Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Βρυξέλλες - Βαρσοβία
  • [02] (Κ) Λονδίνο - Τούρκος ΥΠΕΞ - Επαφές
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες
  • [04] (K) Μακάμπι - Ολυμπιακός - Μέτρα ασφάλειας
  • [05] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Μέση Ανατολή - Ζακχαίος
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (K) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα
  • [08] (Κ) Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας - Επίσκεψη
  • [09] (Κ) Κύπρος - Διακοινοβουλευτική Ενωση - Γενεύη
  • [10] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Μετανάστευση - Ημερίδα
  • [11] (Κ) Απεβίωσε ο Ανδρέας Λοϊζου
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Ανδρέας Λοϊζου - Βιογραφικό
  • [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη κατά σειρά πτώση
  • [17] (Κ) ΚΣΣΕ - ΕΔΑΔ - Τουρκία - Ψήφισμα - Συστάσεις
  • [18] (Κ) ΚΣΣΕ - Παναγιώτης Δημητρίου - Μετάλλιο τιμής
  • [19] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Αρχηγός ΡΤΚ - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Εκθεση - Βρετανία - Οπλα
  • [21] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Παραίτηση (1)
  • [22] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Παραίτηση (2)
  • [23] (Κ) Ευρωβουλή - Κύπρος - Συνθήμα στο γραφείο ευρωβουλευτή
  • [24] (Κ) ΚΣΣΕ - Τουρκία - Εφαρμογή αποφάσεων ΕΔΑΔ
  • [25] (Κ) Νίκος Κόσης - Παραίτηση - Δηλώσεις
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΕΕ

  • [01] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Βρυξέλλες - Βαρσοβία

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει σε κλειστή ημερίδα για την Κύπρο που διοργανώνουν από κοινού τα ερευνητικά κέντρα Brookings Institution και CEPS και το Πανεπιστήμιο του Lehigh.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Βασιλείου θα μεταβεί στη συνέχεια στη Βαρσοβία όπου θα συμμετάσχει στη Συνάντηση των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των 10 υποψήφιων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρών.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου, θα συζητηθούν οι προδιαγραφόμενες εξελίξεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Βασιλείου, μετά τη συνάντηση, θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες, όπου την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχει σε διασκέψεις που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Κύπρου για θέματα που αφορούν τη γεωργία, τον εσωτερικό λογιστικό έλεγχο και τον προϋπολογισμό.

    Στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας θα παραστεί στη σύσκεψη των Πρέσβεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ευρωπαϊκές χώρες, κατά την οποία θα συζητηθεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί τους επόμενους μήνες, ενόψει και της προοπτικής πρόσκλησης της Κύπρου για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο κ. Βασιλείου θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [02] (Κ) Λονδίνο - Τούρκος ΥΠΕΞ - Επαφές

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες

    Πραγματοποιείται σήμερα η πέμπτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, μετά τη συνάντηση του Παρισιού στις 6 Σεπτεμβρίου.

    [04] (K) Μακάμπι - Ολυμπιακός - Μέτρα ασφάλειας

    Συνολικά 1.200 αστυνομικούς έχει επιστρατεύσει η κυπριακή Αστυνομία για την ασφάλεια των Ισραηλινών φιλάθλων και της ισραηλινής ομάδας Μακάμπι Χάιφα, τόσο για την παραμονή τους στο νησί όσο και για τον αποψινό αγώνα με τον Ολυμπιακό Πειραιώς στο ΓΣΠ, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης (Τσάμπιονς Λιγκ).

    [05] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Μέση Ανατολή - Ζακχαίος

    Τη βαθιά της ανησυχία για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον του αρχηγείου του Παλαιστινίου Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση, δια του Μονίμου Αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβη Σώτου Ζακχαίου, στην ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, με επίκεντρο τη χθεσινή συνάντηση Παπανδρέου - Αλβαρο ντε Σότο, οι έρευνες σε σχέση με συναρμολογημένα αυτοκίνητα, τα προβλήματα στον τομέα του τουρισμού και τα μέτρα ασφάλειας για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Μακάμπι Χάιφα - Ολυμπιακού Πειραιώς στο ΓΣΠ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με την επιστροφή του Αρχιεπισκόπου στην Κύπρο και το θέμα του κυνηγίου αμπελοπουλιών με ξόβεργα.

    H "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ερευνητική Επιτροπή για τα καμένα έγγραφα" γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να διορίσει ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή για να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχουν ευθύνες κρατικών λειτουργών που δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την καταστροφή τεκμηρίων σε σχέση με την υπόθεση των συναρμολογημένων αυτοκινήτων. Αλλού αναφέρει πως ο Υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για να προεδρεύσει σύσκεψης των πρεσβευτών της Κύπρου στις 15 χώρες μέλη της ΕΕ ενόψει των αποφάσεων της ΕΕ για τη διεύρυνση.

    Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "'Φαρμάκωσαν' τον Αρχιεπίσκοπο" προβάλλει δηλώσεις του γιατρού Κώστα Πούγιουρου ότι έγιναν λάθη στη θεραπευτική αγωγή της οποίας έτυχε ο Αρχιεπίσκοπος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας τα οποία επιβάρυναν την υγεία του. Αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος επιστρέφει στην Κύπρο από την Αθήνα την προσεχή Πέμπτη. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους των Επιτροπών Φίλων Κυνηγίου με ξόβεργο, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πιστά τις διεθνείς συμβάσεις για την απαγόρευση του κυνηγίου των απεμπελοπουλιών.

    Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Σκόπελος και στην Ολλανδία" γράφει ότι το ολλανδικό κοινοβούλιο θα εξετάσει χωριστά τις γνωμοδοτήσεις της ΕΕ για κάθε υποψήφια χώρα του πρώτου κύματος διεύρυνσης, κάτι που ενδεχομένως να δημιουργήσει, σύμφωνα με τον "Π", επιπλοκές για το σύνολο της διεύρυνσης και που προκαλεί έντονο προβληματισμό. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιανάκη Ομήρου ότι η υποψηφιότητά του δεν τελεί υπό την αίρεση της στήριξης που θα εξασφαλίσει από οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη ή κίνηση πέραν του Κινήματος, χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητά του "αδιαπραγμάτευτη και αδιαμεσολάβητη."

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Ηφαίστειο η Αστυνομία" επικαλείται καλά ενημερωμένη πηγή που δήλωσε στη "Σ" ότι "άνθρωποι μέσα από την Αστυνομία συμμετείχαν σε μια ευρύτερη, ενορχηστρωμένη προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος του Αρχηγού της Δύναμης". Η ίδια πηγή χαρακτήρισε την Αστυνομία "ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί." Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη ότι εάν υπάρξει πρόβλημα με το Ιράκ, ο αντίκτυπος θα είναι μεγάλος για τον τουρισμό της Κύπρου ενώ ο ΚΟΤ ετοίμασε εκτεταμένο σχέδιο δράσης για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε.

    "Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Ετοιμη τη μέση λύση έχει ο Ανάν" γράφει ότι τα ΗΕ θα καταθέσουν έγγραφο παρουσιάζοντας τη χρυσή τομή μεταξύ των εκατέρωθεν θέσεων για γεφύρωση των διαφορών, στο οποίο η προσοχή θα επικεντρώνεται πρωτίστως στο συνταγματικό και στο θέμα της κυριαρχίας και του διαμοιρασμού των εξουσιών. Γράφει ότι οι καταναλωτές πληρώνουν τριπλάσια τιμή για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα από αυτήν που πωλούν οι παραγωγοί, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι "τα τρώνε κάποιοι μεσάζοντες." Οι τιμές των φρούτων τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 28,12% και των λαχανικών 35,53%, αναφέρει η εφημερίδα.

    Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Παραμένει το χάσμα" προβάλλει τις δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο μετά από συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας χθες στην Αθήνα ότι υπάρχει σαφής δυνατότητα για διευθέτηση του Κυπριακού παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα χάσματα μεταξύ των δύο πλευρών. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι οι εξελίξεις που έρχονται θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά, όχι όμως για να προωθήσει ο κάθε ένας τις δικές του πολιτικές, κομματικές και εκλογικές επιδιώξεις. Εξέφρασε υποστήριξη στην ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει την έκκληση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκλου Ρολάνδη προς την ξενοδοχειακή βιομηχανία όπως επιδείξει αυτοσυγκράτηση και προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές κρατούν τους τουρίστες μακριά, σημειώνοντας ότι τον Αύγουστο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 19,5%. Γράφει επίσης ότι η αστυνομία ενόψει του αποψινού αγώνα Μακάμπι Χάιφα - Ολυμπιακού Πειραιώς στο ΓΣΠ για το Τσάμπιονς Λιγκ θα λάβει αυστηρά μέτρα ασφάλειας, θα κατάσχονται επικίνδυνα αντικείμενα, ενώ αναμένονται περίπου 10.000 φίλαθλοι για τον αγώνα. (KΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] (K) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα

    Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου θα έχει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    [08] (Κ) Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας - Επίσκεψη

    Ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Λάζαρος Λωτίδης, συνοδευόμενος από εικοσαμελή αντιπροσωπεία, θα εκτελέσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.

    [09] (Κ) Κύπρος - Διακοινοβουλευτική Ενωση - Γενεύη

    Διμελής κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Ειδική Σύνοδο του Συμβουλίου της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη.

    Στη Σύνοδο, που θα έχει ως κύριο θέμα συζήτησης τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη, θα πάρουν μέρος ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Νίκος Αναστασιάδης και ο βουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, μέλη του Συμβουλίου.

    [10] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Μετανάστευση - Ημερίδα

    Η Κύπρος από χώρα προέλευσης μεταναστών που ήταν πριν από την ανεξαρτησία της και μετά την τουρκική εισβολή του 1974, μετατρέπεται σταδιακά σε χώρα προορισμού προσωρινών ή και μόνιμων μεταναστών, επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου.

    Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα που διοργάνωσε το Γραφείο του Επιτρόπου Διοικήσεως με θέμα "Οικονομικοί μετανάστες - Πολιτικοί πρόσφυγες - Ανθρώπινα δικαιώματα", ο κ. Παναγιώτου τόνισε ότι το Υπουργείο του οποίου προϊσταται, προβαίνει σε τροποποιήσεις των νομοθεσιών για τους αλλοδαπούς και τη μετανάστευση "ώστε να εκσυγχρονιστούν και εναρμονιστούν πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο".

    Οπως επεσήμανε ο κ. Παναγιώτου, το πρόσφατο φαινόμενο εισροής μεγάλου αριθμού ξένων εργατών στην Κύπρο δημιουργήθηκε κυρίως λόγω των σχετικών αναγκών της οικονομίας σε εργατικό δυναμικό, ενώ το φαινόμενο της αύξησης του αριθμού των αιτητών ασύλου στην Κύπρο που είναι ακόμη πιο πρόσφατο "σχετίζεται τόσο με την πολιτική και οικονομική κατάσταση των χωρών της Μέσης και Εγγύς Ανατολής αλλά και με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ".

    Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δεσμευμένη να τηρεί τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτές διατυπώνονται τόσο στις γενικές και ειδικές διεθνείς συμβάσεις που έχει προσυπογράψει και κυρώσει αλλά και όπως περιλαμβάνονται στο σύνταγμά της. Οι αρχές αυτές, πρόσθεσε, "επεκτείνονται και έχουν εφαρμογή και στους πολίτες άλλων κρατών που βρίσκονται στην Κύπρο κάτω από οποιαδήποτε ιδιότητα, προσωρινή ή μόνιμη".

    Υπέδειξε πως "οι αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις οποίες δεσμευτήκαμε να ακολουθούμε, δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής μας και επιβάλλεται να γίνονται σεβαστές κατά τη διαμόρφωση και άσκηση πολιτικής και πρακτικής στον ευαίσθητο τομέα της μεταχείρισης αλλοδαπών επισκεπτών και εργατικών καθώς και των αιτητών ασύλου και αναγνωρισμένων προσφύγων".

    Οπως είπε ο κ. Παναγιώτου, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί τα τελευταία χρόνια στη λήψη διαφόρων νομοθετικών μέτρων και μέτρων πολιτικής για ρύθμιση των διαφόρων πτυχών του θέματος, κυρίως με διάφορες τροποποιήσεις του περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμου και Κανονισμών καθώς και με την εισαγωγή νέας νομοθεσίας και κανονισμών για τους πρόσφυγες και τέλος με διάφορες αποφάσεις πολιτικής από την Υπουργική Επιτροπή Απασχόλησης Αλλοδαπών.

    Και οι δύο νομοθεσίες και κυρίως ο περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμος, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, "βρίσκονται υπό τροποποίηση ώστε να εκσυγχρονιστούν και εναρμονιστούν πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο στους σχετικούς τομείς".

    Ο κ. Παναγιώτου συνεχάρη την Επίτροπο Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου και το προσωπικό του Γραφείου της για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν τη σημερινή ημερίδα και είπε ότι προσβλέπει στη λήψη των πορισμάτων της ημερίδας τα οποία, θα μας βοηθήσουν στη διαμόρφωση της πολιτικής μας για το σοβαρό αυτό θέμα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη.

    [11] (Κ) Απεβίωσε ο Ανδρέας Λοϊζου

    Απεβίωσε σήμερα τα ξημερώματα από ανακοπή καρδιάς ο πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ανδρέας Λοϊζου.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,17  (-1,07)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    359.442
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   212.653    329,63  (-1,73)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    143.245     91,52  (-1,54)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     31.551     79,72  (-0,65)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.665     20,16  (-0,89)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      8.692     62,39  ( 0,18)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      9.532    106,13  (-1,90)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     11.496     18,76  (-0,85)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      3.157     58,39  (-0,66)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.556      3,65  (-1,35)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      3.699     13,56  ( 0,07)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        401     15,44  ( 3,35)
    Ξενοδοχεία                    £     47.071     47,14  (-1,19)
    Αλλες Εταιρείες               £     57.106     79,22  (-1,26)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Ανδρέας Λοϊζου - Βιογραφικό

    Ο Ανδρέας Λοϊζου γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 9 Ιουνίου 1926. Ηταν νυμφευμένος με την Ειρήνη Ρωσσίδη και απέκτησαν δύο θυγατέρες, την Ολγα και την Πωλίνα.

    Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Gray's Inn και αποφοίτησε το 1950. Διορίστηκε στη Δικαστική Υπηρεσία της Κύπρου τον Αύγουστο του 1953, ενώ με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, αποσπάστηκε στη θέση του ειδικού συμβούλου στην πρώτη μόνιμη αποστολή της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη. Επανήλθε στα δικαστικά του καθήκοντα το Φεβρουάριο του 1961.

    Το 1971 διορίστηκε Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος από το 1988 μέχρι το 1994.

    Από το 1968 ήταν Πρόεδρος της Ποινικής και Σωφρονιστικής Επιτροπής Κύπρου και διεθνής ανταποκριτής για τα Ηνωμένα Εθνη στον τομέα για την πρόληψη του εγκλήματος και τη μεταχείριση των εγκληματιών.

    Το 1972 εξελέγη για περίοδο έξι χρόνων από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ως μέλος της επταμελούς Επιτροπής Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Το 1978 επανεξελέγη μέλος της Επιτροπής για περίοδο έξι χρόνων και διετέλεσε Πρόεδρός της.

    Το 1979 εξελέγη Αντιπρόεδρος και το 1985 Πρόεδρος του Συνδέσμου Δικαστών της Κοινοπολιτείας. Το 1988 επανεξελέγη στην προεδρία για ακόμη μια τριετή θητεία.

    Από το 1986 ήταν μέλος της Διοικούσης Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Το 1983, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε τον Ανδρέα Λοϊζου Πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη μελέτη της Προστασίας της Μητρότητας και της Αρχής της Ισης Αμοιβής για Εργασία Ισης Αξίας, ενώ προήδρευσε επίσης ομάδας εργασίας για την προπαρασκευή Σχεδίου Προστασίας της Υλικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς μεταξύ των χωρών της Κοινοπολιτείας.

    Το 1989 εξελέγη από τη Σύγκλητο του Gray's Inn επίτιμο μέλος, ενώ στις 30 Ιανουαρίου του ιδίου χρόνου εξελέγη Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για θητεία εννέα χρόνων.

    Κατά τη διάρκεια του 10ου Κοινοπολιτειακού Συνεδρίου Νομικών, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία το Μάιο του 1993, σε αναγνώριση των 40 χρόνων υπηρεσίας του στο δικαστικό σώμα της Κύπρου και της προσφοράς του στον τομέα της δικαιοσύνης στην Κοινοπολιτεία, τιμήθηκε από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τον Κοινοπολιτειακό Σύνδεσμο Νομικών.

    [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/09/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7374          1,7478
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6965          1,7066
    Λίρα Αγγλίας                     1,0931          1,0996
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     208,9257        210,5971
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1232          3,1481
    Δολάριο Καναδά                     2,6883          2,7098
    Κορώνα Δανίας                     12,8921         12,9952
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6906         12,7921
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7833         15,9095
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5415          2,5618
    

    [15] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες

    Πέραν των δύο ωρών διήρκεσε η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη κατά σειρά πτώση

    Την τρίτη κατά σειρά πτώση κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση, υποχωρώντας στο επίπεδο των 84 μονάδων. Οι νέες πιέσεις που εκδηλώθηκαν στους τραπεζικούς τίτλους οδήγησαν το Γενικό Δείκτη στις 84,17 μονάδες, καταγράφοντας σημαντική πτώση της τάξης του 1,07%. Η απουσία εξελίξεων στο Χρηματιστήριο κράτησε και σήμερα την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 359 χιλιάδων λιρών.

    [17] (Κ) ΚΣΣΕ - ΕΔΑΔ - Τουρκία - Ψήφισμα - Συστάσεις

    Συστάσεις στην εξ Υπουργών Επιτροπή απευθύνει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) "να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της κατάσχεσης του ποσού που δίδεται για τη συνεισφορά της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), καθώς και της επιβολής ενός ημερήσιου προστίμου" στην περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία απορρίψει ή εξακολουθήσει να καθυστερεί την πληρωμή για μια δίκαιη ικανοποίηση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Υστερα από πολύωρη συζήτηση χθες βράδυ στο Στρασβούργο, η Συνέλευση υιοθέτησε ένα ψήφισμα και ένα κείμενο με συστάσεις και εκκλήσεις προς τις τουρκικές Αρχές να διασφαλίσουν τάχιστα ότι "λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα για την υπόθεση της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας και ότι θα ασχοληθούν με τα ζητήματα των αγνοουμένων σεβόμενοι τη Σύμβαση και να σταματήσουν τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ε/Κ στο βόρειο μέρος της Κύπρου".

    Μεγάλη ανησυχία εκφράζει στο ψήφισμά της η ΚΣΣΕ για τη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του και ιδιαιτέρως αυτή στην υπόθεση Λοϊζίδου, όπου η Τουρκία καλείται να πληρώσει για τη δίκαιη ικανοποίηση που οφείλει στην αιτούσα.

    [18] (Κ) ΚΣΣΕ - Παναγιώτης Δημητρίου - Μετάλλιο τιμής

    Αναχώρησε για το Στρασβούργο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και επί σειρά ετών επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Παναγιώτης Δημητρίου, ο οποίος θα τιμηθεί σε ειδική τελετή με το μετάλλιο τιμής ''Pro Merito'' και θα ανακηρυχθεί επίτιμο μέλος της Συνέλευσης.

    [19] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Αρχηγός ΡΤΚ - Κυπριακό

    Το ΑΚΕΛ και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα συμφώνησαν ότι ''η λύση του Κυπριακού είναι περισσότερο από αναγκαία'', ανέφερε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, με επικεφαλής τον αρχηγό του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''τα δύο κόμματα τάσσονται υπέρ ειρηνικής λύσης μέσα από συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών''.

    [20] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Εκθεση - Βρετανία - Οπλα

    Στο Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται για μελέτη η απόρρητη έκθεση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας αναφορικά με μαρτυρία και συλλογή στοιχείων που αφορούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

    Την έκθεση μαζί με επιστολή του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο παρέδωσε στον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη σήμερα ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Λιν Πάρκερ.

    [21] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Παραίτηση (1)

    [22] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Παραίτηση (2)

    "Οριστική και αμετάκλητη είναι η απόφαση μου" για παραίτηση από τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Νίκος Κόσης.

    Ο κ. Κόσης είπε ότι υπέβαλε σήμερα το απόγευμα γραπτώς την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη με την παράκληση όπως την δεχθεί.

    Κληθείς να αναφέρει τους λόγους της παραίτησης του, ο κ. Κόσης είπε στο ΚΥΠΕ ότι επαφίεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ''αν θέλει, να αναφέρει τους λόγους''.

    [23] (Κ) Ευρωβουλή - Κύπρος - Συνθήμα στο γραφείο ευρωβουλευτή

    Στόχος τουρκόφιλων κύκλων έγινε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μαρίνος, στο γραφείο του οποίου μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, άγνωστοι έγραψαν προκλητικά συνθήματα υπέρ της τουρκικής εισβολής στην Κύπρου.

    [24] (Κ) ΚΣΣΕ - Τουρκία - Εφαρμογή αποφάσεων ΕΔΑΔ

    Η συνεχής άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα ''υπονομεύσει εκ θεμελίων'' το Δικαστήριο, προειδοποίησε χθες βράδυ από το Στρασβούργο ο Ολλανδός Εισηγητής και μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ερικ Γιούργκενς, παρουσιάζοντας την έκθεσή του για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ από την Τουρκία.

    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) αποφάσισε ότι, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε προσφάτως στην Τουρκία, ένας αριθμός σημαντικών προβλημάτων εξακολουθούν να υφίστανται, όπως για παράδειγμα οι πληρωμές για δίκαιη ικανοποίηση των αιτητών, τα επανορθωτικά μέσα που παρέχονται σε καταδικασθέντες ύστερα από μια μη δίκαιη δίκη, και η αποκατάσταση των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων προσώπων των οποίων οι ποινικές καταδίκες παραβιάζουν τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [25] (Κ) Νίκος Κόσης - Παραίτηση - Δηλώσεις

    ''Ηρθε η ώρα που έπρεπε να φύγω'', δήλωσε ο Νίκος Κόσης, κληθείς να πει αν φεύγει πικραμένος από τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρηση του αργά σήμερα το απόγευμα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, όπου πήγε για να μαζέψει τα πράγματα του, ο κ. Κόσης είπε ότι μίλησε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του εξηγήσει τους λόγους της παραίτησης του και του επέδωσε, γραπτώς, σήμερα το απόγευμα την παραίτηση του.

    Ο κ. Κόσης, αρνούμενος να δώσει τους λόγους της παραίτησης του, είπε ότι επαφίεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν θέλει να τους αναφέρει.

    [26] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΕΕ

    "Κυνικές και απαράδεκτες" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αγνοήσει την Τουρκία λόγω της ενταξιακής πορείας της Κύπρου αλλά ούτε η Τουρκία μπορεί να αγνοήσει την ΕΕ.

    Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη ανάληψης συλλογικής δράσης από το διεθνή παράγοντα ώστε να ασκήσει την επιρροή του για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και αποτροπή της υλοποίησης των απαράδεκτων απειλών από μέρους της Τουρκίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 24 September 2002 - 17:49:21 UTC