Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρωτάθλημα - Αγώνες - Βαθμολογία
  • [02] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Εγγραφο Ντενκτάς
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Πληθωρισμός
  • [05] (Κ) Γ. Βασιλείου - Φιλανδός Εκπρόσωπος στο Κυπριακό
  • [06] (Κ) Γ. Βασιλείου - Εκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Κύπρος
  • [07] (Κ) Ευφροσύνη Προεστού - Μνημείο
  • [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [09] (K) Αλβαρο Ντε Σότο - Παπανδρέου - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Πρεσβευτής Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Διαπιστευτήρια
  • [12] (Κ) ΚΣΣΕ - ΕΔΑΔ - Τουρκία
  • [13] (Κ) Πρεσβευτής Τσεχίας - Διαπιστευτήρια
  • [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Μάικλ Κλόσον
  • [15] (Κ) Κύπρος - Ραμάλλα - Αραφάτ - Ισραήλ
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [17] (K) Πρεσβευτής Ολλανδίας - Διαπιστευτήρια
  • [18] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Λονδίνο - Σύνοδος
  • [19] (Κ) ΕΕ - ΑΕΠ - Αγοραστική δύναμη - Κύπρος
  • [20] (Κ) Πρόεδρος ΚΣΣΕ - ΕΔΑΔ - Τουρκία
  • [21] (Κ) Βουλευτές - Βρυξέλλες - Συνέδρια
  • [22] (Κ) Σολάνα - Χάνεϊ - Βρυξέλλες

  • [01] (Κ) Πρωτάθλημα - Αγώνες - Βαθμολογία

    Την κούρσα του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας συνεχίζει να οδηγεί η ομάδα του ΑΠΟΕΛ, ύστερα από την ευρεία νίκη με 5 2 που πέτυχε χθες βράδυ, εκτός έδρας, επί της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου για την τέταρτη αγωνιστική της διοργάνωσης.

    Στους άλλους χθεσινούς αγώνες ο Ολυμπιακός στο ΓΣΠ εξήλθε ισόπαλος 1 1 με την Ανόρθωση, ενώ η ΑΕΚ νίκησε με 3 1 στο στάδιο "Αμμόχωστος" την ΑΕΛ.

    Στους αγώνες του Σαββάτου η Ομόνοια κέρδισε στο ΓΣΠ τον Αρη Λεμεσού με 4 0, η Νέα Σαλαμίνα γνώρισε βαριά εντός έδρας ήττα από το Διγενή Ακρίτα με 3 0, ο Απόλλων επικράτησε στη Λεμεσό του Εθνικού Αχνας με 3 - 0, ενώ στο Παφιακό η Αθλητική Ενωση Πάφου νίκησε με 2 1 την Αλκή.

    [02] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Εγγραφο Ντενκτάς

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι ουδείς από τους συνομιλητές του "θεώρησε το έγγραφο του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς το οποίο διένειμε ως τάχα βελτίωση του προηγούμενου εγγράφου του ημερομηνίας 29ης Απριλίου 2002, ως έγγραφο πάνω στο οποίο μπορεί κάποιος να στηριχθεί για να σπάσει το αδιέξοδο για τη λύση του Κυπριακού".

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του χθες από τη Νέα Υόρκη, είπε ότι "αν μέσα από τις τόσες σελίδες του εγγράφου βρέθηκε μια πρόταση η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη μελλοντικά στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, αυτό δεν σημαίνει ότι το έγγραφο θεωρείται θετικό".

    Κληθείς να αναφέρει αν διέγνωσε οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της αμερικανοβρετανικής πλευράς, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά και είπε ότι Βρετανία και ΗΠΑ, "μαζί με τα ΗΕ προσδοκούν ότι μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στην Τουρκία θα μπορέσουν να καταθέσουν ένα συνολικό σχέδιο λύσης του Κυπριακού".

    Βεβαίως, είπε, "αυτό θα εξαρτηθεί από την εργασία που θα παραχθεί από τώρα μέχρι τότε και ποιες θα είναι οι προθέσεις και διαθέσεις των δύο πλευρών και εναπόκειται στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να αποφασίσει".

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κορύφωση του παρασκηνίου στο Κυπριακό ενόψει της συνάντησης της Νέας Υόρκης, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, η πορεία των ερευνών στην υπόθεση με τα συναρμολογημένα πολυτελή αυτοκίνητα και οι επιπτώσεις στην Κύπρο και ειδικά στον τουρισμό από ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ανοικτός ο δρόμος μέχρι τις 9 Οκτωβρίου" προβάλλει στο κύριο θέμα της την αποκάλυψη στο κυριακάτικο αθηναϊκό "Βήμα" του σχεδίου της έκθεσης προόδου για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στο οποίο "επιβεβαιώνεται ότι η έκθεση είναι ικανοποιητική για την ελληνική πλευρά". Αλλού προβάλλει δημοσκόπηση για το έργο της κυβέρνησης, που δημοσίευσε πρόσφατα η "Χαραυγή", σύμφωνα με την οποία το 61% της κυπριακής κοινής γνώμης φέρεται ικανοποιημένο από τον Πρόεδρο Κληρίδη για τους χειρισμούς του και το έργο της κυβέρνησής του. Η "Α" γράφει ότι η "Χ" δεν προέβαλε αυτά τα στοιχεία όταν δημοσίευσε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

    "Το Θάρρος" κάτω από τον τίτλο "Πίστη στην υπέρβαση" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη αμφισβήτηση ή υπό αίρεση στήριξη του Γιαννάκη Ομήρου θα ήταν "επιλογή ήττας" και διέψευσε ότι ασκήθηκαν πιέσεις από οποιονδήποτε. Αλλού επικαλείται δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου ότι πιθανόν να επιστρέψει σήμερα στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Μακαριότατος δεν θα μπορέσει να αναλάβει τα καθήκοντά του.

    Ο "Πολίτης" έχει κύριο τίτλο "Ερχονται ειδικοί για 500 λιμουζίνες" και γράφει ότι εμπειρογνώμονες από τις βιομηχανίες Μερσεντές και BMW φθάνουν εντός της εβδομάδας στην Κύπρο για να ελέγξουν αριθμό πολυτελών αυτοκινήτων για τα οποία υπάρχουν στοιχεία ότι σχετίζονται με την υπόθεση με τα συναρμολογημένα αυτοκίνητα. Αλλού αναφέρεται σε αύξηση των υποθέσεων κακοποίησης ανηλίκων, ενώ το αρμόδιο Γραφείο Ευημερίας δηλώνει αδυναμία αντιμετώπισης της κατάστασης και επικαλείται υποστελέχωση.

    Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Φουντώνει ο 'ιερός πόλεμος'" αναφέρεται στην αναμενόμενη από ώρα σε ώρα επιστροφή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην Κύπρο, που, όπως γράφει η "Σ", "θα αναζωπυρώσει τη μεγάλη μάχη για τη διαδοχή του". Αλλού η εφημερίδα επισημαίνει τον κίνδυνο νέα ανάφλεξης στις κυπριακές τράπεζες και σημειώνει ότι οι θέσεις του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών προκαλούν τις αντιδράσεις της ΕΤΥΚ.

    "Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Δίδουμε χάρτες για το εδαφικό" γράφει ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να υποβάλει προτάσεις επί χάρτου (με άξονα το ποσοστό του 24%) εάν ο κατοχικός ηγέτης παρουσιαστεί εποικοδομητικός στις συνομιλίες και εγκαταλείψει τους όρους που θέτει εκ προοιμίου στο εδαφικό. Αλλού αναφέρεται σε σημερινή ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του αρμόδιου Υπουργού Νίκου Ρολάνδη για να διαπιστωθεί κατά πόσον ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ θα επηρεάσει το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο.

    Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Υποτυπώδες κράτος" αναφέρεται σε λεπτομερές σχέδιο λύσης του Κυπριακού που ετοιμάζει ο αμερικανοβρετανικός παράγοντας με στόχο την ικανοποίηση σε μεγάλο βαθμό των απαιτήσεων του Ντενκτάς στο θέμα της κυριαρχίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι δεν πήραν ούτε σεντ οι ειδικευόμενοι ιατροί παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν από τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας πριν έξι μήνες, για καταβολή των αυξήσεων της τάξης του 15% περίπου μετά τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ τους στις 22 Μαρτίου 2002.

    (ΚΥΠΕ/ΓΜ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Πληθωρισμός

    Την ανησυχία του "για το γεγονός ότι υπάρχει μια αύξηση του πληθωρισμού γύρω στο 3,77% σε σχέση με 1,8% πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα Αύγουστο", εξέφρασε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι "όλα αυτά οδηγούν στην εκτίμηση ότι τον επόμενο χρόνο ο πληθωρισμός θα υπερβεί το 4% και θα διαμορφωθεί τελικά στο 4,5%".

    Αναχωρώντας χθες για το Λονδίνο, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "εκείνο το οποίο μας επιβάλλει να είμαστε προσεκτικοί, είναι το γεγονός ότι αναμένονται σωρευτικές επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ και μια σειρά από αυξήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας που αφορούν τους μισθωτούς".

    [05] (Κ) Γ. Βασιλείου - Φιλανδός Εκπρόσωπος στο Κυπριακό

    Η Φινλανδία έχει την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα είναι μέσα στο πρώτο κύμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

    Τη θέση αυτή επαναβεβαίωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος για το Κυπριακό του Υπουργείου Εξωτερικών της Φιλανδίας, Πρέσβης Pekka Korvenheimo, ύστερα από συνάντηση με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου.

    [06] (Κ) Γ. Βασιλείου - Εκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Κύπρος

    Πολύ θετική θα είναι η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εκτιμά ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις 9 Οκτωβρίου.

    Ωστόσο ο κ. Βασιλείου συνέστησε "πολλή ψυχραιμία" και "ατσαλένια νεύρα" για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που δυνατόν να υπάρξουν στο μέλλον, ενώ για τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου, σε περίπτωση που η ένταξη προηγηθεί της λύσης του Κυπριακού, είπε πως θα πρέπει να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη, έχοντας όμως κατά νουν ότι αποτελούν περισσότερο κινήσεις επηρεασμού της ΕΕ παρά κάτι που η Αγκυρα πράγματι θα υλοποιήσει.

    [07] (Κ) Ευφροσύνη Προεστού - Μνημείο

    Μνημείο προς τιμή της "Κυράς της Λαπήθου", Ευφροσύνης Προεστού, η οποία απεβίωσε στην προσφυγιά στις 13 Απριλίου 1993, ανεγείρουν ο Δήμος Λαπήθου, το Προσφυγικό Σωματείο "Η Λάπηθος" και οι δώδεκα εθνοφρουροί τους οποίους η ίδια με κίνδυνο της ζωής της προστάτεψε μετά τις σκληρές μάχες που έδωσαν εναντίον των Τούρκων εισβολέων το 1974 την περιοχή Λαπήθου.

    Τα αποκαλυπτήρια της προτομής, την οποία φιλοτέχνησε ο γλύπτης Χάρης Ευαγγέλου, θα τελέσει μεθαύριο Τετάρτη ανήμερα της εορτής της Ευφροσύνης Οσίας ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου.

    [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/09/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7371          1,7475
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7099          1,7201
    Λίρα Αγγλίας                     1,0985          1,1050
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     210,4856        212,1694
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1233          3,1482
    Δολάριο Καναδά                     2,6897          2,7112
    Κορώνα Δανίας                     12,8883         12,9914
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7858         12,8880
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7077         15,8333
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5392          2,5595
    

    [09] (K) Αλβαρο Ντε Σότο - Παπανδρέου - Κυπριακό

    Την εκτίμηση ότι υπάρχει "σαφής πιθανότητα" για διευθέτηση του Κυπριακού, διατύπωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το πρόβλημα Αλβαρο ντε Σότο μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπαπάνδρέου, και πρότεινε τα εμπλεκόμενα μέρη να "αδράξουν την ευκαιρία".

    "Θεωρώ ότι η διευθέτηση του προβλήματος εξακολουθεί να είναι μια σαφής πιθανότητα", δήλωσε ο κ. Ντε Σότο και πρόσθεσε ότι "εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα χάσματα που συνεχίζουν να διαιρούν τις δύο πλευρές, αλλά ο Γενικός Γραμματέυς και εγώ είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι δυνατό να γεφυρωθούν".

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,08  (-0,51)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    351.440
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   203.437    335,43  (-1,21)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    150.102     92,95  (-1,19)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     13.355     80,24  ( 0,05)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        909     20,34  ( 0,05)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      7.164     62,28  (-0,83)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     17.398    108,18  (-0,24)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     12.622     18,92  ( 0,21)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      8.394     58,78  ( 1,82)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.159      3,70  (-0,54)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      3.534     13,55  ( 2,19)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      2.603     14,94  (-2,35)
    Ξενοδοχεία                    £      9.824     47,71  (-0,85)
    Αλλες Εταιρείες               £     87.366     80,23  (-0,58)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Πρεσβευτής Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Διαπιστευτήρια

    Ο μελλοντικός ρόλος της Κύπρου στην προς το νότο διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης "θα είναι βασικός", δήλωσε σήμερα ο νέος Πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Επαναβεβαίωσε, επίσης, την προσήλωση της ΕΕ στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι και της Σεβίλλης, και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και στις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, με στόχο τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

    [12] (Κ) ΚΣΣΕ - ΕΔΑΔ - Τουρκία

    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) συζητά σήμερα το απόγευμα στο Στρασβούργο την έκθεση του Ολλανδού βουλευτή και Εισηγητή της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνέλευσης, Ερικ Γιούργκενς, για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) από την Τουρκία.

    Στη συζήτηση θα πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις οι Κύπριοι βουλευτές

    [13] (Κ) Πρεσβευτής Τσεχίας - Διαπιστευτήρια

    Οι προοπτικές της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι καθοριστικές για τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο νέος Πρεσβευτής της Δημοκρατίας της Τσεχίας στην Κύπρο Μάρτιν Βάβρα.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Βάβρα επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του σε μιαν ειρηνική, δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού, που να είναι βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

    [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Μάικλ Κλόσον

    Σε ανταλλαγή απόψεων για τη συνεργασία Κύπρου και ΗΠΑ σε θέματα τεχνολογίας, εμπορίου και τουρισμού προέβησαν σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης και ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Κύπρο, Μάικλ Κλόσον.

    [15] (Κ) Κύπρος - Ραμάλλα - Αραφάτ - Ισραήλ

    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας "εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τις εξελίξεις στη Ραμάλλα και για τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού, οι οποίες στοχεύουν το Αρχηγείο του Προέδρου Αράφατ" και καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση "να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να τερματίσει την παρούσα πολιορκία, η οποία περιπλέκει τόσο την πρόοδο που έχει επιτελεσθεί επί του εδάφους όσο και τις προσπάθειες του Κουαρτέτου".

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Σε αρνητικό έδαφος έτυχε διαπραγμάτευσης ο Γενικός Δείκτης Τιμών στην πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, κλείνοντας, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με πτώση 0,51%, στις 85,08 μονάδες. Η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 351 χιλιάδων λιρών.

    [17] (K) Πρεσβευτής Ολλανδίας - Διαπιστευτήρια

    Η Ολλανδία έχει ένα ενεργό ενδιαφέρον στη συνολική εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε σήμερα ο νέος Πρεσβευτής της χώρας στην Κύπρο Μαξιμίλιαν Γκέβερς, προσθέτοντας ότι μια αδιαίρετη Κύπρος θα διασφάλιζε την ασφάλεια και την ευημερία σε όλους, συνεισφέροντας έτσι στη σταθερότητα.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Γκέβερς είπε ότι όσο πλησιάζει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τόσο αυξάνεται η σημασία του να καταλήξουν οι απευθείας συνομιλίες σε μια δίκαιη, βιώσιμη και καρποφόρα λύση του Κυπριακού.

    [18] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Λονδίνο - Σύνοδος

    Ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης θα μεταβεί στο Λονδίνο για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην ετήσια Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Κοινοπολιτείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη βρετανική πρωτεύουσα, από τις 24 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου.

    [19] (Κ) ΕΕ - ΑΕΠ - Αγοραστική δύναμη - Κύπρος

    Η πραγματική αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Κύπρου ήταν 4% το 2001, ενώ οι κάτοικοι της είχαν και τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη μεταξύ των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών.

    [20] (Κ) Πρόεδρος ΚΣΣΕ - ΕΔΑΔ - Τουρκία

    Το νέο Τούρκο Υπουργό Δικαιοσύνης θα περιμένει στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Πέτερ Σίντερ προκειμένου να συζητήσουν το πώς θα προχωρήσει η Τουρκία στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος ο κ. Σίντερ.

    Σε δηλώσεις του σήμερα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης ο κ. Σίντερ είπε ακόμη πως "είναι ξεκάθαρο ότι η Συνέλευση θα παρακολουθεί τη διεξαγωγή των εκλογών στην Τουρκία".

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πώς προτίθεται η Κοινοβουλευτική Συνέλευση να προχωρήσει, έτσι ώστε να υποχρεωθεί η Τουρκία να εκτελέσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ο κ. Σίντερ ανέφερε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας "είχε τη βούληση να έρθει εδώ τη Δευτέρα και να παρουσιάσει τις απόψεις του σε ένα διάλογο μαζί μας".

    "Δυστυχώς", είπε ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ, "το τουρκικό Σύνταγμα απαιτεί την παραίτηση τριών Υπουργών πριν από τις εκλογές", προκειμένου αυτές να είναι αμερόληπτες. Sύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, όπως είπε ο κ. Σίντερ, ένας από αυτούς τους Υπουργούς είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

    [21] (Κ) Βουλευτές - Βρυξέλλες - Συνέδρια

    Ο βουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου, μέλος της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε συνεδρία της Ομάδας Εργασίας "Εθνικά Κοινοβούλια" που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου.

    [22] (Κ) Σολάνα - Χάνεϊ - Βρυξέλλες

    Το Κυπριακό συζητήθηκε διεξοδικά κατά τη διάρκεια συνάντησης του Υπατου Εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα και του ειδικού απεσταλμένου της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδου Ντέϊβιντ Χάνεϊ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Εκπρόσωπος του κ. Σολάνα δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι το Κυπριακό εισέρχεται σε κρίσιμη φάση και πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την επίλυσή του, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης και των αποφάσεων για τη διεύρυνση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 23 September 2002 - 17:49:34 UTC