Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Βρυξέλλες - Συμφωνία
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΕΕ - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Γιάκο Λάκσο - Εποικοι - Εκθεση - ΣτΕ
  • [05] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) Ομήρου - Ζακ Πόος - Κύπρος - ΕΕ
  • [08] (Κ) ΕΕ - Φερχόϊγκεν - Γιλμάζ - Συνάντηση
  • [09] (Κ) ΕΣΚ - Κατεχόμενα - Διώξεις Δημοσιογράφων
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Συνάντηση Κοπεγχάγης
  • [11] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συνάντηση Προέδρου Κληρίδη - Σεζέρ
  • [12] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [13] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Κυπριακό - Γουέστον
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Εντυπωσιακά κέρδη
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΑ- ΧΑΚ - Δείκτης FTSE - Med 100
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ζακ Πόος
  • [17] (Κ) ΕΕ - Τάκης Κληρίδης - Ευρευνητικό Πρόγραμμα
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βαυαροί βουλευτές
  • [19] (Κ) Υπουργός Υγείας - Κίνα - Πρόγραμμα Δράσης
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αφιξη - Δηλώσεις (1)
  • [21] (Κ) Αρχηγός ΕΦ - Νικηφόρος 2002

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αναμενόμενη κατάθεση σχεδίου λύσης του Κυπριακού από τον ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, οι εξελίξεις που σημειώθηκαν στην Κοπεγχάγη όπου ο Πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν ενημέρωσε στους αρχηγούς των υπό ένταξη στην ΕΕ χωρών για τα αποτελέσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, η σύγκληση Ιεράς Συνόδου και ιατροσυμβουλίου για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου και το ερωτηματικό που πλανάται γύρω από το αέριο που χρησιμοποιήθηκε στη Ρωσία για την άρση της ομηρίας 700 ατόμων σε θέατρο της Μόσχας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Σε δύο βδομάδες το σχέδιο λύσης'' γράφει ότι περί τις δύο βδομάδες σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα παραμείνει σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης για ξεκούραση πριν αναχωρήσει για τα κατεχόμενα, γεγονός που ενδέχεται να καθορίσει και το χρόνο κατά τον οποίο ο ΓΓ των ΗΕ, θα δράσει σχετικά με την υποβολή σχεδίου λύσης του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι μέχρι την Παρασκευή ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης θα έχει ενώπιον του τα αποτελέσματα δυο ερευνών που διεξάγονται για την υπόθεση στο Ελληνικό Ταμιευτήριο Πάφου.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αυστηρές ποινές στους συνωμότες'' γράφει ότι ανώτατη πηγή του Υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε χθες πληροφορίες της εφημερίδας σχετικά με συνωμοσία Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ) και Εθνικής Φρουράς. Προσθέτει ότι σύμφωνα με την ίδια πηγή οι έρευνες για το θέμα θα είναι εξαντλητικές και οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές και παραδειγματικές. Αλλού γράφει ότι ολιγόλεπτη συνάντηση είχαν χθες στην Κοπεγχάγη ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ, ο οποίος ρώτησε τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού, εκφράζοντας την ελπίδα να προχωρήσουν τα πράγματα για λύση.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Μπανανίας συνέχεια....'' γράφει ότι υπό ένα απίστευτο εργατικό καθεστώς που δεν τους εξασφαλίζει ούτε τα προς το ζην αλλά ούτε και την απαραίτητη ασφάλεια, φαίνεται να εργάζονται οι λειτουργοί - αστυνομικοί, υπεύθυνοι για εκδόσεις θεωρήσεων διαβατηρίων σε δώδεκα διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε χθες στην Κοπεγχάγη ότι η Κύπρος θα συμμετάσχει στον ευρωσρατό μόνο υπό τη μορφή διευκολύνσεων σε υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις επί του θέματος, του Τούρκου ΥΠΕΞ, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αμοιβαία αναγνώριση'' γράφει ότι αμοιβαία αναγνώριση των μερών που θα αποτελέσουν τα δύο συνιστώτα κράτη του νέου συνεταιρισμού της Κύπρου θα προβλέπει ως αρχή το σχέδιο λύσης που αναμένεται να παρουσιάσουν τα ΗΕ ενώπιον των δύο πλευρών μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στην Τουρκία. Αλλού γράφει ότι εκκλησιαστικοί κύκλοι εκτιμούν πως με βάση τις προδιαγραφόμενες εξελίξεις, που είναι η σύγκληση Ιεράς Συνόδου και ιατροσυμβουλίου για εξέταση της κατάστασης της υγείας του Αρχιεπισκόπου, η εκκλησία διέρχεται καυτό δεκαήμερο μετά από το οποίο αναμένεται να τροχιοδρομηθεί η διαδικασία για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου.

    '' Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Ιθαγένεια: Μια διά δύο'' γράφει ότι ανησυχητικά σενάρια για το θέμα της ιθαγένειας έχουν διαμορφωθεί στο παρασκήνιο από τους μεσολαβητές και σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές στα σενάρια αυτά δίνεται η δυνατότητα στα ''συνιστώντα κρατίδια'' να παραχωρούν υπηκοότητα την οποία και θα αποδέχεται το κεντρικό κράτος. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε χθες ότι ελάχιστος θα είναι ο χρόνος διαπραγμάτευσης του σχεδίου λύσης που ετοιμάζει ο ΓΓ των ΗΕ και τεράστιος ο όγκος δουλείας, τονίζοντας την ανάγκη για εγρήγορση, αντοχή και ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Οχι σε τελεσίγραφα'' γράφει ότι λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, θέλουν οι ΗΠΑ και Βρετανία διασυνδέοντας την απόφαση για διεύρυνση της ΕΕ, την ένταξη της Κύπρου και τον καθορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ δήλωσε χθες στην Κοπεγχάγη ότι η Τουρκία είναι κάθετα αντίθετη στην αυτόματη χρήση των εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ από την Κύπρο, και πρόσθεσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Αγκυρας, ΗΠΑ και Βρετανίας στο θέμα αυτό, συνεχίζει να ισχύει.

    [02] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Βρυξέλλες - Συμφωνία

    Υπογράφεται σήμερα στις Βρυξέλλες στην παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, η συμφωνία για τη συμμέτοχη της Κύπρου στο Εκτο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Ερευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Επίδειξη, της ΕΕ για την περίοδο 2002-2006.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΕΕ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι η συνάντηση της Κοπεγχάγης κατά την οποία οι αρχηγοί των 13 υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρών έτυχαν ενημέρωσης από την δανική Προεδρία για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών ''πήγε εξαιρετικά καλά''.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, στο Αμστερνταμ, όπου στάθμευσε, καθοδόν προς την Κύπρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι κατά τη συνάντηση οι υποψήφιες χώρες ενημερώθηκαν για τις διάφορες αποφάσεις που πήρε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Καμιά από αυτές τις αποφάσεις δεν επηρεάζει το Κυπριακό και την πορεία μας προς την Ευρώπη. Καμιά χώρα δεν σχολίασε το θέμα αν υπάρχει λύση ή αν δεν υπάρχει λύση'', είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Αναφορικά με την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα της δοθεί ένας ''οδικός χάρτης'' (''road map'') και όταν θα εκπληρώσει αυτά που λέει ο χάρτης τότε θα της καθορίσουν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.

    Ερωτηθείς για τη συνομιλία που είχε στην Κοπεγχάγη με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νεζτέντ Σεζέρ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως αντάλλαξαν απόψεις κυρίως αναφορικά με την καθυστέρηση στις συνομιλίες λόγω της ασθένειας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Τούρκος Πρόεδρος τον ρώτησε αν ξεκίνησε η λειτουργία των τεχνικών επιτροπών που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    ''Του είπα ότι εμείς είμαστε έτοιμοι. Εχουμε δώσει τα ονόματα των μελών των δύο επιτροπών. Ακόμη δεν έχουμε πάρει πληροφόρηση αν από τουρκικής πλευράς έδωσαν ονόματα. Ηξερα ότι προτού φύγω δεν είχαν δώσει ονόματα λόγω της ασθένειας του κ. Ντενκτάς. Ο κ. Σεζέρ ήταν πολύ φιλικός'', ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    [04] (Κ) Γιάκο Λάκσο - Εποικοι - Εκθεση - ΣτΕ

    Είναι απαραίτητο το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) να λάβει ορισμένα μέτρα δεδομένου του ''πραγματικού κινδύνου να καταστεί η τ/κ κοινότητα μειονότητα στην ίδια της την περιοχή'', λόγω των Τούρκων εποίκων, υπογράμμισε σήμερα ο Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα του εποικισμού της κατεχόμενης Κύπρου, Φιλανδός βουλευτής Γιάκο Λάκσο.

    Ο κ. Λάκσο, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, μετά την οποία δήλωσε πως δεν του επετράπη να μεταβεί στα κατεχόμενα. Οπως ανέφερε παρά τις δυσκολίες θα συντάξει και θα ολοκληρώσει την έκθεσή του, η οποία θα είναι έτοιμη για υποβολή στην ΚΣΣΕ στη σύνοδο της ερχόμενης άνοιξης.

    ''Μπορώ να πω ήδη από τώρα ότι υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος να καταστεί η τ/κ κοινότητα μειονότητα στην ίδια της την περιοχή για αυτό και είναι απαραίτητο, όπως το ΣτΕ λάβει ορισμένα μέτρα'', είπε ο κ. Λάκσο.

    Αναφερόμενος στα μέτρα αυτά είπε ότι στην έκθεσή του θα προτείνει το μέτρο της απογραφής του πληθυσμού. Ωστόσο δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τα συμπεράσματα της εκθέσεώς του.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ευαρέσκειά του γιατί όπως είπε, η έκθεση του κ. Λάκσο είναι πολύ αντικειμενική.

    [05] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            91,83  ( 5,37)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.708.794
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.055.374    345,81  ( 4,73)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    701.302     97,97  ( 4,84)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     95.692     83,66  ( 4,93)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     12.571     20,63  (12,00)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     64.941     64,12  ( 3,94)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     42.528    111,26  ( 6,04)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     76.108     20,53  ( 4,32)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     42.764     65,04  ( 5,21)
    Ετ. Πληροφορικής              £     38.719      3,48  ( 5,78)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     65.967     19,85  (11,39)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.790     15,46  ( 4,25)
    Ξενοδοχεία                    £     73.299     50,19  ( 5,13)
    Αλλες Εταιρείες               £    399.636     89,19  ( 5,99)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 29/10/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7434          1,7538
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7157          1,7259
    Λίρα Αγγλίας                     1,1003          1,1069
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     211,3639        213,0548
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0684          3,0929
    Δολάριο Καναδά                     2,6679          2,6892
    Κορώνα Δανίας                     12,9434         13,0469
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8693         12,9722
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8481         15,9748
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5491          2,5694
    

    [07] (Κ) Ομήρου - Ζακ Πόος - Κύπρος - ΕΕ

    Το παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του Κυπριακού παραμένει ανοικτό μέχρι το Δεκέμβριο, τόνισε σήμερα ο Εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Ζακ Πόος, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι ''θα δούμε την επανένωση του νησιού, βασισμένη σε ένα σχέδιο λύσης που θα καταθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ και σύμφωνη με τα ψηφίσματα των ΗΕ'' .

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντησή του, στη Λευκωσία, με τον υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ, Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Πόος επισήμανε ότι η [πορεία για τη διεύρυνση της ΕΕ βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί και ότι η απόφαση για αυτήν θα παρθεί στην Κοπεγχάγη.

    Επίσης εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Ομήρου, αφού σημείωσε ότι με τον κ. Ποος αντάλλαξαν απόψεις πάνω στην ''τελική πορεία'' της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τον διαβεβαίωσε πως στην Κοπεγχάγη η Κύπρος ''θα είναι ανάμεσα στις δέκα χώρες που θα διευρύνουν και θα εμπλουτίσουν την ευρωπαϊκή οικογένεια''.

    [08] (Κ) ΕΕ - Φερχόϊγκεν - Γιλμάζ - Συνάντηση

    Ο Γερμανός Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόϊγκεν συναντήθηκε σήμερα στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ, τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, ενώ συζήτησαν και τις προοπτικές της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης (12 - 13 Δεκεμβρίου).

    Σε δηλώσεις του προς τους Τούρκους δημοσιογράφους, ο κ. Γιλμάζ εμφανίσθηκε αισιόδοξος ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης, υπογραμμίζοντας ότι αναμένει να δοθεί ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση της συνέχισης των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.

    [09] (Κ) ΕΣΚ - Κατεχόμενα - Διώξεις Δημοσιογράφων

    Τη συνεχιζόμενη αδυσώπητη δίωξη του αρχισυντάκτη της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα'' Σενέρ Λεβέντ καθώς και άλλων τ/κ δημοσιογράφων από το τουρκικό καθεστώς καταδικάζει με ανακοίνωσή της, η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ).

    Η ΕΣΚ αναφέρεται σε δημοσίευμα της "Αφρίκα'' σύμφωνα με το οποίο ο Σενέρ Λεβέντ θα παρουσιαστεί ενώπιον ''στρατοδικείου'' με την κατηγορία ότι έβρισε και έπληξε το ψευδοκράτος, τον τουρκικό κατοχικό στρατό και τη μητέρα πατρίδα Τουρκία και σημειώνει πως ''εάν ο Λεβέντ βρεθεί 'ένοχος' και καταδικαστεί, θα παρουσιαστούν στο 'στρατοδικείο' και άλλοι δημοσιογράφοι και συνεργάτες της 'Αφρίκα', οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες''.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Συνάντηση Κοπεγχάγης

    «Ιδιαίτερα χρήσιμη» χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντηση στην Κοπεγχάγη μεταξύ της ΕΕ και των υποψηφίων για ένταξη χωρών, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζόναθαν Φολ, σημειώνοντας πως ''έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη''.

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συνάντηση Προέδρου Κληρίδη - Σεζέρ

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα πως το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ δέχθηκε να έχει σύντομη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ''έχει τη σημασία του ως χειρονομία''.

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για το ενδεχόμενο υποβολής σχεδίου λύσης του Κυπριακού από τα Ηνωμένα Εθνη αμέσως πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οποιοδήποτε σχέδιο κατατεθεί ''δε θα είναι υπό μορφή τελεσιγράφου''.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συναντήσεις που είχε με τον Εισηγητή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα του εποικισμού της κατεχόμενης Κύπρου Γιάκο Λάκσο και τον Εισηγητή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Ζακ Πόος, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ανέπτυξε στους Ευρωπαϊους αξιωματούχους ''τις θέσεις μας, τους προβληματισμούς μας για τα ενδεχόμενα και τα όσα φημολογούνται περί σχεδίων, ενώ ταυτόχρονα υπερτόνισα τη δική μας θέληση, που παραμένει σταθερή για λύση του προβλήματος και επανένωση της πατρίδας μας προ της ένταξης''.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ''δε νομίζω ότι οποιοδήποτε σχέδιο θα είναι υπό μορφή τελεσιγράφου''.

    [13] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Κυπριακό - Γουέστον

    Τα όποια σχέδια για λύση του Κυπριακού τυχόν κατατεθούν ''θα κριθούν από το περιεχόμενό τους'', δήλωσε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν ώστε ''ο ΓΓ των ΗΕ και όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μην θέσουν την πλευρά, η οποία δείχνει τόση καλή θέληση για πολλά χρόνια, στη γωνιά υπό μορφή τελεσιγράφου''.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικάνικο Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα, διατύπωσε τη θέση ''ότι ούτε λίγο ούτε πολύ δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και ότι θα εργαστούν ώστε οι τοποθετήσεις οι οποίες πιθανόν να γίνονται και μέσα από πιθανό σχέδιο λύσης να μην ξεπερνούν την κόκκινη γραμμή'' που θέτει η δική μας πλευρά.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Εντυπωσιακά κέρδη

    ''Εκρηξη'' αγοραστικού ενδιαφέροντος, το οποίο συνοδεύτηκε από εντυπωσιακή αύξηση για το σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών, σημειώθηκε στη σημερινή πρώτη συνάντηση της εβδομάδας, ωθώντας, με ιδιαίτερη ευκολία, την αγορά πάνω από το επίπεδο των 90 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 5,37%, κλείνοντας στις 91,83 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ''εκτινάχθηκε'' στα 1,7 εκατομμύρια λίρες με το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στους τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι πραγματοποίησαν συναλλαγές, αξίας 701.000 λιρών.

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΑ- ΧΑΚ - Δείκτης FTSE - Med 100

    Η συνεργασία μεταξύ Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) ''ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε στενή, πολύπλευρη, ειλικρινής και άψογη'', υπογραμμίζει το ΧΑΚ, απαντώντας στην επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του ΧΑΑ Παναγιώτης Αλεξάκης, στον Πρόεδρο και στα μέλη του.

    Σε ανακοίνωση, το ΧΑΚ αναφέρει ότι ο κ. Αλεξάκης ήταν ''πάντοτε πρόθυμος ώστε να προωθηθεί η πολύπλευρη συνεργασία των δυο Χρηματιστηρίων και στην παροχή στήριξης και βοήθειας προς το ΧΑΚ, εκεί όπου αυτό κρινόταν ως αναγκαίο''.

    ''Απόδειξη είναι και το γεγονός ότι η ανταπόκριση του κ. Αλεξάκη στην παράκληση του ΧΑΚ για ταυτόχρονη εισαγωγή αξιών και στα δυο Χρηματιστήρια ήταν άμεση και περιλάμβανε τον καθορισμό ειδικής σειράς για κατά προτεραιότητα εξέταση αιτήσεων εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑΚ προς παράλληλη εισαγωγή των τίτλων τους και το ΧΑΑ'', προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ζακ Πόος

    Η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ θα είναι προς όφελος όλου του λαού του νησιού, που θα συμπεριφέρεται ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος μέσα στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Ζακ Πόος.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Πόος είπε πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρέπει να υποβάλει σχέδιο που θα σέβεται τις αποφάσεις που λήφθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη προηγουμένως.

    ''Πρέπει επίσης να σέβεται το γεγονός ότι η Κύπρος είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και έτσι η συνθήκη δεν μπορεί να αλλάξει από σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ. Και βεβαίως το σχέδιο πρέπει να λαμβάνει υπόψη το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο το έδαφος της Κύπρου, και αν τα λαμβάνει όλα αυτά υπόψη θα γίνει αποδεκτό'', πρόσθεσε ο κ. Πόος.

    [17] (Κ) ΕΕ - Τάκης Κληρίδης - Ευρευνητικό Πρόγραμμα

    Οριστικοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, η συμμετοχή της Κύπρου και των άλλων υπό ένταξη χωρών, στο Εκτο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Ερευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2002-2006.

    Ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης παρουσία του αρμοδίων Επιτρόπων Φίλιπ Μπουσκέν (έρευνα-τεχνολογία) και Γκούντερ Φερχόϊγκεν (διεύρυνση) και του Προέδρου της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, υπέγραψε, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα αυτό.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βαυαροί βουλευτές

    Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο αν μετακινηθεί η τουρκική πλευρά από τις απαράδεκτες θέσεις της περί λύσης δύο ανεξαρτήτων κρατών, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [19] (Κ) Υπουργός Υγείας - Κίνα - Πρόγραμμα Δράσης

    Ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης ολοκλήρωσε πενθήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα επικεφαλής αντιπροσωπείας του Υπουργείου Υγείας, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Αντώνης Βασιλείου.

    Σε επίσημη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δυο χωρών, υπογράφηκε από τους Υπουργούς Υγείας Κύπρου και Κίνας το Πρόγραμμα Δράσης για τα έτη 2002 2004. Κατά τη συνάντηση οι δυο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να αλληλοενημερωθούν για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

    Το Πρόγραμμα Δράσης περιλαμβάνει ανταλλαγή ειδικών σε διάφορους κλάδους της ιατρικής επιστήμης και των ιατρικών επαγγελμάτων, με έμφαση στους τομείς της ασφάλειας νερού και τροφίμων, της οδοντιατρικής, της νοσηλευτικής, της θαλασσαιμίας και του βελονισμού.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αφιξη - Δηλώσεις (1)

    Η διάσκεψη στην Κοπεγχάγη πήγε πολύ καλά, δεν παρουσιάστηκε οποιοδήποτε πρόβλημα για την Κύπρο και όλοι το θεωρούν βέβαιο ότι το Δεκέμβρη η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατά την άφιξη του στην Κύπρο από την Κοπεγχάγη, όπου συμμετείχε στη συνάντηση των ηγετών των 13 υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρών με την προεδρία της ΕΕ, την οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο η Δανία.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για υποβολή σχεδίου λύσης του Κυπριακού λίγες μέρες πριν τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως το αν και το πότε θα καταθέσει σχέδιο ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν συζητήθηκε στην Κοπεγχάγη.

    [21] (Κ) Αρχηγός ΕΦ - Νικηφόρος 2002

    Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος δήλωσε ότι οι έφεδροι που είχαν κληθεί να συμμετέχουν στην άσκηση της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) ΤΑΜΣ ''Νικηφόρος 2002'', παρουσιάστηκαν σήμερα στις μονάδες που ανέγραφαν τα Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως (ΦΑΠ) και αφού υπέγραφαν για την κατάταξή τους, παρέλαβαν το νέο ΦΑΠ για την επόμενη παρουσία τους στην ΕΦ και αποδεσμεύτηκαν αυτομάτως.

    Σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο επίσκεψής του σε μονάδα της Λευκωσίας όπου παρακολούθησε τη διαδικασία κατάταξης των εφέδρων και παραλαβής του ΦΑΠ για την επόμενη παρουσία στην ΕΦ, ο κ. Νικολοδήμος είπε ότι πρόκειται για μια απλή διαδικασία για την στρατολογική τακτοποίηση των εφέδρων.

    ''Διαπιστώνουμε ότι η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε μια σωστή κατεύθυνση. Πράγματι η άσκηση είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί, ωστόσο οι λόγοι (ακύρωσης) όπως αντιλαμβάνεστε ήταν υψίστης εθνικής σημασίας. Αυτό βέβαια δεν έχει καμία σχέση και καμία σημασία με την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα, επαγρύπνηση και με την αποτροπή, την οποία υπηρετούμε'', επεσήμανε ο κ. Νικολοδήμος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 29 October 2002 - 18:50:37 UTC