Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ελπίδες Κύπρου - Φιλικό με Βουλγαρία
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) ΗΕ - Πύλα - Διαβήματα
  • [04] (Κ) Τουρκική ομάδα χάντμπωλ - Λατσιά - Λόττας
  • [05] (Κ) ΗΕ - Πύλα - Διαβήματα (Ορθή επανάληψη)
  • [06] (K) Πρόεδρος Βουλής - Επιστολές συμπαράστασης
  • [07] (Κ) ΕΣΚ - Βλόσοβιτς - Τ/Κ δημοσιογράφοι
  • [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [09] (K) Πρόεδρος Βουλής - Επιστολές συμπαράστασης (Επανάληψη)
  • [10] (Κ) ΕΔΑΔ - Προσφυγή κατά της Τουρκίας
  • [11] (K) Χρηματιστήριο - Τρίτη κατά σειρά άνοδος
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) ΗΕ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου - Τ/Κ δημοσιογράφοι

  • [01] (Κ) Ελπίδες Κύπρου - Φιλικό με Βουλγαρία

    Η Εθνική Ελπίδων Κύπρου αντιμετωπίζει απόψε στις 8 στο Τσίρειο Στάδιο την αντίστοιχη ομάδα της Βουλγαρίας σε φιλικό αγώνα.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι πιθανότητες για παράταση των απευθείας συνομιλιών και μετά το Δεκέμβρη, οι αποφάσεις που αναμένεται να πάρει στη σύνοδο του Δεκεμβρίου η ΕΕ, οι εκκρεμότητες στους διορισμούς στη Μέση Εκπαίδευση, το παρασκήνιο γύρω από την κατάργηση της υποχρεωτικής ψηφοφορίας και οι επιπτώσεις που προκαλούνται στον ανθρώπινο οργανισμό από τα τοξικά, είναι από τα βασικά θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Αλλα θέματα είναι το μήνυμα ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη προς την τουρκική και βρετανική πλευρά και η διαθεσιμότητα του Γενικού Διευθυντή του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας Χριστόδουλου Γιάλλουρου.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Χάος στη Μ. Εκπαίδευση το Νοέμβριο" ότι ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Σωτήρης Χαραλάμπους μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της οργάνωσης δήλωσε πως "διαπιστώθηκε ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν (για τις νέες προαγωγές) δεν ήταν και οι καλύτερες αφού εκκρεμούν περί τους 300 διορισμούς, οι οποίοι δεν αναμένεται να γίνουν πριν από τα μέσα Οκτωβρίου". Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ και υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές Γιαννάκης Ομήρου αρχίζει σύντομα τον κύκλο επαφών του με την πολιτική ηγεσία της νήσου, με στόχο τη συμφωνία σε ένα κώδικα δεοντολογίας κατά την προεκλογική περίοδο.

    "Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Εθελοντική στο μέλλον η ψηφοφορία" γράφει ότι ο εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ανδρέας Μαυρομμάτης τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της νομοθεσίας που επιβάλλει την υποχρεωτική ψηφοφορία. Τα διεθνή πρωτόκολλα, συμβάσεις και συνθήκες, δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Μαυρομμάτης, αναγνωρίζουν ότι η μη προσέλευση του ψηφοφόρου στην κάλπη είναι ένα είδος επιλογής που πρέπει να γίνεται σεβαστό. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Πολιτική Αμυνα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιανδήποτε ακραία καιρικά φαινόμενα, εάν και εφόσον χρειαστεί.

    Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Συνομιλίες και μετά το Δεκέμβρη" ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τα νέα σενάρια για το Κυπριακό που επεξεργάζονται οι Βρετανοί και Αμερικάνοι, προνοούν την παράταση της διαδικασίας των συνομιλιών και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης για την ένταξη τον προσεχή Δεκέμβριο. Αλλού γράφει ότι σε διαθεσιμότητα τέθηκε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας Χριστόδουλος Γιάλλουρος σχετικά με τα προσόντα που παρουσίασε κατά το διορισμό του πριν από 30 χρόνια.

    "Η Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "SOS για τα τοξικά" γράφει ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών επεσήμανε την ανάγκη άμεσης μετακίνησης όλων των βιομηχανιών, βιοτεχνιών και εργαστηρίων από τις κατοικημένες περιοχές, ιδιαίτερα εάν αποθηκεύουν και χρησιμοποιούν επικίνδυνες ουσίες. Με τη θέση αυτή συμφώνησε και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, νοουμένου ότι θα δοθούν κρατικές χορηγίες και κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες των βιομηχανιών, ώστε να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν εκτός κατοικημένων περιοχών. Σε άλλη είδηση γράφει ότι φρένο επιχείρησε να βάλει χθες ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, στην προώθηση "των τριών κυριαρχιών". Το μήνυμα του ΥΠΕΞ δεν είχε ως αποδέκτη μόνο την τουρκική πλευρά, αλλά και τη βρετανική.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Συνδυασμένες πιέσεις για λύση" γράφει ότι οι Αγγλοαμαερικανοί μπαίνουν δυναμικά στο χορό των πιέσεων ενόψει της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις 6 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Προσθέτει ότι Ντέιβιντ Χάνεϊ και Τόμας Γουέστον σπεύδουν στη περιοχή πριν την 6η Σεπτεμβρίου για να ασκήσουν πιέσεις και προς τις δύο πλευρές, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα από τη συνάντηση του Παρισιού. Σε άλλο θέμα γράφει πως παρόλον ότι όλοι οι αρχιερείς δηλώνουν ότι αποτελεί ασέβεια η ενασχόληση με τα της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου προτού ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση της υγείας του, υποστηριχτές τους άρχισαν ήδη να οργανώνονται και να προσεγγίζουν πρόσωπα που μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "΄Ρυθμιστής΄ η Ευρωπαϊκή Ενωση" γράφει ότι στο επίκεντρο της προσοχής όλων αναδεικνύεται η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι αποφάσεις που αναμένεται να πάρει στη σύνοδο του Δεκεμβρίου. Προοσθέτει ότι σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει των σημαντικών αποφάσεων τα Ηνωμένα Εθνη καλούνται να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται, και να κινηθούν παράλληλα, ώστε οι διαδικασίες της ΕΕ να έχουν καταλυτική επίδραση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες της γράφει σε άλλο θέμα ότι οι εξετάσεις στα τμήματα του μοιραίου ελικοπτέρου "Μπελ", δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα και ότι αναμένεται ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα είναι έτοιμα τα σχετικά πορίσματα τα οποία θα σταλούν στη διερευνητική επιτροπή που συστάθηκε από το Υπουργείο Αμυνας.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι τρίχρονο αγοράκι βρισκόταν χθες σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από πτώση του στη πισίνα του σπιτιού του στην Πάφο, αφού διέλαθε της προσοχής των γονέων του. Προσθέτει ότι το παιδί ανέσυρε από την πισίνα ο πατέρας του. Μεταφέρθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Πάφου και στη συνέχεια στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ενωσης Φαρμακοποιών προειδοποίησε χθες ότι η νέα νομοθεσία για τα φάρμακα ωθεί εκτός αγοράς τα φθηνότερα φάρμακα και αυξάνει το μέσο όρο των τιμών των φαρμάκων και ανοίγει το δρόμο σε μονοπώλιο φαρμάκων.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΦ/ΓΠ)

    [03] (Κ) ΗΕ - Πύλα - Διαβήματα

    Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προβεί σε έντονες παραστάσεις προς τον τουρκικό κατοχικό στρατό αναφορικά με την παραβίαση του στάτους κβο στην περιοχή του μεικτού χωριού Πύλα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκτελών χρέη εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μέιτζορ Κις.

    [04] (Κ) Τουρκική ομάδα χάντμπωλ - Λατσιά - Λόττας

    Μόνο από τα νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να έρθει η τουρκική γυναικεία ομάδα χάντμπωλ "Ουσκουντάρ", για τον αγώνα της με τη γυναικεία ομάδα των Λατσιών για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο αλλιώς δεν θα υπάρξει κανένας αγώνας, δήλωσε κατηγορηματικά στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χάντμπωλ Χαράλαμπος Λόττας.

    [05] (Κ) ΗΕ - Πύλα - Διαβήματα (Ορθή επανάληψη)

    Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προβεί σε έντονες παραστάσεις προς τον τουρκικό κατοχικό στρατό αναφορικά με την παραβίαση του στάτους κβο στην περιοχή του μεικτού χωριού Πύλα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκτελών χρέη εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Ταγματάρχης Ντέζιου Κις.

    [06] (K) Πρόεδρος Βουλής - Επιστολές συμπαράστασης

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε σήμερα επιστολές συμπαράστασης προς τους Προέδρους των κοινοβουλίων της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας περιοχές των οποίων επλήγησαν από τη θεομηνία των τελευταίων ημερών.

    [07] (Κ) ΕΣΚ - Βλόσοβιτς - Τ/Κ δημοσιογράφοι

    Αντιπροσωπεία της Ενωσης Συντακτών Κύπρου έθεσε σήμερα ενώπιον του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς το αίτημα όπως τα Ηνωμένα Εθνη ενεργήσουν επειγόντως και αποφασιστικά προς την κυβέρνηση της Τουρκίας και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για άμεση απελευθέρωση του αρχισυντάκτη και του συντάκτη της τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα - Αφρίκα", Σενέρ Λεβέντ και Μεμντούχ Ενέρ, τον τερματισμό της αδίστακτης δίωξης της εφημερίδας αυτής και το σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στην τ/κ κοινότητα.

    [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/08/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7387          1,7491
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6990          1,7091
    Λίρα Αγγλίας                     1,1142          1,1208
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,7137        203,3274
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1077          3,1325
    Δολάριο Καναδά                     2,6700          2,6913
    Κορώνα Δανίας                     12,8934         12,9965
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7890         12,8913
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9501         16,0777
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5498          2,5701
    

    [09] (K) Πρόεδρος Βουλής - Επιστολές συμπαράστασης (Επανάληψη)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε σήμερα επιστολές συμπαράστασης προς τους Προέδρους των κοινοβουλίων της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας περιοχές των οποίων επλήγησαν από τη θεομηνία των τελευταίων ημερών.

    [10] (Κ) ΕΔΑΔ - Προσφυγή κατά της Τουρκίας

    Αποφασισμένος να δημιουργήσει "ιστορικό προηγούμενο" δηλώνει ο Νομικός - Διεθνολόγος για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης και Διεθνούς Δημόσιου Δικαίου, Χρίστος Ιωσηφίδης, επιδιώκοντας την αναγκαστική εκτέλεση της αναμενόμενης τελεσίδικης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με την οποία η Τουρκία θα υποχρεούται στην καταβολή χρηματικής αποζημίωσης στον ίδιο για την παράνομη αποστέρηση του δικαιώματός του να έχει πρόσβαση στην περιουσία του στην κατεχόμενη περιοχή Αθηαίνου.

    [11] (K) Χρηματιστήριο - Τρίτη κατά σειρά άνοδος

    Τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψαν στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση οι τίτλοι της περιφέρειας οδήγησαν την αγορά στην τρίτη κατά σειρά άνοδο, και στο κλείσιμό της στην υψηλότερη τιμή της ημέρας. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,13%, κλείνοντας στις 87,85 μονάδες. Σημαντικά αυξημένο ήταν σήμερα και το αγοραστικό ενδιαφέρον, με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στις 806 χιλιάδες λίρες.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,85  ( 2,13)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    806.169
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   381.747    358,20  ( 0,76)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    169.634     98,43  ( 0,80)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    136.119     83,73  ( 1,59)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.740     25,19  ( 9,14)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     12.967     60,94  ( 2,21)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     51.618    105,71  ( 2,60)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     26.941     19,02  ( 2,37)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     10.286     53,64  ( 2,70)
    Ετ. Πληροφορικής              £      9.171      3,42  ( 5,56)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     47.977     13,56  ( 5,53)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        0       15,12  (-6,38)
    Ξενοδοχεία                    £    174.384     50,06  ( 2,65)
    Αλλες Εταιρείες               £    123.312     85,68  ( 4,01)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) ΗΕ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου - Τ/Κ δημοσιογράφοι

    Την παρέμβαση της Υπάτου Αρμοστού των ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μέρι Ρόμπινσον και του Προέδρου της Επιτροπής των ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για απελευθέρωση των Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων Σενέρ Λεβέντ και Μεμντούχ Ενέρ ζήτησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Γραφείο των ΗΕ στη Γενεύη, Πρέσβης Αλέξανδρος Βίκης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 20 August 2002 - 17:50:00 UTC