Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Υγεία - Διάσκεψη Τύπου
  • [02] (Κ) Δήμος Αμμοχώστου - Εκδήλωση - Παιδιά
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [05] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αίγυπτος - Επαφές
  • [06] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - ΕΕ - Κύπρος

  • [01] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Υγεία - Διάσκεψη Τύπου

    Η παράταση της παραμονής του Τ/Κ ηγέτη στο νοσοκομείο για λίγες ακόμη μέρες δεν θα αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό για επιστροφή στα καθήκοντά του σε ένα μήνα, δήλωσε ο ίδιος ο κ. Ντενκτάς, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο νοσοκομείο Columbia Presbyterian.

    Σύμφωνα με τον γιατρό του Τ/Κ ηγέτη, Μεχμέτ Οζ, ο κ. Ντενκτάς θα παραμείνει στο νοσοκομείο μέχρι το μέσο της εβδομάδας και για 3 ή 4 μέρες ακόμη στο ξενοδοχείο, πριν αναχωρήσει για την Τουρκία.

    Ωχρός και εμφανώς καταπονημένος από την εγχείρηση, ο κ. Ντενκτάς ευχαρίστησε όλους όσοι επέδειξαν ενδιαφέρον για την υγεία του και ιδίως το προσωπικό της νοσοκομειακής πανεπιστημιακής κλινικής του Κολούμπια, ωστόσο κατέστησε σαφές από την αρχή πως δεν θα απαντήσει σε πολιτικές ερωτήσεις.

    [02] (Κ) Δήμος Αμμοχώστου - Εκδήλωση - Παιδιά

    Σε μιαν ατμόσφαιρα συναισθηματικά φορτισμένη, στο χώρο δίπλα από το Πολιτιστικό Κέντρο της Αμμοχώστου στη Δερύνεια και με θέα την κατεχόμενη πόλη, πραγματοποιήθηκε χθες, με τη συμμετοχή περίπου 400 παιδιών από την πόλη της Αμμοχώστου, διαγωνισμός ζωγραφικής με θέμα την πόλη του Ευαγόρα.

    Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αμμοχώστου με στόχο την γνωριμία των παιδιών με την σκλαβωμένη πόλη από την οποία κατάγονται, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταινία για την Αμμόχωστο, να απαγγείλουν ποιήματα, να δουν τις εκθέσεις φωτογραφίας και χαρακτικής, και να πάρουν πληροφορίες και άλλη γραπτή ενημέρωση για την πατρίδα τους.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το θέμα του εποικισμού των κατεχομένων που ενδεχομένως να επηρεάσει τη λύση του Κυπριακού, το ενδεχόμενο αναβολής της απόφασης για στήριξη της υποψηφιότητας Γιαννάκη Ομήρου από το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'', στην κύρια της είδηση με τίτλο ''Νέο σκάνδαλο στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου'', αναφέρεται σε ''νέο σκάνδαλο" στο Ταμιευτήριο, το οποίο οδηγούσε σε σημαντική απώλεια εσόδων του δημοσίου από τη μη καταβολή υποθηκευτικών τελών στο Κτηματολόγιο Πάφου, εκ μέρους ιδιωτικών εταιρειών που εξασφάλιζαν δάνεια από το συνεργατικό ίδρυμα''. Αλλού γράφει ότι εντός της βδομάδας αναμένεται να αποφασιστεί πότε θα αρχίσουν το έργο τους οι δύο τεχνικές επιτροπές για το Κυπριακό, η σύσταση των οποίων αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη.

    Η "Μάχη'', στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Τα πήρε χοντρά αξιωματούχος'', αναφέρεται σε ''υπόθεση δοσοληψίας από πολιτειακό αξιωματούχο'', η οποία, όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, σχετίζεται με το θέμα των διαφημιστικών πινακίδων. Σε άλλη είδηση γράφει ότι στην έκθεση προόδου για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει το Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα της Κύπρου ως ''συνεπές και αξιόπιστο'', και επιβεβαιώνει ότι οι προβλέψεις της Κύπρου για την περίοδο 2001-2005 για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης ''είναι ρεαλιστικές και εφικτές''.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Ζητούν αναβολή στήριξης Ομήρου'' ότι, μετά την απόφαση των μονοεδρικών κομμάτων να φωτογραφήσουν την υποψηφιότητα Μακρίδη και με γνώμονα τις επερχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, άρχισε να διαμορφώνεται τάση για απόφαση αναβολής στήριξης της υποψηφιότητας Γιαννάκη Ομήρου στις προεδρικές εκλογές από το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ. Αλλού δημοσιεύει δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία η κυπριακή κοινή γνώμη σε ποσοστό 35% υποστηρίζει τη βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ, ενώ 11% των ερωτηθέντων υποστήριξε την τήρηση μιας ''ανεξάρτητης εθνικής εξωτερικής πολιτικής''.

    Η "Σημερινή'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Δυναμίτης οι έποικοι'', γράφει ότι οι έποικοι, οι οποίοι ξεπερνούν τις 115 χιλιάδες και αποτελούν την πλειοψηφία στα κατεχόμενα με περίπου ποσοστό 56%, είναι ''δυναμίτης στα θεμέλια της λύσης του Κυπριακού''. Σημειώνει ακόμη ότι ο Φινλανδός εισηγητής Τζάκο Λάακσο σε έκθεση του στο Συμβούλιο της Ευρώπης ''υποστηρίζει ότι οι έποικοι είναι σημαντικό εμπόδιο και απειλή στη λύση του Κυπριακού''. Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές ετοιμάζονται να εισαγάγουν στην ελληνική αγορά ένα νέο αερομεταφορέα, με στόχο να επωφεληθούν από τη αναμενόμενη κίνηση του 2004.

    Ο "Φιλελεύθερος'', στην κύρια του είδηση με τίτλο ''Εκ περιτροπής το κλειδί'', γράφει ότι το βελγικό μοντέλο συντάγματος ''θα αποτελέσει βασικό άξονα των ιδεών που αναμένεται να καταθέσει ο ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού''. Αλλού γράφει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης είπε ότι, εάν κατατεθεί σχέδιο λύσης του Κυπριακού, ''θα είναι δραματική εξέλιξη και αμέσως πρέπει να λαμβάνονται ταχύτατες, δραστικές και κεραυνοβόλες αποφάσεις πάνω σε πάρα πολλά θέματα''.

    Η ''Χαραυγή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Δύο εκατομμύρια λίρες ημερησίως'' και γράφει ότι ''πολύ ψηλά ταμειακά ελλείμματα και υπερβολικά ψηλό δημόσιο χρέος'' εντοπίζει ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών Γιώργος Χατζηαναστασίου, ο οποίος σε συνέντευξή του επισημαίνει ότι ''το κράτος δανείζεται σχεδόν δύο εκατομμύρια λίρες την ημέρα για να καλύψει τις δαπάνες του''. Αλλού γράφει ότι σε χαιρετισμό του στο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι υπάρχει κοινή εκτίμηση μεταξύ των δύο κομμάτων για την ανάγκης μιας ''μεγάλης προοδευτικής αλλαγής''.

    [04] (Κ) Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει την Τρίτη στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας (ΓΕΕΘΑ) Αντιστράτηγος Γεώργιος Αντωνακόπουλος, συνοδευόμενος από αριθμό επιτελών.

    [05] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αίγυπτος - Επαφές

    Η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, η οποία αναμένεται να υπογραφεί στο εγγύς μέλλον, επιβεβαιώθηκε κατά τις συνομιλίες που είχε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, με τον Υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου Σαμίχ Φάχμι στο Κάιρο.

    Ο κ. Ρολάνδης, ο οποίος βρίσκεται στην Αίγυπτο από την περασμένη Παρασκευή, είχε επίσης συνάντηση και με τον Αιγύπτιο Υπουργό Τουρισμού Μαμντούχ Μπελτάγκουϊ, με τον οποίο ανασκόπησε τις τουριστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

    [06] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - ΕΕ - Κύπρος

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν επανέλαβε ότι η Κύπρος θα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που θα αποτελέσουν το πρώτο κύμα της διεύρυνσης της ΕΕ.

    Σε συνέντευξη του σήμερα το πρωί στη διεθνή υπηρεσία του BBC, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι καθορισμένη από τη Συνθήκη του Ελσίνκι, η οποία δεν δίδει σε τρίτη χώρα δικαίωμα βέτο και δεν εξαρτά την ένταξη από τη λύση του Κυπριακού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 13 October 2002 - 17:49:07 UTC