Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Τσοχατζόπουλος - Επίσημη επίσκεψη

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες στο Παρίσι, η φόρμουλα του Λόρδου Χάνεϊ που ετοιμάζει με ξένους συνταγματολόγους για το Κυπριακό, οι δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννη Μαγκριώτη, προεκλογικά θέματα, η υπόθεση υποκλοπής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η "Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Αρνούνται να εξοφλήσουν την ΑΗΚ" γράφει ότι έντονες πιέσεις προς την αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία ασκούνται από ηχηρά ονόματα με οικονομική δύναμη, τα οποία φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο υποκλοπής ηλεκτρικού ρεύματος και θέλουν το κλείσιμο των υποθέσεών τους. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες της "Α", αρνητική απάντηση στην πρόταση του ανθυποψηφίου του Γιαννάκη Ομήρου για τη σύνταξη ενός κώδικα δεοντολογίας κατά την προεκλογική περίοδο, πρόταση που έχουν ήδη αποδεχθεί τα υπόλοιπα κόμματα ενώ αναμένεται η απάντηση από το ΑΚΕΛ.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Θεολογική Σχολή στον ΑΠΟΕΛ" γράφει σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ότι η ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΠΟΕΛ μετακομίζει τις εγκαταστάσεις της από τον Αρχάγγελο, αφού εκεί θα ανεγερθεί από την Ιερά Μονή Κύκκου η Θεολογική Σχολή. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ότι η Τουρκία είναι παγιδευμένη στην Κύπρο και παρατήρησε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αντιστραφεί η σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας.

    Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Φόρμουλα Χάνεϊ για ανταλλαγή περιουσιών, διακίνηση και εγκατάσταση" γράφει ότι ομάδα Βέλγων και Ελβετών συνταγματολόγων υπό τον Λόρδο Χάνεϊ επεξεργάζεται φόρμουλα παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο θέμα της διακίνησης, εγκατάστασης προσώπων και απόκτησης περιουσίας, οι οποίες συνδέονται άμεσα με λύση του Κυπριακού στη βάση δύο εσωτερικών κυριαρχιών και μιας διεθνούς προσωπικότητας. Αλλού γράφει ότι ενισχύονται οι εκτιμήσεις για επανάληψη του πάρε-δώσε που έγινε στο Ελσίνκι, αφού ο Ελληνας ΥΠΕΞ δήλωσε πως στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο σε σχέση με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας ΕΕ και το Κυπριακό.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Απώλειες εκατομμυρίων" γράφει ότι σε διάστημα επτά μηνών, η Κύπρος έχει χάσει 95 εκατ. λίρες λόγω μείωσης του τουρισμού, αντιμετωπίζοντας έτσι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σύγκριση με άλλες τουριστικές ανταγωνιστικές χώρες, γεγονός που επηρεάζει σοβαρά την οικονομία του τόπου. Σε άλλο της θέμα η "Σ" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της οι Βρετανοί προτίθενται να προχωρούν σταδιακά με την εγκατάσταση της γιγαντιαίας κεραίας στο Ακρωτήρι, ώστε να μην παρέχεται ο χρόνος οργάνωσης εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στην περιοχή, ενώ τα μέτρα φρούρησης της περιοχής από τους Βρετανούς αυξήθηκαν κατακόρυφα το τελευταίο 48ωρο.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Κατά μέτωπον σύγκρουση" γράφει ότι η επικοινωνιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν τα κόμματα με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, όπως αυτή διαφάνηκε από την έντονη δημόσια συζήτηση που άρχισε για την πολιτική διαφήμιση και τη λειτουργία εκλογικών κέντρων εκτός Κύπρου, καθώς και οι συμμαχίες που μπορεί να διαμορφωθούν το φθινόπωρο θα τεθούν επί τάπητος. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στον "Φ", ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση του Κυπριακού που να οδηγεί στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ για τη συνάντηση της 6ης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι εκτίμησε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει το ρόλο του Αλβαρο ντε Σότο στις απευθείας συνομιλίες.

    Η "Χαραυγή" με τίτλο "Ψάχνουν φως στο Παρίσι" γράφει ότι αύριο, με τις χωριστές συναντήσεις του Αλβαρο ντε Σότο με τους Κληρίδη και Ντενκτάς, ανοίγει ο κύκλος των διπλωματικών επαφών ενόψει της συνάντησης των δύο ηγετών με τον Κόφι Ανάν στο Παρίσι στις 6 Σεπτεμβρίου. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ελένης Μαύρου, η οποία αναφερόμενη στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εδώ και δέκα χρόνια η στάση της προς το περιβάλλον είναι αντιφατική και το θέμα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

    [02] (Κ) Τσοχατζόπουλος - Επίσημη επίσκεψη

    Φθάνει σήμερα αργά το απόγευμα στην Κύπρο ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, για επίσημη επίσκεψη στο νησί μέχρι τις 28 Αυγούστου, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη.

    Αύριο ο κ. Τσοχατζόπουλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, ενώ θα έχει επαφές και με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 25 August 2002 - 17:49:03 UTC