Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Βρυξέλλες
  • [02] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κλιμάκιο ΔΝΤ
  • [03] (Κ) Βρυξέλλες - Ευρωστρατός - Κινητικότητα
  • [04] (Κ) Προς Συνδρομητές - Να αγνοηθεί είδηση
  • [05] (Κ) Σρέντερ - Σιράκ - Χρηματοδότηση Διεύρυνσης

  • [01] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Βρυξέλλες

    Μια από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής των τελευταίων ετών, θεωρείται αυτή που αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες, διοτι από τα αποτελέσματα της θα κριθεί, σε μεγάλο βαθμό, το ακριβές χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η δανική Προεδρία έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, προειδοποίησε τα 15 κράτη μέλη, πως οι εργασίες της Συνόδου εάν χρειαστεί θα παραταθούν μέχρι να υπάρξει πλήρης συμφωνία.

    Η χρηματοδότηση της διεύρυνσης,θα αποτελέσει το βασικό θέμα της συνάντησης των 15 ηγετών, οι οποίοι καλούνται να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να πετύχουν μια κοινή θέση, που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεων με τις υποψήφιες χώρες.

    Οσον αφορά την Κύπρο την Κύπρο προτείνεται η χορήγηση 206 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των περιοχών στα κατεχόμενα, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού.

    Εκτός από το Κεφάλαιο της Γεωργίας, διαφωνίες υπάρχουν και στο θέμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τις διάφορες φτωχές περιφέρειες των υποψηφίων χωρών. Λιγότερες είναι οι διαφωνίες στα θεσμικά θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία της Κοινότητας μετά τη διεύρυνση.

    Η συζήτηση στη Σύνοδο θα γίνει με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τις συζητήσεις, που έχουν γίνει σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών.

    [02] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κλιμάκιο ΔΝΤ

    Κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) άρχισε σήμερα τις επαφές του στην Κύπρο, με σκοπό την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας.

    [03] (Κ) Βρυξέλλες - Ευρωστρατός - Κινητικότητα

    Κινητικότητα γύρω από το θέμα του ευρωστρατού παρατηρείται στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά την άφιξη των ηγετών των 15 χωρών μελών για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος το απόγευμα είχε εκφράσει αισιοδοξία για την επίτευξη συμβιβασμού ''με τους φίλους μας τους Ελληνες'', είχε απόψε μια προκαταρκτική, όπως χαρακτηρίστηκε από ελληνικής πλευράς, συνάντηση για το θέμα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    [04] (Κ) Προς Συνδρομητές - Να αγνοηθεί είδηση

    [05] (Κ) Σρέντερ - Σιράκ - Χρηματοδότηση Διεύρυνσης

    Η απογευματινή διμερής συνάντηση του Προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, και οι δηλώσεις των δύο ηγετών μετά από αυτήν, δημιουργεί ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη χρηματοδότηση της διεύρυνσης.

    Σύμφωνα με τον κ. Σιράκ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο ''πάγωμα'' των γεωργικών δαπανών για την περίοδο 2007-2013 στα επίπεδα του 2006.

    Ομως, η Γαλλία ζητά ταυτόχρονα τον έλεγχο των χρηματοδοτήσεων μέσω των διαρθρωτικών ταμείων καθώς και την επανεξέταση της απόφασης των κοινοτικών επιστροφών προς την Αγγλία. Πρόκειται για ένα μηχανισμό, ο οποίος προβλέπει τη χορήγηση μιας ετήσιας επιταγής στη χώρα αυτή, προκειμένου να μειωθεί η συνεισφορά της στον κοινοτικό προϋπολογισμό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 24 October 2002 - 19:49:08 UTC