Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κεραυνός - Ηττα
  • [02] (Κ) ΕΕ - Εκθεση προόδου - Κύπρος
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) ΕΕ - "25" - Αριθμοί
  • [05] (K) Κομισιόν - Κύπρος - Προσχώρηση - ΕΕ
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ινδός Πρωθυπουργός - Δείπνο
  • [07] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Εκθεση
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ινδός Πρωθυπουργός - Τελετή Προπομπής
  • [09] (K) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Εκθεση Κομισιόν
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία
  • [11] (Κ) Βρυξέλλες - Γουέστον
  • [12] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Κονδύλια
  • [13] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Επιτροπή Προσφύγων - Σύνταγμα
  • [16] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Eurocontrol - Συνθήκη
  • [17] (K) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Επιτροπές
  • [18] (K) Μαλτέζος Υπουργός - Επίσκεψη - Κύπρος
  • [19] (Κ) Μαλτέζος Υπουργός - Αναβολή επίσκεψης
  • [20] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Κονδύλια (ορθή επανάληψη)
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη
  • [22] (Κ) Φερχόιγκεν - Διεύρυνση - Δηλώσεις
  • [23] (Κ) Συνάντηση ε/κ - τ/κ κομμάτων - Παπαδόπουλος - Ταλάτ
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής - ΕΕ - Κύπρος
  • [25] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία
  • [26] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Δημοσιονομικό έλλειμμα
  • [27] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Η αντίστροφη μέτρηση
  • [28] (Κ) Ομάδα Λουξεμβούργου - Προέδροι - Δήλωση
  • [29] (K) Βαν ντερ Μιρ - ΕΕ - Κύπρος
  • [30] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αφιξη
  • [31] (K) ΥΠΕΞ Τουρκίας - ΕΕ - Κύπρος
  • [32] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Εκθεση Προόδου
  • [33] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Εκθεση Προόδου
  • [34] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Τουρκία - Ευρωβουλή - ΕΛΚ
  • [35] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Κύπρος - Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ
  • [36] (Κ) Βαν ντερ Μιρ - Εκθεση Προόδου - Δηλώσεις
  • [37] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Πρόντι - Φερχόιγκεν

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κεραυνός - Ηττα

    Ο Κεραυνός ηττήθηκε χθες βράδυ από το Μαρούσι με 84 - 90, σε αγώνα για το πρωτάθλημα Κυπέλλου Ευρώπης Νότιας Περιφέρειας στην Καλαθόσφαιρα.

    [02] (Κ) ΕΕ - Εκθεση προόδου - Κύπρος

    Με τη δημοσιοποίηση σήμερα στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των εκθέσεων προόδου για τις 13 υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες καθώς και του κειμένου στρατηγικής για τη διεύρυνση αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την προσχώρηση στην ΕΕ των χωρών που θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τις ενταξιακές τους διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών, στις 12 13 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για τη μεγαλύτερη ως τώρα διεύρυνση της Κοινότητας.

    Η έκθεση για την Κύπρο αναμένεται να είναι πολύ θετική καθώς η Επιτροπή θα διατυπώνει σε αυτήν το συμπέρασμα πως η Κύπρος πληροί τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ κατά την επόμενη διεύρυνση μαζί με τις υπόλοιπες χώρες που θα έχουν ολοκληρώσει μέχρι το Δεκέμβριο τις ενταξιακές τους διαπραγματεύσεις και έχει τις απαραίτητες διοικητικές δομές και θεσμούς για εφαρμογή του κεκτημένου.

    Οι εκθέσεις προόδου έχουν καθαρά τεχνοκρατικό χαρακτήρα αφού στόχος τους είναι η διαπίστωση της προόδου που έγινε στις διαπραγματεύσεις της κάθε χώρας.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Κύπρος για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσοτέρων κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα είναι το ενδεχόμενο κατάθεσης σχεδίου λύσης για το Κυπριακό από το Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας για την πορεία ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η κατάθεση πρότασης στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ την ερχόμενη Τρίτη για τη συνεργασία με το ΚΙΣΟΣ και τα αποτελέσματα των χθεσινών φοιτητικών εκλογών.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ιστορική μέρα για την Κύπρο'', ότι το πιο καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων κάνει σήμερα η Κύπρος, παραλαμβάνοντας την έκθεση προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανάβει έτσι το πράσινο φως για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να τίθεται η λύση του Κυπριακού ως προϋπόθεση. Αλλη είδηση είναι η διαφωνία μεταξύ των βουλευτών - μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και του Υπουργείου Οικονομικών για την απαλλαγή του πετρελαίου θέρμανσης από τον καταναλωτικό φόρο.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Ο ΔΗΣΥ αποφασίζει την Τρίτη'', γράφει στο κύριο θέμα ότι την ερχόμενη Τρίτη θα κατατεθεί στο διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ ολοκληρωμένη πρόταση για συνεργασία με το ΚΙΣΟΣ στις προεδρικές εκλογές, εφ' όσον εγκριθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος η υποστήριξη της υποψηφιότητας Ομήρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επεφύλαξε χθες συγκινητική έκπληξη στον Ινδό Πρωθυπουργό Ατάλ Μπιχαρί Βαζπεΐ που επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο. Ο Πρόεδρος Κληρίδης τού παρέδωσε το πρώτο αντίγραφο ποιητικής του συλλογής, η οποία μεταφράστηκε στα Ελληνικά και κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Φύλλο πορείας για Κοπεγχάγη'', γράφει πως η Κύπρος παίρνει σήμερα το ''ναι'' από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ένταξή της στην ΕΕ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κρίσιμη θα είναι η Σύνοδος Κορυφής στην Κοπεγχάγη, στις 12 Δεκεμβρίου, οπόταν θα ληφθεί η πολιτική απόφαση για τις υποψήφιες χώρες που θα ενταχθούν και, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, ''η προσπάθεια δεν ολοκληρώνεται εδώ'', αλλά ενδέχεται ''να παρουσιασθούν δυσκολίες''. Αλλη είδηση είναι η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας να μην αποδεσμεύσει το χρηματικό ποσό, για να προχωρήσει η διαδικασία αγοράς των ισραηλινών ραντάρ επιτήρησης και ελέγχου των ακτών.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Επιφυλάξεις Σημίτη'', ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δείχνει να είναι επιφυλακτικός, παρά τον ενθουσιασμό που προκαλεί η αναμενόμενη θετική για την ένταξη της Κύπρου γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Σημίτης είπε ότι η πορεία ένταξης θα έχει προβλήματα, επεσήμανε όμως ότι χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να γίνει διεύρυνση της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι η φοιτητική παράταξη ''Πρωτοπορία'', που πρόσκειται στο ΔΗΣΥ εξασφάλισε την πρώτη θέση στις εκλογές των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με ποσοστό 48,5%. Η ''Προοδευτική'' του ΑΚΕΛ πήρε 39,3%, ο συνδυασμός του Κέντρου, που αποτελείται από την ''Αναγέννηση'' του ΔΗΚΟ και τον ''Αγώνα'' του ΚΙΣΟΣ εξασφάλισε 9,3% και η Ανεξάρτητη Φοιτητική Επαλξη πήρε 2,87%.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Νιόβρη οριστικά το σχέδιο λύσεως'' γράφει ότι ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις το Νοέμβριο στο Κυπριακό, αφού ο Γενικός Γραμματέας αναμένεται να υποβάλει έγγραφο για πλαίσιο λύσης. Η εφημερίδα αναφέρει ότι όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι μεταξύ των τουρκικών εκλογών και της συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη θα παρουσιασθεί στους δύο διαπραγματευτές συνολικό έγγραφο επί του οποίου θα κληθούν να τοποθετηθούν. Αλλού γράφει ότι πράσινο φως αναμένεται να δώσει την επόμενη εβδομάδα η Βουλή στην εκτελεστική εξουσία για αφαίρεση των διάσπαρτων διαφημιστικών πινακίδων.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οχι σε διαδοχή'' γράφει ότι την ξεκάθαρη θέση του για συνέχιση και όχι διαδοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναλαμβάνει το ΑΚΕΛ ως πρώτη τοποθέτηση επί της απόφασης για σύσταση επιτροπών που να εξετάζουν τεχνικά ζητήματα. Το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα μετά την ενημέρωση και τη συζήτηση του θέματος στο Εθνικό Συμβούλιο. Αλλού γράφει ότι επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κίκη Γιάγκου για τη μη εκπαίδευση προσωπικού που να χειρίζεται τα ραντάρ στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ύστερα από την παραδοχή αρμοδίων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών ότι παρόλο που τα ραντάρ τοποθετήθηκαν το 1999 εντούτοις δεν εκπαιδεύτηκε ακόμη προσωπικό.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Βορείου Ιρλανδίας Ντέιβιντ Τριμπλ έδωσε χθες στο Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ τελεσίγραφο για εκδίωξη των υπουργών του Sinn Fein από την τοπική κυβέρνηση ύστερα από καταγγελίες για κατασκοπεία διαφορετικά το όλο σύστημα θα καταρρεύσει. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε να ετοιμάσει σε 15 ημέρες ένα αρχικό σχέδιο για την ανάπτυξη των κοινοτήτων που βρίσκονται γύρω από τη χερσόνησο του Ακάμα.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' με τίτλο ''Αντίστροφη μέτρηση για την ένταξη'' γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι η Κύπρος πληροί τα οικονομικά και πολιτικά κριτήρια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ η τελική απόφαση, η οποία θα βασίζεται τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του 1999 στο Ελσίνκι, θα παρθεί το Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης. Αλλού γράφει ότι με την επίσημη παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών αρχίζει την Πέμπτη η ''μάχη'' της έγκρισης των κρατικών προϋπολογισμών για το 2003.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [04] (Κ) ΕΕ - "25" - Αριθμοί

    Η ένταξη των δέκα νέων μελών που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους 15 ηγέτες της Ενωσης, αλλάζει αρκετά τη σημερινή μορφή της Κοινότητας.

    Η νέα ΕΕ των 25 κρατών θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη οντότητα παγκοσμίως σε πληθυσμό, ο οποίος με την προσθήκη 75 εκατ. πολιτών στις αρχές του 2004, που θα πραγματοποιηθεί η διεύρυνση, θα φτάσει τα 455 εκατ. κατοίκους. Μόνο η Κίνα και η Ινδία θα έχουν πλέον μεγαλύτερο πληθυσμό.

    Η μεγαλύτερη σε πληθυσμό από τις νέες χώρες είναι η Πολωνία με 39 εκατ. κατοίκους και η μικρότερη η Μάλτα με 390.000 κατοίκους.

    Στον οικονομικό τομέα με την ένταξη των δέκα νέων κρατών μελών το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της ΕΕ ύψους 404,1 δις ευρώ ετησίως θα αυξήσει το κοινοτικό ΑΕΠ κατά 4,6%.

    Τα κατά κεφαλή ΑΕΠ των δέκα κρατών μελών συνολικά φτάνει στο 45% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά μεταξύ των νέων χωρών υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις. Ετσι για παράδειγμα το κατά κεφαλή ΑΕΠ της Κύπρου φτάνει το 80% του μέσου κοινοτικού (υψηλότερο από της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας). Ακολουθεί η Σλοβενία με 69%, η Μάλτα με 55%, ενώ τελευταία είναι η Λετονία με μόλις 33%.

    Σημαντικές αποκλίσεις υπάρχουν και στον πληθωρισμό με την Κύπρο να έχει το χαμηλότερο ποσοστό (γύρω στο 2%) και τη Σλοβακία το υψηλότερο (10,8%).

    Η ανεργία επίσης παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά στην Κύπρο, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία (κάτω από 6%) και αυτών με τα υψηλότερα Λιθουανία, Σλοβακία (κοντά στο 20%).

    [05] (K) Κομισιόν - Κύπρος - Προσχώρηση - ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την έκθεση ''Προς μια διευρυμένη Ευρώπη (Towards the enlarged Union), που θα υιοθετήσει σήμερα Τετάρτη, εισηγείται στους 15 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την προσχώρηση της Κύπρου και εννέα ακόμη υποψηφίων χωρών (Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία, Μάλτα).

    Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι δέκα χώρες πληρούν τα οικονομικά και πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και το βάρος της διεύρυνσης.

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Κύπρος και οι άλλες εννέα υποψήφιες χώρες είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις έως το τέλος του έτους και για το λόγο αυτό συνιστά στο Συμβούλιο Υπουργών την ολοκλήρωσή τους πριν από το 2003 και την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης την Ανοιξη του 2003.

    Οπως αναφέρεται στην έκθεση, οι δέκα υπό ένταξη χώρες θα είναι έτοιμες να καταστούν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις αρχές του 2004 και να λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, η Κομισιόν εκφράζει την ελπίδα για ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου, στη βάση μιας συνολικής διευθέτησής του, πράγμα που θεωρεί ως το καλύτερο αποτέλεσμα για όλους τους εμπλεκομένους.

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να ενσωματώσει τους όρους μιας πολιτικής λύσης, σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η λειτουργία της Κοινότητας.

    Η Κομισιόν χαιρετίζει τη συνέχιση της εμπλοκής των Ηνωμένων Εθνών και ζητά από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδιαίτερα την Τουρκία, να στηρίξουν πλήρως τις προσπάθειες αναζήτησης συνολικής διευθέτησης εντός του έτους.

    Οι όροι της ένταξης, αναφέρει η έκθεση, μπορούν να προσαρμοστούν κατά τέτοιο τρόπο που αντανακλούν τη συνολική διευθέτηση, καθώς και τις επιπτώσεις της στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, σε ολόκληρο το νησί.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται επίσης στην πρότασή της για πρόβλεψη οικονομικής βοήθειας προς το βόρειο τμήμα του νησιού, με στόχο την επίτευξη της οικονομικής σύγκλισης όλων των περιοχών της Κύπρου, αλλά και να στηριχθεί η λύση.

    Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι ''η Επιτροπή σημειώνει ότι εν απουσία λύσης (του Κυπριακού), οι αποφάσεις το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη (για την Κύπρο), θα βασιστούν στις αρχές των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 1999 στο Ελσίνκι''.

    Η παράγραφος (β) του άρθρου 9 των συμπερασμάτων του Ελσίνκι αναφέρει τα εξής: ''Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι η πολιτική επίλυση του προβλήματος θα διευκόλυνε την προχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εάν μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προσχώρησης δεν έχει επιτευχθεί λύση, η απόφαση του Συμβουλίου όσον αφορά την προσχώρηση θα ληφθεί χωρίς το ανώτερω να αποτελεί προϋπόθεση. Εν προκειμένω το Συμβούλιο θα λάβει υπόψη όλα τα σχετικά στοιχεία''.

    Για την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι παρά τη σοβαρή πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων η χώρα αυτή δεν πληροί ακόμη τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης. Συνεπώς η Κομισιόν θεωρεί ότι δεν πρέπει να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη. Προτείνει τη χορήγηση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας ώστε να βοηθηθεί η χώρα αυτή να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, ενώ εισηγείται την αναθεώρηση της εταιρικής και την ενίσχυση της τελωνειακής ένωσης και τη βελτίωση της λειτουργίας της με στόχο την εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και την αύξηση των επενδύσεων.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ινδός Πρωθυπουργός - Δείπνο

    Στους δεσμούς φιλίας, αλλά και στην αμοιβαία εκτίμηση που ενώνουν την Κύπρο και την Ινδία, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε προσφώνησή του κατά τη διάρκεια δείπνου χθες βράδυ προς τιμή του Πρωθυπουργού της Ινδίας Attal Bihari Vajpayee.

    Σε αντιφώνηση ο κ. Vajpayee επανέλαβε τη συμπαράσταση της χώρας του τόσο στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού όσο και στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    [07] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Εκθεση

    Την εκτίμηση ότι ''κάποια πρόοδος'' σημειώθηκε προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, εκφράζει η έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την περίοδο Ιουνίου - Ιουλίου 2002, στην οποία περιλαμβάνεται ειδική αναφορά για την Κύπρο.

    Σύμφωνα με την έκθεση, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τα μέλη του Συμβουλίου ενημερώνονταν τακτικά από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και σε κάθε περίσταση εξέφραζαν την πλήρη υποστήριξή τους στη διαδικασία διαπραγμάτευσης και στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και του Ειδικού του Συμβούλου.

    ''Υστερα από μια απογοητευτική περίοδο, κάποια πρόοδος έγινε στο δεύτερο μέρος της ανασκοπημένης περιόδου προς μια επίλυση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος'', σημειώνεται στην έκθεση.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ινδός Πρωθυπουργός - Τελετή Προπομπής

    [09] (K) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Εκθεση Κομισιόν

    Ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση της κυβέρνησης που η Κύπρος έφθασε σε αυτό το σημαντικό σταθμό της πορείας της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως έγινε πολλή δουλειά και πως τα σημερινά αποτελέσματα αυτής της πορείας έγιναν κατορθωτά γιατί ακολουθήθηκε σωστή πολιτική.

    Ανακοίνωσε πως αύριο το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα δεχθεί τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία, Πρέσβη Αντριαν βαν ντερ Μιρ, ο οποίος θα επιδώσει την έκθεση της Κομισιόν για την ένταξη της Κύπρου στον Πρόεδρο Κληρίδη.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία

    Η σημερινή ημέρα, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση με τη σωστή πολιτική της κατοχύρωσε τα συμφέροντα του κυπριακού λαού σαν συνόλου και έδωσε πειστικά μηνύματα για την ετοιμότητά της για έναν έντιμο συμβιβασμό στο Κυπριακό.

    ''Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο γιατί αναμένεται να δοθεί σε λίγο η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και όλες οι ενδείξεις και οι πληροφορίες συνηγορούν ότι θα είναι μια θετική έκθεση,'' δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το ότι φθάσαμε μέχρις εδώ, τονίζοντας πως η σημερινή ημέρα δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. ''Είναι ένας σημαντικός σταθμός, όμως θα πρέπει να περάσουμε και από άλλους σημαντικούς σταθμούς για να φθάσουμε στο τέρμα της προσπάθειας μέχρι να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ,'' ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως στην πορεία υπάρχουν το δημοψήφισμα της 19ης Οκτωβρίου για επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας στην Ιρλανδία, η συνάντηση κορυφής των Βρυξελλών στις 24-25 Οκτωβρίου και φυσικά η σύνοδος κορυφής της Κοπεγχάγης.

    Ο κ. Παπαπέτρου σημείωσε ότι για να προχωρήσει η Κύπρος τόσο σημαντικά, και να φθάσει στη σημερινή ιστορική, όπως είπε, ημέρα, έγινε πολλή δουλειά από ολόκληρο τον κυπριακό λαό, την κυβέρνηση, τη Βουλή και διάφορους φορείς.

    ''Με αυτήν την ευκαιρία εκφράζω την ικανοποίηση της κυβέρνησης για αυτή τη δουλειά που έγινε και τη σιγουριά ότι όλοι μας θα συνεχίσουμε με ανανεωμένες τις δυνάμεις μας, την προσπάθεια αυτή μέχρι να φτάσει στο τέλος,'' πρόσθεσε.

    Σημείωσε παράλληλα ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα έγιναν κατορθωτά γιατί ακολουθήθηκε μια σωστή πολιτική που κατοχύρωσε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, σαν συνόλου, και έδωσε πειστικά μηνύματα προς τη διεθνή κοινή γνώμη και ιδιαίτερα την ΕΕ ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για έναν έντιμο συμβιβασμό στα πλαίσια που θέτουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας με ευελιξία, καλή θέληση και πραγματική διάθεση.

    Αυτή η πολιτική, τόνισε, ''κράτησε το καράβι της Κύπρου σταθερό στη πορεία υλοποίησης και των δύο κεντρικών στόχων που τέθηκαν, της λύσης του Κυπριακού και της ένταξης στην ΕΕ, μακριά από εκτροπές.''

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Κομισιόν στην έκθεσή της ''Προς μια διευρυμένη Ενωση'' δεν εισηγείται ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε πως η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής επί του θέματος.

    ''Η κυβέρνηση της Κύπρου, νοουμένου ότι η Τουρκία θα αποφάσιζε να ανταποκριθεί με πιο έμπρακτο τρόπο στις υποχρεώσεις της σε σχέση με την εναρμόνιση και σε σχέση με τα πολιτικά κριτήρια στην υποχρέωσή της να συμβάλει ενεργά στη λύση του Κυπριακού, δεν θα είχε ένσταση να της δοθεί μια τέτοια ημερομηνία,'' δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Αυτήν τη στιγμή, επεσήμανε, δεν φαίνεται από τουρκικής πλευράς μια τέτοια διάθεση, και εξέφρασε τη σιγουριά ότι η ΕΕ και το Συμβούλιο Κορυφής θα μελετήσει αυτή την πορεία μέχρι και την Κοπεγχάγη και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις υπό το φως όλων αυτών των εξελίξεων.

    ''Μακάρι οι εξελίξεις να είναι τέτοιες που να μπορούν απερίφραστα να μας επιτρέπουν να τοποθετηθούμε υπέρ της παροχής μιας τέτοιας ημερομηνίας,'' είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε πως στα πολιτικά κριτήρια τίθεται η υποχρέωση της Τουρκίας να συμβάλει ενεργά στη λύση του Κυπριακού. Εάν το κάνει θα βοηθήσει και τον εαυτό της, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση πώς εκτιμά η κυβέρνηση την ιδιαίτερη έκκληση της Κομισιόν στην ίδια έκθεση προς την Τουρκία να υποστηρίξει τις προσπάθειες των ΗΕ για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι κινείται στο ίδιο πνεύμα της δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    ''Είναι φανερό ότι με ένα διπλωματικό τρόπο, σαφέστατο όμως, υποδεικνύει ότι είναι η Τουρκία που θα πρέπει να συνεργαστεί με το ΓΓ του ΟΗΕ και νομίζω είναι υιοθέτηση από μέρους της Κομισιόν των εκτιμήσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας,'' κατέληξε ο κ. Παπαπέτρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Βρυξέλλες - Γουέστον

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για επαφές για το Κυπριακό, ενώ σήμερα δίδονται στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι εκθέσεις προόδου για τις 13 υποψήφιες για ένταξη χώρες και το κείμενο στρατηγικής για τη διεύρυνση.

    Ο κ. Γουέστον παρακάθεται σήμερα σε γεύμα εργασίας με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου.

    [12] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Κονδύλια

    Στη διάθεση 60 μέχρι 90 εκατομμυρίων ευρώ προτίθεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά το έτος 2003 εφόσον λυθεί το Κυπριακό, για έργα αναδόμησης στα κατεχόμενα και στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, κοινοτικές πηγές ανέφεραν σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Πρόκειται για ένα επιπρόσθετο κονδύλι το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πέραν των 2,6 εκατομμύρια ευρώ, που είναι προγραμματισμένο να διατεθεί για την περίοδο 2004 με 2006.

    [13] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 9/10/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7407          1,7511
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7063          1,7165
    Λίρα Αγγλίας                     1,0995          1,1060
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     211,7312        213,4250
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1148          3,1397
    Δολάριο Καναδά                     2,7171          2,7388
    Κορώνα Δανίας                     12,9185         13,0218
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6328         12,7338
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9359         16,0633
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5501          2,5705
    

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            80,45  ( 0,06)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    313.590
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   185.453    304,86  (-0,54)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    120.650     83,96  (-0,04)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     36.451     76,59  ( 0,01)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        794     19,10  (-0,47)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     14.740     60,51  ( 0,17)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      6.958     95,63  (-1,18)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     15.082     18,55  ( 0,32)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     17.247     58,97  ( 0,96)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.845      3,24  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     12.123     14,15  (-1,05)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £     11.289     14,97  ( 0,00)
    Ξενοδοχεία                    £      7.677     45,60  ( 0,42)
    Αλλες Εταιρείες               £     45.639     79,72  ( 0,28)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Επιτροπή Προσφύγων - Σύνταγμα

    Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να τροποποιηθεί μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, προκειμένου να εναρμονισθεί πλήρως η νομοθεσία της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι τροποποιήσεις αυτές να ενσωματωθούν στη Συνθήκη Προσχώρησης, δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    [16] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Eurocontrol - Συνθήκη

    [17] (K) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Επιτροπές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα αποφασίσει για τη σύνθεση της ad hoc επιτροπής για τεχνικά θέματα, η σύσταση της οποίας αποφασίστηκε στις συναντήσεις της Νέας Υόρκης, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [18] (K) Μαλτέζος Υπουργός - Επίσκεψη - Κύπρος

    [19] (Κ) Μαλτέζος Υπουργός - Αναβολή επίσκεψης

    Αναβλήθηκε η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών Υπηρεσιών της Μάλτας Τζόζεφ Μπονίτσι, που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί μεταξύ 14-16 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    [20] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Κονδύλια (ορθή επανάληψη)

    Στη διάθεση 60 μέχρι 90 εκατομμυρίων ευρώ προτίθεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά το έτος 2003 εφόσον λυθεί το Κυπριακό, για έργα αναδόμησης στα κατεχόμενα και στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, κοινοτικές πηγές ανέφεραν σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Πρόκειται για ένα επιπρόσθετο κονδύλι το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πέραν των 206 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι προγραμματισμένο να διατεθεί για την περίοδο 2004 με 2006.

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη

    Θετικά αντέδρασε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση, ύστερα από τέσσερεις ημέρες πτώσης. Ο Γενικός Δείκτης, παρά το γεγονός ότι αρχικά ανήλθε εντός του επιπέδου των 81 μονάδων, έκλεισε τελικά στις 80,45 μονάδες, σημειώνοντας αμελητέα κέρδη της τάξης του 0,06%. Σε χαμηλά επίπεδα καθηλώθηκε και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 313 χιλιάδες λίρες.

    [22] (Κ) Φερχόιγκεν - Διεύρυνση - Δηλώσεις

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόιγκεν σε δηλώσεις σε Γερμανούς δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι η προσχώρηση δέκα χωρών στην ΕΕ δεν πρόκειται να δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα στην Κοινότητα.

    Οπως είπε ο Επίτροπος, με εξαίρεση την Πολωνία, οι οικονομίες των άλλων εννέα χωρών είναι μικρές και η ενσωμάτωσή τους στην Κοινότητα θα γίνει χωρίς κλυδωνισμούς για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Φερχόιγκεν επιχειρεί να καθησυχάσει όλους όσοι υποστηρίζουν ότι η διεύρυνση θα επηρεάσει αρνητικά το βιοτικό επίπεδο της Ενωσης.

    Αντίθετα, ο κ. Φερχόιγκεν εμφανίσθηκε ανήσυχος ενόψει του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία για την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας. Ο επίτροπος θεωρεί ότι εάν στις 19 Οκτωβρίου οι Ιρλανδοί απορρίψουν για δεύτερη φορά τη Συνθήκη της Νίκαιας, τότε υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης της διεύρυνσης.

    Σύμφωνα με τον κ. Φερχόιγκεν, η Συνθήκη της Νίκαιας αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση της διεύρυνσης χωρίς καθυστέρηση. Αυτή τη στιγμή η Επιτροπή δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση ενός νέου αρνητικού αποτελέσματος στην Ιρλανδία.

    Η Συνθήκη της Νίκαιας για τη θεσμική αναθεώρηση της Κοινότητας πρέπει να επικυρωθεί απ όλα τα κράτη μέλη ώστε να καταστεί δυνατή η διεύρυνση. Κι αυτό γιατί η Νίκαια καθορίζει τη λειτουργία της ΕΕ (αριθμός επιτρόπων, αριθμός ευρωβουλευτών, στάθμιση ψήφων στο Συμβούλιο) μετά τη διεύρυνση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΘΘ/ΚΝ)

    [23] (Κ) Συνάντηση ε/κ - τ/κ κομμάτων - Παπαδόπουλος - Ταλάτ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και η αναμενόμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες που θα περιλαμβάνει και την Κύπρο, ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των αρχηγών και εκπροσώπων ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

    Σε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο διάβασε ο νέος Πρεσβευτής της Σλοβακίας στην Κύπρο, Γιαν Βάρσο, οι ηγέτες των κομμάτων από τις δύο κοινότητες ''εύχονται γρήγορη και πλήρη ανάρρωση'' στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ενώ εκφράζουν ελπίδα για ''συνολική λύση του Κυπριακού, το γρηγορότερο δυνατόν''.

    Σχολιάζοντας τις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι η διαπίστωση όλων είναι ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος, ούτε έγινε ουσιαστική συζήτηση.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής - ΕΕ - Κύπρος

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι εξέφρασε σήμερα την επιθυμία της Επιτροπής όπως ενταχθεί στην ΕΕ μια ενιαία ενωμένη Κύπρος και εισηγείται όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο το συντομότερο δυνατό.

    Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παρουσιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής για τη διεύρυνση, ο κ. Πρόντι κάλεσε τις πλευρές που εμπλέκονται στο Κυπριακό να εντείνουν τις προσπάθειές τους για επανένωση του νησιού.

    ''Ελπίζουμε να επανενωθεί το νησί αν και τα συμπεράσματα (του Ελσίνκι) δεν καθιστούν την επανένωση προϋπόθεση για ένταξη'' της Κύπρου στην ΕΕ, είπε.

    Ο κ. Πρόντι εισηγήθηκε όπως ''το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο το συντομότερο δυνατό'' και σημείωσε ότι ''η Επιτροπή θέλει την Κύπρο να ενταχθεί ως ένα ενιαίο ενωμένο νησί''.

    Επίσης, κάλεσε ''τις πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για επανένωση του νησιού''.

    ''Καλούμε όλους να βοηθήσουν σ' αυτήν την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να βρεθεί μια λύση μέχρι το τέλος του χρόνου'', είπε.

    Ο κ. Πρόντι σημείωσε ότι ''το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη πει ότι η Ενωση θα λάβει υπόψη τους όρους μιας συνολικής λύσης στη συνθήκη προσχώρησης που να συνάδει με τις αρχές της ΕΕ''.

    (ΣΣ: Ακολουθεί ολοκληρωμένη είδηση)

    [25] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν επεσήμανε σήμερα ότι η Τουρκία έχει πετύχει αξιοσημείωτη πρόοδο προς τον εκδημοκρατισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και εισηγήθηκε όπως η χώρα ενθαρρυνθεί να συνεχίσει τις προσπάθειές της.

    Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ασχολείται σήμερα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι η Επιτροπή θα κάνει προτάσεις για να διασφαλίσει όπως ''η πόρτα παραμείνει ανοικτή για την Τουρκία''.

    [26] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Δημοσιονομικό έλλειμμα

    Στα ίδια επίπεδα με πέρσι θα κυμανθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2002, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    [27] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Η αντίστροφη μέτρηση

    Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

    2002

    9 Οκτωβρίου - Παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των εκθέσεων προόδου των υποψηφίων προς ένταξη χωρών και εγγράφου στρατηγικής της Επιτροπής με τίτλο ''Προς τη διευρυμένη Ενωση''.

    19 Οκτωβρίου - Νέο δημοψήφισμα στην Ιρλανδική Δημοκρατία για επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας.

    24/25 Οκτωβρίου - Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

    28 Οκτωβρίου - Σύνοδος στην Κοπεγχάγη των ηγετών των υποψηφίων προς ένταξη χωρών για ενημέρωση από τον προεδρεύοντα της ΕΕ Πρωθυπουργό της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

    4/5 Νοεμβρίου - Συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, εκθέσεων εισηγητών για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

    19 Νοεμβρίου - Υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίσματος για τη διεύρυνση.

    12/13 Δεκεμβρίου - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Κοπεγχάγη. Λήψη οριστικής απόφασης για την ένταξη νέων μελών.

    2003

    Ιαν./Φεβρουάριος - Ολοκλήρωση της ετοιμασίας της Συνθήκης Προσχώρησης.

    Φεβ./Μάρτιος - Συζήτηση για την προσχώρηση στις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Απρίλιος - Τελική έγκριση της προσχώρησης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Απόφαση από το Συμβούλιο Υπουργών για την εισδοχή νέων μελών.

    16 Απριλίου - Τελετή υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης στην Αθήνα, επί ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

    Από τον Απρίλιο και μετά - Επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης από τις 15 χώρες-μέλη της ΕΕ, είτε με απόφαση κοινοβουλίου είτε με δημοψήφισμα.

    [28] (Κ) Ομάδα Λουξεμβούργου - Προέδροι - Δήλωση

    Επτά υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες, η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Σλοβενία και η Πολωνία, απαίτησαν την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το Δεκέμβριο, ώστε να καταστούν πλήρη μέλη της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2004.

    Η απαίτηση αυτή περιλαμβάνεται σε δήλωση που εξέδωσαν οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των επτά χωρών, στο τέλος της συνάντησής τους στην Κρακοβία στις 6 και 7 Οκτωβρίου, στην οποία συζήτησαν την πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, την πορεία των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης και την πορεία της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    [29] (K) Βαν ντερ Μιρ - ΕΕ - Κύπρος

    Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκαν σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, θα σφραγίσουν επίσημα το γεγονός ότι η Κύπρος πάντοτε ανήκε στην Ευρώπη, πολιτικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά, δήλωσε σήμερα ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Κύπρο, Αντριαν βαν ντερ Μιρ.

    Σε δήλωση που εξεδόθη μετά την παρουσίαση της έκθεσης της Επιτροπής για τη διεύρυνση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. βαν ντερ Μιρ χαρακτήρισε τη σύσταση όπως η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ ''ιστορική'' και σημείωσε ότι το νησί θα μετατραπεί από υποψήφια σε εντασσόμενη χώρα.

    [30] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αφιξη

    [31] (K) ΥΠΕΞ Τουρκίας - ΕΕ - Κύπρος

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ θα μπορούσε να σφραγίσει τη διαίρεση της Κύπρου σε περίπτωση που εντάξει στους κόλπους της το νησί πριν από λύση του Κυπριακού.

    ''Ελπίζω να υπάρχει ακόμη περιθώριο και χρόνος για εξεύρεση λύσης, αλλά φοβάμαι ότι η ΕΕ με όλες τις διακηρύξεις και αποφάσεις της περιορίζει αυτή την προοπτική'', δήλωσε ο κ. Γκιουρέλ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    [32] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Εκθεση Προόδου

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή του για τη θετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συστήνει προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ένταξη της Κύπρου ''και δεν τη διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες εννέα υποψήφιες χώρες''.

    ''Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, απαραίτητο για να ανοίξει ο δρόμος για τη μεγάλη πολιτική μάχη μέχρι την Κοπεγχάγη, μάχη η οποία έχω την ακράδαντη πεποίθηση ότι θα κερδηθεί'', τονίζει ο κ. Κασουλίδης σε γραπτή δήλωση.

    Επισημαίνει ότι ''για την επιτυχία αυτού του στόχου εργάστηκε σκληρά ο Διαπραγματευτής κ. Γιώργος Βασιλείου και η διαπραγματευτική ομάδα, τα διάφορα τμήματα της κυβέρνησης και η Νομική Υπηρεσία. Ταυτόχρονα, μνεία γίνεται στη Διπλωματική Υπηρεσία για την προς τα έξω επιτυχή πολιτική προσπάθεια''.

    Ο κ. Κασουλίδης αναφέρεται και στην ''ανεκτίμητη'' συμβολή της Βουλής των Αντιπροσώπων, τόσο στον τομέα της εναρμόνισης όσο και στις πολιτικές προσπάθειες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

    [33] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Εκθεση Προόδου

    Ο Υπουργός Eξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου συνεχάρη την Kυπριακή Δημοκρατία για ''την απολύτως επιτυχή ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που καταγράφηκε στην έκθεση της Eπιτροπής για τη διεύρυνση της Eυρωπαϊκής Eνωσης και η οποία δημοσιοποιήθηκε επισήμως σήμερα στις Bρυξέλλες''.

    ''Πρέπει να συγχαρούμε την Kύπρο για την πολύ σκληρή δουλειά που έχει κάνει για να μπορεί να είναι στην πρωτοπορία των υποψηφίων χωρών, να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές συνθήκες'', τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    [34] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Τουρκία - Ευρωβουλή - ΕΛΚ

    Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο με 234 έδρες επί συνόλου 626 διαθέτει τη μεγαλύτερη Πολιτική Ομάδα στην Ευρωβουλή, τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [35] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Κύπρος - Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ

    Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ "εκφράζουμε τη μεγάλη μας ικανοποίηση για το περιεχόμενο της έκθεσης προόδου για την Κύπρο", δήλωσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κατηφόρης, ύστερα από τη δημοσιοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της έκθεσης.

    [36] (Κ) Βαν ντερ Μιρ - Εκθεση Προόδου - Δηλώσεις

    Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Αντριαν βαν ντερ Μιρ εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν θα υποστεί αλλαγές από τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια της Ενωσης που θα ακολουθήσουν.

    Αυτό που ίσως συμβεί, είπε ο κ. βαν ντερ Μιρ, είναι να γίνουν ορισμένες λεκτικές αλλαγές, οι οποίες ωστόσο δεν θα αλλοιώνουν την ουσία του κειμένου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ανακοίνωση της σύστασης της Επιτροπής για ένταξη δέκα χωρών στην ΕΕ, ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε ότι η Επιτροπή αναμένει ότι η κυπριακή κυβέρνηση και η Βουλή θα συνεχίσουν την πορεία που χάραξαν για υιοθέτηση των κοινοτικών νόμων και κανονισμών, καθώς και για περαιτέρω δουλειά όσον αφορά την εναρμόνιση σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος και δουλειά στο θέμα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

    [37] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Πρόντι - Φερχόιγκεν

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας σήμερα την εισήγησή της για την ένταξη της Κύπρου και εννέα ακόμη υποψηφίων χωρών, στην ουσία παρέδωσε τη "σκυτάλη" στο Συμβούλιο Υπουργών, δηλαδή στα 15 κράτη μέλη, τα οποία θα πρέπει να ξεπεράσουν όλα τα εναπομείναντα προβλήματα.

    Οπως επισήμαναν σήμερα ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής τόσο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι όσο και ο αρμόδιος Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, το πρώτο μεγάλο εμπόδιο είναι χρονικά το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία στις 19 Οκτωβρίου για την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 9 October 2002 - 17:50:08 UTC