Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Επίσκεψη στον Τ/Κ ηγέτη
  • [02] (Κ) ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Επίσκεψη στο Παρίσι
  • [04] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Κύπρος - ΕΕ - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Βασιλείου - Επιστροφή από Βρυξέλλες
  • [06] (Κ) ΠΣΕΚΑ - Εκδήλωση - Φρανκ Παλόν
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Ηττες κυπριακών ομάδων
  • [09] (Κ) Ιακωβίδης - Εκτη Επιτροπή ΟΗΕ
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Γερουσίας Φιλιππινών
  • [11] (Κ) Τουρκία - Εκλογές - Ψηφοφορία
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νέα Επίτροπος Νομοθεσίας
  • [13] (Κ) Υπουργός Πετρελαίου Συρίας - Αναβολή επίσκεψης
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Εκθεση Αυτοκινήτου - Δημοσιογραφική Διάσκεψη
  • [16] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα (1)
  • [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Λονδίνο - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [19] (K) Κύπρος - Εναέρια κυκλοφορία - Eurocontrol
  • [20] (Κ) Financial Times - Τουρκία - Κυπριακό - ΕΕ
  • [21] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα (2)
  • [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα μεγάλα κέρδη
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συλλυπητήριο μήνυμα - Ιταλία
  • [24] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Νοσοκομείο - Εξετάσεις
  • [25] (Κ) ΗΠΑ - Βοηθός ΥΠΕΞ - Επίσκεψη
  • [26] (Κ) Αστυνομία - Ευρωπαϊκή Δύναμη - Βοσνία Ερζεγοβίνη
  • [27] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Τ/Κ ηγέτης - Επίσκεψη

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Επίσκεψη στον Τ/Κ ηγέτη

    Είκοσι πέντε περίπου λεπτά διήρκεσε η επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος αναρρώνει στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Ανάν δήλωσε μετά την επίσκεψη πως πήγε να δει ένα φίλο και να του ευχηθεί περαστικά.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εισήλθε χωρίς τη συνοδεία συμβούλων στο ξενοδοχείο «Μαρμαρά», όπου διαμένει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    Τόσο ο σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς, Εργκιούν Ολγκιούν, όσο και πηγή των Ηνωμένων Εθνών ανέφεραν ότι η επίσκεψη ήταν καθαρά κοινωνική και δεν συζητήθηκαν πολιτικά θέματα.

    Ωστόσο, τόσο από τον κ. Ντενκτάς, όσο και τους συμβούλους του δόθηκε ξεκάθαρο το μήνυμα, ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, με βάση τις εντολές των ιατρών του, δεν μπορεί να αναλάβει καθήκοντα μέχρις ότου συμπληρωθούν δύο μήνες από την ημερομηνία της αρχικής εγχείρισης, στην οποία υποβλήθηκε.

    «Ηταν απλά μιά κοινωνική επίσκεψη. Κάθισαν και συζήτησαν για θέματα της υγείας του. Είχαν μιά πολύ καλή συζήτηση για θέματα υγείας κι άλλα θέματα», δήλωσε ο κ. Ολγκιούν, τονίζοντας πως ο κ. Ντενκτάς είναι καλά.

    «Αύριο στις 11:30 το πρωϊ (τοπική ώρα) συναντάται με τους ιατρούς και πιθανώς θα γνωρίζουμε την ημερομηνία που θα μπορεί να ταξιδέψει», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι ο χρόνος θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των εξετάσεων και πότε θα μπορούν να αφαιρεθούν δύο σωληνάκια που έχουν τοποθετηθεί στον Τ/Κ ηγέτη για την αποστράγγιση των υγρών από το στήθος του.

    Ο κ. Ολγκιούν θα έχει το Σαββατοκύριακο συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο, ο οποίος μεταβαίνει από την Τουρκία στη Νέα Υόρκη.

    [02] (Κ) ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Την αυξημένη πιθανότητα ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να καταθέσει σχέδιο λύσης του Κυπριακού πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ο απόφαση του κ. Ανάν θα ληφθεί μόνο μετά τις τουρκικές εκλογές.

    Σε δηλώσεις του χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την άφιξή του από το Παρίσι, όπου πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη εργασίας, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει αποφασίσει ακόμα πότε θα καταθέσει σχέδιο λύσης και πως «κάποιοι φίλοι του, από διακυβερνήσεις που παρακολουθούν τις εξελίξεις, εισηγούνται όπως το καταθέσει πριν από την Κοπεγχάγη».

    Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι οι πιθανότητες να κατατεθεί σχέδιο λύσης του Κυπριακού είναι «πολύ μεγαλύτερες» από τις πιθανότητες να μην κατατεθεί. Ωστόσο πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ «δεν έχει ακόμα αποφασίσει διότι θα αποφασίσει μόνο μετά τις τουρκικές εκλογές».

    [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Επίσκεψη στο Παρίσι

    Μήνυμα στήριξης από τη Γαλλική Kυβέρνηση στις προσπάθειες της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ μετέφερε χθες βράδυ κατά την επιστροφή του από το Παρίσι, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι κατά τις επαφές του στη Γαλλία έγινε δέκτης της θετικής στάσης του γαλλικού κράτους στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    [04] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Κύπρος - ΕΕ - Κυπριακό

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος εντάσσεται στην ΕΕ, η Τουρκία θα αποφασίσει να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις της για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο.

    [05] (Κ) Βασιλείου - Επιστροφή από Βρυξέλλες

    Την αισιοδοξία του ότι η Κύπρος θα βρει ανταπόκριση σε ορισμένα από τα αιτήματά της σε ότι αφορά θέματα που αφορούν την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εξέφρασε ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου.

    Σε δηλώσεις του χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες όπου είχε συνάντηση με κοινοτικούς αξιωματούχους, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση, που αφορούσε την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων διαμορφώθηκε ένα πολύ θετικό κλίμα.

    [06] (Κ) ΠΣΕΚΑ - Εκδήλωση - Φρανκ Παλόν

    Η Παγκόσμια Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα διοργάνωσε χθες στην Αστόρια εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση του ομοσπονδιακού δημοκρατικού βουλευτή της Νέας Ιερσέης, Φρανκ Παλόν.

    Ο φιλέλληνας πολιτικός τιμήθηκε πρόσφατα από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής με το βραβείο ''Δικαιοσύνη για την Κύπρο'', για την προσφορά του στον αγώνα για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα σενάρια για το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που ενδεχομένως θα υποβληθεί από τα Ηνωμένα Εθνη, οι τουρκικές αντιδράσεις και οι επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο. Το προεκλογικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται μέσα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η σύγκληση της Ιεράς Συνόδου για τις εξελίξεις υπό το φως της ασθένειας του Αρχιεπισκόπου προβάλλονται επίσης. Οι εφημερίδες αναφέρονται στα πρωτοσέλιδά τους και στις αγωνιώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στην Ιταλία για τον απεγκλωβισμό επιζώντων μετά την κατάρρευση νηπιαγωγείου από ισχυρό σεισμό και στα επεισόδια κατά το χθεσινοβραδινό ποδοσφαιρικό αγώνα Φενέρμπαχτσε - Παναθηναϊκού στην Κωνσταντινούπολη που έληξε ισόπαλος 1-1.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''62% λέει 'ναι' σε παραμονή Κληρίδη'' αναφέρεται στα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία RAI Consultants και γράφει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού αντιλαμβανόμενη πλήρως την κρισιμότητα των εξελίξεων στο Κυπριακό αντικρίζει θετικά την παράταση της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρεται σε αντιπαράθεση ψηλών τόνων στην Ολομέλεια της Βουλής με την απόρριψη πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ από ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ με τον Νίκο Αναστασιάδη να διερωτάται για τις αλλαγές που θέλουν να επιφέρουν τα δύο κόμματα όταν ''απορρίπτουν και τις πιο απλές εκσυγχρονιστικές προτάσεις''.

    ''Η Μάχη'' έχει κύριο τίτλο ''Κρύο ντους από την Αγκυρα'' και αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, ο οποίος πριν συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου προειδοποίησε ότι η Αγκυρα όχι μόνο δεν θα διαπραγματευθεί οποιοδήποτε έγγραφο επίλυσης του Κυπριακού των Ηνωμένων Εθνών αλλά τέτοια εξέλιξη δυνατό να οδηγήσει σε διακοπή των συνομιλιών. Αναφέρεται επίσης σε συγκλονιστικές μαρτυρίες συγγενών ναρκομανών χθες στη Βουλή για τις απέλπιδες προσπάθειες τις οποίες καταβάλλουν για να βοηθήσουν τα παιδιά τους από τη μάστιγα των ναρκωτικών.

    Ο ''Πολίτης'' έχει κύριο τίτλο ''Σκληρό παζάρι'' και γράφει ότι τα σενάρια, οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις φέρουν το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που ήδη ετοιμάζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να περιέχει πρόνοιες που θα οδηγούν σε κράτος που θα προσομοιάζει μάλλον με το βελγικό μοντέλο. Αλλού έχει τίτλο ''νέα παράταση στην παρανομία'' και γράφει ότι η απώλεια συναινετικού σχεδίου για μια ''ευνοϊκή λύση'' για τις εταιρείες εξωτερικής διαφήμισης, εξανάγκασε τα κόμματα να αναβάλουν για δύο ακόμα εβδομάδες την έγκριση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που αφορά τις πινακίδες.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ανάν καλεί Βρυξέλλες'' γράφει, επικαλούμενη έγκυρες διπλωματικές πηγές, ότι ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και οι συνεργάτες του καλούν τις Βρυξέλλες να τους ενημερώσουν πώς μπορούν να λειτουργήσουν οι σχέσεις της ΕΕ τόσο με τα ''δύο συνιστώτα κράτη'' του ''νέου συνεταιρισμού της Κύπρου'', δηλαδή με το ''ε/κ κράτος'' και το ''τ/κ κράτος'' όσο και με το ''τρίτο κοινό κράτος'' επί του οποίου θα αποτυπώνεται η μια φωνή και η μια διεθνής εκπροσώπηση. Αλλού γράφει ότι η Ετήσια Εκθεση του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως Ηλιάνας Νικολάου, την οποία παρέδωσε χθες στον Πρόεδρο Κληρίδη, είναι γεμάτη με περιπτώσεις που αφορούν διακρίσεις και αυθαιρεσίες στο χώρο της διοίκησης, απαράδεκτη συμπεριφορά σε βάρος πολιτών και άνιση μεταχείριση ανθρώπων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τα κρίσιμα στοιχεία της τελικής λύσεως'' γράφει ότι την επόμενη εβδομάδα και σε ειδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του με τη συμμετοχή του Αλβαρο ντε Σότο και στελεχών της Γραμματείας του διεθνούς οργανισμού, ο Κόφι Ανάν θα καταλήξει αφενός στην οριστική μορφή του σχεδίου λύσεως του Κυπριακού και αφετέρου στο πότε ακριβώς θα το υποβάλει στα δύο μέρη. Αλλού γράφει ότι σοβαρό κίνδυνο διατρέχει η Κύπρος από την έξαρση των κρουσμάτων βρουκέλλωσης ενώ, όπως αποκαλύφθηκε χθες ενώπιον της Βουλής, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Δημοκρατίας έχουν πληροφορίες ότι ορισμένοι κτηνοτρόφοι μολύνουν τα ζώα τους για να πάρουν αποζημιώσεις όταν θα οδηγηθούν στο σφαγείο.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ραντάρ ....ανασφάλεια'' γράφει ότι προ των ευθυνών τους για το ενδεχόμενο πληροφορίες οι οποίες έχουν να κάνουν με θέματα ασφάλειας της Κύπρου να διοχετεύονται απευθείας στην Τουρκία έθεσε τους Υπουργούς Αμυνας και Δικαιοσύνης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε χθες ότι θα αποσύρει την υποψηφιότητά του μόνο αν εξευρεθεί λύση του Κυπριακού.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail'' προβάλλει στο κύριο θέμα τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την Ιταλία, προκαλώντας την κατάρρευση ενός νηπιαγωγείου στην πόλη Σαν Τζουλιάνο ντι Πούλια την ώρα που μέσα βρίσκονταν μικρά παιδιά και αφήνοντας χιλιάδες άστεγους. Επίσης πρωτοσέλιδα αναφέρεται σε προσπάθειες των φιλόζωων να βρουν χορηγό προκειμένου να στείλουν πίσω στην Αμερική ένα ρακούν (σαρκοφάγο θηλαστικό), που προφανώς εισήχθη παράνομα στην Κύπρο και ήταν "φυλακισμένο" σε μπαλκόνι Κυπρίου στην Πάφο.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Κύπρος σήμερα'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ζητούνται θαύματα'' γράφει ότι λόγω της ασθένειας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου έχουν συσσωρευτεί πλείστα προβλήματα στην Εκκλησία. Προσθέτει ότι το πόρισμα των γιατρών που παρακολουθούν τον Αρχιεπίσκοπο θα παραδοθεί στις 15 Νοεμβρίου και μια εβδομάδα αργότερα θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για να αποφασίσει ''τι μέλλει γενέσθαι''. Αλλού γράφει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ενδιαφέρονται για την εξακρίβωση πληροφοριών περί ''ενεργοποίησης αραβικών τρομοκρατικών στοιχείων'' στην Ελλάδα και στα κατεχόμενα.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Ο Συντάκτης'' προβάλλει συνέντευξη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, ο οποίος σε ερώτηση αναφορικά με το πρόβλημα των εποίκων, είπε ότι ''δεν θα πείσουμε εύκολα στον ευρωπαϊκό χώρο όταν θέλουμε να διώξουμε ένα άτομο που γεννήθηκε στην Κύπρο πριν 28 χρόνια, έχει παντρευτεί και έχει κάνει παιδιά'' μιας και οι ευρωπαϊκοί νόμοι παρέχουν πολλά δικαιώματα ακόμα και στους αλλοδαπούς. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμά του σε σχέση με αυτά που περιείχε το πρόγραμμα του ΚΙΣΟΣ, ώστε οι νέες αλλαγές να ανταποκρίνονται προς τις απαιτήσεις και τις θέσεις του ΔΗΣΥ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Ηττες κυπριακών ομάδων

    Με ήττες ξεκίνησαν οι κυπριακές ομάδες τις υποχρεώσεις τους στο δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε με 1 - 0 από τη Χέρτα Βερολίνου στο ΓΣΠ, ενώ η Ανόρθωση ηττήθηκε με 2 - 1 από την Μποαβίστα στην Πορτογαλία, ένα αποτέλεσμα που τις δίνει ελπίδες για πρόκριση.

    [09] (Κ) Ιακωβίδης - Εκτη Επιτροπή ΟΗΕ

    Σε όλες οι διεθνείς συμφωνίες, που συνομολογούνται υπό την ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να συμπεριλαμβάνεται αποτελεσματικός μηχανισμός για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών που προκύπτουν με δεσμευτική απόφαση σε κάθε περίπτωση.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Γερουσίας Φιλιππινών

    Την ελπίδα ότι η ένταξη της Κύπρου θα αποβεί ''καταλύτης'' για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Γερουσίας των Φιλιππινών Φράνκλιν Ντρίλον, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [11] (Κ) Τουρκία - Εκλογές - Ψηφοφορία

    Εκλογικό σώμα 41.414.793 ψηφοφόρων θα εκλέξει την Κυριακή, σε 85 εκλογικές περιφέρειες και συνολικά 172.193 κάλπες, τους 550 νέους βουλευτές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νέα Επίτροπος Νομοθεσίας

    Η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Λήδα Κουρσουμπά διορίστηκε σήμερα στο αξίωμα του Επιτρόπου Νομοθεσίας.

    [13] (Κ) Υπουργός Πετρελαίου Συρίας - Αναβολή επίσκεψης

    Ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Συρίας Δρ Ιμπραχίμ Χαντάτ θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 7 και όχι στις 3 Νοεμβρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 01/11/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7452          1,7556
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7359          1,7463
    Λίρα Αγγλίας                     1,1077          1,1143
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     212,3622        214,0610
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1192          3,1441
    Δολάριο Καναδά                     2,7013          2,7229
    Κορώνα Δανίας                     12,9559         13,0595
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8342         12,9368
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8342         15,9608
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5494          2,5697
    

    [15] (Κ) Εκθεση Αυτοκινήτου - Δημοσιογραφική Διάσκεψη

    Αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, αξεσουάρ και εξαρτήματα αυτοκινήτων, ηχητικά συστήματα, παλαιές μοτοσικλέτες, καθώς και το μοναδικό θέαμα αυτοκινήτων από το χώρο της Φόρμουλα Ενα, θα περιλαμβάνει το φετινό Motorshow που διοργανώνεται από τις 6 μέχρι τις 10 Νοεμβρίου στο Χώρο της Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης στη Λευκωσία, στην οποία θα λάβουν μέρος συνολικά 30 εκθέτες.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για την εξαγγελία της εξειδικευμένης Εκθεσης Αυτοκινήτου, ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Ιάκωβος Δημητρίου αποκάλυψε ότι ''δύο ή τρία αυτοκίνητα της Φόρμουλα Ενα'' θα παρουσιαστούν στο χώρο της έκθεσης.

    [16] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα (1)

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αποφάσισε σε σημερινή συνεδρία της να διατηρήσει αμετάβλητα για ένα ακόμη μήνα τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς επίσης και τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων.

    [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           106,12  ( 4,92)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  4.927.781
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  2.913.273    407,34  ( 6,54)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.890.024    114,43  ( 6,17)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    374.235     94,92  ( 4,09)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     63.875     27,43  ( 4,10)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    136.971     71,72  ( 2,91)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     86.620    133,11  ( 1,53)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    137.905     22,83  ( 1,51)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    176.386     72,77  ( 4,52)
    Ετ. Πληροφορικής              £    211.786      4,27  ( 5,17)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    270.570     24,77  ( 7,42)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.945     17,64  ( 5,44)
    Ξενοδοχεία                    £    281.888     55,10  ( 4,10)
    Αλλες Εταιρείες               £    874.191    103,42  ( 4,08)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Λονδίνο - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Η κυπριακή κυβέρνηση μελετά ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο περαιτέρω προσέγγισης προς τους Τ/Κ, το οποίο θα ανακοινώσει πριν την απόφαση της ΕΕ για ένταξη της Κύπρου κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παροικιακών ΜΜΕ, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι δεν αποκλείεται η μορφή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό να διαφοροποιηθεί και να γίνει εκ του σύνεγγυς, λόγω είτε της κατάσταση της υγείας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, είτε ως αποτέλεσμα των προτάσεων που θα υποβληθούν, εάν υποβληθούν, από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

    [19] (K) Κύπρος - Εναέρια κυκλοφορία - Eurocontrol

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) δαπανούν κάθε χρόνο σχεδόν ένα εκατομμύριο λίρες επιπλέον λόγω του γεγονότος ότι τα αεροπλάνα τους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον τουρκικό εναέριο χώρο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των ΚΑ Χάρης Λοϊζίδης, σημειώνοντας πως είναι καιρός να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα μια για πάντα.

    [20] (Κ) Financial Times - Τουρκία - Κυπριακό - ΕΕ

    Σύσταση προς την Τουρκία όπως επηρεάσει την τ/κ πλευρά να εγκαταλείψει την ιδέα για αναγνώριση ξεχωριστής κυριαρχίας ούτως ώστε να μπορέσει η Τουρκία να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, κάνει σε σημερινό της άρθρο η Financial Times.

    [21] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα (2)

    ''Δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος άμεσης σύγκλισης'' των κυπριακών επιτοκίων με τα επιτόκια που ισχύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογράμμισε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Κληθείς να αναφέρει εάν θα υπάρξει σύντομα σύγκλιση των κυπριακών και ευρωπαϊκών επιτοκίων, ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε ότι υπάρχει ''η ευχέρεια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κυπριακής οικονομίας, να διατηρούμε, στο παρόν στάδιο, μιαν κάποια διαφορά'', την οποία χαρακτήρισε ''ασήμαντη''.

    Μιλώντας ύστερα από συνεδρία της Επιτροπής Νομισματικής Επιτροπής, η οποία αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι πρέπει στις ''προκείμενες περιπτώσεις να λαμβάνεται υπόψη και το ύψος της διαφοράς του πληθωρισμού'' που ισχύει σε κάθε περίπτωση, προσθέτοντας ότι όσον αφορά τα βασικά επιτόκια ''μας χωρίζει 1,25%, ενώ τα επιτόκια διευκόλυνσης μιας νύκτας μας χωρίζει 0,25%''.

    [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα μεγάλα κέρδη

    Σε νέα επίπεδα ρεκόρ για το τελευταίο πεντάμηνο ανήλθε στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας το αγοραστικό ενδιαφέρον, δίνοντας συνέχεια στην εκρηκτική άνοδο που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μεγάλα κέρδη της τάξης του 4,92%, κλείνοντας στις 106,12 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ''εκτινάχθηκε'' στα 4,9 εκατομμύρια λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, πραγματοποιώντας συναλλαγές αξίας 1,1 εκ. λιρών και εντυπωσιακά κέρδη 12 σεντ ή ποσοστό 8,63%.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συλλυπητήριο μήνυμα - Ιταλία

    Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας στον Πρόεδρο του ιταλικού Κοινοβουλίου Pier Ferdinando Casini για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε περιοχές της Ιταλίας.

    [24] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Νοσοκομείο - Εξετάσεις

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, χλωμός και υποβασταζόμενος από τη σύζυγο και το γιατρό του, βγήκε σήμερα γύρω στις 18:00 ώρα Κύπρου από το ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης όπου διαμένει για να μεταβεί στο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις.

    Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ντενκτάς βγαίνει από το ξενοδοχείο μετά τη δεύτερη εγχείρηση στην οποία είχε υποβληθεί.

    [25] (Κ) ΗΠΑ - Βοηθός ΥΠΕΞ - Επίσκεψη

    Με στόχο να ενημερωθεί για την κατάσταση στην Κύπρο και να υπογραμμίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για λύση στο Κυπριακό, φθάνει την Κυριακή στο νησί η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Πρέσβειρα Μπεθ Τζόουνς.

    [26] (Κ) Αστυνομία - Ευρωπαϊκή Δύναμη - Βοσνία Ερζεγοβίνη

    Αναχωρεί αυτό το μήνα το πρώτο μέλος της κυπριακής Αστυνομίας που θα συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Αστυνομική Δύναμη (ΕΑΔ) στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, η οποία από την 1ην Ιανουαρίου θα αντικαταστήσει την Αστυνομική Δύναμη του ΟΗΕ.

    [27] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Τ/Κ ηγέτης - Επίσκεψη

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επισκέφθηκε χθες τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη, όπου αναρρώνει.

    Τη συνάντηση ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 1 November 2002 - 18:49:22 UTC