Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - Εκκλησία Αγίου Νικολάου
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (K) Βρετανία - Κύπρος - Επίσκεψη Χάνεϊ
  • [04] (Κ) Μαρωνίτες - Αποστολές στο Λίβανο - Πατριάρχης Σφέιρ
  • [05] (Κ) Ποδόσφαιρο - ΚΟΠ - Εναρξη νέας περιόδου
  • [06] (Κ) Κύπριος βουλευτής - ΚΣΣΕ - Σκόπια
  • [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Πόρισμα - Ελικόπτερο
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Κασουλίδης - Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας
  • [11] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Αξιωματούχος Eurocontrol
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επιστολές συμπαράστασης
  • [13] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Πόρισμα - Ελικόπτερο (2)
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
  • [15] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Ελληνας ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας
  • [17] (K) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας
  • [18] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας
  • [19] (Κ) Υφυπουργός Εξωτερικών Βρετανίας - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Κυπριακός τουρισμός - Αξιολόγηση

  • [01] (Κ) Κύπρος - Εκκλησία Αγίου Νικολάου

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις 6 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και η σημερινή συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα είναι η παρέμβαση του Προέδρου Κληρίδη για άρθρο της τ/κ εφημερίδας "Αφρίκα" που οδήγησε στη φυλακή του ψευδοκράτους δύο Τ/Κ δημοσιογράφους, η χθεσινή αντιπαράθεση των βουλευτών του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού και του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου και οι χθεσινές επαφές του Υπουργού Εργασίας με το Σύνδεσμο Τραπεζών και την ΕΤΥΚ.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αγεφύρωτες διαφορές ΕΤΥΚ Τραπεζών" γράφει ότι ο Υπουργός Εργασίας κατά τις χθεσινές επαφές του με το Σύνδεσμο Τραπεζών και την ΕΤΥΚ άφησε να νοηθεί ότι υπάρχουν, έστω και πολύ περιορισμένα, κάποια περιθώρια που θα του επιτρέψουν να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση για να αποτραπεί η παράλυση των τραπεζών και της οικονομίας γενικότερα. Αλλού γράφει ότι "φτερά" έκανε κατά παράδοξο τρόπο ο προσωπικός φάκελος του Γενικού Διευθυντή του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας Χριστόδουλου Γιάλλουρου, ο οποίος θα μπορούσε να διαφωτίσει την αστυνομία και το Σύνδεσμο Λογιστών για το κατά πόσον το πτυχίο που κατέχει ως λογιστής είναι γνήσιο.

    "Η Μάχη" στο βασικό θέμα, υπό τον τίτλο "Στο σκαμνί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς" γράφει ότι για "βεντέτα και κυνήγι" σε βάρος της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας Marketrends Financial Services κατηγορείται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από το δικηγόρο της εταιρείας Λουκή Παπαφιλίππου, ο οποίος ζητεί την άμεση άρση των όρων και πλήρη ελευθεροποίηση της διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας. Αλλού γράφει ότι ο Σύνδεσμος Καταναλωτών αξιώνει από την κυβέρνηση όπως οι αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου δεν συμπεριλαμβάνουν και το πετρέλαιο που προορίζεται για τις θερμάνσεις των κατοικιών ή των άλλων υποστατικών.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σάλτο μορτάλε Οι τρύπιες άδειες μοτοσικλέτας", αφού σημειώνει ότι η Κύπρος θρήνησε 160 νεκρούς μοτοσικλετιστές τα τελευταία έξι χρόνια, γράφει ότι το κράτος δεν τσιγκουνεύεται καθόλου, όταν μοιράζει άδειες οδήγησης μοτοσικλέτας απεριόριστου κυβισμού σε νέους. Τα κυριότερα κριτήρια για απόκτηση άδειας είναι η απόδειξη ότι ο νέος έχει κλείσει τα 18 του χρόνια και ότι γνωρίζει πάνω κάτω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης εκτιμά ότι θα είναι θετική ως προς την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ η έκθεση της Ενωσης στις 16 Οκτωβρίου.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Εμπαίζουν τους επενδυτές" γράφει ότι η ανοικτή πληγή της μεγάλης λεηλασίας στο κυπριακό χρηματιστήριο, αυτή των χρεών των επενδυτών, δεν φαίνεται να επουλώνεται. Προσθέτει ότι κυβέρνηση, Βουλή και τράπεζες αφήνουν τα θύματα του ΧΑΚ στο έλεος της μοίρας τους και αυτό οδηγεί χιλιάδες επενδυτές σε κατάρρευση και την οικονομία του τόπου σε περιπέτειες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου θα καταθέσει νέα πρόταση Νόμου για τη ραδιο-τηλεοπτική διαφήμιση στη Βουλή κατά τη νέα σύνοδο του Σώματος, ενώ την ίδια στιγμή προέκυψε νέα ένταση μεταξύ ΑΚΕΛ ΔΗΣΥ για το θέμα.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Θα δοθεί οριστικά το πλαίσιο λύσης", ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πιέζουν τα Ηνωμένα Εθνη να προχωρήσουν στην κατάθεση εγγράφων ή ενός συνολικού πλαισίου λύσης του Κυπριακού. Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, από την άλλη, ελίσσεται για να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο και εξαγγέλλει την κατάθεση δικού του σχεδίου λύσης. Αλλη είδηση είναι η πρόσληψη στη Βουλή 59 επιστημονικών συνεργατών και η πρώτη τους επίσκεψη γνωριμίας στο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι συνεργάτες θα αναλάβουν καθήκοντα από τις 2 Σεπτεμβρίου 2002.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Παράτυπες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους", γράφει πως το ΑΚΕΛ κατέχει συγκεκριμένες καταγγελίες για "παράτυπες" εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων - μόνιμων κατοίκων εξωτερικού, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι κρίσιμη η συνάντηση της 6ης Σεπτεμβρίου 2002 στο Παρίσι, όπου ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς έχουν κληθεί να συναντήσουν το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Σημαντική επίσης σύσκεψη θα έχουν σήμερα στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, για να συζητήσουν το Κυπριακό, τα ελλαδοτουρκικά και άλλα ευρωπαϊκά θέματα.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι αβεβαιότητα επικρατούσε χθες στην Κύπρο για το μέλλον της παρουσίας της BP στο νησί, μετά την αποκάλυψη από κυβερνητική πηγή ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει την αλυσίδα πρατηρίων πώλησης υγρών καυσίμων που διατηρεί στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι έχει φτάσει στην Κύπρο αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να εξετάσει το πρόβλημα με την παγίδευση πουλιών με τη χρήση δικτύων και ξόβεργων. Η αποστολή θα συντάξει έκθεση την οποία θα καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" κάτω από τον τίτλο "Ο ΑρχιΚΥΠατζής ψάχνει στην Κύπρο για την 17 Νοέμβρη" γράφει ότι ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) της Ελλάδας Παύλος Αποστολίδης έκανε αρκετά ταξίδια στην Κύπρο στο πλαίσιο των ερευνών για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη καθώς εκτιμάται ότι το νησί έχει χρησιμοποιηθεί ως τόπος από την 17 Νοέμβρη, αλλά και τον ΕΛΑ και από το διεθνή τρομοκράτη Κάρλος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι όπως προκύπτει από την ομιλία του Διοικητή του ΓΕΣ Παναγιώτη Χαρβάλα στους σπουδαστές της Ναυτικής Σχολής Πολέμου, η ηγεσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων δεν αποκλείει την πρόκληση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή την Κύπρο ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly", κάτω από τον τίτλο "Ο Κληρίδης υπερασπίζεται τον Λεβέντ", γράφει στο κύριο θέμα ότι ανταποκρίθηκε χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης στην αγωνιώδη έκκληση της τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα/Αφρίκα" να μιλήσει για ένα άρθρο που είχε στείλει τον εκδότη της εφημερίδας αυτής, Σενέρ Λεβέντ και το δημοσιογράφο Μεμντούχ Ενέρ, στις φυλακές του ψευδοκράτους. Σε άλλο θέμα γράφει για τη συνεδρία των Κεντρικών Συμβουλίων των κυπριακών ομογενειακών οργανώσεων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ που θα γίνει στη Λευκωσία από την προσεχή Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΝΜΑ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [03] (K) Βρετανία - Κύπρος - Επίσκεψη Χάνεϊ

    Η Βρετανία πιστεύει ότι ανεξάρτητα από τις πολλές δυσκολίες που υπάρχουν είναι πιθανόν να εξευρεθεί πολιτική διευθέτηση στο κυπριακό πρόβλημα ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ μια ενωμένη Κύπρος και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πράξει ό,τι είναι δυνατό.

    Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ θα επισκεφτεί την Κύπρο στις 30 Αυγούστου, με την ελπίδα να βοηθήσει στη δημιουργία κλίματος για μια καρποφόρα συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις 6 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

    [04] (Κ) Μαρωνίτες - Αποστολές στο Λίβανο - Πατριάρχης Σφέιρ

    Στο Λίβανο μεταβαίνει στις 2 Σεπτεμβρίου ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Αντώνης Χατζηρούσος, επικεφαλής αντιπροσωπείας.

    [05] (Κ) Ποδόσφαιρο - ΚΟΠ - Εναρξη νέας περιόδου

    Σειρά εκδηλώσεων για το τίμιο και καθαρό παιχνίδι, καθώς και ανάγνωση σχετικού μηνύματος του Προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) Κωστάκη Κουτσοκούμνη από τα μεγάφωνα των σταδίων θα συνοδεύσει αύριο την έναρξη του κυπριακού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας.

    [06] (Κ) Κύπριος βουλευτής - ΚΣΣΕ - Σκόπια

    [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/08/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7384          1,7488
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6818          1,6918
    Λίρα Αγγλίας                     1,1078          1,1144
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,8283        203,4429
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1013          3,1261
    Δολάριο Καναδά                     2,6173          2,6382
    Κορώνα Δανίας                     12,8935         12,9966
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8288         12,9314
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9656         16,0933
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5556          2,5760
    

    [08] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Πόρισμα - Ελικόπτερο

    Σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά την πτήση και η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου του ελικοπτέρου, είτε διότι η πυρκαγιά επεκτάθηκε στο χώρο διακυβέρνησης είτε διότι κατέστρεψε τις ράβδους του συστήματος ελέγχου πτήσης, οφείλεται η πρόσκρουση στο έδαφος του ελικοπτέρου Μπελ 206, που είχε ως συνέπεια το θάνατο του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελου Φλωράκη και τεσσάρων άλλων αξιωματικών.

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος γνωστοποιώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης τα αποτελέσματα της διερεύνησης για το αεροπορικό ατύχημα της 10ης Ιουλίου 2002, είπε ότι η αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς παραμένει "ανεξακρίβωτη".

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            88,98  ( 1,36)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    570.956
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   287.795    361,76  ( 0,90)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    153.885     99,43  ( 0,67)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     32.284     83,80  ( 0,14)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.080     24,24  (-0,33)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     13.392     62,44  ( 1,22)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     20.787    110,62  ( 2,75)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      8.243     19,13  ( 0,58)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     11.500     54,41  ( 0,17)
    Ετ. Πληροφορικής              £     10.300      3,51  ( 5,41)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    121.659     14,15  ( 7,20)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          5     15,25  (-1,80)
    Ξενοδοχεία                    £     54.177     49,57  ( 0,94)
    Αλλες Εταιρείες               £    104.216     86,92  ( 2,21)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Κασουλίδης - Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας

    Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), δήλωσαν σήμερα στη Λευκωσία τόσο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

    [11] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Αξιωματούχος Eurocontrol

    Πλήρη εμπιστοσύνη τόσο στους Κύπριους ελεγκτές όσο και στα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας που διαθέτει η Κύπρος έχει ο οργανισμός Eurocontrol, σύμφωνα με το Διευθυντή Εξωτερικών και Δημοσίων Σχέσεων του οργανισμού Χρίστο Πέτρου.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, στον οποίο παρέδωσε την ετήσια έκθεση του Eurocontrol για τις επιδόσεις των Υπηρεσιών Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας των 31 χωρών, μελών του οργανισμού. κατά το 2001, ο κ. Πέτρου επεσήμανε ότι η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που μπορεί να παράσχει στον τομέα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν περιφερειακό ρόλο στον τομέα αυτό.

    Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η Κύπρος, σε συνεργασία με το Eurocontrol και το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, προγραμματίζει στις 21 Οκτωβρίου μια σημαντική περιφερειακή σύναξη για να συντονίσει, ως περιφερειακό κέντρο, γειτονικές χώρες που δεν είναι μέλη του Eurocontrol (Συρία, Λίβανο, Αίγυπτο, Ιορδανία και το Ισραήλ).

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επιστολές συμπαράστασης

    Επιστολές συμπαράστασης προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων της Κίνας, της Ινδίας, του Νεπάλ και της Αργεντινής, απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας.

    [13] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Πόρισμα - Ελικόπτερο (2)

    Σε πυρκαγιά, η οποία προκλήθηκε από ανεξακρίβωτη αιτία, οφείλεται η πρόσκρουση στο έδαφος του ελικοπτέρου Μπελ 206, κατά την οποίαν έχασαν τη ζωή τους οι επιβαίνοντες του ελικοπτέρου, δηλαδή ο πρώην Αρχηγός της ΕΦ Ευάγγελος Φλωράκης και τέσσερις άλλοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ανακοινώνοντας,στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής.

    Σύμφωνα με το πόρισμα από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία ανθρωπίνου σφάλματος ή εξωγενών παραγόντων (δολιοφθορά) τα οποία να επέδρασαν στην πρόκληση του ατυχήματος.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Εντονα ανοδικά στις χθεσινές ρευστοποιήσεις αντέδρασε η αγορά στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,36%, κλείνοντας στις 88,98 μονάδες. Αντίθετα ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών παρουσίασε αισθητή μείωση σε σύγκριση με χθες, καθώς διαμορφώθηκε στα χαμηλά επίπεδα των 570 χιλιάδων λιρών.

    [15] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Ελληνας ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Η πολύ ψηλή προτεραιότητα που αποδίδει η ελληνική εξωτερική πολιτική στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επιβεβαιώθηκε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν πέραν του Κυπριακού και η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία και οι σχέσεις μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας.

    [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας

    Η Ελλάδα είναι αισιόδοξη για την πορεία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά "δεν εφησυχάζουμε σ αυτή την πορεία και σ αυτό το δρόμο", δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντησή του στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Μαγκριώτης είπε ότι "ο δρόμος που έχει δρομολογηθεί στο Ελσίνκι και έχει επιβεβαιωθεί στα άλλα ευρωπαϊκά συμβούλια, είναι σταθερός και δεν μπορεί κανένα εμπόδιο να παρεμποδίσει την ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος που με σαφήνεια έχει προσδιορίσει η ΕΕ".

    [17] (K) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας

    Την εκτίμηση ότι "η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι η πιο μεγάλη επιτυχία που είχε τις τελευταίες δεκαετίες ο Ελληνισμός", εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου.

    "Πιστεύω πως η τουρκική πλευρά και η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων θα κατανοήσει τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί για το καλό και των Τουρκοκυπρίων, για το καλό της Κύπρου και θα συνταχθεί έστω και την τελευταία στιγμή σ΄αυτό τον κοινό δρόμο", τόνισε ο κ. Μαγκριώτης.

    Οπως ανέφερε η Ελλάδα θέλει και επιδιώκει όπως και η Τουρκία προχωρήσει με πιο γρήγορα βήματα προς την Ευρώπη. "Το καταδείξαμε", είπε, "με τον πιο σαφή τρόπο και στο Ελσίνκι και θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθειά μας".

    [18] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας

    Η προσφορά και η βοήθεια του Υπουργείου Εργασίας της Κύπρου προς τους ομογενείς των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης είναι πολύ σημαντική και πολύ υψηλή, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα.

    Ο κ. Μαγκριώτης τόνισε πως τα κοινωνικά και εργασιακά επίπεδα στην Κύπρο "είναι ευρωπαϊκά, υψηλά", για να σημειώσει πως "η κάλυψη των ομογενών είναι εξίσου σημαντική και υψηλή".

    Ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι με τον κ. Μουσιούττα συζήτησαν "ιδιαίτερα τα προγράμματα κατάρτισης". "Θέλουμε", είπε, "να είναι ακόμη πιο χρήσιμοι οι ομογενείς στο εργασιακό, παραγωγικό και επαγγελματικό τους περιβάλλον και για τους ίδιους αλλά και για τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται και βεβαίως για την κυπριακή οικονομία".

    [19] (Κ) Υφυπουργός Εξωτερικών Βρετανίας - Κυπριακό

    Η Βρετανία πάντοτε έλεγε ότι υποστηρίζει μια διευθέτηση στην Κύπρο που θα προνοεί την εγκαθίδρυση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας στο νησί, αναφέρει ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Πίτερ Χέιν σε απαντητική επιστολή του προς το Βρετανό Βουλευτή Κρις Σμίθ, στην οποίαν γίνεται λόγος για "νέα Κύπρο".

    Στην επιστολή σημειώνεται ότι "επαφίεται στις δύο πλευρές στην Κύπρο να συμφωνήσουν το πλαίσιο μιας διευθέτησης και στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους να προσεπικυρώσουν το αποτέλεσμα".

    "Το αποτέλεσμα που προτιμά η βρετανική κυβέρνηση", αναφέρει ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, "είναι όπως οι δύο ηγέτες στην Κύπρο καταλήξουν σε μια δίκαιη, διαρκή και συνολική διευθέτηση που θα επιτρέπει την ένταξη ενός επανενωμένου νησιού στην ΕΕ".

    [20] (Κ) Κυπριακός τουρισμός - Αξιολόγηση

    Η ανταγωνιστικότητα του κυπριακού τουρισμού δεν είναι η επιθυμητή, γι αυτό θα καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για βελτίωση του συνδυασμού ποιότητας και κόστους του κυπριακού τουριστικού πακέτου σε σύγκριση με άλλους προορισμούς, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως το Υπουργείο και ο ΚΟΤ παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του Ιράκ και στις 2 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει ειδική σύσκεψη επί του θέματος για να μελετηθούν οι πιθανές επιπτώσεις στον τουρισμό αν υπάρξουν επεισόδια στην περιοχή.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως το τουριστικό ρεύμα κατά το 2002 επηρεάσθηκε από τα γεγονότα της 11ης του Σεπτέμβρη 2001 και την οικονομική ύφεση που ακολούθησε.

    Οπως σημειώνεται ύστερα από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του τουρισμού από την 1η Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Ιουλίου 2002, διαπιστώθηκε ότι όλοι οι τουριστικοί προορισμοί της Μεσογείου έχουν επηρεασθεί αρνητικά από τα εν λόγω γεγονότα, με εξαίρεση τους πολύ φθηνούς προορισμούς, στους οποίους καταφεύγουν πολλοί τουρίστες σε περίοδο ύφεσης, λόγω ακριβώς της φθήνιας τους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 23 August 2002 - 17:50:18 UTC