Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επαφές ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη
  • [02] (Κ) Κασουλίδης - Παπανδρέου - Πάουελ
  • [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη - Συναντήσεις
  • [04] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Ομιλία - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ομιλία Γκιουρέλ - Απάντηση
  • [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Σπύρος Κυπριανού -"Με τα χρώματα της Ανοιξης" - Λεύκωμα
  • [08] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Γραφεία Ενημέρωσης - Πρόεδρος ΚΕΒΕ

  • [01] (Κ) Επαφές ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θεωρούν εποικοδομητικές τις θέσεις που περιέχει το νέο έγγραφο που κατέθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στις συνομιλίες.

    Αυτό σύμφωνα με καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές προκύπτει από τη συνομιλία που είχε χθες στη Νέα Υόρκη, με τον Αμερικανό ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Ουέστον, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και στην οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις μετά τις συναντήσεις των Παρισίων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες προς την Αγκυρα και τον κ. Ντενκτάς, για να μεταβάλουν τις θέσεις τους, στη βάση και των υποδείξεων του Κόφι Ανάν προς τον κ. Ντενκτάς, στο Παρίσι.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μετά από συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου, με τον κ. Ουέστον είχε "ένα γεύμα εργασίας στο οποίο έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων γύρω από τις προσπάθειες για το Κυπριακό, υπό το φως της συνάντησης που έγινε στο Παρίσι και υπό το φως των όσων έχουν διαμειφθεί στις δύο πρώτες συναντήσεις μετά το Παρίσι, δηλαδή την περασμένη Τρίτη και χθες."

    [02] (Κ) Κασουλίδης - Παπανδρέου - Πάουελ

    Τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το συντονισμό των κινήσεών τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, συζήτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου και Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνάντηση που είχαν χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση διήρκεσε μία περίπου ώρα και στα τελευταία δέκα λεπτά οι άνδρες συζήτησαν χωρίς την παρουσία συμβούλων.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση ιδιαίτερα παραγωγική. Μας δόθηκε η ευκαιρία, είπε, "πρώτα απ όλα να αλληλοενημερωθούμε για τις επαφές που είχαμε εδώ στη Νέα Υόρκη και αυτές οι επαφές ήταν πάρα πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές γιατί τους είχαμε όλους μαζεμένους εδώ. Στη συνέχεια είδαμε και τις εξελίξεις κατά και μετά το Παρίσι διότι και αυτές έχουν τη σημασία τους, καθώς επίσης και τη στρατηγική αυτών των τριών σημαντικών μηνών που έχουμε μπροστά μας που μας οδηγούν προς στην τελική ευθεία της 12ης Δεκεμβρίου."

    [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη - Συναντήσεις

    Συνεχίζοντας τις επαφές του με ομολόγους του στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είχε χθες συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Abdurrahman Mohamet Shalghem και με την Υπουργό Εξωτερικών του Σαλβαδόρ, Maria E. Prizuela De Avila.

    Το βράδυ παρέστη στη δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Jan Kavan προς τιμή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στην έδρα του ΟΗΕ για τη Γενική Συνέλευση.

    Σήμερα ο κ. Κασουλίδης θα λάβει μέρος στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας και έχει διμερή συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Ana Palacio.

    [04] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Ομιλία - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ

    Στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών μετέφερε τις τουρκικές αντιδράσεις στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους εκβιασμούς για κρίση στη νήσο και την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.

    Δείχνοντας παράλληλα πόσο υπολογίζει τις πρόσφατες συστάσεις του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, ο Τούρκος Υπουργός επανέλαβε τις γνωστές αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις για δύο κράτη στην Κύπρο, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη στις "νέες" αδιάλλακτες θέσεις που υπέβαλε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στις απευθείας συνομιλίες.

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ομιλία Γκιουρέλ - Απάντηση

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να περιμένει πότε θα δεήσουν η Τουρκία κι ο κ. Γκιουρέλ (Τούρκος ΥΠΕΞ) για να λυθεί το Κυπριακό, επεσήμανε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τονίζοντας ότι αν δεν λυθεί μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι θα προχωρήσουν με την ένταξη της Κύπρου, όπως όλα είναι προγραμματισμένα.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Κασουλίδης είπε τα εξής:"Και στο παρελθόν οι Τούρκοι με έγγραφα που έχουν κυκλοφορήσει αποπειράθηκαν, πρώτον, να ισχυριστούν το παράνομο της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και στη συνέχεια να απειλήσουν πως τυχόν ένταξη θα σημάνει αποσταθεροποίηση στην περιοχή."

    Κατ αρχήν, πρόσθεσε, όσον αφορά το θέμα του παράνομου της ένταξης, ήδη η άλλη των τριών εγγυητριών δυνάμεων, η Μεγάλη Βρετανία, έχει κυκλοφορήσει έγγραφο στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εδώ και καιρό, στο οποίο καταρρίπτει και νομικά και πολιτικά τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, ότι η αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι παράνομη.

    Οσον αφορά τις άλλες γνωστές τουρκικές θέσεις που εξέφρασε ο κ. Γκιουρέλ και συνοδεύονται με απειλές, δεν βοηθούν καθόλου στις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και αφίστανται των υποδείξεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είπε ο ΥΠΕΞ.

    "Οι θέσεις αυτές δεν πρόκειται να συγκινήσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί η μόνη αξιόπιστη πηγή που μπορεί να εκφέρει κρίση για τις συνομιλίες στο Κυπριακό είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο έχει ήδη μιλήσει για την ευθύνη της τουρκικής πλευράς για το μέχρι στιγμής αδιέξοδο," πρόσθεσε.

    [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το έγγραφο που επέδωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς την περασμένη Τετάρτη στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και του Ελληνα ομολόγου του Γιώργου Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η αντιπαράθεση του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη με το Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλο με αφορμή την υγεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό Τύπο. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στην πορεία των ερευνών για την υπόθεση παράνομης εισαγωγής αυτοκινήτων και στη μείωση της τιμής των εισιτηρίων για το Λονδίνο από τις Κυπριακές Αερογραμμές.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "'βελτιωμένο έγγραφο' χωρίς βελτιώσεις" γράφει ότι καμμιά μετακίνηση από τις καθιερωμένες τουρκικές θέσεις δεν σημειώνεται στο νέο έγγραφο που υπέβαλε ο Ραούφ Ντενκτάς την περασμένη Τετάρτη στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών. Γράφει ακόμη ότι η ε/κ πλευρά θα απαντήσει την ερχόμενη βδομάδα. Αλλού γράφει ότι "κοινή διαπίστωση" Ευρωπαίων και Αμερικανών είναι ότι μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία είναι δύσκολο να γίνουν κινήσεις στο Κυπριακό εκ μέρους της Αγκυρας.

    "Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Λάβρος Υπουργός κατά Μητροπολίτη" γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης "απειλεί να σύρει και στα δικαστήρια το Μητροπολίτη Κηρυνείας Παύλο", μετά την αντιπαράθεση στην οποία ήλθαν χθες οι δύο άνδρες, με αφορμή το θέμα της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Αλλού γράφει ότι ανυπόμονος για λύση του Κυπριακού εμφανίστηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, υποδεχόμενος τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, στη δεξίωση που παρέθεσε προς τους αρχηγούς των αντιπροσωπειών που λαμβάνουν μέρος στην 57η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Αστυνομικοί στη λίστα υπόπτων", γράφει ότι "ακόμη και ανώτατοι αστυνομικοί φαίνονται να εμπλέκονται στη υπόθεση καταδολίευσης του δημοσίου με εισαγωγή από το εξωτερικό πολυτελών αυτοκινήτων υπό μορφή εξαρτημάτων". Σημειώνει ότι λόγω της κρισιμότητας των ερευνών κρίθηκε επιβεβλημένη η ενημέρωση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη. Σε άλλη είδηση γράφει ότι θέμα κατ' αρχήν συμφωνίας στο Κυπριακό επαναφέρουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, όπως ανέφεραν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν στον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ.

    "Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Ξέχασε... την κατοχή" γράφει ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου "ξέχασε κατά την προψεσινή του συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Σιουκρού Σινά Γκιουρέλ ότι στην Κύπρο υπάρχει κατοχή". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος με χθεσινή γραπτή δήλωσή του επισημαίνει πως κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης άναψε προειδοποιητικό φως και ο χειριστής ζήτησε από τον Πύργο Ελέγχου, προτεραιότητα για προσγείωση, η οποία του εδόθη, διαψεύδοντας δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην Πάφο.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Νέοι επικίνδυνοι τουρκικοί ελιγμοί" γράφει ότι η Αγκυρα άρχισε εκστρατεία εντυπώσεων διαφοροποίησης της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό με το νέο έγγραφο Ντενκτάς, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Λευκωσία έχει αναλάβει διπλωματική εκστρατεία για την ανατροπή των εντυπώσεων που δημιουργούν οι Τούρκοι σε διεθνές επίπεδο για το έγγραφο. Σε άλλη είδηση προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ ότι ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ θεωρούσε την υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου δεδομένη και συζητούσε για τα υπουργεία που θα έπρεπε να πάρει, ενώ το ΚΙΣΟΣ σε ανακοίνωση χαρακτηρίζει κακόγουστη παραποίηση της πραγματικότητας τις δηλώσεις Παπαδόπουλου ότι στο πλαίσιο της τριμερούς είχε αποφασιστεί η υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Απειλείται η Ειρήνη" γράφει ότι την προειδοποίηση ότι μαύρα σύννεφα απειλούν τη γη στέλλει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, καλώντας τον κάθε Κύπριο πολίτη να συμμετάσχει στην πορεία ειρήνης που διοργανώνει την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε χθες την αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου με τη συζήτηση των ζητημάτων που αφορούν την επίλυση του Κυπριακού.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Οι ΚΑ μειώνουν τα ναύλα για το Ηνωμένο Βασίλειο" γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν τη μείωση των τιμών σε ορισμένα ταξίδια στο Λονδίνο με τα νέα ναύλα να αρχίζουν από 130 λίρες, κάτι που αποτελεί τη μισή τιμή του υφιστάμενου εισιτηρίου. Αλλού γράφει ότι ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε χθες ότι η ΕΕ θα προκαλούσε κρίση στις σχέσεις της με την Τουρκία αν αποτύχει να ορίσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ενα βήμα πριν τη δίωξη" ότι "24 εταιρείες βρίσκονται ένα βήμα πριν από πιθανή δίωξη", διότι διαπιστώνεται ότι δεν επένδυσαν βάσει των ενημερωτικών τους δελτίων, τα κεφάλαια που άντλησαν από τους επενδυτές κατά τη διετία 1999-2000. Σε άλλη είδηση προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του ΚΕΒΕ Βασίλη Ρολόγη σύμφωνα με τον οποίο "η έκθεση της ΕΕ για την Κύπρο είναι πολύ θετική, με εξαίρεση κάποιες παρατηρήσεις που αφορούν το περιβάλλον, τη διαχείριση αποβλήτων και την τοπική αυτοδιοίκηση".

    [07] (Κ) Σπύρος Κυπριανού -"Με τα χρώματα της Ανοιξης" - Λεύκωμα

    Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης έξι μηνών από το θάνατο του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, κυκλοφόρησε λεύκωμα με τίτλο "Σπύρος Κυπριανού: Με τα χρώματα της Ανοιξης", στο οποίο περιλαμβάνονται περισσότερες από 250 φωτογραφίες, που παρουσιάζουν τη σχέση και την επαφή του Σπύρου Κυπριανού με τους νέους του τόπου. Οι περισσότερες φωτογραφίες δημοσιεύονται για πρώτη φόρα.

    [08] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Γραφεία Ενημέρωσης - Πρόεδρος ΚΕΒΕ

    Με τη σύσταση τεσσάρων γραφείων πληροφόρησης των Κυπρίων για την Ευρωπαϊκή Ενωση στις ελεύθερες περιοχές και ενός στα κατεχόμενα, τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο ανάληψης κοινών έργων μεταξύ του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και του τ/κ Επιμελητηρίου.

    Το σχέδιο επιχορηγεί η ΕΕ με κονδύλι ύψους 1.5 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης, ο οποίος είπε πως ο Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ θα επισκεφθεί στις αρχές Οκτωβρίου την Κύπρο, για θα συναντηθεί με τα δύο επιμελητήρια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 14 September 2002 - 17:49:08 UTC