλείψουν την προσέγγιση της τήρησης ουσιαστικά ίσων αποστάσεων στο Κυπριακό και απηύθυνε έκκληση στην ε/κ πλευρά να επαγρυπνεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες, ενώ τόνισε την ανάγκη να στέλλονται ξεκάθαρα τα δικά της μηνύματα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 3 August 2002 - 17:49:05 UTC