Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Επιστροφή
  • [03] (K) Αλβαρο ντε Σότο - Επιστροφή - Επανάληψη
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΥΦΕΞ Ελλάδας
  • [05] (Κ) Κύπρος - ΗΠΑ - Κοινό ψήφισμα
  • [06] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη
  • [07] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Επιστολή - Τόνι Μπλερ

  • [01] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ποικίλα είναι τα θέματα που προβάλλονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων, με κυριότερα τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τη συνάντηση της 6ης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι του ΓΓ του ΟΗΕ με Κληρίδη και Ντενκτάς, το σενάριο δημιουργίας θερμού επεισοδίου από την Τουρκία, το πόρισμα για την πτώση του μοιραίου "Μπελ" και τις επαφές του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννη Μαγκριώτη.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ο Ντε Σότο οδηγεί στην κρίσιμη περίοδο" γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο εγκαινιάζει τη Δευτέρα την πρώτη φάση επαφών με χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, με τους οποίους θα συζητήσει τα περί της συνάντησής τους με τον Κόφι Ανάν στις 6 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Σε άλλο της θέμα η "Α" γράφει ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ αντιτίθενται στη λειτουργία εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό και στη μετάδοση πολιτικών διαφημίσεων από ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ενώ στην πλειοψηφία τους τα κυπριακά κόμματα τάσσονται υπέρ του εκσυγχρονισμού του εκλογικού νόμου.

    "Η Μάχη" στο κύριό της θέμα με τίτλο "Συμβούλιο ΧΑΚ κατά Κεφαλαιαγοράς" γράφει ότι το Συμβούλιο του ΧΑΚ θεωρεί στραγγαλιστικό το καθεστώς της υπό όρους διαπραγμάτευσης μετοχών, που εισήγαγε τελευταία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εκτιμώντας ότι οι ενέργειες και αποφάσεις της Επιτροπής υποσκάπτουν καίρια το χρηματιστηριακό θεσμό. Σε άλλο της θέμα η "Μ" αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει στην απενεργοποίηση της νομοθεσίας που καθιστά υποχρεωτική την ψηφοφορία, ενώ αποφάσισε να αναστείλει μονομερώς όλες τις ποινικές διώξεις εναντίον πολιτών που δεν έχουν ψηφίσει κατά τις τελευταίες βουλευτικές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Γενικό Φρενοκομείο Λεμεσού" γράφει ότι η μάχη μεταξύ δύο γιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού "αγριεύει" αφού οι δύο καρδιολόγοι πιάνονται στα χέρια, καυγαδίζουν στο προσκέφαλο καρδιοπαθών ενώ το Υπουργείο Υγείας κατηγορείται ότι παραμένει απαθές. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Πιτερ Χεϊν υποστήριξε τη δημιουργία μιας "νέας" Κύπρου, σε μια διευθέτηση για το Κυπριακό που να προνοεί την εγκαθίδρυση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, η οποία να μιλά με μια φωνή διεθνώς και να έχει μια νομική προσωπικότητα.

    "Η Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Θηλιά 500 εκατ. λιρών" γράφει ότι ο Σύνδεσμος Επενδυτών (ΠΑΣΕΧΑ) καταβάλλει προσπάθεια να περισώσει ορισμένους επενδυτές που δανείστηκαν χρήματα συνολικού ύψους μισού δις λιρών κατά την περίοδο της μεγάλης έξαρσης του ΧΑΚ. Ο Σύνδεσμος εισηγήθηκε το συμψηφισμό των ζημιών την περίοδο 1999-2002, ενώ ζητά την κάθαρση στη λεηλασία στο ΧΑΚ και την τιμωρία των μεγάλων ενόχων. Αλλού γράφει ότι παρά τα διαβήματα της κυπριακής κυβέρνησης, οι παράνομες λεγόμενες "τ/κ αερογραμμές" θα εγκαινιάσουν σύντομα πτήσεις προς Γερμανία και Ισραήλ, παράλληλα με τις υφιστάμενες πτήσεις τους προς Βρετανία και Ιταλία, μέσω Κωνσταντινούπολης.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Θα προκαλέσουν ελεγχόμενη κρίση" γράφει ότι κατά τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, συνεργατών του και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων αναλύθηκε το σενάριο δημιουργίας από την Αγκυρα κρίσης μέσω ενός ελεγχόμενου επεισοδίου με αφορμή την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ, σενάριο το οποίο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας θεωρεί πιθανό. Αλλού γράφει ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, δήλωσε μετά τις επαφές με στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του τόπου ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν μπορεί να παρεμποδιστεί.

    Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Πόρισμα χωρίς φως" γράφει ότι οι έρευνες για την πτώση του μοιραίου Μπελ ολοκληρώθηκαν χωρίς όμως να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της πτώσης του. Αναφέρει επίσης ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης ζήτησε την κατάθεση αυτούσιου του πορίσματος στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την Προεδρία Τάσσος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι "δεν συγκυβερνά κανείς με αυτούς που θέλει να αλλάξει". Ο κ. Παπαδόπουλος σχολίαζε δήλωση του ανθυποψηφίου του Γιαννάκη Ομήρου ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο κυβερνητικό σχήμα θα χωρά και το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Υπαίτια η φωτιά για το αεροπορικό δυστύχημα που σκότωσε τον Φλωράκη" γράφει ότι χθες δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα για τα αίτια της πτώσης του μοιραίου "Μπελ", τον περασμένο μήνα, το οποίο παρέσυρε στο θάνατο τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελο Φλωράκη και άλλους τέσσερις αξιωματικούς της ΕΦ. Σύμφωνα με το πόρισμα, η φωτιά που ξέσπασε στο ελικόπτερο οδήγησε στην πτώση του, ενώ αποκλείστηκε το ανθρώπινο λάθος ή η δολιοφθορά. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Παναγιώτου είπε ότι το Υπουργείο του προβαίνει ήδη στην κατασκευή χώρων υγιεινής ταφής απορριμμάτων, αντικαθιστώντας έτσι τους γνωστούς σκυβαλότοπους, για ευθυγράμμιση με την ΕΕ.

    Η εβδομαδιαία "Νέος Τύπος" γράφει στο κύριό της θέμα υπό τον τίτλο "Στο μάτι του κυκλώνα" ότι στο μάτι του κυκλώνα θα βρεθεί σύντομα ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης αφού μάλλον θα χάσει τα κεκτημένα δικαιώματά του που αφορούν φορολογικές απαλλαγές, ενώ ήδη θέτουν θέμα για ανάλογη φοροαπαλλαγή τόσο ο Συνεργατισμός όσο και οι εμπορικές τράπεζες. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη, το λιγότερο σε πέντε μήνες θα ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής των δύο δεξαμενών στο Διυλιστήριο Λάρνακας.

    [02] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Επιστροφή

    Επιστρέφει νωρίς σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, για την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών την προσεχή Τρίτη.

    Τη Δευτέρα ο κ. ντε Σότο αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, με κύριο θέμα συζήτησης τις διευθετήσεις για τη συνάντηση της 6ης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [03] (K) Αλβαρο ντε Σότο - Επιστροφή - Επανάληψη

    Επιστρέφει νωρίς σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, για την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών την προσεχή Τρίτη.

    Τη Δευτέρα ο κ. ντε Σότο αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, με κύριο θέμα συζήτησης τις διευθετήσεις για τη συνάντηση της 6ης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΥΦΕΞ Ελλάδας

    Η Αγκυρα είναι "παγιδευμένη σε ένα μεγάλο βαθμό στην υπόθεση της Κύπρου", δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης, προσθέτοντας ότι "τα τελευταία χρόνια έχει αντιστραφεί η σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και στη διεθνή κοινότητα".

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Μαγκριώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Δεκέμβριο η συμμετοχή της Κύπρου στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι πραγματικότητα.

    [05] (Κ) Κύπρος - ΗΠΑ - Κοινό ψήφισμα

    Κοινό ψήφισμα για την επανένωση της Κύπρου και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενέκριναν πρόσφατα η Βουλή και η Γερουσία της πολιτείας Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

    [06] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη

    Αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για το Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής ο Υπουργός Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Κώστας Θεμιστοκλέους για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 26 Αυγούστου και 4 Σεπτεμβρίου και στην οποία θα λάβουν μέρος 60.000 άτομα, μεταξύ των οποίων 110 αρχηγοί κρατών, επιστήμονες και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε τη Διάσκεψη, που φέρει τον τίτλο "Ανθρωπος, Περιβάλλον και Ευημερία", ως τη σημαντικότερη για το θέμα της αειφόρου ανάπτυξης μετά τη Διάσκεψη για το Περιβάλλον στο Ρίο της Βραζιλίας ακριβώς πριν από δέκα χρόνια και είπε ότι η Κύπρος θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη, ενταγμένη στην ομάδα των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (κρατών μελών και υποψηφίων χωρών).

    [07] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Επιστολή - Τόνι Μπλερ

    Εκκληση προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να σταματήσει τις εργασίες εγκατάστασης στο υγροβιότοπο Ακρωτηρίου της κατασκοπευτικής υπερκεραίας, απηύθυνε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 24 August 2002 - 17:49:07 UTC