Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνική Γαλλίας - Αφιξη
  • [02] (Κ) Κύπρος - Εκλογή - Προεδρείο - ΔΠΔ
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκχαρτ - Συναντήσεις Ανάν - Παρίσι
  • [05] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Παρίσι - Αφιξη
  • [06] (Κ) ΚΥΠΕ - Δανική Προεδρία ΕΕ - Ιστοσελίδα
  • [07] (Κ) ΗΠΑ - Τουρκία - Σαφή μηνύματα
  • [08] (Κ) Ρώσοι διπλωμάτες - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [09] (Κ) Πρέντεργκαστ - Κόφι Ανάν - Παρίσι
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Αρχιεπισκοπή - Κλοπή εικόνων - Επιστολή
  • [13] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κυπριακή οικονομία
  • [14] (Κ) Χάντμπωλ - Λατσιά - Ουσκουντάρ
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Πρεσβευτής Ελλάδας
  • [16] (Κ) Μαρκίδης - Παπαπέτρου - Παρίσι
  • [17] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Υπεράκτιες Εταιρείες
  • [18] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Γκιουρέλ
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [20] (Κ) Αυστριακή κυβέρνηση - Υπουργός - Κατεχόμενα - Διάψευση
  • [21] (Κ) "Τέλεθον 2002" - Εκδηλώσεις
  • [22] (Κ) Παρίσι - Τ/Κ ηγέτης

  • [01] (Κ) Εθνική Γαλλίας - Αφιξη

    Φθάνει στις 7 σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο η αποστολή της Εθνικής Γαλλίας, για τον αγώνα με την Εθνική Κύπρου, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004.

    [02] (Κ) Κύπρος - Εκλογή - Προεδρείο - ΔΠΔ

    Η Κύπρος εξελέγη μέλος του Προεδρείου της Πρώτης Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μελών στο Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, οι εργασίες της οποίας άρχισαν στην έδρα του ΟΗΕ στις 3 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

    Στις αρχαιρεσίες εξελέγη Πρόεδρος ο Ιορδανός Zeid Ra'ad Zeid Al-Hussein, δύο αντιπρόεδροι καθώς επίσης και 18 μέλη του Προεδρείου της Διάσκεψης.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κρίσιμη, όπως χαρακτηρίζεται συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και του Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αύριο στο Παρίσι προβάλλεται στα σημερινά πρωτοσέλιδα το κυπριακού Τύπου. Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΔΗΚΟ και υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου καθώς και οι εξελίξεις στην υγεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου απασχολούν επίσης τις σημερινές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Διατήρηση του μομέντουμ στοχεύει ο Ανάν", γράφει ότι έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν δεν θα καταθέσει οποιοδήποτε έγγραφο στο Παρίσι, αλλά θα ακούσει τις δυο πλευρές όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχωρώντας για τη γαλλική πρωτεύουσα, όπου αύριο συναντάται με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία και του ΓΓ των ΗΕ. Αλλού γράφει ότι ύστερα από πολύωρη συζήτηση η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών ζήτησε παράταση από τον Υπουργό Εργασίας και κάποιες διευκρινίσεις πριν απαντήσει στη μεσολαβητική του πρόταση για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον τραπεζικό κλάδο.

    Η "Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πολυτελείς οικίες σε οικόπεδα απόρων" γράφει σε σχέση με το θέμα του διαμοιρασμό των οικοπέδων στην Επισκοπή, ότι παιδί αγνοουμένου παρέμεινε εκτός του διαμοιρασμού των νέων κυβερνητικών οικοπέδων ενώ απορρίφθηκε δυο φορές και η αίτηση της αδελφής του κατά το διαχωρισμό του 1994 που αφορούσε 20 οικόπεδα και του 1996 που αφορούσε 60. Αλλού γράφει ότι ο Γραμματέας του Αρχιεπισκόπου Ιωνάς Αλεξάνδρου δήλωσε στην εφημερίδα ότι σύντομα ίσως και εντός του Σεπτεμβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα βρίσκεται στην Κύπρο και πως η υγεία του ειδικά τον τελευταίο μήνα είναι πολύ καλύτερα.

    Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Επείγον περιστατικό" γράφει ότι "το κακό παράγινε" με το χρόνο ολοκλήρωσης της κατασκευής του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας αφού το χρονοδιάγραμμα του Φεβρουαρίου δυνατόν να παραταθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2007. Προσθέτει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας συγκάλεσε σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και Υπουργείων. Επίσης στο πρωτοσέλιδό του, ο "Π" κάνει αναφορά σε "τσαπατσουλιές στα Κύπρια 2002", επισημαίνοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου θα αποφασίσει αν τελικά θα δοθεί η επιχορήγηση των εξήντα χιλιάδων, "αφού δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα".

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Χάνουμε τους Ρώσους" γράφει ότι σοβαρούς κλυδωνισμούς αναμένεται να προκαλέσει στις σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας η επικείμενη υλοποίηση από την Κυπριακή Δημοκρατία της απόφασης της ΕΕ για αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος απόκτησης βίζας κάτι το οποίο θα επηρεάσει δυσμενώς τον τουρισμό, την υπεράκτια βιομηχανία και την αγορά ακινήτων. Αλλού γράφει ότι εκτός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κινδυνεύει να μείνει το Ράλι Κύπρος με την Τουρκία να διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση μας απειλώντας να μας διαγράψει από το χάρτη της διοργάνωσης και τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη να δηλώνει ότι πίσω από αυτή τη διοργάνωση είναι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τελεσιγραφικό χρονοδιάγραμμα" γράφει ότι ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν θα καθορίσει κατά συγκεκριμένο τρόπο τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, καθορίζοντας το Δεκέμβριο ως το τελικό χρονοδιάγραμμα και προσθέτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της ο ΓΓ των ΗΕ κατά την αυριανή συνάντησή του με Κληρίδη και Ντενκτάς στο Παρίσι, θα ζητήσει όπως στις απευθείας συνομιλίες συζητηθούν όλα τα θέματα κατά τρόπο ουσιαστικό. Αλλού γράφει ότι όπως διαβεβαίωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου, ιδιαίτερα θετική αναμένεται να είναι η τελευταία έκθεση προόδου για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ που θα υποβάλει τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους 15 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ.

    Η "Χαραυγή" έχει κύριο τίτλο "Εμπειρία, Τόλμη, Δύναμη" προβάλλει τη δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου του ΔΗΚΟ και υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος "κέρδισε τις εντυπώσεις, στέλλοντας την εικόνα όχι απλώς ενός υποψηφίου αλλά ενός εν δυνάμει Προέδρου", σύμφωνα με την εφημερίδα. Αλλού αναφέρεται σε "αθέμιτες παρεμβάσεις" της συντεχνίας ΣΥΝΥΚΑ ΣΕΚ στο Τμήμα Τροφοδοσίας των Κυπριακών Αερογραμμών "που στόχο έχουν να επιβάλουν προσλήψεις, προαγωγές και μεταθέσεις ανάλογα με την κομματική ταυτότητα του εκάστοτε υπαλλήλου".

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι κρατικοί αξιωματούχοι απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες γιατρός αρνήθηκε να συνοδεύσει ελικόπτερο της αστυνομίας σε επιχείρηση εκκένωσης αιγυπτιακού πετρελαιοφόρου. Αναφέρει ότι οι γιατροί εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλεια των συγκεκριμένων πτήσεων. Αναφερόμενη στην επίσκεψη του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ γράφει ότι ο κ. Γουέστον τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης της "εξαιρετικής ευκαιρίας" που προσφέρεται για τερματισμό της πολύχρονης διαίρεσης του νησιού.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Εκχαρτ - Συναντήσεις Ανάν - Παρίσι

    [05] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Παρίσι - Αφιξη

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς φθάνει το μεσημέρι στο Παρίσι ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [06] (Κ) ΚΥΠΕ - Δανική Προεδρία ΕΕ - Ιστοσελίδα

    Η δανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει περιλάβει την ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ στη δική της επίσημη ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, που εξυπηρετεί αξιωματούχους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, τους αξιωματούχους και τα όργανα της ΕΕ, τους δημοσιογράφους που καλύπτουν κοινοτικά θέματα και κάθε ενδιαφερόμενο Ευρωπαίο πολίτη.

    Η ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ, μέσω της οποίας γίνεται διαδικτυακή σύνδεση με τα ΜΜΕ και άλλους φορείς της Κύπρου, καταχωρήθηκε σήμερα από τη δανική προεδρία στο μέρος της ιστοσελίδας της για τα μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης, υπό τον τίτλο "Media service".

    [07] (Κ) ΗΠΑ - Τουρκία - Σαφή μηνύματα

    Σαφή μηνύματα ως προς το τι πρέπει να πράξει η Τουρκία στο Κυπριακό έχουν διαβιβάσει οι ΗΠΑ στην Αγκυρα, τονίζοντας πως το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί σύντομα.

    [08] (Κ) Ρώσοι διπλωμάτες - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Η Ρωσία δήλωσε ότι η διατήρηση των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού είναι "απόλυτα αναγκαία".

    Στη σχετική δήλωση προέβη στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του 3ου Τμήματος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Αλεξέγιεφ, ενώ από την πλευρά του, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Πρίγκιν επεσήμανε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία υποστηρίζει λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο.

    Ο κ. Πρίγκιν πρόσθεσε ότι αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, μια περίοδος η οποία, όπως είπε, "είναι πολύ κρίσιμη για την Κύπρο".

    [09] (Κ) Πρέντεργκαστ - Κόφι Ανάν - Παρίσι

    Στο ξενοδοχείο "Μπρίστολ" στο Παρίσι, μετέβη γύρω στο μεσημέρι, τοπική ώρα, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, των Ηνωμένων Εθνών για θέματα Πολιτικών Υποθέσεων, Κίραν Πρέντεργκαστ, προκειμένου να συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν.

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,15  ( 0,16)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    809.434
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   424.740    351,61  ( 0,55)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     71.094     97,50  ( 0,29)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     72.960     82,19  ( 0,74)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    137.117     21,04  (-0,94)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    130.396     61,73  ( 0,57)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     14.892    107,21  (-1,86)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      9.999     18,89  ( 0,64)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     10.430     56,96  ( 0,35)
    Ετ. Πληροφορικής              £     19.054      3,70  (-1,33)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    167.120     13,49  (-0,37)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        325     15,92  (-5,35)
    Ξενοδοχεία                    £     36.080     48,29  (-0,08)
    Αλλες Εταιρείες               £    132.771     82,86  ( 0,17)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 5/9/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7394          1,7498
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7342          1,7446
    Λίρα Αγγλίας                     1,1054          1,1120
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     203,7785        205,4087
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1846          3,2100
    Δολάριο Καναδά                     2,7207          2,7424
    Κορώνα Δανίας                     12,9080         13,0112
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8346         12,9372
    Κορώνα Σουηδίας                   16,1261         16,2551
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5369          2,5571
    

    [12] (Κ) Αρχιεπισκοπή - Κλοπή εικόνων - Επιστολή

    Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου με επιστολή προς τον ΟΗΕ, την ΟΥΝΕΣΚΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίων Ασφαλείας και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών καταγγέλλει την κλοπή από τους Τούρκους εισβολείς πέντε εικόνων από τον κατεχόμενη εκκλησία Αγίου Ιωάννη Αμμοχώστου.

    [13] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κυπριακή οικονομία

    Η κυπριακή οικονομία έχει ήδη προειδοποιηθεί για τον ελεύθερο ανταγωνισμό που θα αντιμετωπίσει στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, τονίζοντας πως "η εντύπωση που επικρατεί ότι θα έρθουν τα μεγαθήρια στην Κύπρο για να σβήσουν την δική μας βιομηχανία και οικονομία είναι τελείως λανθασμένη".

    Μιλώντας σε διάσκεψη τύπου με θέμα "Η κυπριακή οικονομία στην τελική ευθεία προς την ΕΕ", ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο προ-ενταξιακό οικονομικό πρόγραμμα (ΠΟΠ) της Κύπρου που καλύπτει την περίοδο 2001-2005 και επεσήμανε πως με βάση τις προβλέψεις του ΠΟΠ, ο μέσος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης κατά την περίοδο 2002-2005 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,2%, σε πραγματικούς όρους, που συνάδει με την επίδοση την περίοδο 1997-2001, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί περαιτέρω σύγκλιση με το μέσο βιοτικό επίπεδο των χωρών μελών της ΕΕ.

    Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι για το έτος 2002 ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κοντά στο 2,5%-3% λόγω κυρίως της επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος που προκάλεσαν τα τραγικά συμβάντα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, τα οποία επηρέασαν τον τουρισμό.

    [14] (Κ) Χάντμπωλ - Λατσιά - Ουσκουντάρ

    Προβάλλοντας ως πρόσχημα το οικονομικό κόστος η τουρκική γυναικεία ομάδα χάντμπωλ "Ουσκουντάρ", η οποία κληρώθηκε να παίξει με την ομάδα των Λατσιών για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, ζήτησε μέσω της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπωλ όπως αναχωρήσει από την Κύπρο μέσω των κατεχομένων.

    Το αίτημα των Τούρκων απορρίφθηκε άμεσα από την Κυπριακή Ομοσπονδία Χάντμπωλ, η οποία με επείγουσα απάντησή της στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επαναλαμβάνει ότι η αποστολή της τουρκικής ομάδας θα πρέπει να χρησιμοποιήσει για την κάθοδό της στην Κύπρο τα νόμιμα σημεία εισόδου της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Πρεσβευτής Ελλάδας

    Αισιοδοξία για την τελική απόφαση που θα λάβει η ΕΕ σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου στους κόλπους της, εξέφρασε σήμερα ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο, Χρίστος Παναγόπουλος, σημειώνοντας ότι ήρθε η ώρα να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις και να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έχοντας την πλήρη συμπαράσταση της Αθήνας, κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση, βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του κοινοτικού κεκτημένου και των διεθνών συνθηκών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    "Αυτοί είναι οι οδηγοί μας", είπε ο κ. Παναγόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι "μέχρι στιγμής η άλλη πλευρά δεν έχει επιδείξει την απαραίτητη ανταπόκριση. Επομένως για την επίλυση του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο η δική μας καλή πρόθεση, αλλά θα πρέπει να ανταποκριθεί και η άλλη πλευρά", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για την αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, στο Παρίσι, ο κ. Παναγόπουλος συνέστησε υπομονή μέχρι τη συνάντηση.

    Ο Πρεσβευτής της Ελλάδας καλωσόρισε την πρωτοβουλία του κ. Ανάν, διότι, όπως είπε, "είναι μια έκφραση του διεθνούς ενδιαφέροντος σε μια περίοδο που ένα σωρό διεθνή φλέγοντα προβλήματα, βρίσκονται στην επικαιρότητα".

    "Είναι πολύ χρήσιμο και σημαντικό για μας το Κυπριακό να εξακολουθεί να βρίσκεται στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας, του ΓΓ του ΟΗΕ και να υπάρχει προοπτική" για τη λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε.

    Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι έχει την αίσθηση ότι ο κ. Ανάν θα χρησιμοποιήσει το κύρος του για να περάσει το μήνυμα προς την άλλη πλευρά, ότι αυτή είναι που δεν ανταποκρίνεται στις προσπάθειες που γίνονται, σύμφωνα και με τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 9 Ιουλίου, 2002.

    [16] (Κ) Μαρκίδης - Παπαπέτρου - Παρίσι

    Την εκτίμηση ότι δε θα κατατεθεί οποιοδήποτε σχέδιο λύσης του Κυπριακού από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κατά την αυριανή συνάντηση στο Παρίσι, εξέφρασε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για τη γαλλική πρωτεύουσα.

    [17] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Υπεράκτιες Εταιρείες

    Οι υπεράκτιες εταιρείες που είχαν εγγραφεί στην Κύπρο μέχρι και το τέλος του 2001 θα συνεχίσουν μέχρι και το 2005 να απολαμβάνουν το καθεστώς του 4,25% της φορολογίας επί των κερδών τους, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    [18] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Γκιουρέλ

    Αισιόδοξος για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, το Δεκέμβριο, εμφανίζεται ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος υπενθυμίζει παράλληλα πως η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η τοποθέτηση αυτή του Επιτρόπου, έγινε μέσω του εκπρόσωπου του Ζαν Κριστόφ Φιλορί, με αφορμή την πρωϊνή συνάντηση στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, μεταξύ του κ. Φερχόιγκεν και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Ανοδική πορεία για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ακολούθησε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, με το Γενικό Δείκτη Τιμών να σημειώνει νέα μικρή άνοδο της τάξης του 0,16%, κλείνοντας στις 87,15 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 809 χιλιάδων λιρών.

    [20] (Κ) Αυστριακή κυβέρνηση - Υπουργός - Κατεχόμενα - Διάψευση

    Η κυβέρνηση της Αυστρίας διέψευσε δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας Κίπρις, ημερομηνίας 29 Αυγούστου 2002, το οποίο ανέφερε ότι ο Υπουργός Παιδείας της Ανω Αυστρίας μετέβη στα κατεχόμενα.

    [21] (Κ) "Τέλεθον 2002" - Εκδηλώσεις

    Tο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και ο Σύνδεσμος Μυοπαθών Κύπρου οργανώνoυν και φέτος, αυτό τον μήνα, για ένατη συνεχή χρονιά τον ετήσιο φιλανθρωπικό θεσμό "Τέλεθον", που σκοπό έχει την ενημέρωση του κοινού για τις νευρομυϊκές και γενετικές παθήσεις και την υποστήριξη των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου.

    [22] (Κ) Παρίσι - Τ/Κ ηγέτης

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έφθασε σήμερα στο Παρίσι, όπου θα έχει αύριο το πρωί συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 5 September 2002 - 17:50:33 UTC